ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!
Για τους/τις νοσταλγούς του «παλιού καλού computing» και φυσικά για όσους/ες ασχολούνται με το τερματικό, ένας εξομοιωτής ονόματι Cool Retro Term, θα τους θυμίσει τα παλιά.
Τότε που γράφανε 1500 γραμμές κώδικα στον Amstrad 6128, για να δημιουργήσουν ένα όμορφο screensaver, ή 2000 γραμμές κώδικα για να γράφει ο υπολογιστής Ελληνικά.
Το έργο αναπτύσσεται στο GitHub. Δοκιμάστηκε και λειτουργεί σωστά σε Ubuntu 16.04 LTS.
Εγκατάσταση μέσω GitHub
Την εγκατάσταση θα τη κάνουμε μέσω του GitHub, στο οποίο φιλοξενείται και αναπτύσσεται το συγκεκριμένο project.
Πάμε πρώτα να κάνουμε εγκατάσταση το git σε περίπτωση που δε το έχουμε.
sudo apt-get install git
Έπειτα κάνουμε εγκατάσταση τα απαιτούμενα πακέτα, εκείνα τα οποία χρειάζονται για να ολοκληρωθεί σωστά η εγκατάσταση του cool retro term.
Πριν από αυτό όμως, ας ελέγξουμε την έκδοση qt5 στο σύστημά μας. Η έκδοση πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση της 5.2. Αν όχι, τότε το cool retro term δεν θα λειτουργήσει σωστά.
apt-cache policy qt5-default
Αφού είμαστε εντάξει με την έκδοση qt5, συνεχίζουμε
sudo apt-get install build-essential qmlscene qt5-qmake qt5-default qtdeclarative5-dev qtdeclarative5-controls-plugin qtdeclarative5-qtquick2-plugin libqt5qml-graphicaleffects qtdeclarative5-dialogs-plugin qtdeclarative5-localstorage-plugin qtdeclarative5-window-plugin
Έπειτα κλωνοποιούμε το αποθετήριο του GitHub στο σύστημά μας με τη παρακάτω εντολή.
git clone --recursive https://github.com/Swordfish90/cool-retro-term.git
Τέλος, ξεκινάμε τη διαδικασία με τις παρακάτω εντολές
cd cool-retro-term && qmake && make
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, και με τη προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί σωστά, θα βρούμε μέσα στον ίδιο κατάλογο ένα εκτελέσιμο αρχείο με όνομα cool-retro-term.
Μπορούμε να το εκτελέσουμε άμεσα με τη παρακάτω εντολή, ώστε να δούμε τα αποτελέσματα.
./cool-retro-term
Με αυτό το τρόπο εγκατάστασης δεν θα έχουμε αυτόματες αναβαθμίσεις της εφαρμογής στο σύστημά μας, αλλά θα πρέπει να τις κάνουμε χειροκίνητα με τις παρακάτω εντολές σε ένα τερματικό.
cd cool-retro-term
git pull
qmake && make
Με αυτό το τρόπο εγκατάστασης όμως, έχουμε απευθείας πρόσβαση στο αρχικό αποθετήριο του δημιουργού της εφαρμογής, χωρίς να παρεμβαίνει κάποιος τρίτος.
Παρακάτω θα δούμε και την εγκατάσταση μέσω PPA, το οποίο ναι μεν θα μας προσφέρει αυτόματες αναβαθμίσεις (αν και αυτό εξαρτάται από τον δημιουργό του PPA), αλλά σε αυτή τη περίπτωση παρεμβάλλεται κάποιος άλλος ανάμεσα σε εμάς και τον αρχικό δημιουργό.
Εγκατάσταση μέσω PPA
Σε ένα τερματικό τρέχουμε τις παρακάτω εντολές
sudo add-apt-repository ppa:noobslab/apps
sudo apt-get update
sudo apt-get install cool-retro-term
Προσαρμογή στον Unity Launcher
Η διαδικασία αυτή ίσως να μη χρειαστεί εάν κάναμε την εγκατάσταση μέσω του PPA.
