Ubuntu: Γραφικά Περιβάλλοντα Εργασίας

Σε λειτουργικά συστήματα όπως το Ubuntu, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να κάνει εγκατάσταση περισσότερα γραφικά περιβάλλοντα από αυτό που του προσφέρεται ως προεπιλογή.

Σε αυτή τη δημοσίευση θα δούμε τα διαθέσιμα, στα επίσημα αποθετήρια του Ubuntu, γραφικά περιβάλλοντα καθώς και το σωστό τρόπο εγκατάστασης – απομάκρυνσής τους.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


 

Unity – Προεπιλογή

Το προεπιλεγμένο, πλέον κλασσικό, περιβάλλον εργασίας για το Ubuntu είναι το Unity. Αυτό είναι το περιβάλλον εργασίας στο οποίο θα πρέπει να δουλέψει ένας χρήστης κάνοντας λήψη την κλασσική έκδοση Ubuntu, από τον επίσημο ιστότοπο.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο εκδόσεις του Unity με τη μια από αυτές να βρίσκεται υπό-ανάπτυξη, το Unity 8.
Η σταθερή έκδοση του Unity είναι η έκδοση επτά (7) η οποία περιλαμβάνεται και στη πιο πρόσφατη κυκλοφορία του Ubuntu 16.10.

unity7-nicktux

Το Unity 7 μπορούμε να το παρομοιάσουμε και με ένα πρόσθετο. Δεν αποτελεί γραφικό περιβάλλον από μόνο του, με την ευρύτερη έννοια του όρου. Κάτω από το καπό, τρέχουν στοιχεία του γραφικού περιβάλλοντος GNOME. Το Unity έχει ενσωματωθεί όμως με τέτοιο τρόπο ώστε στη τελική του έκδοση να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το GNOME.
Έτσι, ο τελικός χρήστης χρησιμοποιεί ένα πλήρες και σύγχρονο γραφικό περιβάλλον.

Αυτή η σύνδεση του GNOME με το Unity έχει προγραμματιστεί να αλλάξει σε μελλοντικές εκδόσεις, με το Unity 8.
Εκεί πλέον θα αποτελεί ένα ανεξάρτητο γραφικό περιβάλλον, με τις οπτικές διαφορές μεταξύ Unity 7 και Unity 8 να είναι ελάχιστες.
Το ίδιο όμως δε θα συμβεί και με τις «κάτω από το καπό» αλλαγές, καθώς οι προγραμματιστές του Unity 8 φαίνεται να έχουν βάλει ως στόχο τη σημαντική βελτίωση της συνολικής εμπειρίας του τελικού χρήστη.
Το Unity 8 έχει προγραμματιστεί αν είναι το προεπιλεγμένο γραφικό περιβάλλον στην έκδοση Ubuntu 18.04 LTS (η οποία θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2018), ίσως όμως η προεπιλογή προκύψει και νωρίτερα.

Το Unity 7 ωστόσο, προβλέπεται να συντηρείται τουλάχιστον μέχρι το 2021 μιας και αποτελεί το βασικό γραφικό περιβάλλον για την έκδοση Ubuntu 16.04 LTS, η οποία θα υποστηρίζεται με ενημερώσεις για πέντε (5) έτη.

 

Low Graphics Mode

Από την έκδοση Ubuntu 16.04 LTS και έπειτα, το Unity 7 παρουσιάζει και μια άλλη εκδοχή του, εκείνη του Low Graphics.
Απευθύνεται κυρίως σε υπολογιστές με χαμηλών δυνατοτήτων κάρτες γραφικών και ενεργοποιείται αυτόματα, όταν ανιχνευθεί πως τα εφέ, τα οποία είναι ενεργοποιημένα από προεπιλογή στο Unity 7, θα κάνουν τη συνολική εμπειρία χρήσης χειρότερη (και όχι καλύτερη).

Αυτό που κάνει το Unity 7 Low Graphics είναι να απενεργοποιεί κάποια εφέ, ώστε η απόκριση του συστήματος να είναι γρηγορότερη και η εμπειρία χρήσης συνολικά καλύτερη, χωρίς να αλλάζει κάτι στην εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας.

Το Low Graphics Mode μπορεί να το ενεργοποιήσει κάποιος και χειροκίνητα μέσω του Compiz Config Settings Manager.
Κάνουμε εγκατάσταση τον CCSM με τη παρακάτω εντολή σε ένα τερματικό:

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

Έπειτα ανοίγουμε τον CCSM από τον Dash, πατάμε ΟΚ στη προειδοποίηση και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο «Ubuntu Unity Plugin». Εκεί, στη πρώτη καρτέλα θα δούμε το «Enable Low Graphics Mode». Το ενεργοποιούμε κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο κουτί.
ubuntu-unity-low-graphics-nicktux-com

Θα λάβει δράση αμέσως, χωρίς να χρειαστεί επανεκκίνηση ή αποσύνδεση. Θα το καταλάβουμε καταρχήν από τον Launcher αριστερά, ο οποίος θα «χάσει» τη διαφάνεια (transparency).
Από εκεί και πέρα είναι στη κρίση κάθε χρήστη για το εάν θα μείνει σε Low Graphics Mode ή εάν θα επιστρέψει στο Full Graphics Mode.

 

Διαθέσιμα γραφικά περιβάλλοντα στα επίσημα αποθετήρια

Πίσω στα περιεχόμενα →
Ένας χρήστης του Ubuntu δεν είναι υποχρεωμένος να εργάζεται στο προεπιλεγμένο γραφικό περιβάλλον. Μπορεί να κάνει εγκατάσταση και να δοκιμάσει και άλλα γραφικά περιβάλλοντα.
Αυτό που δεν προτείνεται είναι η απομάκρυνση του αρχικού γραφικού περιβάλλοντος, δηλαδή αυτού που ήταν το προεπιλεγμένο όταν έκανε την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Αν και υπάρχει τρόπος να γίνει και αυτό, δεν προτείνεται και σε αυτή τη δημοσίευση δε θα ασχοληθούμε με αυτό το θέμα.
Μπορεί ωστόσο να προσθέσει πλειάδα άλλων DEs (Desktop Environments – Γραφικά Περιβάλλοντα) και να χρησιμοποιεί εκείνο που τον βολεύει περισσότερο ή και εναλλάξ.

 

Κίνδυνοι Σύγχυσης

Πριν αναφερθούμε στα διαθέσιμα γραφικά περιβάλλοντα στο Ubuntu και τους τρόπους εγκατάστασης, θα αναφερθούμε λίγο στους κινδύνους που πιθανόν να αντιμετωπίσει ένας χρήστης.

Εκτός από τον κίνδυνο σύγχυσης του ίδιου του χρήστη, δηλαδή να μη γνωρίζει εν τέλει ποιο από όλα τα DEs που έκανε εγκατάσταση να χρησιμοποιήσει,
ή να μη καταβάλει την απαραίτητη προσπάθεια κατανόησης κάποιου Γραφικού Περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να μην είναι παραγωγικός σε κανένα από αυτά,
υπάρχει και ο κίνδυνος «σύγχυσης» κάποιων εφαρμογών και ρυθμίσεων μεταξύ τους.

Έτσι για παράδειγμα, εάν έχουμε το Unity ως βασικό γραφικό περιβάλλον και κάνουμε παράλληλα εγκατάσταση το XFCE (xubuntu-desktop), ίσως δούμε την οθόνη σύνδεσης (login screen) να έχει πλέον αλλάξει ή τις ειδοποιήσεις συστήματος (notifications) να έχουν αλλάξει και αυτές εμφάνιση. Ακόμη μπορεί να αλλάξει και η Splash Screen, είναι η οθόνη που βλέπουμε κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.

Επίσης, ίσως κάποιες εφαρμογές να εμφανίζονται εις διπλούν στο μενού, όπως για παράδειγμα οι «Ρυθμίσεις Συστήματος» ή η εφαρμογή «Τερματικό».

Γενικότερα, όσα περισσότερα γραφικά περιβάλλοντα προσθέτουμε ταυτόχρονα, τόσο μεγαλύτερη μπορεί να γίνει η «σύγχυση» ρυθμίσεων και εφαρμογών. Γι’ αυτό είναι καλό να δοκιμάζουμε ένα εναλλακτικό γραφικό περιβάλλον κάθε φορά.

Ο χρήστης λοιπόν θα πρέπει να λάβει υπόψιν του τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και ότι ίσως να χρειαστεί να μπει σε μια διαδικασία αποσφαλμάτωσης, σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.

Τα γραφικά περιβάλλοντα που είναι διαθέσιμα από τα επίσημα αποθετήρια του Ubuntu (για την έκδοση Ubuntu 16.04 LTS) είναι τα παρακάτω:

 • GNOME Shell
 • GNOME Flashback
 • KDE
 • MATE
 • XFCE
 • LXDE
 • Cinnamon

Υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα γραφικά περιβάλλοντα, τα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται στα επίσημα αποθετήρια και γι’ αυτό το λόγο δε θα αναφερθούμε σε αυτά.
Λέγοντας γραφικό περιβάλλον εννοούμε ένα σύνολο εφαρμογών και έναν διαχειριστή παραθύρων, τουλάχιστον. Έτσι, τα awesome, οpenbox και E17 αν και περιλαμβάνονται στα επίσημα αποθετήρια δεν αναφέρονται στη παραπάνω λίστα, καθότι δεν αποτελούν ολοκληρωμένα γραφικά περιβάλλοντα αλλά περισσότερο μεμονωμένους διαχειριστές παραθύρων.

