ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!
Ο πυρήνας 4.13 κυκλοφόρησε πριν κάμποσες ημέρες. Φέρνει νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις, καθώς και διορθώσεις αρκετών σφαλμάτων. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι είναι bug free. Πλέον βρισκόμαστε στο δεύτερο point release (.2)
Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα νέα χαρακτηριστικά και πως μπορείτε να κάνετε εγκατάσταση αυτού του πυρήνα σε Ubuntu/Ubuntu based, μέσω PPA.
Βελτιώσεις – Νέα Χαρακτηριστικά
Όπως τα διάβασα εδώ
- Initial Intel Cannonlake & Coffeelake support (υποστήριξη για τους νέους επεξεργαστές της Intel)
- HDMI 3D/stereoscopic support in Nouveau driver (Βελτίωση του Nouveau – ανοιχτός οδηγός για κάρτες Nvidia)
- DRM object sync support (Βελτίωση γραφικών)
- Thunderbolt improvements (Βελτιώσεις για τη θύρα Thunderbold. Ποιος έχει τέτοια θύρα άραγε; )
- Support for the Retrode2 joypad adapter (Υποστήριξη για κάποιο Joypad)
- Support for the Razer Atrox Arcade Stick (Έχετε Razer Atrox Aracde Stick ; δε νομίζω. Αν ναι, πλέον υποστηρίζεται)
- Support for ASUS Zen AIO MD-5110 keyboard (Υποστήριξη πληκτρολογίου ASUS Zen)
- Improved Intel SST Atom support (Βελτίωση υποστήριξης για τον Intel SST Atom – υπήρχαν διάφορα προβλήματα με τον ήχο)
- Misc file system improvements for Brtfs, EXT4, F2FS and XFS (Βελτιώσεις στα συστήματα αρχείων)
- AppArmor code commits from Canonical (Χα! Η Canonical έκανε contribution)
Φυσικά οι παραπάνω είναι μερικές από τις βελτιώσεις που φέρνει ο νέος πυρήνας 4.13. Άλλες βελτιώσεις που δεν αναφέρονται εδώ, αφορούν SoC – ARM …κλπ, για όσους ασχολούνται με αυτό το κομμάτι του Hardware.
Γιατί τώρα και όχι από την αρχή;
Η αρχική μεγάλη έκδοση κάθε πυρήνα που βγαίνει χαρακτηρίζεται ως Mainline και όλοι τρέχουν να κάνουν εγκατάσταση τότε, λες και μετά θα αρχίσουν να τη χρεώνουν. Οι Mainline εκδόσεις αν και θεωρούνται σταθερές δεν προτείνονται για production συστήματα.
Αν θέλουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες «να πάρουμε το λειτουργικό στο χέρι» πρέπει να περιμένουμε λιγάκι (συνήθως μια εβδομάδα – 10 μέρες) ώστε να βγει τουλάχιστον το πρώτο point release (.1) Τότε έχουν ενσωματωθεί όλα τα stable και security patches και αυτό συνεχίζει να συμβαίνει μέχρι τη λήξη της υποστήριξης. Συνήθως για 10-12 point releases, εκτός και αν πρόκειται για πυρήνα LTS.
Μιας και αναφέραμε τον LTS, ο επόμενος LTS πυρήνας για όσους ενδιαφέρονται θα είναι ο 4.14 (το merge window έχει ήδη ανοίξει, εννοείται).
Εγκατάσταση μέσω PPA
Για όσους/ες χρησιμοποιούν Ubuntu 16.04 LTS (Xenial) ή κάποια διανομή βασισμένη στο Ubuntu Xenial, τέλος πάντων που να μπορεί κάποιος να προσθέσει αποθετήριο μέσω Launchpad, δημιούργησα ένα PPA γι’ αυτό το σκοπό. Εκεί θα συντηρούνται οι τελευταίες εκδόσεις του πυρήνα, οι σταθερές εκδόσεις όχι Mainline, χωρίς κανένα configuration ή αλλαγή. Ότι υπάρχει και έρχεται Default.
Για το λόγο αυτό ονόμασα το αποθετήριο, αλλά και τον πυρήνα, linux-pure.
Η προσθήκη του αποθετηρίου στο σύστημά μας και η εγκατάσταση του πυρήνα μπορεί να γίνει με τις παρακάτω εντολές σε ένα τερματικό. Τις εκτελούμε μια-μια και με τη σειρά. Υπενθυμίζω ότι υποστηρίζεται αυτόματα μόνο η έκδοση Ubuntu 16.04 LTS.
sudo add-apt-repository ppa:nick-athens30/linux-pure
sudo apt-get update
sudo apt-get install linux-pure
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε μετά είναι μια επανεκκίνηση.
