Η ελευθερία είναι μια έννοια σχετική. Έννοια την οποία πολλοί εκμεταλλεύονται προς όφελος τους, χωρίς να θέτουν όρια. Αγνοούν, πολλές φορές εις γνώση τους, το ρητό: Η ελευθερία σου σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων.
Όταν όμως μιλάμε για λειτουργικά συστήματα, λογισμικό, υλικό, υπολογιστές …κλπ, τότε η σχετικότητα της έννοιας εξασθενεί. Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Είτε το λογισμικό σου δίνει την ελευθερία που πρέπει, και τότε αυτό ονομάζεται ανοιχτό, είτε όχι και ονομάζεται κλειστό.
Η Microsoft ποτέ δεν ήταν υπέρ αυτής της ελευθερίας και της ανοιχτότητας. Αν και τελευταία δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς το Linux, η τακτική αυτή φαίνεται να είναι περισσότερο στρατηγική πωλήσεων. Τι θα ήταν άλλωστε το Azure εάν δεν υποστήριζε το λογισμικό εκείνο με το μεγαλύτερο Market-share στους Servers παγκοσμίως;
Πολλά άρθρα κυκλοφορούν τελευταία, άλλα υπέρ και άλλα κατά. Αναφέρομαι στη νέα έκδοση των Windows, εκείνη που ονομάζουν 10 S.
Ως συνήθως, το ίδιο είχε γίνει και με τη κυκλοφορία των Windows 10, η Microsoft έχει επιστρατεύσει το τμήμα Marketing το οποίο διαφημίζει αυτή την έκδοση ως την ασφαλέστερη όλων των εποχών. Και αυτό είναι αλήθεια.
Τα Windows 10 S κάνουν κάτι που το Linux κάνει εδώ και χρόνια. Μέσα από ένα Store (το Windows Store) μπορείς να κάνεις εγκατάσταση ασφαλή λογισμικό που έχει ελεγχθεί. Σίγουρα Malware/Virus Free και σίγουρα Genuine. Με μια διαφορά, μπορείς να κάνεις εγκατάσταση ΜΟΝΟΝ αυτό το λογισμικό. Τίποτε άλλο από το traditional software που γνωρίζεις δεν θα λειτουργήσει.
Με αυτό τον τρόπο η Microsoft προστατεύει τους χρήστες. Τους νέους χρήστες, τους ανόητους χρήστες, τους ανίκανους ή τεμπέληδες χρήστες. Εκείνους που δεν ενδιαφέρονται να μάθουν τίποτα για το λειτουργικό σύστημα που τρέχει στον υπολογιστή τους, ή μήπως τους δημιουργεί κιόλας;
Ποιοι χρήστες, κατά τη Microsoft, είναι άραγε αυτοί; Οι Γονείς; οι Παππούδες και οι Γιαγιάδες; Όχι. Είναι οι ΜΑΘΗΤΕΣ και οι ΦΟΙΤΗΤΕΣ.
Το Windows 10 S διαφημίζεται ως το ιδανικό λειτουργικό σύστημα για σχολεία και προωθείται στην εκπαίδευση.
Στα Windows 10 S οι επιλογές που έχει ένας χρήστης είναι σχεδόν μηδενικές. Δεν μπορεί να εργαστεί ως developer, δεν μπορεί να κάνει εγκατάσταση κανένα πρόγραμμα (από τα κλασσικά που γνωρίζει), δεν μπορεί ούτε καν τη registry να πειράξει. Δεν υπάρχει ούτε καν CMD/PowerShell.
Δεν διατίθεται φυσικά καμία έκδοση Linux προς εγκατάσταση (WSL) και γενικότερα δεν διατίθεται τίποτα το οποίο μπορεί να φτάσει κάτω από το 7ο Layer του OSI.
Εξ ου και ο τίτλος του άρθρου. Φανταστείτε το “πείραμα” να πετύχει. Φανταστείτε πλήθος μαθητών και φοιτητών να χρησιμοποιούν ένα τέτοιο λειτουργικό σύστημα.
Λίγη τροφή για σκέψη λοιπόν, χωρίς καμία διάθεση συνωμοσιολογίας. Δηλαδή, δεν εξετάζω τους λόγους που η Microsoft αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα τόσο Locked λειτουργικό σύστημα, εξετάζω το αποτέλεσμα που θα δημιουργήσει η παρατεταμένη χρήση ενός τέτοιου λειτουργικού.
