ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ! |
---|
Θα ξεκινήσω το άρθρο με μια προειδοποίηση. Το OpenDNS δεν έχει καμία απολύτως σχέση με ανοιχτό ή ελεύθερο κώδικα. Η υπηρεσία είναι κλειστού κώδικα. Το Open αναφέρεται σε ένα ανοιχτό DNS που δέχεται αιτήματα επίλυσης διευθύνσεων από οποιαδήποτε πηγή, χωρίς να απορρίπτει κάποια. Δηλαδή μια περισσότερο ανοιχτή προσέγγιση του DNS, βασισμένη στην φιλοσοφία μιας εταιρίας με κεντρικά στο San Francisco της California και υποστηριζόμενη από μια κοινότητα χρηστών που την χρησιμοποιούν.
Τι είναι DNS και που εξυπηρετεί, για όσους/ες δεν ξέρουν, μπορούν να ρίξουν μια ματιά εδώ.
Σε τι θα μας βοηθήσει το OpenDNS όμως; γιατί να το χρησιμοποιήσει κάποιος;
Μερικά από τα καλά χαρακτηριστικά του OpenDNS έχουν να κάνουν με:
α) Γρηγορότερη επίλυση διευθύνσεων. Πολλές φορές θα δείτε την διαφορά με «γυμνό μάτι» κατά την φόρτωση σελίδων.
β) Διαχείριση του οικιακού σας δικτύου. Αφού φτιάξετε έναν δωρεάν λογαριασμό, μπορείτε να διαχειριστείτε το δίκτυό σας όπως εσείς νομίζετε.
γ) Το παραπάνω έχει ως επέκταση τον γονικό έλεγχο, με ένα εύκολο μενού διαχείρισης για αποκλεισμό σελίδων.
δ) Περισσότερη ασφάλεια, με υπηρεσίες antiphising, anti-fraud και identity theft protection.
Να πούμε ότι το OpenDNS δεν ήταν πάντα η υπηρεσία που είναι σήμερα. Ιστορικά θα αναφέρουμε μόνον ότι ήταν πιο κλειστή απ’ ότι σήμερα και επίσης η διαφήμιση «πήγαινε σύννεφο».
Εν έτη 2015 το «βγάζω χρήμα μέσω διαφήμισης» έχει εκλείψει, όπως επίσης έχει αναπτυχθεί μια κοινότητα χρηστών που συνεισφέρουν με διάφορους τρόπους. Η υπηρεσία είναι όντως δωρεάν για προσωπική, οικιακή, χρήση. Όσο τουλάχιστον την χρησιμοποιώ δεν έχω παρατηρήσει κάτι το μεμπτό σε σχέση με το Δωρεάν της υπόθεσης. Φαίνεται να είναι όντως έτσι.
Γονικός Έλεγχος
Το κυριότερο ατού του OpenDNS είναι ο γονικός έλεγχος που προσφέρει. Μέσα από ένα εύκολο (σχετικά) μενού μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε την πρόσβαση σε σελίδες περιεχομένου όπως πορνό, εταιρίες στοιχημάτων, κοινωνικά δίκτυα…κλπ. Επίσης, μέσα από το ίδιο μενού μπορείτε να προσθέσετε χειροκίνητα διάφορες σελίδες που ίσως δεν συμπεριλαμβάνονται σε κάποια κατηγορία και τις οποίες επιθυμείτε να αποκλείσετε από το οικιακό σας δίκτυο.
Μιας και αναφέραμε τις κατηγορίες, ο γονικός έλεγχος επιτυγχάνεται εύκολα μέσω κατηγοριοποιημένων μενού όπως: High, Moderate, Low, None, Custom και επιπροσθέτως μπορείτε να διαχειριστείτε αυτές τις γενικές ενότητες προσθέτοντας ή αφαιρώντας κατηγορίες, ακόμη να διαχειριστείτε και τις κατηγορίες προσθέτοντας ή αφαιρώντας σελίδες.
