ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!
ΕΡΩΤΗΣΗ Πως μπορώ να δημιουργήσω μια animated gif εικόνα στο Ubuntu ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Υπάρχουν διάφορα εργαλεία με τα οποία μπορεί κάποιος να δημιουργήσει μια κινούμενη εικόνα gif σε Ubuntu. Σε παλαιότερη δημοσίευση είχαμε δείξει έναν τρόπο μέσω τερματικού.
Εδώ θα δούμε ένα απλό στη χρήση εργαλείο ονόματι Peek, το οποίο είναι ανοιχτού κώδικα και κάνει καλά τη δουλειά του. Δοκιμασμένο σε Ubuntu 16.04 LTS.
Εγκατάσταση Εξαρτήσεων και πακέτου deb
Το Peek διατίθεται ως πακέτο deb απευθείας από το GitHub. Πρώτα όμως πρέπει να κάνουμε εγκατάσταση τις απαραίτητες εξαρτήσεις και έπειτα να κάνουμε λήψη και εγκατάσταση του πακέτου. Οι εντολές που πρέπει να τρέξουμε σε τερματικό παρατίθενται παρακάτω.
sudo apt-get update
sudo apt-get install libsdl1.2debian ffmpeg libavdevice-ffmpeg56
wget https://github.com/phw/peek/releases/download/v0.8.0/peek-0.8.0-Linux.deb
sudo dpkg -i peek-0.8.0-Linux.deb
rm peek-0.8.0-Linux.deb
Χρήση
Έπειτα μπορούμε να βρούμε το Peek στα προγράμματα, σε Unity το καλούμε από το Dash και να το τρέξουμε.
Είναι αρκετά απλό στη χρήση, απλά τοποθετούμε το παράθυρο του Peek στη περιοχή που θέλουμε να δημιουργήσουμε τη κινούμενη gif εικόνα και πατάμε Record. Υπάρχει ένα delay 3 δευτερολέπτων έως ότου ξεκινήσει η εγγραφή.
Στο τέλος πατάμε Stop και περιμένουμε να ολοκληρωθεί το Rendering. Ταυτόχρονα θα μας ζητήσει να αποθηκεύσουμε την εικόνα με ένα όνομα, σε όποια τοποθεσία επιθυμούμε.
Ρυθμίσεις
Το Peek διαθέτει λίγες ρυθμίσεις, η πιο σημαντική από αυτές είναι το Framerate. Η προεπιλογή είναι 15 η οποία δημιουργεί μια μέτριας έως καλής ανάλυσης εικόνα, με μικρό όγκο (Kb) και το Rendering διαρκεί λίγο. Όσο αυξάνουμε το Framerate, τόσο θα αυξάνει και η ανάλυση – ποιότητα – όσο και ο όγκος (Kb, MB), καθώς και ο χρόνος ολοκλήρωσης του Rendering.
Δείτε ένα παράδειγμα μιας gif εικόνας δημιουργημένης με το Peek, με Framerate=20, παρακάτω:
Καλησπέρα .Πήγα να το κάνω εγκατάσταση όπως παραπάνω αλλά δεν υποστηρίζει 32 bit. Είναι μόνο για 64 ? Ευχαριστώ.
Ναι. Μέχρι στιγμής φαίνεται να υποστηρίζει μόνο 64bit.
https://github.com/phw/peek/issues/29#event-836184084
Βέβαια αυτό να το περιμένεις πολλάκις στο άμεσο μέλλον, μιας και η αρχιτεκτονική 32bit θεωρείται απαρχαιωμένη από πολλούς developers.
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.Είμαι νέος στο LINUX και ότι έχω μάθει τα περισσότερα είναι από το site σου.Πάρα πολύ δυνατά άρθρα και πολύ κατανοητά για νέους στο linux.Τι να πρωτοθυμηθώ τους τρόπους με τους οποίους γράφουμε iso σε usb ,τον έλεγχο ακεραιότητας με την μέθοδο από τον τερματικό ,το άρθρο τι είναι τα αποθετήρια ..κλπ.Αφορμή ήταν για μένα όταν πριν 2 χρόνια είχα ένα παλιό λαπτοπ με xp που δεν έτρεχε τίποτα.Δεν ήθελα να δώσω λεφτά και άρχισα να διαβάζω από την αρχή .Τι είναι linux ,ποίος το έφτιαξε από που είναι ,τι είναι διανομές ποία η φiλοσοφία του γιατί δεν έχει παντού linux κλπ.Αυτή την στιγμή τρέχω ubuntu 16.04.01 με unity γραφικό περιβάλλον μου αρέσει ποιο πολύ από όλα και έχει λίγο καιρό που έκανα dualboot με voyager γιατί μου αρέσει σαν εμφάνιση .Πιστεύω ότι ο λόγος που πολλοί δεν ασχολούνται με το linux είναι η δύναμη της συνήθειας όπως σε πολλά πράγματα.Έχουν συνηθίσει και βαριούνται να ασχοληθούν .Δεν ξέρουν όμως τι χάνουν.Εγώ πάντως έβαλα στην αδερφή μου σε 2 φίλους μου και όταν περνάει ο καιρός και βλέπουν ότι δεν χάνει την σταθερότητα του και όπως το κλείνεις έτσι το ανοίγεις μου λένε ρε συ πολύ καλό λειτουργικό. I LOVE LINUX.