 

Upstream και Ubuntu Oriented

Πίσω στα περιεχόμενα →
Στη παραπάνω λίστα αναφέρονται τα ονόματα των DEs, έτσι όπως αυτά έχουν δοθεί Upstream. Τι σημαίνει όμως Upstream και τι Downstream; (ή Ubuntu Oriented στη περίπτωση μας)
Με απλά λόγια, η Upstream έκδοση ενός λογισμικού είναι η πρωτότυπη όπως αυτή αναπτύσσεται και διατίθεται από τους αρχικούς προγραμματιστές.
Η Downstream έκδοση (ή Ubuntu Oriented στη περίπτωσή μας), είναι η ίδια έκδοση λογισμικού αλλά με τροποποιήσεις-αλλαγές που έχει δεχθεί από τους εκάστοτε downstream προγραμματιστές (στη περίπτωσή μας, τους προγραμματιστές του Ubuntu).

Γι’ αυτό το λόγο, στα επίσημα αποθετήρια του Ubuntu, θα βρούμε διαθέσιμα και τα downstream πακέτα, πολλά από αυτά σχετίζονται με τα επίσημα παράγωγα του Ubuntu τα οποία μπορούμε να βρούμε σε αυτή τη σελίδα.

 • ubuntu-gnome-desktop (GNOME Shell)
 • gnome-session-flashback (GNOME Flashback)
 • kubuntu-desktop (KDE)
 • ubuntu-mate-desktop (MATE)
 • xubuntu-desktop (XFCE)
 • lubuntu-desktop (LXDE)

Κάθε ένα από τα παραπάνω πακέτα περιέχει το αντίστοιχο γραφικό περιβάλλον με τις τροποποιήσεις που αυτό έχει δεχθεί από τους προγραμματιστές του Ubuntu.
Θεωρούνται μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης, σε σχέση με τα Upstream, μιας και αυτά τα πακέτα περιέχουν εφαρμογές και είναι ρυθμισμένα έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ίδιο με εκείνο των επίσημων παραγώγων (Official Flavors).

 

Συνοπτική Περιγραφή

Πίσω στα περιεχόμενα →
Θα κάνουμε μια συνοπτική περιγραφή για τα περιβάλλοντα εργασίας που αναφέρθηκαν στη παραπάνω λίστα, ώστε ο ενδιαφερόμενος να λάβει μια πρώτη εικόνα.
Ωστόσο, μια ολοκληρωμένη εικόνα μπορεί να σχηματιστεί μόνο μετά από χρήση ενός περιβάλλοντος εργασίας για εύλογο χρονικό διάστημα.

 

GNOME Shell

Πίσω στα περιεχόμενα →
gnome-xenial-nicktux-com

Το GNOME Shell είναι το επίσημο Shell(κέλυφος) που αναπτύχθηκε για το γραφικό περιβάλλον GNOME3 από το έργο GNOME. Αποτελεί ένα σύγχρονο γραφικό περιβάλλον που απευθύνεται τόσο σε οθόνες αφής, όσο και σε κλασσικές οθόνες. Θεωρείται από τα «βαριά» γραφικά περιβάλλοντα καθώς οι ελάχιστες απαιτήσεις ανέρχονται σε 1,5GB RAM, σύμφωνα με τη σελίδα Ubuntu Wiki.
Περιέχει πλειάδα προ-εγκατεστημένων εφαρμογών που το καθιστά ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον εργασίας.

 

GNOME Flashback

Πίσω στα περιεχόμενα →
gnome-flashback-nicktux-com
To GNOME Flashback είναι ένα γραφικό περιβάλλον που έχει έρθει από τα παλιά. Η εμφάνισή του μοιάζει αρκετά με εκείνο το γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιούσε το Ubuntu στην έκδοση 10.10 και προγενέστερες.
Αν και έχει δεχθεί βελτιώσεις ώστε να προσαρμοστεί στη σύγχρονη εποχή, επειδή δεν απαιτεί 3D τεχνολογίες γραφικών, θεωρείται ελαφρύτερο και προτείνεται για χαμηλών δυνατοτήτων υπολογιστές.
Δεν υπάρχει επίσημο παράγωγο που να έρχεται με αυτό το γραφικό περιβάλλον ως το προεπιλεγμένο.

Πολλές φορές δημιουργείται σύγχυση μεταξύ των GNOME Classic, συνεδρία που περιέχεται στο GNOME Shell, και του GNOME Flashback. Θα αναφέρουμε μόνο ότι δεν είναι τα ίδια γραφικά περιβάλλοντα. Αυτό θα το διαπιστώσει ο χρήστης κάνοντας εγκατάσταση και χρησιμοποιώντας και τα δυο.

Στην οθόνη σύνδεσης (login screen) θα δούμε δυο εισαγωγές για το GNOME Flashback. Η μια αναφέρει σε παρένθεση τη λέξη Compiz, ενώ η άλλη τη λέξη Metacity. Αυτά τα δυο έχουν σχέση με τον διαχειριστή παραθύρων (Compositing Window Manager) και αναλόγως τι θα επιλέξουμε θα έχουμε διαθέσιμα τα αντίστοιχα εφέ επιφάνειας εργασίας. Ο Metacity θεωρείται ελαφρύτερος από τον Compiz.

 

KDE Plasma

Πίσω στα περιεχόμενα →
kubuntu-login-screen-nicktux-com
general-desktop-nicktux-com

Το KDE, ή KDE Plasma Desktop, είναι ένα γραφικό περιβάλλον που συνδυάζει τη σύγχρονη προσέγγιση διατηρώντας τον κλασσικό σχεδιασμό. Εκ πρώτης όψεως θυμίζει το περιβάλλον εργασίας των Windows 7. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το KDE προϋπάρχει του λειτουργικού συστήματος Windows.
Είναι αρκετά παραμετροποιήσιμο δίνοντας στο χρήστη πολλές επιλογές να αλλάξει κατά τη προτίμησή του αρκετά στοιχεία του περιβάλλοντος εργασίας.

 

MATE

Πίσω στα περιεχόμενα →
Ubuntu MATE desktop

Το γραφικό περιβάλλον MATE είναι εκείνο που στον ανοιχτό κώδικα ονομάζουμε Fork. Το γραφικό περιβάλλον MATE είναι fork του GNOME2. Μοιάζει με το GNOME Flashback, που αναφέραμε παραπάνω, δεν είναι όμως το ίδιο γραφικό περιβάλλον.
Το MATE είναι ένα πλήρες περιβάλλον εργασίας με τις δικές του εφαρμογές.
Προτείνεται τόσο για χαμηλών δυνατοτήτων υπολογιστές, όσο και για τελευταίας τεχνολογίας, αφού μπορεί να υποστηρίξει αρκετά εφέ (εφόσον αυτά ενεργοποιηθούν). Είναι ένα κλασσικού τύπου περιβάλλον εργασίας, που ενσωματώνει νέες τεχνολογίες διατηρώντας την εμφάνιση της πηγής, του GNOME2 δηλαδή, από την οποία προήλθε.

 

XFCE

Πίσω στα περιεχόμενα →
ubuntu-desktops-xfce-nicktux-com
Το XFCE είναι ένα ελαφρύ περιβάλλον εργασίας που απευθύνεται κυρίως σε υπολογιστές χαμηλών δυνατοτήτων. Αν και αποσκοπεί στη κατανάλωση λίγων πόρων του συστήματος, δεν φαίνεται να υστερεί σε εμφάνιση. Διαθέτει πλειάδα πρόσθετων τα οποία έρχονται να προσδώσουν ακόμη καλύτερη εμφάνιση και λειτουργικότητα σε αυτό το ελαφρύ περιβάλλον εργασίας.
Τα πρόσθετα μπορεί κάποιος να τα αποκτήσει κάνοντας εγκατάσταση το πακέτο xfce4-goodies.

 

LXDE

Πίσω στα περιεχόμενα →
ubuntu-desktops-lxde-nicktux-com
Το περιβάλλον εργασίας LXDE θεωρείται ακόμη πιο ελαφρύ από το προαναφερόμενο XFCE. Είναι εμφανισιακά πιο λιτό, αν και με διάφορες προσθήκες ή αλλαγές μπορεί να γίνει πιο εμφανίσιμο και εύχρηστο. Επικεντρώνεται στη χαμηλή κατανάλωση πόρων, γι’ αυτό θεωρείται ιδανικό για παλαιότερου τύπου υπολογιστές. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει τη χρήση του σε νεότερης τεχνολογίας υπολογιστές, από χρήστες που αναζητούν την απόδοση και απόκριση του συστήματος, θυσιάζοντας τα γραφικά 3D και τα εφέ της επιφάνειας εργασίας.

 

Cinnamon

Πίσω στα περιεχόμενα →

Το περιβάλλον εργασίας Cinnamon είναι και αυτό ένα Fork. Ίσως θα ήταν καλύτερα να λέγαμε ότι ξεκίνησε ως Fork του GNOME Shell, όμως εξελίχθηκε αρκετά από τότε. Πλέον μπορούμε να λέμε ότι είναι ένα περιβάλλον εργασίας βασισμένο στο GTK+ Toolkit.
Αποτελεί ένα κλασσικό περιβάλλον εργασίας, θυμίζοντας και αυτό των Windows 7. Διαθέτει δικά του μενού και εφαρμογές και θεωρείται ένα περιβάλλον που μπορεί να υποστηρίζει τόσο νεότερης τεχνολογίας υπολογιστές, όσο και παλαιότερους με την συνεδρία Cinnamon Software Rendering.

