Ubuntu Unity 8 – The End [Opinion]

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Άντε να γράψω κι εγώ τη γνώμη μου πάνω στις τελευταίες εξελίξεις, για τις οποίες έχει «τρίξει» το WWW. Η είδηση φυσικά είναι ότι η Canonical (ο Mark δηλαδή) αποφάσισε να εγκαταλείψει την ανάπτυξη του Unity 8 και κατ επέκταση του Ubuntu Phone/Tablet, Convergence, του Mir και ότι άλλο πάρει η μπάλα.

Την είδηση θα τη βρείτε σε πάμπολλα sites, η official όμως από τον Mark βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://insights.ubuntu.com/2017/04/05/growing-ubuntu-for-cloud-and-iot-rather-than-phone-and-convergence

Ο τίτλος «Growing Ubuntu for Cloud and IoT, rather than Phone and convergence» φαίνεται καλός. Είναι πραγματικά καλός όμως;

Η διαφορά του Ubuntu με άλλες διανομές είναι μια και σημαντική. Το Ubuntu είναι το λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσει μια εταιρία, η Canonical, και από αυτό συντηρείται κιόλας (η εταιρία).
Άλλες δημοφιλείς διανομές όπως το Fedora ή το openSUSE ναι μεν τυγχάνουν υποστήριξης από εταιρίες Red Hat / SUSE αντίστοιχα, αλλά οι εταιρίες δεν βασίζονται σε αυτές τις διανομές για τα κέρδη τους.
Προσφέρουν πόρους, developers, όμως οι διανομές συντηρούνται και αναπτύσσονται από τις κοινότητες. Οι εταιρίες δε, αναπτύσσουν και συντηρούν άλλες διανομές, εμπορικές, οι οποίες τους προσφέρουν τα πολυπόθητα κέρδη.

Όταν όμως μια εταιρία όπως η Canonical (o Mark δηλαδή) επαφίεται σε μια διανομή για τα κέρδη της, αυτό μπορεί να έχει (όπως και είχε) άμεσο αντίκτυπο. Οι αποφάσεις που θα πάρει η εταιρία αυτή (o Mark δηλαδή) θα επηρεάσουν και την κοινότητα η οποία ναι μεν συνεισφέρει στην ανάπτυξη της διανομής, αλλά ουδεμία ψήφο έχει για το μέλλον αυτής.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (του Mark δηλαδή) ήταν σαφής και «στεγνή». Η ανάπτυξη του Unity 8 σταματά και ο λόγος είναι απλός και κατανοητός. Δεν έχει αποτέλεσμα, δηλαδή αυτό το πολυπόθητο κέρδος που αναφέραμε παραπάνω. Κατ επέκταση σταματούν και τα Ubuntu Phones / Tablets, αλλά και ο Mir. Πάει το Convergence, μόνο στην ανακοίνωση μείναμε τελικά. Ναι, η Canonical είχε πρώτη ανακοινώσει το Convergence, άσχετα εάν οι χρήστες των Windows 10 το χρησιμοποιούν ήδη.

Πόσο αξιόπιστη εταιρία θεωρείται άραγε η Canonical;
Μερικά από τα Projects που έχει ξεκινήσει αλλά ποτέ δεν τελείωσε, έτσι όσα μου έρχονται στο μυαλό αυτή τη στιγμή:

  1. Ubuntu for TVs (νομίζω ούτε καν ξεκίνησε η ανάπτυξη)
  2. Ubuntu One (έκλεισε και μας άφησε με τα …links στο χέρι)
  3. Ubuntu Edge (το θυμάστε αυτό το Crowdfunding; )
  4. Convergence (όνειρα απατηλά)
  5. Ubuntu Touch ( λέγε με και Mobile / Tablet / Bq / Meizu …)
  6. Mir (όχι ο διαστημικός σταθμός)
  7. Unity 8 (καταδικασμένο εξ αρχής)

Η απόφαση να επιστρέψει στο GNOME δεν είναι τυχαία. Θα μπορούσε να επιλέξει να κρατήσει το Unity 7 το οποίο αναπτύσσεται αρκετά χρόνια τώρα και είναι πλέον σταθερό και ώριμο. Βέβαια στην ανακοίνωση δεν ξεκαθαρίζει εάν θα μεταβεί σε GNOME (gnome), διότι και το Unity 7 GNOME είναι under the hood. Αν όμως ήταν έτσι μάλλον θα το διευκρίνιζε, για να μη το διευκρινίζει ούτε το Unity 7 θα κρατήσει. Οπότε στη παραπάνω λίστα προσθέστε όλο το Unity γραφικό περιβάλλον (όχι μόνο το κακόμοιρο το 8).

Το GNOME πλέον καλπάζει σε ότι αφορά την ανάπτυξη. Δεν γνωρίζω βέβαια τι θα κάνει, δηλαδή εάν θα το χρησιμοποιήσει upstream (έτοιμο όπως διατίθεται από τους developers του GNOME Project) ή εάν θα το συντηρεί downstream όπως είναι γνωστό ότι κάνει συνήθως το Ubuntu. Κλείνω λίγο προς το πρώτο διότι φαίνεται ότι θέλει να κόψει πόρους από την ανάπτυξη του Desktop γενικότερα. Να το αφήσει να «ρολλάρει» μόνο του και ίσως κάποιους maintainers να απασχολεί μόνο.

Βέβαια με μια τέτοια απόφαση ίσως κάποιοι αναρωτηθούν τι θα γίνει με το υπάρχον Ubuntu GNOME, ε μάλλον δεν θα έχει λόγο ύπαρξης πλέον.

Στο μυαλό αυτόματα έρχεται και η ερώτηση «Τι άλλο θα κλείσει το Ubuntu;«. Μήπως και τα snap packages και το γυρίσει σε Flatpacks ; δε νομίζω γιατί τα snap έχουν κυρίαρχο ρόλο (ή έτσι τουλάχιστον φαίνεται) στο κομμάτι του IoT στο οποίο θέλει να επενδύσει η Canonical (o Mark δηλαδή). Πιο πιθανό έχω να παρατήσει όλο το Desktop στη μοίρα του, πράγμα που φαίνεται να το κάνει σιγά-σιγά.

Συμφωνείς ή διαφωνείς με την απόφαση αυτή;
Έχει σημασία εάν συμφωνώ ή διαφωνώ; καμία. Η άποψή μου για την Canonical, το Ubuntu και γενικά όλο αυτό το συγκρότημα Mark που έχει στηθεί δεν άλλαξε από τις τελευταίες εξελίξεις.
Το Ubuntu ΔΕΝ είναι κοινοτική διανομή, άσχετα εάν η κοινότητα προσφέρει σε αυτό, άσχετα εάν διατηρεί μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες στο χώρο του ΕΛΛΑΚ.

Μέχρι την επόμενη απόφαση της Canonical (του Mark δηλαδή)… έχετε (υ)γεια.

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.