LXDE eXtra Luxury Edition και μια ευχάριστη έκπληξη

Το LXLE (LXDE eXtra Luxury Edition) είναι μια διανομή Linux που ως στόχο έχει να «αναστήσει» τον παλιό μας υπολογιστή.

Τουλάχιστον αυτό δηλώνουν οι δημιουργοί της διανομής στην αρχική του σελίδα με το «Revive that old PC».
Ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 2013 και τότε βασιζόταν στην έκδοση Ubuntu 12.04.3 LTS. Ως βάση παίρνει το Ubuntu Minimal, καθώς και στοιχεία από το Lubuntu, το οποίο μέχρι πρότινος δεν διέθετε εκδόσεις LTS. Ένα από τα ατού του LXLE σε σχέση με το Lubuntu, όπως οι δημιουργοί του LXLE το παρουσίαζαν, ήταν να συντηρούν τα πακέτα του LXDE πέραν της ημερομηνίας λήξης τους. Έτσι, οι χρήστες του LXLE είχαν μια light έκδοση Linux βασισμένη στο Lubuntu, φυσικά customized αλλά και LTS.
Η διαφορά του LXLE με το Lubuntu σχετικά με την υποστήριξη μακράς διάρκειας αποτελεί παρελθόν, αφού το τελευταίο διαθέτει πλέον εκδόσεις LTS με υποστήριξη για τρία έτη από την ημερομηνία έκδοσης.

Τελευταία σταθερή έκδοση – Λήψη

Η τελευταία σταθερή έκδοση βασίζεται στο Ubuntu 16.04.1 LTS και κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2016. Η κωδική ονομασία της είναι Eclectica.
Μπορούμε να την κάνουμε λήψη από το SourceForge κάνοντας κλικ στην επιθυμητή αρχιτεκτονική (64bit ή 32bit). Το αρχείο ISO είναι περί τα 1.3GB ενώ μέσα στο φάκελο που φιλοξενεί το αρχείο ISO θα βρούμε και το αρχείο MD5 το οποίο καλό είναι να επιβεβαιώσουμε.

Χαρακτηριστικά

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης, όπως αυτά περιγράφονται και στη κεντρική σελίδα, βλέπουμε παρακάτω:

  • Το σύστημα αρχείων Btrfs ως βασικό.
  • Αυτόματος εντοπισμός διπλών οθονών.
  • Ελαφρύς εκκινητής εφαρμογών.
  • Υποστήριξη Aero Snap στα παράθυρα.
  • Βελτιωμένη ταχύτητα του menu.
  • Πιο λεπτομερή splash screen.
  • Ενσωμάτωση εφαρμογών από Mate και Mint.
  • Αυτόματος εναλλάκτης φόντων επιφάνειας εργασίας ( Με 100 wallpapers προ-εγκατεστημένα)
  • Αυτόματη εγκατάσταση ενημερώσεων ασφαλείας.
  • ….
    ….
    κλπ.

Διαδικασία Εγκατάστασης

Μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση το LXLE σε μια εικονική μηχανή χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα όπως το VirtualBox.
Η διαδικασία εγκατάστασης δεν είναι δύσκολη, αφού χρησιμοποιεί το πρόγραμμα εγκατάστασης του Ubuntu.
Παρακάτω βλέπουμε σε εικόνες τη διαδικασία εγκατάστασης.
Κλικ στη πρώτη εικόνα αριστερά για να ανοίξει το άλμπουμ.

Εφαρμογές που περιλαμβάνονται

Αν και ίσως κάποιος να περίμενε να περιέχονται οι όσον το δυνατόν λιγότερες εφαρμογές σε μια διανομή που επικαλείται την «ελαφρότητα», το LXLE έρχεται με πλειάδα προ-εγκατεστημένων εφαρμογών για όλες τις πιθανές καθημερινές εργασίες.
Παρακάτω ακολουθούν εικόνες με την αρχική οθόνη σύνδεσης, καθώς και τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές. Μπορούμε να τις δούμε από τα διαθέσιμα μενού.
Κλικ στη πρώτη εικόνα για να ανοίξει το άλμπουμ.