Για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης και εάν κάποιος θελήσει αυτό το περιβάλλον εργασίας ως το προεπιλεγμένο και μοναδικό, προτείνεται να κάνει εγκατάσταση τη διανομή Linux Mint. Οι προγραμματιστές του Linux Mint είναι εκείνοι που αναπτύσσουν το περιβάλλον εργασίας Cinnamon.


Κάνοντας εγκατάσταση κάποια Downstream πακέτα, όπως αυτά που προαναφέραμε, θα παρατηρήσουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούνται πέραν της μιας συνεδρίες στην οθόνη εισόδου. Αυτό συμβαίνει διότι τα πακέτα του Ubuntu (πχ lubuntu-desktop) πολλές φορές περιέχουν και την upstream συνεδρία. Προσφέρουν δηλαδή διπλή εμπειρία χρήσης.
Για παράδειγμα, παρακάτω βλέπουμε τις συνεδρίες:
LXDE, εμπειρία χρήσης της upstream έκδοσης.
Lubuntu, είναι εκείνη που προσφέρει το επίσημο παράγωγο Lubuntu.
Lubutu Netbook, είναι μια συνεδρία που οι προγραμματιστές της πιστεύουν ότι θα κάνει πιο παραγωγική την εργασία όσων δουλεύουν σε netbooks.
Openbox, είναι ο διαχειριστής παραθύρων του Lubuntu και για κάποιον που θελήσει να χρησιμοποιήσει μόνον αυτόν, χωρίς να θέλει ολοκληρωμένο περιβάλλον εργασίας, το Ubuntu έχει δημιουργήσει μια συνεδρία και γι’ αυτό.
ubuntu-desktops-lxde-login-screen-nicktux-com

 

Εγκατάσταση

Πίσω στα περιεχόμενα →
Ο «σωστός» τρόπος εγκατάστασης ενός εναλλακτικού γραφικού περιβάλλοντος είναι ένα Downstream πακέτο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εγκατάσταση ενός Upstream πακέτου είναι λανθασμένη. Όπως ήδη αναφέραμε και παραπάνω, ένα downstream πακέτο θα προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης, γιατί συνήθως αντικατοπτρίζει το αντίστοιχο επίσημο παράγωγο (Official Flavor).

Σημαντικό!

Σημειώνουμε τα πακέτα που πρόκειται να γίνουν εγκατάσταση σε έναν text editor (κειμενογράφο) και τα αποθηκεύουμε με το όνομα που επιθυμούμε. Αυτό θα μας χρειαστεί σε περίπτωση που θέλουμε να απομακρύνουμε εξ ολοκλήρου το γραφικό περιβάλλον.

Η σημείωση των προς εγκατάσταση πακέτων θα μας βοηθήσει σημαντικά όταν θελήσουμε να απομακρύνουμε εξ ολοκλήρου και με ασφάλεια το γραφικό περιβάλλον αργότερα.
Δίνοντας την όποια εντολή εγκατάστασης ο apt (διαχειριστής πακέτων που χρησιμοποιεί το Ubuntu) πρώτα θα μας ρωτήσει για τα επιπλέον πακέτα που θα γίνουν εγκατάσταση. Πριν πατήσουμε Enter (ή Yes/Ναι) για να συνεχίσει, μπορούμε να κάνουμε μια αντιγραφή και επικόλληση σε έναν κειμενογράφο όλα τα πακέτα που πρόκειται να γίνουν εγκατάσταση.
install-desktop-nicktux

Το λάθος που συνήθως γίνεται είναι η χρήση μιας εντολής όπως η «sudo apt-get purge όνομα γραφικού περιβάλλοντος», όταν θέλουμε να απομακρύνουμε εξ ολοκλήρου ένα γραφικό περιβάλλον. Η λανθασμένη αυτή τακτική μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα στο προεπιλεγμένο περιβάλλον εργασίας.
Κάποια από τα πακέτα που ήδη περιέχονται στο προεπιλεγμένο περιβάλλον εργασίας τυγχάνει να είναι κοινά με εκείνα του γραφικού περιβάλλοντος που θέλουμε να κάνουμε εγκατάσταση. Τα πακέτα αυτά ο apt τα παραλείπει και δεν τα κάνει εκ νέου εγκατάσταση.
Όταν όμως έρθει η στιγμή της απομάκρυνσης, σε περίπτωση που θέσουμε τη παράμετρο purge στην εντολή, ενδέχεται να απομακρυνθούν και εκείνα τα κοινά, με το προεπιλεγμένο γραφικό περιβάλλον, πακέτα. Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα σωστής λειτουργίας του βασικού μας περιβάλλοντος εργασίας.
Επιπλέον, η απλή εντολή απομάκρυνσης «sudo apt-get remove όνομα γραφικού περιβάλλοντος» θα αφήσει πολλά κατάλοιπα.
Ο πιο σωστός και ταυτόχρονα ασφαλής τρόπος απομάκρυνσης φαίνεται να είναι η απομάκρυνση ακριβώς των πακέτων που έγιναν εγκατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο σημειώνουμε τα προς εγκατάσταση πακέτα.

Αν και παρακάτω, στη παράγραφο «Πλήρης Απομάκρυνση», θα δοθούν οι εντολές με όλα τα πακέτα για κάθε γραφικό περιβάλλον που αφορούν το Ubuntu 16.04 LTS, είναι καλό ο χρήστης να χρησιμοποιεί αυτή τη τακτική και σε μεταγενέστερες εκδόσεις.
Ως παράδειγμα θα πάρουμε το πακέτο xubuntu-desktop. Κάνοντας αντιγραφή και επικόλληση όλα τα πακέτα που θα γίνουν εγκατάσταση μέσω αυτού του πακέτου σε ένα κειμενογράφο και δίνοντας ως όνομα αρχείου το xubuntu-desktop-pkgs, μπορούμε αργότερα να απομακρύνουμε με ασφάλεια όλα τα πακέτα του γραφικού περιβάλλοντος με μια εντολή όπως η παρακάτω.

sudo apt-get remove $(cat xubuntu-desktop-pks)

Πίσω στα περιεχόμενα →

 

GNOME Shell

Πλήρης Απομάκρυνση
Μπορούμε να το κάνουμε εγκατάσταση εκτελώντας τις παρακάτω εντολές σε ένα τερματικό.

sudo apt-get update
sudo apt-get -y upgrade
sudo apt-get install ubuntu-gnome-destkop

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης θα μας ρωτήσει για το ποιον θέλουμε ως προεπιλεγμένο Display Manager, μιας και το GNOME έρχεται με τον δικό του GDM (GNOME Display Manager). Μπορούμε να επιλέξουμε όποιον θέλουμε, λειτουργούν εξίσου καλά και οι δυο.
Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, μπορούμε να επιλέξουμε το GNOME από την οθόνη εισόδου (login screen).
gnome-login-screen-nicktux-com
Το GNOME Classic είναι μια εναλλακτική μορφή του GNOME Shell με μια πιο κλασσική εμφάνιση.

 

GNOME Flashback

Πλήρης Απομάκρυνση
Μπορούμε να το κάνουμε εγκατάσταση εκτελώντας τις παρακάτω εντολές σε ένα τερματικό.

sudo apt-get update
sudo apt-get -y upgrade
sudo apt-get install gnome-session-flashback


 

KDE Plasma

Πλήρης Απομάκρυνση
Μπορούμε να το κάνουμε εγκατάσταση εκτελώντας τις παρακάτω εντολές σε ένα τερματικό.

sudo apt-get update
sudo apt-get -y upgrade
sudo apt-get install kubuntu-desktop

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης θα μας ρωτήσει για το ποιον θέλουμε ως προεπιλεγμένο Display Manager, μιας και το KDE έρχεται με τον δικό του SDDM. Μπορούμε να επιλέξουμε όποιον θέλουμε, λειτουργούν εξίσου καλά και οι δυο, ωστόσο προτείνεται ο SDDM ως πιο «native» για το γραφικό περιβάλλον KDE Plasma.

 

MATE

Πλήρης Απομάκρυνση
Μπορούμε να το κάνουμε εγκατάσταση εκτελώντας τις παρακάτω εντολές σε ένα τερματικό.

sudo apt-get update
sudo apt-get -y upgrade
sudo apt-get install ubuntu-mate


 

XFCE

Πλήρης Απομάκρυνση
Μπορούμε να το κάνουμε εγκατάσταση εκτελώντας τις παρακάτω εντολές σε ένα τερματικό.

sudo apt-get update
sudo apt-get -y upgrade
sudo apt-get install xubuntu-desktop


 

LXDE

Πλήρης Απομάκρυνση
Μπορούμε να το κάνουμε εγκατάσταση εκτελώντας τις παρακάτω εντολές σε ένα τερματικό.

sudo apt-get update
sudo apt-get -y upgrade
sudo apt-get install lubuntu-desktop


 

Cinnamon

Πλήρης Απομάκρυνση
Μπορούμε να το κάνουμε εγκατάσταση εκτελώντας τις παρακάτω εντολές σε ένα τερματικό.

sudo apt-get update
sudo apt-get -y upgrade
sudo apt-get install cinnamon-desktop-environment


 

Πλήρης Απομάκρυνση

Πίσω στα περιεχόμενα →
Οι παρακάτω εντολές έχουν δοκιμαστεί στην έκδοση Ubuntu 16.04.1 LTS. Σε προγενέστερες ή μεταγενέστερες εκδόσεις ενδέχεται η ονομασία των πακέτων να αλλάζει ή να προκύπτουν άλλα προβλήματα.
Αναφερθήκαμε όμως παραπάνω στον τρόπο που κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί για να πετύχει τη πλήρη απομάκρυνση ενός περιβάλλοντος εργασίας.

