Η καλύτερη σουίτα γραφείου – Αναβαθμισμένο LibreOffice

Είναι αλήθεια ότι το MS Office είναι η πιο διαδεδομένη σουίτα γραφείου. Κατάλληλη για χρήστες Windows, τα οποία καταλαμβάνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης σε οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς υπολογιστές.
Πολλοί από εμάς χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν μια σουίτα γραφείου με εξελιγμένα εργαλεία, εργονομία, ευκολία χρήσης και πολλά χαρακτηριστικά. Είτε για να γράψουν ένα απλό άρθρο, είτε για να συντάξουν μια επαγγελματικού περιεχομένου επιστολή, είτε για άλλες πιο εξειδικευμένες εργασίες (Excel/Calc, PowerPoint/Impress…κλπ).

libreoffice-writer1

Δωρεάν και Νόμιμο

Εν αντιθέσει με το MS Office, το LibreOffice μπορεί κάποιος να το αποκτήσει εντελώς δωρεάν και νόμιμα. Είναι διαθέσιμο τόσο για Linux, Mac OS, όσο και για Windows.

Αναβαθμισμένη έκδοση 5.1

Η τελευταία διαθέσιμη έκδοση του LibreOffice είναι η 5.1 με αρκετές βελτιώσεις όσον αφορά την εργονομία, την ευκολία χρήσης. Το Document Foundation προσπάθησε να αναδιοργανώσει όλα τα μενού κάνοντάς τα ευκολότερα στην πρόσβαση. Προσωπικά με βολεύει αρκετά περισσότερο απ’ ότι πριν.
Επίσης, έχει ενσωματωθεί το χαρακτηριστικό των απομακρυσμένων διακομιστών (remote servers). Έτσι, μπορεί κάποιος να δημιουργήσει τα αγαπημένα του έγγραφα και να τα ανεβάσει, επεξεργαστεί απευθείας από το LibreOffice, καθώς και να τα σώσει(save), σε μια σειρά από υποστηριζόμεους διακομιστές όπως: FTP servers, Google Drive, Microsoft SharePoint, Microsoft OneDrive…κλπ. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να ρυθμίσει την λειτουργία απομακρυσμένων διακομιστών και μετά να χρησιμοποιήσει το μενού “Open Remote File” ή “Save to Remote Server”.
To LibreOffice 5.1 χρησιμοποιεί την τελευταία διαθέσιμη έκδοση ODF (1.2) , αλλά εκτός αυτού έχει βελτιώσει και την συμβατότητα με το OOXML της Microsoft.
Θα πρέπει εδώ να γνωρίζουμε ότι η Microsoft ουδέποτε χρησιμοποίησε το Standard Format για την προεπιλεγμένη αποθήκευση εγγράφων. Αντί αυτού, χρησιμοποιεί ένα “transisional” , όπως το ονομάζει, το οποίο δημιουργεί περισσότερα προβλήματα ακόμη και στις ίδιες τις εκδόσεις του MS Office.

Πραγματικά οι βελτιώσεις στην έκδοση 5.1 είναι πέρα για πέρα αξιοπρόσεκτες και θα τις εντοπίσετε αμέσως.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε το LibreOffice, δείτε την σελίδα λήψης. (Αυτό περισσότερο για χρήστες Windows). Δεν θα επηρεάσει σε τίποτα την υπάρχουσα εγκατάσταση του MS Office που πιθανόν έχετε, και θα μπορείτε να μάθετε μια εναλλακτική σουίτα γραφείου ανοιχτού κώδικα, διαθέσιμη δωρεάν και απολύτως νόμιμα.

Για όσους από εμάς χρησιμοποιούμε κάποια διανομή Linux, ψάχνουμε πρώτα για πακέτα του LibreOffice 5.1 μέσω της διανομής μας.

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.