Δεν χρειάζεται να είσαι έξυπνος, ούτε διαβασμένος, για να καταλάβεις ότι μια νέα γενιά Μονίμως Αρχάριων και Τεχνολογικά Αναλφάβητων, θα δημιουργηθεί.
Until next time …
Thanks for reading!
Φίλε να σε καλά για την ενημέρωση! Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις σου!
Εγώ προσωπικά πλέον δεν ασχολούμαι καθόλου με την εν λόγο μικρο-μαλακή εταιρία, όμως να σε καλά για τα νέα που μας μεταφέρεις, είναι όντως συνταρακτικά!! Δε το περίμενα… πλέον το έχει ξεφτιλίσει πλήρως..
Λυπάμαι όσα εκπαιδευτικά ιδρύματα ( διότι θα υπάρξουν σίγουρα ) κάνουν το τεράστιο λάθος και το εγκαταστήσουν στους υπολογιστές τους.
Αλλά από την άλλη ρε παιδιά ΔΕ ΓΊΝΕΤΑΙ αυτό που λέτε… Μου ακούγετε τόσο τρομερό!
Είσαι σίγουρος πως δε θα μπορείς να εγκαταστήσεις τίποτα μα τίποτα άλλο;
Ε.. δηλαδή θα χάσει όλους μα όλους τους developers έτσι… :| Μα είναι τόσο χαζή ;
χαχαα πάντως πως φαίνεται πως οι απόψεις μας συμπίπτουν.. ( από τα σχόλια σου για του απλούς χρήστες ) χαχχαα
Απλά απευθύνεται σε χρήστες, που θεωρούν τον Η/Υ σαν ένα ογκώδες δυσλειτουργικό κινητό.
Τέτοιοι χρήστες, ποτέ δε θα θελήσουν να πειράξουν οτιδήποτε στο σύστημά τους.
Προγραμματισμός ή hacking, είναι γι αυτούς terra incognita.
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, έλεγαν πως η Δημοκρατία, βασίζεται σε υπεύθυνους πολίτες και για να ‘ναι ο πολίτης υπεύθυνος, πρέπει να ‘ναι μορφωμένος. Γι αυτό και στους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες, παρείχε πολλές και διάφορες αρωγές, μεταξύ των οποίων και πληρωμένα απ’ το κράτος θεατρικά εισιτήρια.
Τώρα εσύ Νίκο, που βλέπεις να εφαρμόζονται αυτά; :-)
Ποιος θέλει υπεύθυνους πολίτες; Το Θηρίο των Βρυξελλών ή ο ξανθός γόης του Οβάλ Γραφείου;;; :-)
Όχλο θέλουν και υπηκόους.
Και το κακό είναι, πως (παγκοσμίως) οι πολίτες στη συντριπτική πλειονότητά τους, θέλουν απλά «άρτον και θεάματα».
Πράγμα που σημαίνει, πως ενσυνείδητα έχουν ταυτιστεί με τους υπηκόους των αρχαίων αυτοκρατοριών (πχ. με τους Ρωμαίους, μετά τη κατάλυση της Δημοκρατίας).
Προσωπικά, χρησιμοποιώ Debian, γιατί (όπως κάθε διανομή που σέβεται τον εαυτό της), ενθαρρύνει όχι μόνο τη χρήση (Χρηστικότητα), αλλά και τον προγραμματισμό (Δημιουργικότητα) και τη συνεργασία με τους άλλους (Κοινωνία – Πορεία προς το συνάνθρωπο).
Οι χρήστες των σύγχρονων κλειστών συστημάτων, περιορίζονται στη χρηστικότητα η οποία (αποκλεισθέντων των άλλων δύο (δημιουργικότητας και κοινωνίας)), οδηγεί στη Μόνωση.
Έχω την εντύπωση ότι τα Windows 10 S ούτε καν τη χρηστικότητα (σε σύγκριση με άλλες εκδόσεις Windows) δεν θα έχουν. Μένει βέβαια να φανεί η αποδοχή ή απόρριψη από το κοινό στο οποίο απευθύνεται.