 

GNOME Shell

Για τη πλήρη απομάκρυνση των στοιχείων του GNOME Shell, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη παρακάτω εντολή σε ένα τερματικό (μπορείτε να κάνετε την εντολή copy-paste από εδώ στο τερματικό σας)

 sudo apt-get remove a11y-profile-manager account-plugin-aim account-plugin-jabber account-plugin-salut account-plugin-yahoo adwaita-icon-theme-full argyll argyll-ref bogofilter bogofilter-bdb bogofilter-common brasero brasero-cdrkit brasero-common dconf-editor deja-dup-backend-cloudfiles deja-dup-backend-s3 dleyna-renderer dleyna-server duplicity dvd+rw-tools empathy empathy-common evolution evolution-common evolution-plugins folks-common fonts-cantarell gdm3 geoclue-2.0 gir1.2-accountsservice-1.0 gir1.2-caribou-1.0 gir1.2-clutter-1.0 gir1.2-clutter-gst 3.0 gir1.2-cogl-1.0 gir1.2-coglpango-1.0 gir1.2-evince-3.0 gir1.2-gck-1 gir1.2-gcr-3 gir1.2-gdesktopenums-3.0 gir1.2-gdm-1.0 gir1.2-geocodeglib-1.0 gir1.2-gkbd-3.0 gir1.2-gmenu-3.0 gir1.2-gnomebluetooth-1.0 gir1.2-gnomedesktop-3.0 gir1.2-grilo-0.2 gir1.2-gtkclutter-1.0 gir1.2-gweather-3.0 gir1.2-mediaart-2.0 gir1.2-mutter-3.0 gir1.2-networkmanager-1.0 gir1.2-nmgtk-1.0 gir1.2-polkit-1.0 gir1.2-rest-0.7 gir1.2-telepathyglib-0.12 gir1.2-telepathylogger-0.2 gir1.2-tracker-1.0 gir1.2-upowerglib-1.0 gir1.2-xkl-1.0 gir1.2-zpj-0.0 gjs gnome-accessibility-profiles gnome-backgrounds gnome-color-manager gnome-contacts gnome-control-center gnome-control-center-data gnome-documents gnome-getting-started-docs gnome-icon-theme gnome-icon-theme-symbolic gnome-logs gnome-music gnome-online-accounts gnome-online-miners gnome-photos gnome-session gnome-settings-daemon gnome-shell gnome-shell-common gnome-shell-extensions gnome-sushi gnome-themes-standard gnome-themes-standard-data gnome-tweak-tool gnome-weather grilo-plugins-0.2-extra growisofs gstreamer1.0-nice gtk2-engines-pixbuf ibus-pinyin iio-sensor-proxy itstool libamd2.4.1 libavahi-gobject0 libbabl-0.1-0 libblas-common libblas3 libbrasero-media3-1 libburn4 libcamd2.4.1 libcaribou-common libcaribou0 libccolamd2.9.1 libchamplain-0.12-0 libchamplain-gtk-0.12-0 libcholmod3.0.6 libclutter-gst-2.0-0 libcolord-gtk1 libcryptui0a libdleyna-connector-dbus-1.0-1 libdleyna-core-1.0-3 libevolution libfarstream-0.2-5 libfolks-eds25 libfolks-telepathy25 libfolks25 libgdm1 libgegl-0.3-0 libgeoclue-2-0 libgfbgraph-0.2-0 libgfortran3 libgif7 libgjs0e libgoa-backend-1.0-1 libgsf-1-114 libgsf-1-common libgsf-bin libgsl2 libgssdp-1.0-3 libgupnp-1.0-4 libgupnp-av-1.0-2 libgupnp-dlna-2.0-3 libgupnp-igd-1.0-4 libisofs6 libjavascriptcoregtk-3.0-0 libjte1 liblapack3 liblua5.3-0 libmeanwhile1 libmission-control-plugins0 libmozjs-24-0v5 libmusicbrainz5-2 libmusicbrainz5cc2v5 libmutter0g libnice10 libnss-myhostname libopencc1 libpst4 libpurple-bin libpurple0 libpyzy-1.0-0v5 libreoffice-style-tango librsync1 libsdl1.2debian libtagc0 libtelepathy-farstream3 libtelepathy-logger3 libtracker-control-1.0-0 libtracker-miner-1.0-0 libumfpack5.7.1 libwebkitgtk-3.0-0 libwebkitgtk-3.0-common libxcb-xf86dri0 libxcb-xv0 libxml2-utils libytnef0 libzapojit-0.0-0 libzephyr4 mcp-account-manager-goa mcp-account-manager-uoa mutter mutter-common numix-gtk-theme pidgin-data plymouth-theme-ubuntu-gnome-logo plymouth-theme-ubuntu-gnome-text ppa-purge python-boto python-cffi-backend python-chardet python-cloudfiles python-cryptography python-enum34 python-gi python-idna python-ipaddress python-libxml2 python-lockfile python-ndg-httpsclient python-openssl python-pkg-resources python-pyasn1 python-requests python-six python-urllib3 python-xdg realmd rhythmbox-plugin-magnatune seahorse-daemon ssh-askpass-gnome telepathy-gabble telepathy-haze telepathy-idle telepathy-logger telepathy-mission-control-5 telepathy-salut tracker tracker-extract tracker-miner-fs ubuntu-gnome-default-settings ubuntu-gnome-desktop ubuntu-gnome-wallpapers ubuntu-gnome-wallpapers-xenial unoconv wodim xserver-xephyr xserver-xorg-legacy xsltproc yelp-tools zsync 


 

GNOME Flashback

Για τη πλήρη απομάκρυνση των στοιχείων του GNOME Flashback, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη παρακάτω εντολή σε ένα τερματικό (μπορείτε να κάνετε την εντολή copy-paste από εδώ στο τερματικό σας)

 sudo apt-get remove alacarte gir1.2-gmenu-3.0 gir1.2-panelapplet-5.0 gnome-applets gnome-applets-data gnome-flashback gnome-flashback-common gnome-panel gnome-panel-data gnome-session-flashback indicator-applet-complete libcpufreq0 libgdm1 libpanel-applet0 metacity python-gi 


 

KDE

Για τη πλήρη απομάκρυνση των στοιχείων του Kubuntu Desktop, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη παρακάτω εντολή σε ένα τερματικό (μπορείτε να κάνετε την εντολή copy-paste από εδώ στο τερματικό σας)