Η διαδικασία του να μπαίνουμε συνεχώς μέσω τερματικού στον κατάλογο cool-retro-term και να εκτελούμε το αντίστοιχο αρχείο, ίσως να μην είναι πολύ βολική. Εδώ θα δούμε πως θα δημιουργήσουμε έναν Launcher (εκκινητή) τον οποίο μπορούμε να τοποθετήσουμε επάνω στον Unity Launcher και να καλούμε το Retro Term από εκεί, με ένα κλικ.
Με τον αγαπημένο μας Text Editor δημιουργούμε ένα αρχείο ονόματι retro-term.desktop, μέσα στη διαδρομή ~/.local/share/applications/. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε άμεσα με τη παρακάτω εντολή
gedit ~/.local/share/applications/retro-term.desktop
Ο gedit (Text Editor) θα δημιουργήσει ένα κενό αρχείο σε αυτή τη διαδρομή. Μέσα εκεί κάνουμε επικόλληση τα παρακάτω.
[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Version=1.0
Type=Application
Name=Cool Retro Terminal
Exec=/home/$USER/GIT/cool-retro-term/cool-retro-term
Icon=/home/$USER/Pictures/retro-term.png
StartupNotify=false
OnlyShowIn=Unity;
και αποθηκεύουμε το αρχείο.
Αυτό το οποίο λείπει από τις παραπάνω διαδρομές είναι το εικονίδιο. Μπορούμε να κατεβάσουμε ένα εικονίδιο και να το σώσουμε στη διαδρομή Pictures (ή Εικόνες) με ονομασία retro-term.png.
Εάν οι ονομασίες των καταλόγων στο σύστημά μας είναι στα Ελληνικά, τότε αντικαθιστούμε στον παραπάνω κώδικα το Pictures με τη λέξη Εικόνες.
Παρακάτω δημοσιεύεται μια εντολή η οποία θα κατεβάσει ένα εικονίδιο και θα το τοποθετήσει στη σωστή διαδρομή, ώστε να έχουμε και εικονίδιο για τον Unity Launcher.
Εάν οι ονομασίες των καταλόγων στο σύστημά μας είναι στα Ελληνικά, τότε πρέπει να αντικαταστήσουμε στη παρακάτω εντολή το Pictures με τη λέξη Εικόνες.
wget http://icons.iconarchive.com/icons/alecive/flatwoken/512/Apps-Terminal-Pc-104-icon.png -O /home/$USER/Pictures/retro-term.png
Το εικονίδιο που θα δημιουργηθεί θα είναι σαν το παρακάτω.
Βασικές Ρυθμίσεις
Υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις που μπορεί να κάνει κάποιος στο Retro Terminal.
Μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα και τον τύπο του τερματικού από έτοιμα προφίλ
Μπορούμε να κάνουμε και πιο εξειδικευμένες ρυθμίσεις, όπως αλλαγή θορύβου (noise) στην οθόνη, αρκετά εφέ (effects) από τα οποία διαθέτει μπορούμε να τα επεξεργαστούμε. Επίσης να παρέμβουμε στην απόδοση αλλάζοντας τον αριθμό FPS, Texture Quality …κλπ.
Δεν θα δούμε εδώ τις ρυθμίσεις μια προς μια. Οι ρυθμίσεις που αλλάζουμε εφαρμόζονται άμεσα και τις βλέπουμε επιτόπου.
Όταν βρούμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις για εμάς, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καινούριο προφίλ από τη καρτέλα General, ώστε να έχουμε τις ρυθμίσεις αποθηκευμένες.
Απομάκρυνση
Για να απομακρύνουμε το Cool Retro Term, εάν έχουμε κάνει την εγκατάσταση μέσω GitHub εκτελούμε τις παρακάτω εντολές σε ένα τερματικό
rm -rf ~/cool-retro-term
rm ~/.local/share/applications/retro-term.desktop
sudo apt-get remove build-essential qmlscene qt5-qmake qt5-default qtdeclarative5-dev qtdeclarative5-controls-plugin qtdeclarative5-qtquick2-plugin libqt5qml-graphicaleffects qtdeclarative5-dialogs-plugin qtdeclarative5-localstorage-plugin qtdeclarative5-window-plugin
sudo apt-get --purge autoremove
Εάν κάναμε την εγκατάσταση μέσω PPA
sudo apt-get remove cool-retro-term
sudo add-apt-repository --remove ppa:noobslab/apps
sudo apt-get update