Εγκατάσταση Nextcloud Client σε Debian 9 «stretch»

Ο Nextcloud Client χρησιμεύει στο συγχρονισμό των αρχείων μας με κάποιον Nextcloud Server στον οποίο έχουμε πρόσβαση. Η ομάδα του Nextcloud συντηρεί τον Client και τον διαθέτει μέσω του Launchpad. Βέβαια τα πακέτα στο Launchpad είναι compiled for Ubuntu, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση (όπως και σε άλλες) δεν έχει μεγάλη σημασία αυτό.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.06.2017

Παρακάτω θα δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση τον Nextcloud Client στο Debian 9 «stretch».


 

1ος Τρόπος – Μέσω πακέτων από το PPA του Ubuntu

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η ομάδα του Nextcloud συντηρεί πακέτα για τον Client στο Launchpad. Παρακάτω βλέπουμε πως μπορούμε να πάρουμε αυτά τα πακέτα, χωρίς να προσθέσουμε το PPA στο Debian.

Obtaining the packages

Τα πακέτα τα πήρα έτοιμα (δηλαδή ως deb) από το αποθετήριο που διατηρεί το Nextcloud στο Launchpad. Για να μη ψάχνετε ποια είναι αυτά τα πακέτα, τα δίνω παρακάτω με την εντολή wget ώστε να γίνουν λήψη απευθείας σύστημά σας.
Σε όποιον κατάλογο είστε συνδεδεμένοι τη στιγμή που θα εκτελέσετε τις παρακάτω εντολές, σε αυτόν θα γίνει και η λήψη των αρχείων.

wget https://launchpad.net/~nextcloud-devs/+archive/ubuntu/client/+files/libnextcloudsync0_2.3.1-20170514.194620~zesty1_amd64.deb
wget https://launchpad.net/~nextcloud-devs/+archive/ubuntu/client/+files/nextcloud-client-l10n_2.3.1-20170514.194620~zesty1_all.deb
wget https://launchpad.net/~nextcloud-devs/+archive/ubuntu/client/+files/nextcloud-client_2.3.1-20170514.194620~zesty1_amd64.deb

Τα παραπάνω πακέτα λειτουργούν σε σύστημα 64bit.

Resolving the dependencies

Προσπαθώντας να κάνω εγκατάσταση τα παραπάνω πακέτα, ήρθα αντιμέτωπος με εξαρτήσεις τις οποίες έπρεπε να επιλύσω. Παρακάτω δίνω αυτές τις εξαρτήσεις ώστε να τις κάνετε εγκατάσταση εξ αρχής και να μη χρειαστεί να μπείτε σε κάποια διαδικασία επίλυσης.

sudo apt-get install libqt5keychain1 libqt5webkit5

Installing the packages

Κάνουμε σύνδεση στον κατάλογο, που έχουμε κάνει λήψη τα πακέτα, και εκτελούμε τις παρακάτω εντολές με τη σειρά μια-μια.

sudo dpkg -i libnextcloudsync0_2.3.1-20170514.194620~zesty1_amd64.deb
sudo dpkg -i nextcloud-client-l10n_2.3.1-20170514.194620~zesty1_all.deb
sudo dpkg -i nextcloud-client_2.3.1-20170514.194620~zesty1_amd64.deb

Θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει το αποθετήριο (PPA) στο Debian σύστημά του και να κάνει την εγκατάσταση ίσως ευκολότερα. Αυτό όμως είναι μια κακή τακτική και συνήθεια η οποία στο Debian πρέπει να αποφεύγεται.

Η αναβάθμιση σε αυτή τη περίπτωση γίνεται ακολουθώντας την ίδια διαδικασία όταν μας έρθει ειδοποίηση (θα έρθει μέσω του Client όταν υπάρξει διαθέσιμη νέα έκδοση). Δηλαδή, πάμε πάλι στο Launchpad βρίσκουμε τα νέα – αναβαθμισμένα πακέτα …κλπ.