Ρύθμιση μέσω modem/router
Θα ρυθμίσουμε το OpenDNS μέσω του modem/router μας εύκολα και γρήγορα έτσι ώστε να γίνει «global» στο οικιακό μας δίκτυο. Είναι πιο δύσκολο και χρονοβόρο να κάνει κάποιος τις ρυθμίσεις για κάθε συσκευή που έχει στο δίκτυό του ξεχωριστά. Π.χ Desktop, Laptop, Smartphones..κλπ. Οπότε ο «global» τρόπος μέσω modem/router είναι πιο αποτελεσματικός καθώς και πιο εύκολος.
Το θέμα εδώ είναι πως κάθε router έχει δικό του, διαφορετικό, UI. Αυτό που πρέπει να κάνουμε καταρχήν είναι να μπούμε σε αυτό το Administration UI. Μέσω ενός browser και γράφοντας συνήθως την διεύθυνση http://192.168.1.1 θα ανοίξει η σελίδα διαχείρισης. Εκεί θα μας ζητήσει όνομα χρήστη και κωδικό. Και πάλι εξαρτάται από το router για το ποια είναι τα προεπιλεγμένα. Θα τα βρούμε συνήθως κάτω από την συσκευή. Θέλουμε το Admin Name και Password και θα είναι καλό, αν έχουμε αφήσει τα defaults, να αλλάξουμε το password.
Αφού καταφέρουμε να μπούμε στο Interface διαχείρισης, ψάχνουμε να βρούμε κάποια ενότητα σχετική με LAN. Εκεί συνήθως βλέπουμε τις ρυθμίσεις για το DNS. Από default είναι στο auto και εμείς πρέπει να τις αλλάξουμε σε manual καταχωρώντας τις παρακάτω διευθύνσεις:
Primary DNS Server: 208.67.222.222
Secondary DNS Server: 208.67.220.220
Δημιουργία δωρεάν λογαριασμού
Αφού τελειώσουμε με τις ρυθμίσεις του router και αποθηκεύσουμε (εννοείτε) τις ρυθμίσεις αυτές, μπορούμε να κάνουμε κλικ εδώ για να δούμε αν όντως χρησιμοποιούμε, πλέον, OpenDNS. Αν ναι, ήρθε η ώρα για έναν προσωπικό δωρεάν λογαριασμό έτσι ώστε να έχουμε πρόσβαση στα εργαλεία διαχείρισης. Καλό θα είναι να κλείσουμε τον browser και να κάνουμε μια επανεκκίνηση στον network-manager για να πάρει τις νέες ρυθμίσεις DNS.
Πάμε εδώ και δίνουμε ένα αληθινό email καθώς και έναν κωδικό για να κάνουμε εγγραφή. Θα χρειαστεί ενεργοποίηση μετά την εγγραφή οπότε κοιτάξτε το e-mail σας για τον κατάλληλο σύνδεσμο ενεργοποίησης. Έπειτα θα έχουμε πρόσβαση στα εργαλεία διαχείρισης μέσω του Dashboard.
Ρυθμίσεις – Διαχείριση δικτύου
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέσουμε ένα δίκτυο δίνοντας του ένα απλό όνομα. Πηγαίνοντας στο Dashboard και στην καρτέλα Settings θα δούμε ένα κουμπάκι «Add/Manage Networks». Πατάμε εκεί και προσθέτουμε το δίκτυό μας (η IP μας έχει ήδη αναγνωριστεί), το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε ένα όνομα σε αυτό το δίκτυο. Κάτι απλό είναι εντάξει. Αφού ολοκληρώσουμε την διαδικασία, κρατάμε κάπου το όνομα του δικτύου διότι θα χρειαστεί παρακάτω.
Μετά το πέρας της παραπάνω διαδικασίας θα έχουμε πλέον πρόσβαση και στο μενού ρυθμίσεων για την διαχείριση του δικτύου μας. Πάλι από το Dashboard, Settings θα μπορούμε να επιλέξουμε το όνομα του δικτύου που προσθέσαμε και θα δούμε αρκετές ρυθμίσεις τις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε κατά πως θέλουμε.