Κάτω μπάρα

Επειδή δε φαίνεται σε όλες τις παραπάνω εικόνες, υπάρχει και μια κάτω μπάρα από προεπιλογή, η οποία έχει τεθεί σε απόκρυψη. Φαίνεται στη παρακάτω εικόνα.
Φιλοξενεί τα ελαχιστοποιημένα παράθυρα και το system tray.

lxle-19-nicktux-com

Σύστημα Αναβαθμίσεων

Το LXLE χρησιμοποιεί ένα σύστημα αναβαθμίσεων που προσωπικά δεν περίμενα. Διαβάζοντας το άρθρο, από το οποίο προέκυψε και το παρόν, και βλέποντας την αναφορά στο uCareSystem μου δημιουργήθηκε μια ευχάριστη έκπληξη.

Κάνοντας κλικ στο updates, από το μενού, ανοίγει το script του uCareSystem κάνοντας τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, αλλά όχι μόνο. Φροντίζει και ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα απομακρύνοντας αχρείαστα πακέτα ή/και αρχεία ρυθμίσεων, καθώς και παλιούς πυρήνες.

lxle-17-nicktux-com

lxle-18-nicktux-com

Το uCareSystem είναι ένα script δημιουργημένο από τον δικό μας Salih (εύγε φίλε). Μπορούμε να δούμε τον κώδικά του στο GitHub, ενώ εκτενή παρουσίαση του προγράμματος μπορούμε να βρούμε στο cerebrux.net, αλλά και στο uttapia.org (στην αγγλική γλώσσα).
Φυσικά και μπορούμε να προσθέσουμε το uCareSystem σε οποιαδήποτε Ubuntu Based διανομή. Ο Jack Wallen (ο αρθρογράφος του προαναφερόμενου άρθρου στο linux.com) το έχει ήδη κάνει στο Elementary OS του.

Βλέπουμε ότι οι δημιουργοί του LXLE αποφάσισαν να συμπεριλάβουν το απλό, αλλά αποτελεσματικό, uCareSystem στη διανομή τους, για τη διαχείριση των αναβαθμίσεων του συστήματος. Αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι τα πράγματα μπορεί να είναι τόσο απλά, όσο και αποτελεσματικά. Μιλάμε για ένα πραγματικά απλό bash script, το οποίο όμως κάνει τη δουλειά του αρκετά καλά!

Φαντάζομαι και την έκπληξη του ίδιου του Salih, μιας και βάζω στοίχημα ότι δε γνωρίζει περί της προεπιλογής του προγράμματός του από τους δημιουργούς του LXLE. Αυτή είναι όμως μια από τις ομορφιές του ανοιχτού κώδικα.

Επίλογος

Το LXLE είναι μια διανομή που αξίζει να της ρίξουμε μια ματιά. Σε ότι αφορά την ελαφρότητα, τα έχουμε συζητήσει ξανά.
Αυτό που κάνουν οι ελαφριές διανομές Linux στην ουσία, είναι να αφήνουν όσο λιγότερο footprint (όπως το ονομάζουν), δηλαδή να καταναλώνουν όσους λιγότερους πόρους του υπολογιστή (όπως επεξεργαστική ισχύ, μνήμη RAM, μικρές απαιτήσεις σε κάρτα γραφικών… κλπ), όταν το σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση IDLE και πλήρως φορτωμένο.
Με αυτό τον τρόπο αφήνουν περισσότερους πόρους για άλλες εφαρμογές να χρησιμοποιήσουν και κάνουν τη περιήγηση στο λειτουργικό σύστημα πιο γρήγορη (καλύτερη απόκριση).
Ας μη ξεγελιόμαστε όμως ότι θα μπορούμε να τρέξουμε στο σύστημά μας εφαρμογές που απαιτούν άνω του μετρίου υπολογιστική ισχύ (όταν εμείς δεν διαθέτουμε).

Το LXLE, όπως αναφέρεται και στο wiki του, έχει ως ελάχιστες απαιτήσεις:

Επεξεργαστής: Pentium 3
RAM: 512 MB
Χωρητικότητα Σκληρού Δίσκου: 8 GB

ενώ τα προτεινόμενα χαρακτηριστικά του υπολογιστή είναι:

Επεξεργαστής: Pentium 4 ή νεότερος
RAM: 1 GB
Χωρητικότητα Σκληρού Δίσκου: 8 GB

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.