Σχετικά με το φόρουμ της Ελληνικής κοινότητας και εναλλακτικές

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ.

forum-unavailable
Πριν κάμποσες μέρες, όπως ήδη θα ξέρουν όσοι συμμετείχαν ενεργά εκεί, το φόρουμ της Ελληνικής κοινότητας κατέστη ανενεργό, όπως και η κεντρική σελίδα (ubuntu-gr.org), καθώς και όλες οι υπηρεσίες που ήταν συνδεδεμένες εκεί. Αυτό οφείλεται κυρίως σε αστοχία του server και όταν λέω server εννοώ το μηχάνημα (hardware) το οποίο φιλοξενούσε τις υπηρεσίες της Ελληνικής κοινότητας. Η βάση δεδομένων πάντως είναι άθικτη και έχουν ανακτηθεί τα πάντα με ασφάλεια.
Ο server βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ (φαντάζομαι όλους μας να το λέμε) στο Πανεπιστήμιο, για τις υπηρεσίες που πρόσφερε τόσα χρόνια, και σε όσους συμμετείχαν στην διαχείριση του server, πάντα αφιλοκερδώς!

Τι γίνεται τώρα;

Έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις είτε μέσω ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων, είτε μέσω του IRC, για το τι μέλει γενέσθαι. Η επιλογή διαδικτυακής τοποθεσίας η οποία θα φιλοξενήσει όλες τις υπηρεσίες της Ελληνικής κοινότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται πάνω απ’ όλα σταθερότητα και κάτι μόνιμο, ώστε να μην ψαχνόμαστε στο μέλλον.
Οι συζητήσεις αυτές γίνονται από άτομα που είτε έχουν κάποια θέση κλειδί στο φόρουμ, είτε απλά ενδιαφέρονται. Κύριο λόγο ωστόσο έχουν οι εκάστοτε διαχειριστές και ο εκάστοτε LoCo Contact της κοινότητας.

Εναλλακτικοί τόποι

Γι’ αυτό το λόγο γράφω το συγκεκριμένο κείμενο, όλα τα υπόλοιπα θα πάρουν το δρόμο τους αργά ή γρήγορα. Γράφω για να επισημάνω κάποιους εναλλακτικούς τόπους στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν όσοι/ες θέλουν να λάβουν βοήθεια σχετικά με το Ubuntu.
Το φόρουμ, με τα χρόνια, είχε μετατραπεί σε έναν τόπο βοήθειας, τεχνικής κυρίως, σε όσα προβλήματα αντιμετώπιζαν οι χρήστες του Ubuntu.
Παρακάτω παραθέτω μια λίστα με σειρά προτεραιότητας (κατά τη δική μου γνώμη βέβαια) στην οποία μπορούν να απευθυνθούν όσοι/ες θέλουν να λάβουν βοήθεια σχετικά με προβλήματα που μπορεί να έχουν.

Ενημέρωση [25 Φεβρουαρίου 2016, 17:30]

  • ubuntuforums.org

Το ubuntuforums.org φαντάζομαι το ξέρετε οι περισσότεροι. Είναι ο επίσημος τόπος του Ubuntu όπου λαμβάνουν βοήθεια χιλιάδες χρήστες καθημερινώς και διεθνώς.
Εκεί άνοιξε μια ενότητα για την Ελληνική Ομάδα. Είναι προσωρινή ενότητα, επαναλαμβάνω προσωρινή, μέχρι να επανέλθουν πάλι οι υπηρεσίες του φόρουμ του Ubuntu-gr. Όταν με το καλό επανέλθουν, η ενότητα στο ubuntuforums.org θα απενεργοποιηθεί, δηλαδή θα μεταφερθεί στο LoCo Archive, όπου ναι μεν θα φαίνεται αλλά δεν θα μπορούν να γίνουν νέες δημοσιεύσεις.
Λειτουργεί πάνω-κάτω όπως το φόρουμ του ubuntu-gr, η μόνη διαφορά είναι ότι δεν υπάρχουν ξεχωριστές ενότητες. Απλά γράψτε έναν κατάλληλο τίτλο (καλό θα είναι να περιλαμβάνεται και η έκδοση Ubuntu, πχ 14.04 ή 15.10) και περιγράψτε σωστά το πρόβλημα που έχετε (ή ότι είναι αυτό που θέλετε να δημοσιεύσετε).
Η εγγραφή-σύνδεση στο ubuntuforums.org δεν είναι κάτι το δύσκολο και επιπλέον αν διαθέτετε Ubuntu SSO μπορείτε να συνδεθείτε απευθείας με αυτό.

