OpenShot v2.3.3: Νέα έκδοση, Νέα χαρακτηριστικά

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Ο OpenShot είναι ένας από τους πιο γνωστούς Open Source Video Editors και όχι μόνο στον χώρο του Linux. Είναι διαθέσιμος για Windows και Mac και διατίθεται δωρεάν. Προσωπικά είναι από τους αγαπημένους μου διότι συνδυάζει την απλότητα με βασικά χαρακτηριστικά, για όσους από εμάς θέλουν να δημιουργήσουν απλά, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Το πρόβλημα με τον OpenShot ήταν πάντοτε, όσο τον θυμάμαι, τα κολλήματα και τα Crashes. Από την έκδοση 1.4.x και μετά, δυστυχώς δεν δούλευε όπως θα έπρεπε να δουλεύει, με τον προγραμματιστή να προσθέτει μεν νέα χαρακτηριστικά (πχ Inkscape, Blender integration) διατηρώντας όμως τα Bugs που υπήρχαν.
Λόγω της απλότητας και της ευκολίας που προσφέρει ο OpenShot, δεν σταμάτησα να τον χρησιμοποιώ, πάντα όμως είχα μια εναλλακτική εγκατεστημένη.
Σε αυτή την έκδοση φαίνεται να έχουν διορθωθεί τα περισσότερα εκ των Critical Bugs που υπήρχαν, ενώ το UI είναι εμφανώς βελτιωμένο.

Ο OpenShot προσφέρει ένα απλό UI το οποίο δεν χρειάζεται ούτε Tutorials, ούτε σεμινάρια για να μάθει κάποιος να το χρησιμοποιεί. Ας δούμε πρώτα τη διαδικασία εγκατάστασης του νέου OpenShot σε Ubuntu, και έπειτα θα δούμε και το ανανεωμένο UI το οποίο πλέον είναι Qt.

Εγκατάσταση σε Ubuntu μέσω PPA

Ο OpenShot διαθέτει επίσημο PPA στο Launchpad το οποίο μπορούμε να προσθέσουμε στο σύστημά μας και να κάνουμε την εγκατάσταση της τελευταίας έκδοσης. Αυτή τη στιγμή στα επίσημα αποθετήρια του Ubuntu υπάρχει η έκδοση 1.4.3 , ενώ στο PPA διατίθεται η 2.3.3 (qt).

Ανοίγουμε έναν Terminal Emulator και εκτελούμε τις παρακάτω εντολές με τη σειρά, μια-μια.

sudo add-apt-repository ppa:openshot.developers/ppa
 sudo apt-get update
 sudo apt-get install openshot-qt

Έπειτα θα το βρούμε από το μενού.

User Interface

Ανοίγοντας για πρώτη φορά τον OpenShot θα βρεθούμε σε ένα νέο UI το οποίο μας καλωσορίζει με ένα mini Tutorial.

Μπορούμε να περιηγηθούμε στο Preferences και να αλλάξουμε κάποιες ιδιότητες του προγράμματος, όπως βλέπουμε στις παρακάτω εικόνες.

Debug Mode για προγραμματιστές ή/και Testers
Τα Default shortcuts.

Η απλή χρήση του OpenShot

Από την αρχική οθόνη του OpenShot κάνοντας κλικ στο File και Import Files μπορούμε να εισάγουμε αρχεία εικόνας, ήχου ή βίντεο στο Project μας. Έπειτα τοποθετούμε τα αρχεία αυτά στο timeline και ξεκινάμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτά.

Με δεξί κλικ επάνω στο αρχείο που βρίσκεται στο Timeline έχουμε διάφορες επιλογές.

Όταν τελειώσουμε με το Editing κάνοντας κλικ στο κουμπί Export (το κόκκινο στρογγυλό κουμπί) μπορούμε να επιλέξουμε τη μορφή του βίντεο, τη ποιότητα …κ.α. Υπάρχουν κάποια έτοιμα Templates που θα μας βοηθήσουν στην αρχή όπως πχ Web , Youtube-HD …κλπ.

Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε 2D ή 3D τίτλους στο βίντεο, επιλέγοντας το Title θα δούμε τις επιλογές για Title ή Animated Title.
Η πρώτη επιλογή δεν χρειάζεται κάποιο πρόσθετο πρόγραμμα, όμως για να επεξεργαστούμε έναν τίτλο και να του αλλάξουμε διάφορα χαρακτηριστικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον Advanced Editor και ο Advanced Editor αντιστοιχεί στο Inkscape.
H δεύτερη επιλογή απαιτεί να έχουμε κάνει εγκατάσταση το Blender. Ένα πρόγραμμα δημιουργίας 3D Animation. Αυτή η επιλογή θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε έναν 3D τίτλο με διάφορα εφέ. Προσέξτε ότι αυτή η επιλογή, λόγω του Rendering που χρειάζεται, ίσως πάρει κάποια ώρα.
Και τα δυο προγράμματα βρίσκονται διαθέσιμα στα επίσημα αποθετήρια του Ubuntu.

Το Νέο Site του OpenShot βρίσκεται εδώ. Ενώ η ανακοίνωση για τη νέα κυκλοφορία, καθώς και το Changelog βρίσκεται εδώ.


Until next time …
Thanks for reading!

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.