 sudo apt-get remove accountwizard akonadi-backend-mysql akonadi-server akregator amarok amarok-common amarok-utils apport-kde apturl-kde ark baloo-kf5 baloo-utils bluedevil breeze breeze-cursor-theme breeze-icon-theme ca-certificates-java catdoc cdparanoia cdrdao cryptsetup cryptsetup-bin debconf-kde-data default-jre default-jre-headless discover discover-data docbook-xml docbook-xsl dolphin dragonplayer dvd+rw-tools fonts-dejavu fonts-dejavu-extra fonts-lato fonts-noto fonts-noto-hinted fonts-noto-mono fonts-noto-unhinted fonts-oxygen frameworkintegration freerdp-x11 gpgsm growisofs gstreamer-qapt gstreamer1.0-nice gtk2-engines-oxygen gtk2-engines-pixbuf gtk3-engines-breeze gwenview i965-va-driver ibus-qt4 icoutils ieee-data java-common javascript-common k3b k3b-data kaccounts-integration kaccounts-providers kactivities kaddressbook kamera kate kate-data kate5-data katepart kcalc kde-baseapps-bin kde-baseapps-data kde-cli-tools kde-cli-tools-data kde-config-gtk-style kde-config-gtk-style-preview kde-config-mailtransport kde-config-screenlocker kde-config-sddm kde-config-telepathy-accounts kde-config-whoopsie kde-runtime kde-runtime-data kde-spectacle kde-style-breeze kde-style-breeze-qt4 kde-style-oxygen-qt5 kde-style-qtcurve-qt4 kde-style-qtcurve-qt5 kde-telepathy kde-telepathy-approver kde-telepathy-auth-handler kde-telepathy-contact-list kde-telepathy-data kde-telepathy-desktop-applets kde-telepathy-filetransfer-handler kde-telepathy-integration-module kde-telepathy-kaccounts kde-telepathy-kpeople kde-telepathy-minimal kde-telepathy-send-file kde-telepathy-text-ui kdeconnect kdeconnect-plasma kded5 kdegraphics-strigi-analyzer kdelibs-bin kdelibs5-data kdelibs5-plugins kdemultimedia-kio-plugins kdenetwork-filesharing kdepim-doc kdepim-runtime kdepimlibs-data kdepimlibs-kio-plugins kdeplasma-addons-data kdesudo kdoctools kdoctools5 kgamma5 khelpcenter khotkeys khotkeys-data kimageformat-plugins kinfocenter kinit kio kio-audiocd kio-extras kio-extras-data kio-mtp kmail kmenuedit knotes konsole konsole-kpart kontact konversation konversation-data korganizer kpackagelauncherqml kpackagetool5 krdc kross kscreen ksshaskpass ksysguard ksysguard-data ksysguardd ksystemlog ktexteditor-data ktexteditor-katepart ktnef ktorrent ktorrent-data kubuntu-desktop kubuntu-driver-manager kubuntu-notification-helper kubuntu-settings-desktop kubuntu-web-shortcuts kwalletmanager kwayland-data kwayland-integration kwin kwin-addons kwin-common kwin-data kwin-style-breeze kwin-x11 kwrited libaacs0 libaio1 libakonadi-kde4 libakonadi-kmime4 libakonadiprotocolinternals1 libappstreamqt1 libattica0.4 libavahi-gobject0 libavcodec-ffmpeg56 libavformat-ffmpeg56 libavutil-ffmpeg54 libbaloocore4 libbaloofiles4 libbalooxapian4 libbdplus0 libbluray1 libboost-thread1.58.0 libc-ares2 libchm1 libcln6 libcrystalhd3 libdebconf-kde1 libdiscover2 libdlrestrictions1 libdmtx0a libdolphinvcs5 libdvdnav4 libdvdread4 libepub0 libfakekey0 libfam0 libfarstream-0.2-5 libflac++6v5 libfreerdp-rail1.1 libgif7 libgit2-24 libgme0 libgps22 libgrantlee-templates5 libgrantlee-textdocument5 libgsm1 libgssdp-1.0-3 libgupnp-1.0-4 libgupnp-igd-1.0-4 libhsqldb1.8.0-java libhttp-parser2.1 libibus-qt1 libiso9660-8 libjs-jquery libjs-underscore libk3b6 libk3b6-extracodecs libkabc4 libkaccounts1 libkactivities6 libkatepartinterfaces4 libkcalcore4 libkcddb4 libkcmutils4 libkcompactdisc4 libkde3support4 libkdeclarative5 libkdecorations2-5v5 libkdecorations2private5v5 libkdecore5 libkdesu5 libkdeui5 libkdewebkit5 libkdnssd4 libkemoticons4 libkexiv2-11v5 libkexiv2-data libkf5activities5 libkf5activitiesexperimentalstats1 libkf5akonadiagentbase5 libkf5akonadicalendar5 libkf5akonadicontact5 libkf5akonadicore-bin libkf5akonadicore5 libkf5akonadimime5 libkf5akonadinotes5 libkf5akonadiprivate5 libkf5akonadisearchdebug5 libkf5akonadisearchpim5 libkf5akonadiwidgets5 libkf5alarmcalendar5 libkf5archive5 libkf5attica5 libkf5auth-data libkf5auth5 libkf5baloo5 libkf5balooengine5 libkf5baloowidgets-bin libkf5baloowidgets5 libkf5bluezqt-data libkf5bluezqt6 libkf5bookmarks-data libkf5bookmarks5 libkf5calendarcore5 libkf5calendarevents5 libkf5calendarsupport5 libkf5calendarutils5 libkf5codecs-data libkf5codecs5 libkf5completion-data libkf5completion5 libkf5config-bin libkf5config-data libkf5configcore5 libkf5configgui5 libkf5configwidgets-data libkf5configwidgets5 libkf5contacts-data libkf5contacts5 libkf5coreaddons-data libkf5coreaddons5 libkf5crash5 libkf5dbusaddons-bin libkf5dbusaddons-data libkf5dbusaddons5 libkf5declarative-data libkf5declarative5 libkf5dnssd-data libkf5dnssd5 libkf5emoticons-bin libkf5emoticons-data libkf5emoticons5 libkf5eventviews5 libkf5filemetadata-bin libkf5filemetadata-data libkf5filemetadata3 libkf5followupreminder5 libkf5gapi-data libkf5gapicalendar5 libkf5gapicontacts5 libkf5gapicore5 libkf5gapidrive5 libkf5gapitasks5 libkf5globalaccel-bin libkf5globalaccel-data libkf5globalaccel5 libkf5globalaccelprivate5 libkf5gpgmepp-pthread5 libkf5gpgmepp5 libkf5gravatar5 libkf5guiaddons5 libkf5holidays-data libkf5holidays5 libkf5i18n-data libkf5i18n5 libkf5iconthemes-bin libkf5iconthemes-data libkf5iconthemes5 libkf5identitymanagement5 libkf5idletime5 libkf5imap5 libkf5incidenceeditorsng5 libkf5itemmodels5 libkf5itemviews-data libkf5itemviews5 libkf5jobwidgets-data libkf5jobwidgets5 libkf5js5 libkf5jsembed-data libkf5jsembed5 libkf5kcmutils-data libkf5kcmutils5 libkf5kdcraw5 libkf5kdelibs4support-data libkf5kdelibs4support5 libkf5kdelibs4support5-bin libkf5kdepimdbusinterfaces5 libkf5kdgantt2-5 libkf5khtml-bin libkf5khtml-data libkf5khtml5 libkf5kiocore5 libkf5kiofilewidgets5 libkf5kiontlm5 libkf5kiowidgets5 libkf5kipi-data libkf5kipi30.0.0 libkf5kmanagesieve5 libkf5kontactinterface-data libkf5kontactinterface5 libkf5krosscore5 libkf5krossui5 libkf5ksieve5 libkf5ksieveui5 libkf5ldap5 libkf5libkdepim5 libkf5libkleo5 libkf5mailcommon5 libkf5mailimporter5 libkf5mailtransport-data libkf5mailtransport5 libkf5mbox5 libkf5messagecomposer5 libkf5messagecore5 libkf5messagelist5 libkf5messageviewer5 libkf5mime5 libkf5modemmanagerqt6 libkf5networkmanagerqt6 libkf5newstuff-data libkf5newstuff5 libkf5noteshared5 libkf5notifications-data libkf5notifications5 libkf5notifyconfig-data libkf5notifyconfig5 libkf5package-data libkf5package5 libkf5parts-data libkf5parts-plugins libkf5parts5 libkf5people-data libkf5people5 libkf5peoplebackend5 libkf5peoplewidgets5 libkf5pimcommon5 libkf5pimtextedit5 libkf5plasma5 libkf5plasmaquick5 libkf5prison1 libkf5pty-data libkf5pty5 libkf5qgpgme5 libkf5quickaddons5 libkf5runner5 libkf5screen-bin libkf5screen6 libkf5sendlater5 libkf5service-bin libkf5service-data libkf5service5 libkf5solid5 libkf5solid5-data libkf5sonnet5-data libkf5sonnetcore5 libkf5sonnetui5 libkf5style5 libkf5su-bin libkf5su-data libkf5su5 libkf5syndication5 libkf5sysguard-bin libkf5sysguard-data libkf5templateparser5 libkf5texteditor5 libkf5texteditor5-libjs-underscore libkf5textwidgets-data libkf5textwidgets5 libkf5threadweaver5 libkf5tnef5 libkf5unitconversion-data libkf5unitconversion5 libkf5wallet-bin libkf5wallet-data libkf5wallet5 libkf5waylandclient5 libkf5waylandserver5 libkf5webkit5 libkf5widgetsaddons-data libkf5widgetsaddons5 libkf5windowsystem-data libkf5windowsystem5 libkf5xmlgui-bin libkf5xmlgui-data libkf5xmlgui5 libkf5xmlrpcclient-data libkf5xmlrpcclient5 libkfile4 libkfilemetadata4 libkfontinst5 libkfontinstui5 libkhtml5 libkidletime4 libkio5 libkjsapi4 libkjsembed4 libkldap4 libkmediaplayer4 libkmime4 libknewstuff2-4 libknewstuff3-4 libknotifyconfig4 libkntlm4 libkolab1 libkolabxml1v5 libkonq-common libkonq5-templates libkparts4 libkpimutils4 libkprintutils4 libkpty4 libkresources4 libkrosscore4 libksane-data libksane0 libkscreenlocker5 libksgrd7 libksignalplotter7 libktexteditor4 libktorrent-l10n libktorrent5 libktpcommoninternals9 libktplogger9 libktpmodels9 libktpotr9 libktpwidgets9 libkubuntu1 libkwalletbackend5-5 libkwin4-effect-builtins1 libkwineffects7 libkwinglutils7 libkwinxrenderutils7 libkworkspace5-5 libkxmlrpcclient4 liblastfm1 liblmdb0 libloudmouth1-0 libmad0 libmeanwhile1 libmission-control-plugins0 libmodplug1 libmp3lame0 libmpcdec6 libmusicbrainz5cc2v5 libmygpo-qt1 libmysqlclient20 libnice10 libnl-route-3-200 libntrack-qt4-1 libntrack0 libokularcore7 libopenconnect5 libopenjpeg5 libotr5 liboxygenstyle5-5 liboxygenstyleconfig5-5 libpackagekitqt5-0 libpam-kwallet4 libpam-kwallet5 libperl4-corelibs-perl libphonon4 libphonon4qt5-4 libplasma-geolocation-interface5 libplasma3 libpolkit-qt-1-1 libpolkit-qt5-1-1 libpoppler-qt4-4 libpoppler-qt5-1 libpowerdevilcore2 libpowerdevilui5 libprocesscore7 libprocessui7 libpurple-bin libpurple0 libqalculate5-data libqalculate5v5 libqapt3 libqapt3-runtime libqca-qt5-2 libqca-qt5-2-plugins libqca2 libqca2-plugin-ossl libqca2-plugins libqgsttools-p1 libqimageblitz4 libqjson0 libqmobipocket1 libqrencode3 libqt4-designer libqt4-help libqt4-opengl libqt4-qt3support libqt4-scripttools libqt4-svg libqt4-test libqt5clucene5 libqt5concurrent5 libqt5designer5 libqt5designercomponents5 libqt5help5 libqt5multimedia5-plugins libqt5multimediaquick-p5 libqt5multimediawidgets5 libqt5qml-graphicaleffects libqt5quickwidgets5 libqt5script5 libqt5sql5-mysql libqt5waylandclient5 libqt5x11extras5 libqt5xmlpatterns5 libqtassistantclient4 libqtcurve-utils2 libqtscript4-core libqtscript4-gui libqtscript4-network libqtscript4-sql libqtscript4-uitools libqtscript4-xml libqtwebkit4 libreoffice-base libreoffice-base-drivers libreoffice-java-common libreoffice-kde libreoffice-sdbc-firebird libreoffice-sdbc-hsqldb libreoffice-style-oxygen libreoffice-style-tango libruby2.3 libschroedinger-1.0-0 libscim8v5 libservlet3.1-java libshine3 libsnappy1v5 libsolid4 libsoxr0 libssh-gcrypt-4 libssh2-1 libstoken1 libstreamanalyzer0v5 libstreams0v5 libswresample-ffmpeg1 libsyndication4 libtag-extras1 libtaskmanager5 libtelepathy-logger-qt5 libtelepathy-logger3 libtelepathy-qt4-2 libtelepathy-qt5-0 libthreadweaver4 libtomcrypt0 libtommath0 libtwolame0 libva1 libvcdinfo0 libvdpau1 libvoikko1 libweather-ion7 libx264-148 libx265-79 libxcb-composite0 libxcb-cursor0 libxcb-damage0 libxcb-dpms0 libxcb-record0 libxerces-c3.1 libxfreerdp-client1.1 libxml2-utils libxvidcore4 libzephyr4 libzip4 libzvbi-common libzvbi0 mesa-vdpau-drivers milou muon-notifier muon-updater mysql-client-core-5.7 mysql-common mysql-server-core-5.7 ntrack-module-libnl-0 ofono okular okular-extra-backends openjdk-8-jre openjdk-8-jre-headless oxygen-icon-theme oxygen-sounds oxygen5-icon-theme p7zip-full partitionmanager phonon phonon-backend-gstreamer phonon-backend-gstreamer-common phonon4qt5-backend-gstreamer pidgin-data pinentry-qt plasma-dataengines-addons plasma-desktop plasma-desktop-data plasma-discover plasma-discover-common plasma-discover-private plasma-discover-updater plasma-framework plasma-look-and-feel-org-kde-breezedark-desktop plasma-nm plasma-pa plasma-runners-addons plasma-scriptengine-javascript plasma-wallpapers-addons plasma-widgets-addons plasma-workspace plymouth-theme-kubuntu-logo plymouth-theme-kubuntu-text polkit-kde-agent-1 powerdevil powerdevil-data print-manager python-dbus python-qt4-dbus python3-dbus.mainloop.pyqt5 python3-pykde4 python3-pyqt4 python3-pyqt5 python3-sip qapt-batch qapt-deb-installer qdbus-qt5 qml-module-org-kde-activities qml-module-org-kde-bluezqt qml-module-org-kde-draganddrop qml-module-org-kde-extensionplugin qml-module-org-kde-kcoreaddons qml-module-org-kde-kio qml-module-org-kde-kquickcontrols qml-module-org-kde-kquickcontrolsaddons qml-module-org-kde-kwindowsystem qml-module-org-kde-runnermodel qml-module-org-kde-solid qml-module-org-kde-telepathy qml-module-qtmultimedia qml-module-qtquick-controls qml-module-qtquick-controls-styles-breeze qml-module-qtquick-dialogs qml-module-qtquick-privatewidgets qml-module-qtquick-xmllistmodel qml-module-qtwebkit qt5-image-formats-plugins qtdeclarative5-xmllistmodel-plugin qttools5-dev-tools qtwayland5 rake ruby ruby-did-you-mean ruby-minitest ruby-net-telnet ruby-power-assert ruby-test-unit ruby2.3 rubygems-integration sddm sddm-theme-breeze sgml-data signon-kwallet-extension skanlite socat software-properties-kde sonnet-plugins sshfs systemsettings telepathy-accounts-signon telepathy-gabble telepathy-haze telepathy-logger telepathy-mission-control-5 telepathy-ring telepathy-salut user-manager va-driver-all vcdimager vdpau-driver-all vdpau-va-driver wodim 