 

  • IRC

Δεύτερο σε προτεραιότητα το IRC. Μα ποιος χρησιμοποιεί IRC το 2016; κι όμως, θα εκπλαγείτε αν ξεκινήσετε να ασχολείστε με αυτό. Μπαίνοντας στο κεντρικό κανάλι του Ubuntu (#ubuntu) θα βρείτε εκατοντάδες χρήστες καθημερινά να ανταλλάζουν απόψεις και να λύνουν προβλήματα. Το κανάλι της Ελληνικής κοινότητας είναι το #ubuntu-gr. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε πολλά περί IRC, δεν είναι καθόλου δύσκολο να μάθετε και να συμμετάσχετε. Δείτε έναν οδηγό στο Ubuntu Wiki.

  • Λίστα Ηλ.Ταχυδρομείου

Όπως αλλιώς την λέμε, mailing list. Ίσως ακόμη πιο αρχαία υπηρεσία, ακόμη και από το IRC. Μου κάνει εντύπωση όμως πως παραμένει ζωντανή – ενεργή, τόσα χρόνια. Το μυστικό κρύβεται στη ευκολία χρήσης. Απαντάτε μέσω e-mail και επικοινωνείτε με έναν γνώριμο για εσάς τρόπο (τα e-mails). Δείτε σχετικά με την mailing list της Ελληνικής κοινότητας.

  • Discourse ?

Πριν διαβάσετε για το Discource δείτε αυτό, το οποίο το ανακάλυψα πρόσφατα και με ανησυχεί.

Το Ubuntu Discourse είναι ένας επίσημος διαδικτυακός τόπος στον οποίο υπάρχει ήδη ενότητα για την Ελληνική κοινότητα. Δεν είχε ποτέ πολύ-διαφημιστεί, διότι υπήρχε ήδη το φόρουμ και η περισσότερη δουλειά γινόταν εκεί. Υποστηρίζει πολλά περισσότερα χαρακτηριστικά απ’ ότι το phpbb φόρουμ και του μοιάζει αρκετά. Η είσοδος(ή εγγραφή) γίνεται είτε μέσω λογαριασμού Google, Yahoo, είτε μέσω Ubuntu SSO.
Είναι ένας αξιόλογος τόπος που κατά τη γνώμη μου πρέπει να αξιοποιήσουμε, ειδικά τώρα και μέχρι να επανέλθει το φόρουμ.

 

  • Social Media

Εντάξει, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα γνωρίζουμε όλοι και συμμετέχουμε σε πολλά από αυτά. Το κακό με τα Social και πάντα σε σχέση με το θέμα μας (βοήθεια χρηστών, αποσφαλμάτωση..κλπ) είναι ότι τα ποστ που κάνουμε δεν μένουν (έτσι ώστε να υπάρχει μια βάση δεδομένων για μελλοντικούς χρήστες), είναι πιο χαλαρά στην θεματολογία (έτσι πρέπει να είναι άλλωστε), και δεν εξυπηρετούν στην χρήση κώδικα (εντολές τερματικού κλπ.)
Πάντα προτρέπουμε τους νέους χρήστες να χρησιμοποιήσουν το φόρουμ για επίλυση προβλημάτων, ή δίνουμε κάποιο σύνδεσμο προς παρόμοιο πρόβλημα (επιλυμένο ή μη), ώστε να συμμετάσχουν στη συζήτηση εκεί.
Τελευταία (λογικό άλλωστε) έχει παρατηρηθεί μια αύξηση των δημοσιεύσεων σχετικά με προβλήματα και αντιμετώπιση αυτών στα ενεργά Social της κοινότητας, τα οποία είναι το γκρουπ στο Facebook και το community στο Google Plus. Θα προτείνω την μεταφορά των όποιων προβλημάτων στο discourse ubuntuforums.org (που είδαμε παραπάνω), αλλά φυσικά δεν μπορώ να υποχρεώσω κανέναν για κάτι τέτοιο.
Τα Social της κοινότητας, τα ενεργά τουλάχιστον, είναι:

Facebook Γκρουπ
Google Community


Να επισημάνω ότι, η συγκεκριμένη δημοσίευση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανακοίνωση της Ελληνικής κοινότητας Ubuntu. Αντικατοπτρίζει τη δική μου γνώμη και μόνο, σε σχέση με κάποιους εναλλακτικούς τόπους όπου μπορεί κάποιος/α να λάβει βοήθεια τώρα που το φόρουμ «είναι κάτω».

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.