 

2ος Τρόπος – Μέσω αποθετηρίου

Υπάρχει ένα αποθετήριο μέσω του openSUSE το οποίο διαθέτει τον Nextcloud Client για το Debian 9. Αυτά είναι πιο Debian Specific Packages, ωστόσο πρέπει να προσθέσουμε ένα αποθετήριο στο σύστημά μας πέραν εκείνων του Debian. Όπως επίσης να προσθέσουμε και το κλειδί του αποθετηρίου. Οι εντολές που πρέπει να τρέξουμε είναι οι παρακάτω:

echo 'deb http://download.opensuse.org/repositories/home:/ivaradi/Debian_9.0/ /' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/nextcloud-client.list
wget -q -O - http://download.opensuse.org/repositories/home:/ivaradi/Debian_9.0/Release.key | sudo apt-key add -
sudo apt-get update
sudo apt-get install nextcloud-client

Το αποθετήριο βρίσκεται εδώ, και μη σας φαίνεται περίεργο που αναφερόμαστε στο openSUSE, μιας και με το openbuildservice μπορεί κάποιος να χτίσει πακέτα για (σχεδόν) οποιαδήποτε διανομή.

Σε αυτή τη περίπτωση η αναβάθμιση θα γίνεται μαζί με τις αναβαθμίσεις του συστήματος, αν και αυτό εξαρτάται πρωτίστως από τον maintainer του αποθετηρίου και κατά πόσον κρατά τα πακέτα του αποθετηρίου του ενημερωμένα.


 

3ος Τρόπος – Μέσω πηγαίου κώδικα

Εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο πιο hardcore, αλλά για όσους/ες θέλουν να διατηρήσουν το Debian σύστημά τους εντελώς καθαρό από οποιαδήποτε «ξένα» πακέτα ή/και αποθετήρια, αυτός είναι ένας τρόπος.

Κάνουμε πρώτα εγκατάσταση τα πακέτα που χρειάζονται για να χτιστεί σωστά ο Client.

sudo apt-get install git libsqlite3-dev qt5-default libqt5webkit5-dev qt5keychain-dev cmake build-essential libowncloudsync0 libssl1.0-dev

Έπειτα εκτελούμε τις παρακάτω εντολές μια-μια

git clone https://github.com/nextcloud/client_theming.git
cd client_theming
git submodule update --init --recursive
mkdir build-linux
cd build-linux
cmake -D OEM_THEME_DIR=$(realpath ../nextcloudtheme) -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr ../client
make
sudo make install

Σε αυτή τη περίπτωση η αναβάθμιση γίνεται με την εντολή git –pull και ακολουθούμε ξανά τις παραπάνω αναφερόμενες εντολές (εξαιρείται η git clone).


Until next time …
Thanks for reading!

Advertisement

5 σκέψεις σχετικά με το “Εγκατάσταση Nextcloud Client σε Debian 9 «stretch»

 1. Ω! μου άρεσε πάρα πάρα πολύ ο τελευταίος τρόπος που πρόσθεσες! Για εμένα είναι ότι καλύτερο! ^_^ :D
  Μπράβο σου! Αυτό πλέον είναι ολοκληρωμένο άρθρο! χααχαχ και μη σου πω, πως τον τελευταίο τρόπο θα πρέπει να τον βάλεις πρώτο! :P
  Θα ήταν ακόμη πιο τέλειο για όλους να εξηγούσες και μερικά πράγματα για κάθε εντολή, ώστε να καταλαβαίνουν όλοι τι κάνουν και να πάρουν μια μικρή ιδέα ένταξης στο.. πως το λένε αυτό ; Εγκατάσταση μέσω μεταγλώττισης πηγαίου κώδικα; Δε θυμάμαι πως αναφέρονται σε αυτό.. με πιο όρο.. :P