Αν έχετε κάποια άλλη έκδοση Ubuntu ή παράγωγο που να βασίζεται σε άλλη έκδοση από τη 16.04, πχ. 16.10 ή 17.04, η προσθήκη του αποθετηρίου και η εγκατάσταση του πυρήνα θα πρέπει να γίνει με τις παρακάτω εντολές.
echo "deb http://ppa.launchpad.net/nick-athens30/linux-pure/ubuntu xenial main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/nick-athens30-linux-pure.list
sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys F56AC5FABE7E0CA1
sudo apt-get update
sudo apt-get install linux-pure
Προβλήματα;
Προβλήματα υπάρχουν παντού, στον πυρήνα δεν θα υπάρχουν; Είστε καλυμμένοι.
Ο συγκεκριμένος πυρήνας δεν αντικαθιστά τον πυρήνα του Ubuntu που ήδη έχετε. Γίνεται εγκατάσταση ως έξτρα πυρήνας. Απλά τοποθετείται πρώτος στη λίστα του GRUB λόγω νεότερης έκδοσης (από αυτόν που ήδη έχετε).
Αν αντιμετωπίσετε προβλήματα που καθιστούν τη χρήση του λειτουργικού δύσκολη έως αδύνατη, τότε κάνετε μια επανεκκίνηση και επιλέγετε από τη λίστα του GRUB τον άλλο τον πυρήνα που είχατε. Μετά προχωράτε σε απομάκρυνση του πυρήνα και του αποθετηρίου (linux-pure).
Ποια είναι τα πιο πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσω;
Αυτά τα οποία έχω αντιμετωπίσει εγώ στο παρελθόν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με κλειστό κώδικα. Πρώτη και καλύτερη η Nvidia με τους κλειστούς οδηγούς (drivers) της η οποία πάντα αδυνατεί (για κάποιο λόγο) να ακολουθήσει τις εξελίξεις του πυρήνα. Αν χρησιμοποιείτε κάποιο κλειστό οδηγό της Nvidia είναι πιθανό να μη λειτουργήσει σωστά. Αν χρησιμοποιείτε Nouveau (ανοιχτού κώδικα έκδοση για κάρτες Nvidia), κανένα πρόβλημα.
Επίσης, το VMware δεν κάνει «καλό παιχνίδι» με τις νέες εκδόσεις. Από την άλλη το Virtualbox (ανοιχτός κώδικας) λειτουργεί σωστά τις περισσότερες φορές και τα όποια προβλήματα εμφανιστούν και εφόσον αφορούν το Core του Virtualbox λύνονται αστραπιαία.
Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ πλέον κανένα από τα παραπάνω κλειστά λογισμικά, δεν μου χρειάζονται.
Καλά κάναμε την εγκατάσταση και εντάξει δουλεύει. Αναβαθμίσεις;
Θα προσπαθήσω για το καλύτερο δυνατό. Συνήθως δεν χάνω κάποια αναβάθμιση, αλλά αν τύχει θα είναι το πολύ μια. Όσο διατηρείται το αποθετήριο ενεργό στο σύστημα, θα υπάρχουν και αναβαθμίσεις. Συνήθως κάθε εβδομάδα κυκλοφορεί και ένα point release, το οποίο περιέχει security patches και stable patches.
Canonical Livepatch παίζει;
Σιγά μην έρθει και ο Kirkland να σου φτιάξει καφέ. Όχι δεν παίζει. Η συγκεκριμένη υπηρεσία λειτουργεί μόνο με Official Ubuntu Kernels και καλά κάνει. Δε φτάνει που παρέχεται δωρεάν θέλουμε να υποστηρίζει και upstream – custom πυρήνες; Ναι, μόνο η Canonical διαθέτει αυτή την υπηρεσία δωρεάν. Κανονικά είναι επί πληρωμή (να λέμε τα στραβά, να λέμε και τα ίσια όμως).
Πότε θα έρθει στο Ubuntu Official;
Στην έκδοση 17.10 η οποία κυκλοφορεί τον Οκτώβριο, στις 19 αν θυμάμαι καλά, πιθανότατα θα είναι ο default πυρήνας.
Για όσους/ες έχουν 16.04 LTS θα έρθει κάποια στιγμή ως backport. Ίσως χρειαστεί αν γίνει εγκατάσταση χειροκίνητα.
Απομάκρυνση πυρήνα και αποθετηρίου
Αν για οποιονδήποτε λόγο θέλετε να απομακρύνετε τον πυρήνα από το σύστημά σας, καλό είναι να απομακρύνετε και το αποθετήριο (PPA), εκτός και αν θέλετε να το διατηρήσετε για μελλοντική εγκατάσταση άλλου πυρήνα. Παρακάτω δίνω ξεχωριστά τις εντολές απομάκρυνσης του πυρήνα και του αποθετηρίου.
Απομάκρυνση πυρήνα
sudo apt-get --purge linux-pure
sudo apt-get remove '^linux-image.*pure' '^linux-headers.*pure'
Απομάκρυνση αποθετηρίου
sudo add-apt-repository -r ppa:nick-athens30/linux-pure
Until next time …
Thanks for reading!