 

MATE

Για τη πλήρη απομάκρυνση των στοιχείων του MATE Desktop, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη παρακάτω εντολή σε ένα τερματικό (μπορείτε να κάνετε την εντολή copy-paste από εδώ στο τερματικό σας)

 sudo apt-get remove atril atril-common avahi-discover avahi-dnsconfd blueman brasero brasero-cdrkit brasero-common brltty-x11 ca-certificates-java caja caja-common caja-extensions-common caja-gksu caja-open-terminal caja-sendto caja-wallpaper compiz-mate compiz-plugins compton cpufrequtils dconf-editor default-jre-headless deja-dup-backend-cloudfiles deja-dup-backend-gvfs deja-dup-backend-s3 deja-dup-caja desktop-base dialog duplicity dvd+rw-tools engrampa engrampa-common eom eom-common espeak exfat-fuse exfat-utils ffmpegthumbnailer folder-color-caja folder-color-common fonts-mathjax fonts-noto fonts-noto-hinted fonts-noto-mono fonts-noto-unhinted fonts-opendyslexic galculator gawk gdebi gdebi-core gir1.2-caja gir1.2-gtk-2.0 gir1.2-javascriptcoregtk-3.0 gir1.2-mate-panel gir1.2-webkit-3.0 gir1.2-wnck-1.0 gksu gnome-icon-theme gnome-icon-theme-symbolic gnome-system-tools gnome-themes-standard gnome-themes-standard-data growisofs grub2-themes-ubuntu-mate gstreamer1.0-libav gstreamer1.0-nice gtk2-engines gtk2-engines-pixbuf gufw hddtemp hexchat hexchat-common hexchat-perl hexchat-plugins hexchat-python i965-va-driver ideviceinstaller ifuse indicator-application-gtk2 indicator-sound-gtk2 inxi iproute java-common liba52-0.7.4 libaacs0 libappindicator1 libasm4-java libass5 libatrildocument3 libatrilview3 libavahi-compat-libdnssd1 libavcodec-ffmpeg56 libavfilter-ffmpeg5 libavformat-ffmpeg56 libavresample-ffmpeg2 libavutil-ffmpeg54 libbasicusageenvironment1 libbdplus0 libblas-common libblas3 libbluray-bdj libbluray-bin libbluray1 libbrasero-media3-1 libbs2b0 libburn4 libcairo-perl libcaja-extension1 libcddb2 libchromaprint0 libconfig9 libconfuse-common libconfuse0 libcpufreq0 libcrystalhd3 libdc1394-22 libdca0 libdirectfb-1.2-9 libdvbpsi10 libdvdnav4 libdvdread4 libdw1 libebml4v5 libegl1-mesa-drivers libfaad2 libfakekey0 libfarstream-0.2-5 libffmpegthumbnailer4v5 libflite1 libgfortran3 libgksu2-0 libgles1-mesa libgles2-mesa libglib-perl libgme0 libgroupsock8 libgsm1 libgssdp-1.0-3 libgtk2-perl libgtksourceview2.0-0 libgtksourceview2.0-common libgtkspell0 libgupnp-1.0-4 libgupnp-igd-1.0-4 libido-0.1-0 libimobiledevice-utils libindicator7 libiso9660-8 libisofs6 libjavascriptcoregtk-1.0-0 libjavascriptcoregtk-3.0-0 libjs-mathjax libjte1 libkate1 libkeybinder-3.0-0 liblapack3 liblivemedia50 libmad0 libmarco-private0 libmate-desktop-2-17 libmate-menu2 libmate-panel-applet-4-1 libmate-sensors-applet-plugin0 libmate-slab0 libmate-window-settings1 libmatedict6 libmatekbd-common libmatekbd4 libmatemixer-common libmatemixer0 libmateweather-common libmateweather1 libmatroska6v5 libmeanwhile1 libmodplug1 libmp3lame0 libmpcdec6 libmpeg2-4 libnice10 liboobs-1-5 libopencv-core2.4v5 libopencv-imgproc2.4v5 libopenjpeg5 libopts25 libotr5 libpango-perl libplank-common libplank1 libplist-utils libpostproc-ffmpeg53 libproxy-tools libpurple-bin libpurple0 libqt5libqgtk2 libqt5x11extras5 libreoffice-style-human libresid-builder0c2a librsync1 libschroedinger-1.0-0 libsdl-image1.2 libsdl1.2debian libshine3 libsidplay2v5 libsigsegv2 libsnappy1v5 libsodium18 libsoxr0 libssh-gcrypt-4 libssh2-1 libswresample-ffmpeg1 libswscale-ffmpeg3 libtbb2 libtopmenu-client-gtk2-0 libtopmenu-client-gtk3-0 libtopmenu-server-gtk2-0 libtopmenu-server-gtk3-0 libtwolame0 libunique-1.0-0 libupnp6 libusageenvironment3 libva-drm1 libva-x11-1 libva1 libvcdinfo0 libvdpau1 libvlc5 libvlccore8 libvte-common libvte9 libwebkitgtk-1.0-0 libwebkitgtk-1.0-common libwebkitgtk-3.0-0 libwebkitgtk-3.0-common libwnck-common libwnck22 libx264-148 libx265-79 libxcb-composite0 libxcb-xv0 libxvidcore4 libzephyr4 libzip4 libzmq5 libzvbi-common libzvbi0 lightdm-gtk-greeter lightdm-gtk-greeter-settings linux-tools-4.4.0-47 linux-tools-4.4.0-47-generic linux-tools-common linux-tools-virtual lm-sensors marco marco-common mate-accessibility-profiles mate-applet-topmenu mate-applets mate-applets-common mate-backgrounds mate-control-center mate-control-center-common mate-desktop mate-desktop-common mate-desktop-environment-core mate-dock-applet mate-gnome-main-menu-applet mate-icon-theme mate-icon-theme-faenza mate-indicator-applet mate-indicator-applet-common mate-media mate-media-common mate-menu mate-menus mate-netbook mate-netbook-common mate-netspeed mate-netspeed-common mate-notification-daemon mate-notification-daemon-common mate-optimus mate-panel mate-panel-common mate-polkit mate-polkit-common mate-power-manager mate-power-manager-common mate-screensaver mate-screensaver-common mate-sensors-applet mate-sensors-applet-common mate-session-manager mate-settings-daemon mate-settings-daemon-common mate-system-monitor mate-system-monitor-common mate-terminal mate-terminal-common mate-themes mate-tweak mate-user-guide mate-utils mate-utils-common menu-xdg mesa-utils mesa-vdpau-drivers mozo ntp openjdk-8-jre-headless p7zip-full pastebinit pidgin pidgin-data pidgin-libnotify pidgin-otr pinentry-gtk2 plank pluma pluma-common plymouth-theme-ubuntu-mate-logo plymouth-theme-ubuntu-mate-text ppa-purge python-avahi python-boto python-caja python-caja-common python-cffi-backend python-chardet python-cloudfiles python-configobj python-crypto python-cryptography python-dbus python-enum34 python-gdbm python-gi python-gobject python-gtksourceview2 python-idna python-ipaddress python-ldb python-lockfile python-mate-menu python-ndg-httpsclient python-netifaces python-openssl python-pkg-resources python-pyasn1 python-requests python-samba python-six python-tdb python-urllib3 python-wnck python-xdg python-xlib python3-decorator python3-numpy python3-polib python3-psutil python3-scipy qt4-qtconfig rhythmbox-plugin-cdrecorder s-nail samba-common samba-common-bin smartmontools smbclient synapse syslinux-utils system-tools-backends tilda tlp tlp-rdw topmenu-gtk-common topmenu-gtk2 topmenu-gtk3 ubuntu-mate-artwork ubuntu-mate-core ubuntu-mate-default-settings ubuntu-mate-desktop ubuntu-mate-icon-themes ubuntu-mate-libreoffice-draw-icons ubuntu-mate-lightdm-theme ubuntu-mate-themes ubuntu-mate-wallpapers ubuntu-mate-wallpapers-common ubuntu-mate-wallpapers-xenial ubuntu-mate-welcome va-driver-all vdpau-driver-all vdpau-va-driver vlc vlc-data vlc-nox vlc-plugin-notify vlc-plugin-samba wodim xul-ext-calendar-timezones xul-ext-gdata-provider xul-ext-lightning xzoom 