Εγκατάσταση και ρύθμιση ddclient
Επειδή στα οικιακά δίκτυα η διεύθυνση IP αλλάζει δυναμικά μέσω του DHCP και καλά θα είναι να μην αλλάξουμε κάτι σε αυτό, η υπηρεσία του OpenDNS θα χάσει κάποια στιγμή την τρέχουσα IP διεύθυνσή μας, με αποτέλεσμα να χάσουμε κι εμείς τις όποιες ρυθμίσεις έχουμε κάνει. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να εγκαταστήσουμε και να ρυθμίσουμε έναν client που ονομάζεται ddclient.
Οι περισσότερες διανομές περιέχουν αυτό το πακέτο στα επίσημα αποθετήρια τους, οπότε εγκαταστήστε το με τον διαχειριστή λογισμικού της διανομής σας. Αν σας ζητήσει κατά την διάρκεια της εγκατάστασης να ρυθμίσετε κάποιες παραμέτρους, αφήστε τις όλες κενές. Θα κάνουμε τις ρυθμίσεις εδώ, χειροκίνητα.
Αφού εγκαταστήσουμε το πακέτο ανοίγουμε το αρχείο ρυθμίσεων με έναν επεξεργαστή κειμένου και με δικαιώματα διαχειριστή. Π.χ.
sudo gedit /etc/ddclient.conf
Κάνουμε copy-paste εκεί μέσα τα παρακάτω. Τυχών άλλες εγγραφές σε αυτό το αρχείο τις διαγράφουμε.
use=web, web=myip.dnsomatic.com ssl=yes server=updates.opendns.com protocol=dyndns2 login='username@opendns' password='OpenDNS Password' LABEL
Από τα παραπάνω αντικαθιστούμε τα username@opendns με το όνομα χρήστη (το οποίο είναι το e-mail εγγραφής μας) με το οποίο συνδεόμαστε στο OpenDNS. Είναι καλό να τοποθετήσουμε το username μέσα σε μονά εισαγωγικά.
Το OpenDNS Password με τον κωδικό σύνδεσης. Είναι καλό να τοποθετήσουμε τον κωδικό μέσα σε μονά εισαγωγικά.
Το LABEL το αντικαθιστούμε με το όνομα του δικτύου που έχουμε δημιουργήσει στην υπηρεσία OpenDNS.
Αποθηκεύουμε το αρχείο και φροντίζουμε (αν και έτσι πρέπει να είναι από προεπιλογή) να έχει δικαιώματα: 600 και owner τον χρήστη root.
sudo chown root:root /etc/ddclient.conf sudo chmod 600 /etc/ddclient.conf
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα είναι να εκκινήσουμε την υπηρεσία.
sudo service ddclient start
ή
sudo systemctl start ddclient.service
Επίσης, μπορούμε να μετατρέψουμε την υπηρεσία σε «δαίμονα» από το αρχείο ρυθμίσεων /etc/defaults/ddclient.
sudo gedit /etc/default/ddclient
αλλάζοντας το run_daemon=»false» σε run_daemon=»true» , αποθηκεύοντας το αρχείο και κάνοντας ένα restart την υπηρεσία θα τρέχει πλέον ανά 300 δευτερόλεπτα, ενημερώνοντας έτσι την IP μας στον OpenDNS server, σε περίπτωση που έχει αλλάξει.
Επίλογος
Γενικά, η υπηρεσία OpenDNS εξυπηρετεί οικιακά και όχι μόνο δίκτυα εδώ και κάμποσα χρόνια. Θεωρείται αξιόπιστη, ενώ το κύριο ατού της είναι ότι προσφέρει γονικό έλεγχο χωρίς την ανάγκη χρήσης ειδικού λογισμικού ή λειτουργικού συστήματος. Είναι σχετικά εύκολη στην χρήση και την διαχείριση (δεν είναι ανάγκη να είστε τεχνικοί δικτύων για να καταλάβετε τις ρυθμίσεις).
Υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις που δεν αναφέρθηκαν σε αυτό το ποστ, όπως παρακολούθηση δικτύου (Logging) και διάφορα άλλα. Εξερευνώντας και δοκιμάζοντας θα δείτε τις επιπλέον επιλογές που έχετε.
Τέλος, σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα, OpenDNS χρησιμοποιούν περί τα 50.000.000 χρήστες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων πολλών σχολείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δημόσιων οργανισμών, αλλά και οικιακών χρηστών.