GCleaner (CCleaner) για Ubuntu

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτή η δημοσίευση έχει γίνει πάνω από ένα χρόνο πριν.

Σίγουρα όσοι/ες από εσάς έχετε ασχοληθεί με Windows, έστω και μια ώρα, θα γνωρίζετε το CCleaner. Ένα εργαλείο της εταιρίας Piriform, το οποίο σε λειτουργικά συστήματα στυλ Windows, είναι σχεδόν must have. Πως θα σας φαινόταν ένα εργαλείο παρόμοιο (το περιβάλλον ίδιο λέμε), για Ubuntu;

Στο Launchpad αναπτύσσεται μια εφαρμογή ονόματι GCleaner. Το περιβάλλον της εφαρμογής είναι ξεπατικωτούρα εκείνου το CCleaner, ώστε (σύμφωνα με τον προγραμματιστή) να είναι πιο φιλικό προς τον χρήστη. Βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης ακόμη και υπάρχει υποστήριξη μόνο για Elementary OS Freya και Ubuntu 15.04+.
Τουλάχιστον έτσι γράφει στην περιγραφή του προγράμματος στο Launcphad. Ωστόσο, από εικόνα που ο ίδιος έχει δημοσιεύσει, φαίνεται να τρέχει σε Ubuntu 14.04 LTS.

Το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε πολύ early development state, αν όμως θέλετε να το δοκιμάσετε (πράγμα που δεν προτείνω), ανοίξτε ένα τερματικό και εκτελέστε τις παρακάτω εντολές μια-μια και με τη σειρά.

sudo apt-get install pkg-config libgranite-dev libindicator3-dev libkeybinder-3.0-dev libvte-2.90-dev libvala-0.24-* valac-0.24* cmake bzr
bzr branch lp:gcleaner
cd gcleaner && cmake .
make 
sudo make install

Θα το βρείτε μέσω του Dash ψάχνοντας για GCleaner.

GCLeaner2

Προσωπικά το δοκίμασα στην 15.10 που έχω (για testing) και φαίνεται να λειτουργεί σωστά.
GCleaner4

Advertisement

5 σκέψεις σχετικά με το “GCleaner (CCleaner) για Ubuntu

  1. Προσπαθώ να καταλάβω από τα τρία «υποθέτω» αν σε ενόχλησε το ερώτημά μου. Δεν είχα τίποτα το επικριτικό κατά νου, ούτε βέβαια ζητώ να κάνεις παρουσίαση του προγράμματος, απλώς σκέφτηκα ότι δυο λόγια για το τι κάνει, έχουν θέση στο άρθρο σου.

    Με το «Δεν… υποθέτεις ότι έχουμε όλοι windows, έτσι;» εννοούσα αν σκέπτεσαι ότι οι περισσότεροι μπορεί να χρησιμοποιούμε παράλληλα windows, οπότε το γνωρίζουμε.

    1. Δεν με ενόχλησε κάτι. Όντως θα προκαλούσε μπέρδεμα μια (έστω και μικρή) παρουσίαση του CCleaner, μιας και το GCleaner δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό. Δηλαδή, έχει τόση σχέση όση έχουν τα Windows με το Linux. Καταλαβαίνεις. Απλά ο προγραμματιστής θεώρησε καλό (marketing ίσως) να φτιάξει το περιβάλλον του έτσι ώστε να είναι carbon copy με του CCleaner και επίσης να του δώσει ένα παρόμοιο όνομα. Το bleachbit το γνωρίζεις; ε, κάτι παρόμοιο θα είναι και το GCleaner (υποθέτω) όταν ολοκληρωθεί.
      Αυτό το ποστ δεν είναι παρουσίαση του προγράμματος GCleaner. Είναι απλά μια αναφορά. Παρουσίαση ίσως κάνω, όταν ολοκληρωθεί και σταθεροποιηθεί. Δεν το προτείνω για εγκατάσταση μιας και βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Μια απλή αναφορά για όσους/ες ίσως ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα (είτε να βοηθήσουν, είτε να παρακολουθούν τις εξελίξεις – μέσω του Launchpad).

  2. Λείπουν δυο λόγια για το τι είναι το CCleaner. Δεν… υποθέτεις ότι έχουμε όλοι windows, έτσι; Μπορεί να ξέρουν οι περισσότεροι βέβαια, εγώ πάντως όχι.

    1. Φυσικά και όχι, δεν υποθέτω ότι έχουν όλοι Windows. Υποθέτω ότι όσοι έχουν Windows γνωρίζουν τι είναι. Δεν θα κάνω παρουσίαση έστω και περιεκτική του CCleaner, διότι περισσότερο μπέρδεμα θα προκαλέσει. Υπάρχει όμως Link προς το Official site και εκτός αυτού από το όνομα καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται, υποθέτω.

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.