 

XFCE

Για τη πλήρη απομάκρυνση των στοιχείων του Xubuntu Desktop, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη παρακάτω εντολή σε ένα τερματικό (μπορείτε να κάνετε την εντολή copy-paste από εδώ στο τερματικό σας)

 sudo apt-get remove apt-offline blueman brltty-x11 catfish debian-archive-keyring desktop-base espeak exo-utils fonts-noto-hinted gawk gigolo gir1.2-cheese-3.0 gir1.2-clutter-1.0 gir1.2-cogl-1.0 gir1.2-coglpango-1.0 gir1.2-gmenu-3.0 gir1.2-gtkclutter-1.0 gnome-icon-theme gnome-icon-theme-symbolic gnome-system-tools gnome-themes-standard gnome-themes-standard-data greybird-gtk-theme gstreamer1.0-libav gstreamer1.0-nice gtk-theme-config gtk2-engines-pixbuf hddtemp i965-va-driver inxi libaacs0 libass5 libavcodec-ffmpeg56 libavfilter-ffmpeg5 libavformat-ffmpeg56 libavresample-ffmpeg2 libavutil-ffmpeg54 libbdplus0 libbluray1 libbs2b0 libburn4 libcrystalhd3 libexo-1-0 libexo-common libexo-helpers libfarstream-0.2-5 libflite1 libgarcon-1-0 libgarcon-common libgme0 libgsm1 libgssdp-1.0-3 libgtkspell0 libgupnp-1.0-4 libgupnp-igd-1.0-4 libisofs6 libjpeg-progs libjpeg9 libjte1 libkeybinder0 libmeanwhile1 libmodplug1 libmp3lame0 libnice10 liboobs-1-5 libopencv-core2.4v5 libopencv-imgproc2.4v5 libopenjpeg5 libotr5 libpostproc-ffmpeg53 libpurple-bin libpurple0 libreoffice-style-elementary libschroedinger-1.0-0 libshine3 libsigsegv2 libsnappy1v5 libsodium18 libsoxr0 libssh-gcrypt-4 libswresample-ffmpeg1 libswscale-ffmpeg3 libtagc0 libtbb2 libthunarx-2-0 libtumbler-1-0 libtwolame0 libunique-1.0-0 libva1 libvdpau1 libvte-common libvte9 libwnck-common libwnck22 libx264-148 libx265-79 libxfce4panel-2.0-4 libxfce4ui-1-0 libxfce4ui-2-0 libxfce4ui-common libxfce4ui-utils libxfce4util-bin libxfce4util-common libxfce4util7 libxfcegui4-4 libxfconf-0-2 libxvidcore4 libzephyr4 libzmq5 libzvbi-common libzvbi0 light-locker light-locker-settings lightdm-gtk-greeter lightdm-gtk-greeter-settings lm-sensors menulibre mesa-utils mesa-vdpau-drivers mousepad mugshot numix-gtk-theme orage parole pastebinit pavucontrol pidgin pidgin-data pidgin-libnotify pidgin-otr pinentry-gtk2 plymouth-theme-xubuntu-logo plymouth-theme-xubuntu-text python-defusedxml python-lzma python-magic python-psutil python-soappy python-wstools python3-psutil ristretto shimmer-themes system-tools-backends thunar thunar-archive-plugin thunar-data thunar-media-tags-plugin thunar-volman tumbler tumbler-common va-driver-all vdpau-driver-all vdpau-va-driver xfburn xfce4-appfinder xfce4-cpugraph-plugin xfce4-dict xfce4-indicator-plugin xfce4-mailwatch-plugin xfce4-netload-plugin xfce4-notes xfce4-notes-plugin xfce4-notifyd xfce4-panel xfce4-places-plugin xfce4-power-manager xfce4-power-manager-data xfce4-power-manager-plugins xfce4-quicklauncher-plugin xfce4-screenshooter xfce4-session xfce4-settings xfce4-systemload-plugin xfce4-taskmanager xfce4-terminal xfce4-verve-plugin xfce4-volumed xfce4-weather-plugin xfce4-whiskermenu-plugin xfce4-xkb-plugin xfconf xfdesktop4 xfdesktop4-data xfpanel-switch xfwm4 xscreensaver xscreensaver-data xubuntu-artwork xubuntu-community-wallpapers xubuntu-community-wallpapers-xenial xubuntu-core xubuntu-default-settings xubuntu-desktop xubuntu-docs xubuntu-icon-theme xubuntu-wallpapers 


 

LXDE

Για τη πλήρη απομάκρυνση των στοιχείων του Lubuntu Desktop, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη παρακάτω εντολή σε ένα τερματικό (μπορείτε να κάνετε την εντολή copy-paste από εδώ στο τερματικό σας)