 2. Σε ευχαριστούμε για την παρουσίαση του δικού σου τρόπου εγκατάστασης.
  Γιατί πρέπει να αποφεύγετε η προσθήκη αποθετηρίων στο Debian ; Γενικά κιόλας ή συγκεκριμένα για το Nextcloud αναφέρεσαι ;
  ( Διότι οκ για το Nextcloud το καταλαβαίνω διότι το συγκεκριμένο αποθετήριο όπως λες είναι για Ubuntu, αλλά δεν κατάλαβα αν αναφέρεσαι και γενικώς )

  Και έχω την απορία, γιατί αφού δε διαφέρει σημαντικά η εγκατάσταση και για Debian, δε το βάζουν και στα αποθετήρια για το Debian ;;
  ( Εκτός και αν δε προτείνεται γενικά η πρακτική προσθήκης αποθετηρίων στο Debian – περίμενω τη διευκρίνηση σου εδώ )

  Επίσης γιατί θέλει και τα τρία deb files :
  libnextcloudsync0_2.3.1-20170514.194620~zesty1_amd64.deb
  nextcloud-client-l10n_2.3.1-20170514.194620~zesty1_all.deb
  nextcloud-client_2.3.1-20170514.194620~zesty1_amd64.deb

  To τελευταίο είναι ο client οκ, αλλά τα υπόλοιπα είναι σαν βιβλιοθήκες ; Σαν εξαρτήσεις και αυτά;
  ( Γιατί όμως δε τα συμπεριλαμβάνουν σε ένα πακέτο όλα μαζί;

  Και τέλος αν δε κάνω λάθος, κάποτε είτε στο OwnCloud , είστε στο Nextcloud ( δε θυμάμαι επακριβώς ) υπήρξαν κάτι προβλήματα με κάτι αρχεία «libnextcloudsync0» & «nextcloud-client-l10n» ( έμοιαζε το όνομα τους ), τώρα αν εμείς στο Debian, ακολουθήσουμε τον παραπάνω τρόπο εγκατάστασης, αυτά τα αρχεία αν χρειάζονται ενημέρωση, δε θα ενημερωθούν, σωστά;

  Ευχαριστούμε. :)

  1. Πρέπει να αποφεύγεται η εγκατάσταση αποθετηρίων του Ubuntu (PPAs) στο Debian. Γιατί Debian != Ubuntu
   Όταν έρθει αναβάθμιση για τον Client θα ειδοποιηθείς μέσω του Client. Εκεί μπορείς να ακολουθήσεις την ίδια (ή παρόμοια) διαδικασία για εκ νέου εγκατάσταση (της αναβαθμισμένης έκδοσης).
   Ναι, τα libnextcloud και l10n είναι εξαρτήσεις για το nextcloud-client.

   1. A οκ! Για τα αποθετήρια του Ubuntu αναφέρεσαι, τότε ναι οκ το καταλαβαίνω..
    Μονάχα απορώ όπως σου είπα που στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν κάνει αποθετήριο και για το Debian… :/

    Όσο για αυτό που λες, περί αναβάθμισης – ενημέρωσης, είναι σημαντικό πιστεύω που το σχολιάζουμε ώστε να το γνωρίζουν όλοι… Θα πρέπει να ξανά κάνουν την ίδια διαδικασία εξ αρχής.

    Α! εσύ στο Debian χρησιμοποιείς το sudo ;
    Γιατί το sudo σε εμένα δεν υπάρχει, παίρνω καθαρά δικαιώματα διαχειριστή ( su ) και έπεται κάνω ότι θέλω εγκατάταση… εσύ το έχεις ρυθμίσει να έχεις και το sudo;

   2. Η χρήση της sudo είναι ασφαλέστερη. Η ρύθμιση είναι εύκολη. Κάνε εγκατάσταση το πρόγραμμα αν δεν υπάρχει και πρόσθεσε το χρήστη σου στο γκρουπ sudo. Logout – Login, έτοιμος.

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.