Firefox ESR αντί downgrade

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Είναι αλήθεια πως σε κάθε μεγάλη αλλαγή σε μια έκδοση λογισμικού, έρχονται και διάφορες ασυμβατότητες. Ένα από τα μεγάλα ατού του Firefox είναι η ποικιλία addons που διαθέτει. Υπάρχουν χρήστες που δεν μπορούν να δουλέψουν καν χωρίς κάποια addons.
Η νέα έκδοση του Firefox Quantum (57) «έσπασε» πολλά από τα κλασσικά «legacy» addons και μέχρι οι developers αυτών να τα αναβαθμίσουν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Οι χρήστες που ψάχνουν να βρουν τρόπο υποβάθμισης του Firefox στη προηγούμενη έκδοση, δεν είναι λίγοι. Αυτό όμως δεν προτείνεται. Είναι μια λανθασμένη κίνηση.

Κάθε έκδοση του Firefox υποστηρίζεται με security patches μέχρι να κυκλοφορήσει η επόμενη. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι διατηρώντας τον Firefox στην έκδοση 56 δεν θα λαμβάνουμε ενημερώσεις ασφαλείας. Θα δουλεύουμε με έναν μη υποστηριζόμενο browser με ότι επακόλουθα μπορεί να έχει αυτό.

Για όσους/ες δεν μπορούν να εργαστούν χωρίς τα αγαπημένα τους addons, ο Firefox ESR έρχεται να δώσει τη λύση. Έστω προσωρινά μέχρι να αναβαθμιστούν τα addons ώστε να γίνουν συμβατά με τον Quantum.

Τι είναι η έκδοση ESR μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερη δημοσίευση εδώ. Δεν είναι ανάγκη αν ακολουθήσετε εκείνον τον οδηγό στη παλαιά δημοσίευση για το τρόπο εγκατάστασης. Θα δούμε παρακάτω έναν καλύτερο τρόπο.

Mozilla Team ESR PPA

Η ομάδα του Mozilla συντηρεί ένα αποθετήριο στο Launcphad το οποίο φιλοξενεί την έκδοση ESR. Κάνοντας κάποιος προσθήκη το αποθετήριο στο σύστημά του, μπορεί να κάνει εγκατάσταση το πακέτο firefox-esr.
Με αυτό το τρόπο και τα πρόσθετα που έχει θα δουλεύουν, αλλά και ενημερώσεις ασφαλείας θα έχει. Αυτή τη στιγμή η έκδοση του ESR βρίσκεται στην έκδοση Firefox 52 και το αποθετήριο υποστηρίζει τις εκδόσεις 14.04 (Τrusty), 16.04 (Xenial), 17.04 (Zesty), 17.10 (Artful) και 18.04 (Bionic).

Παρακάτω βλέπουμε τον τρόπο προσθήκης του αποθετηρίου σε Ubuntu και εγκατάστασης του πακέτου firefox-esr.

Εγκατάσταση Firefox ESR σε Ubuntu 17.10/18.04

Μέσω τερματικού

Σε ένα τερματικό πληκτρολογούμε τις παρακάτω εντολές με τη σειρά και μια-μια

sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install firefox-esr

O Firefox ESR δεν θα αντικαταστήσει τον Firefox που έρχεται με τη διανομή Ubuntu που έχουμε. Γι’ αυτό και έχει ονομαστεί διαφορετικά. Θα μπορούμε να δουλεύουμε είτε τον ένα, είτε τον άλλο βλέποντας έτσι πότε θα αναβαθμιστούν τα addons που θέλουμε για να υποστηρίζουν τη τελευταία έκδοση, Quantum.

Ωστόσο, θα προτιμούσα η εφαρμογή να έχει ονομαστεί διαφορετικά. Ναι μεν το πακέτο έχει άλλη ονομασία (firefox-esr) ώστε να μη μπερδευτεί με τον κλασσικό firefox, η εφαρμογή όμως έχει την ίδια ονομασία με αποτέλεσμα να μπερδεύει λίγο. Δείτε τη παραπάνω εικόνα.

Αυτό που κάνω είναι το εξής.

sudo gedit /usr/share/applications/firefox-esr.desktop

και αλλάζω το όνομα από Firefox Web Browser σε ESR Web Browser. Save το αρχείο και είναι κάπως καλύτερα.


Βέβαια το συγκεκριμένο είναι ένα workaround, καθώς με μια αναβάθμιση του πακέτου ενδέχεται να αντικατασταθεί το αρχείο firefox-esr.desktop. Και να γίνει αυτό όμως, ξέρουμε τον τρόπο να το αλλάξουμε πάλι.

Είναι σαφώς καλύτερη η εγκατάσταση του ESR από το downgrade σε μια μη υποστηριζόμενη έκδοση.


Until next time …
Thanks for reading!

Advertisement

7 σκέψεις σχετικά με το “Firefox ESR αντί downgrade

  1. Αυτό με το passman με ανησυχει λιγο, οποιος πάρει πρόσβαση στο nextcloud έχει πρόσβαση και στο passman lol

    1. Το passman έχει έξτρα κωδικό ασφαλείας για το vault.
      Δηλαδή, εκτός από το να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση root στο Nextcloud σου, πρέπει να σπάσει και τον κωδικό του Vault.
      Πιο εύκολο θα είναι να χακαρει το πρόσθετο στον browser. Βέβαια υπάρχει κι εκεί κωδικός ασφαλείας τον οποίο καλό είναι να μην τον αποθηκεύει κάποιος μόνιμα, αλλά να τον πληκτρολογεί κάθε φορά. Αλλιώς τον αποθηκεύει σε plain text. Και φυσικά να μην είναι ίδιος με του Vault.

  2. Ωραία η ευέλικτη λύση σου. ;)
    Μου αρέσει πάρα πολύ η πληρότητα του άρθρου σου, που εξηγείς ότι και να λες.

    Όντως παιδιά εγώ ( λόγο και του Debian ) μόνο τον ESR χρησιμοποιώ και είμαι πλήρως ευχαριστημένος! Μαζί με την έκδοση του «Firefox Quantum (57)» πήραμε και εμείς ένα update. ;)

    Ποια πρόσθετα προσωπικά τα θεωρείς απαραίτητα για τη δουλειά σου ή πολύ χρήσιμα ;

    Ευχαριστούμε. :)

      1. Α! το Privacy Badger το χρησιμοποιώ και εγώ, μαζί με :
        * Magrent
        * Firebug
        * FlagFox
        * Ghostery
        * HackBar
        * JSON Lite

        Το «Passman» δε το γνώριζα. Φαίνεται φοβερό! Είναι από ότι κατάλαβα στα γρήγορα που το είδα για να κρατάς τους κωδικούς σου όμως να είναι αποθηκευμένοι στο Nextcloud ή OwnCloud σου. Πολύ ωραίο. ;) Ευχαριστώ.

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.