Ubuntu 12.04 Precise Pangolin reached EOL

Πριν από πέντε(5) χρόνια το «Linux Web» γέμιζε από ειδήσεις για την κυκλοφορία της LTS έκδοσης του Ubuntu με κωδική ονομασία Precise Pangolin.

Η 12.04 LTS κυκλοφόρησε στις 26 Απριλίου 2012 και ως μια Long Term Support έκδοση θα είχε υποστήριξη για πέντε έτη από την ημερομηνία της πρώτης κυκλοφορίας. Έτσι κι έγινε.
Στις 28 Απριλίου 2017, όπως είχε άλλωστε ανακοινωθεί και νωρίτερα, έληξε η υποστήριξη για τη 12.04 LTS. Πλέον δεν θα λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας, ούτε νέα πακέτα, και οι χρήστες προτείνεται να αναβαθμίσουν άμεσα στην επόμενη υποστηριζόμενη LTS, τη 14.04. Ιδανικά, θα αναβαθμίσουν στην 16.04 LTS η οποία είναι, για την ώρα, η πιο πρόσφατη υποστηριζόμενη LTS έκδοση.

Significant Features

Το Ubuntu 12.04 LTS ήταν η πρώτη έκδοση που παρουσίασε τον HUD, μια προσθήκη στο γραφικό περιβάλλον Unity που σκοπό είχε να κάνει την περιήγηση αλλά και την αναζήτηση των χρηστών ευκολότερη και ταχύτερη. Με τον HUD μπορούσες να ψάξεις σε μενού και υπομενού κάποιας εφαρμογή πατώντας ένα πλήκτρο.

Credits to linuxnov.com

Το Unity-2D ήταν εκείνο που επέτρεπε σε υπολογιστές με χαμηλή επεξεργαστική ισχύ, μνήμη ή κάρτα γραφικών, να έχουν την εμπειρία του Unity ως γραφικού περιβάλλοντος. Διέθετε λιγότερα εφέ και χρησιμοποιούσε ως compositing manager τον Metacity.
Στην αρχή, έπρεπε να το κάνει κάποιος εγκατάσταση από αποθετήριο (PPA). Αργότερα προστέθηκε στα επίσημα αποθετήρια και αυτός είναι ο λόγος που το Unity2D διατηρήθηκε έως και σήμερα.

Credits to omgubuntu.co.uk
Credits to omgubuntu.co.uk

Το Project εγκαταλείφθηκε από την έκδοση 12.10 ή για να το πούμε καλύτερα αντικαταστάθηκε από άλλες τεχνολογίες (llvmpipe).

Το Ubuntu 12.04 ήταν η μοναδική LTS έκδοση που είχε και πέμπτο point release (12.04.5).

Αναβάθμιση ή Εκτεταμένη υποστήριξη

Αν και δεν νομίζω κάποιος να τρέχει ακόμη 12.04 στο Desktop του, δεν υπάρχει λόγος, υπάρχει όμως λόγος για όσους/ες έχουν κάποιο server σε 12.04 LTS.
Σε έναν Server δεν κάνεις αναβάθμιση ολόκληρου του λειτουργικού έτσι απλά, ειδικά από τη στιγμή που τρέχει χωρίς προβλήματα και εφόσον γνωρίζεις ότι λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας.
Πλέον όμως θα πρέπει να κάνουν κάτι όσοι/ες έχουν μείνει σε 12.04 LTS. Είτε θα το πάρουν απόφαση να αναβαθμίσουν σε 14.04, είτε θα ενεργοποιήσουν το πακέτο εκτεταμένης υποστήριξης (επί πληρωμή) το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Τα βήματα της αναβάθμισης είναι συγκεκριμένα και αποτελούνται από τα παρακάτω:

Ενημέρωση όλου το λογισμικού του λειτουργικού συστήματος.

 sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade 

Απενεργοποίηση μη επίσημων αποθετηρίων (πχ PPAs).

 sudo mv /etc/apt/sources.list.d/ /etc/apt/sources.list.d-back
 sudo rm /var/lib/apt/lists/* -rvf 
 sudo apt-get update 

Backup όλων των σημαντικών αρχείων εκτός δίσκου εγκατάστασης.
Εδώ δεν θα δώσω κάποια εντολή ή φόρμουλα, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι. Εάν θέλει κάποιος να πάρει backup ολόκληρη τη διανομή ως έχει (θα κοστίσει χρόνο), μπορεί να χρησιμοποιήσει την rsync.

Εντολή αναβάθμισης.
Εδώ ίσως χρειαστεί να κάνετε εγκατάσταση ένα πακέτο που ονομάζεται update-manager-core.

 sudo apt-get install update-manager-core
 sudo do-release-upgrade 

Η τελευταία εντολή είναι εκείνη που θα ξεκινήσει την αναβάθμιση στην επόμενη έκδοση. Υπομονή διότι θα πάρει και αυτό κάμποση ώρα και καλή επιτυχία!

Ανακοίνωση της λήξης υποστήριξης.

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ubuntu 12.04 Precise Pangolin reached EOL

  1. Και όμως αδερφέ εγώ έχω ακόμη Ubuntu 12.04 στο Desktop ( desktop έκδοση ) μου αλλά έχω και σε server και δε λέω να την βγάλω.
    Ήταν μια έκδοση ορόσημο…. σε λίγο καιρό έχω και εγώ σκοπό να το ξεριζώσω με βαριά καρδιά.. :(

    Ευχαριστούμε πολύ!

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.