 sudo apt-get remove abiword abiword-common abiword-plugin-grammar adwaita-icon-theme-full alsamixergui audacious audacious-plugins audacious-plugins-data blueman desktop-base docbook-xml esound-common fcitx fcitx-bin fcitx-config-common fcitx-config-gtk fcitx-config-gtk2 fcitx-data fcitx-frontend-all fcitx-frontend-gtk2 fcitx-frontend-gtk3 fcitx-frontend-qt4 fcitx-frontend-qt5 fcitx-module-dbus fcitx-module-kimpanel fcitx-module-lua fcitx-module-x11 fcitx-modules fcitx-ui-classic ffmpegthumbnailer galculator gdebi gdebi-core giblib1 gksu gnome-icon-theme gnome-icon-theme-symbolic gnome-mplayer gnome-system-tools gnome-themes-standard gnome-themes-standard-data gnumeric gnumeric-common gnumeric-doc gpicview gstreamer1.0-libav gstreamer1.0-nice gtk2-engines gtk2-engines-pixbuf gtk3-engines-unico guvcview hardinfo i965-va-driver indicator-application-gtk2 javascript-common leafpad liba52-0.7.4 libaacs0 libabiword-3.0 libappindicator1 libass5 libaudcore3 libaudgui3 libaudiofile1 libaudtag2 libavcodec-ffmpeg56 libavfilter-ffmpeg5 libavformat-ffmpeg56 libavresample-ffmpeg2 libavutil-ffmpeg54 libbdplus0 libbinio1v5 libbluray1 libbs2b0 libburn4 libcairo-perl libcddb2 libchamplain-0.12-0 libchamplain-gtk-0.12-0 libcompfaceg1 libcrystalhd3 libcue1 libdca0 libdirectfb-1.2-9 libdiscid0 libdvdnav4 libdvdread4 libenca0 libept1.5.0 libesd0 libexo-1-0 libexo-common libexo-helpers libfaad2 libfarstream-0.2-5 libfcitx-core0 libfcitx-qt0 libfcitx-qt5-1 libffmpegthumbnailer4v5 libflite1 libfltk1.1 libfluidsynth1 libfm-data libfm-extra4 libfm-gtk-data libfm-gtk4 libfm-modules libfm4 libgda-5.0-4 libgda-5.0-common libgif7 libgksu2-0 libglib-perl libgme0 libgmlib1 libgmtk1 libgmtk1-data libgoffice-0.10-10 libgoffice-0.10-10-common libgsf-1-114 libgsf-1-common libgsl2 libgsm1 libgssdp-1.0-3 libgtk2-perl libgtkspell0 libguess1 libgupnp-1.0-4 libgupnp-igd-1.0-4 libguvcview-1.1-1 libid3tag0 libimlib2 libindicator7 libisofs6 libjpeg-progs libjpeg9 libjs-jquery libjte1 libkeybinder0 liblink-grammar4 libloudmouth1-0 libmad0 libmeanwhile1 libmenu-cache-bin libmenu-cache3 libmms0 libmodplug1 libmp3lame0 libmpeg2-4 libmpg123-0 libmusicbrainz3-6v5 libnice10 libobrender32 libobt2 libonig2 liboobs-1-5 libopenal-data libopenal1 libopencv-core2.4v5 libopencv-imgproc2.4v5 libopenjpeg5 libopts25 libots0 libpango-perl libpisock9 libpostproc-ffmpeg53 libpresage-data libpresage1v5 libpurple-bin libpurple0 librarian0 libschroedinger-1.0-0 libsdl1.2debian libsdl2-2.0-0 libshine3 libsidplayfp4 libsnappy1v5 libsndio6.1 libsodium18 libsoxr0 libssh-gcrypt-4 libswresample-ffmpeg1 libswscale-ffmpeg3 libtbb2 libtidy-0.99-0 libtinyxml2.6.2v5 libtwolame0 libuniconf4.6 libva1 libvdpau1 libvorbisidec1 libvte-common libvte9 libwebcam0 libwnck-common libwnck22 libwv-1.2-4 libwvstreams4.6-base libwvstreams4.6-extras libx264-148 libx265-79 libxfce4ui-1-0 libxfce4ui-common libxfce4util-bin libxfce4util-common libxfce4util7 libxfconf-0-2 libxvidcore4 libzephyr4 libzmq5 libzvbi-common libzvbi0 light-locker light-locker-settings lightdm-gtk-greeter lightdm-gtk-greeter-settings link-grammar-dictionaries-en lm-sensors lubuntu-artwork lubuntu-artwork-16-04 lubuntu-core lubuntu-default-session lubuntu-default-settings lubuntu-desktop lubuntu-icon-theme lubuntu-lxpanel-icons lubuntu-software-center lxappearance lxappearance-obconf lxde-common lxde-core lxinput lxlauncher lxmenu-data lxpanel lxpanel-data lxpanel-indicator-applet-plugin lxrandr lxsession lxsession-data lxsession-default-apps lxsession-logout lxshortcut lxtask lxterminal mesa-vdpau-drivers mplayer mplayer2 mtpaint ntp obconf openbox pcmanfm pidgin pidgin-data pidgin-libnotify pinentry-gtk2 plymouth-theme-lubuntu-logo plymouth-theme-lubuntu-text presage python-apt python-aptdaemon python-aptdaemon.gtk3widgets python-chardet python-dbus python-debian python-defer python-gi python-pkg-resources python-psutil python-pysqlite2 python-six python-xdg rarian-compat scrot sgml-data sylpheed sylpheed-doc sylpheed-i18n sylpheed-plugins synaptic system-tools-backends transmission uvcdynctrl uvcdynctrl-data va-driver-all vdpau-driver-all vdpau-va-driver wvdial xbacklight xfburn xfce4-notifyd xfce4-power-manager xfce4-power-manager-data xfce4-power-manager-plugins xfconf xfonts-100dpi xpad xscreensaver xscreensaver-data 


 

Cinnamon

Για τη πλήρη απομάκρυνση των στοιχείων του Cinnamon Desktop, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη παρακάτω εντολή σε ένα τερματικό (μπορείτε να κάνετε την εντολή copy-paste από εδώ στο τερματικό σας)

 sudo apt-get remove blueman brasero brasero-cdrkit brasero-common caribou cinnamon cinnamon-common cinnamon-control-center cinnamon-control-center-data cinnamon-core cinnamon-desktop-data cinnamon-desktop-environment cinnamon-l10n cinnamon-screensaver cinnamon-session cinnamon-session-common cinnamon-settings-daemon cjs desktop-base docbook-xml dvd+rw-tools fairymax five-or-more fonts-noto fonts-noto-hinted fonts-noto-mono fonts-noto-unhinted four-in-a-row freerdp-x11 gawk gdebi gdebi-core gedit-plugins gimp gimp-data gir1.2-accountsservice-1.0 gir1.2-caribou-1.0 gir1.2-cinnamondesktop-3.0 gir1.2-clutter-1.0 gir1.2-cmenu-3.0 gir1.2-cogl-1.0 gir1.2-coglpango-1.0 gir1.2-gconf-2.0 gir1.2-gdesktopenums-3.0 gir1.2-git2-glib-1.0 gir1.2-gkbd-3.0 gir1.2-gnomebluetooth-1.0 gir1.2-gnomedesktop-3.0 gir1.2-gtkclutter-1.0 gir1.2-gucharmap-2.90 gir1.2-javascriptcoregtk-3.0 gir1.2-keybinder-3.0 gir1.2-meta-muffin-0.0 gir1.2-networkmanager-1.0 gir1.2-nmgtk-1.0 gir1.2-polkit-1.0 gir1.2-upowerglib-1.0 gir1.2-webkit-3.0 gir1.2-xkl-1.0 gir1.2-zeitgeist-2.0 gksu gnome-backgrounds gnome-chess gnome-games gnome-icon-theme gnome-icon-theme-symbolic gnome-klotski gnome-nibbles gnome-robots gnome-tetravex gnome-themes-standard gnome-themes-standard-data gnote growisofs gstreamer1.0-libav gstreamer1.0-nice gstreamer1.0-plugins-ugly gstreamer1.0-plugins-ugly-amr gtk2-engines gtk2-engines-pixbuf hamster-applet hamster-indicator hexchat hexchat-common hexchat-perl hexchat-plugins hexchat-python hitori hoichess i965-va-driver iagno inkscape javascript-common liba52-0.7.4 libaacs0 libamd2.4.1 libappindicator1 libass5 libavahi-gobject0 libavcodec-ffmpeg56 libavfilter-ffmpeg5 libavformat-ffmpeg56 libavresample-ffmpeg2 libavutil-ffmpeg54 libbabl-0.1-0 libbdplus0 libblas-common libblas3 libbluray1 libbrasero-media3-1 libbs2b0 libburn4 libcacard0 libcairo-perl libcamd2.4.1 libcaribou-common libcaribou0 libccolamd2.9.1 libcholmod3.0.6 libcinnamon-control-center1 libcinnamon-desktop4 libcinnamon-menu-3-0 libcjs0 libcrystalhd3 libdiscid0 libdvdnav4 libdvdread4 libept1.5.0 libfarstream-0.2-5 libflite1 libfreerdp-rail1.1 libgegl-0.3-0 libgfortran3 libgimp2.0 libgit2-24 libgit2-glib-1.0-0 libgksu2-0 libgle3 libglib-perl libgme0 libgnomevfs2-extra libgsl2 libgsm1 libgssdp-1.0-3 libgtk-vnc-2.0-0 libgtk2-perl libgtkspell0 libgupnp-1.0-4 libgupnp-igd-1.0-4 libgvnc-1.0-0 libhttp-parser2.1 libimage-magick-perl libimage-magick-q16-perl libindicator7 libisofs6 libjavascriptcoregtk-3.0-0 libjpeg-progs libjpeg9 libjs-jquery libjte1 libkeybinder-3.0-0 liblapack3 libmad0 libmagick++-6.q16-5v5 libmeanwhile1 libmodplug1 libmozjs-24-0v5 libmp3lame0 libmpeg2-4 libmpg123-0 libmuffin0 libmusicbrainz5-2 libmusicbrainz5cc2v5 libnemo-extension1 libnice10 libopencore-amrnb0 libopencore-amrwb0 libopencv-core2.4v5 libopencv-imgproc2.4v5 libopenjpeg5 libpango-perl libpostproc-ffmpeg53 libpurple-bin libpurple0 librarian0 libschroedinger-1.0-0 libsdl1.2debian libshine3 libsidplay1v5 libsigsegv2 libsnappy1v5 libsodium18 libsoxr0 libspice-client-glib-2.0-8 libspice-client-gtk-3.0-4 libssh-gcrypt-4 libssh2-1 libswresample-ffmpeg1 libswscale-ffmpeg3 libtbb2 libtwolame0 libumfpack5.7.1 libusbredirhost1 libusbredirparser1 libva1 libvdpau1 libwebkitgtk-3.0-0 libwebkitgtk-3.0-common libwmf-bin libwnck-common libwnck22 libx264-148 libx265-79 libxfreerdp-client1.1 libxvidcore4 libzephyr4 libzmq5 libzvbi-common libzvbi0 lightsoff mate-icon-theme mate-themes mesa-utils mesa-vdpau-drivers muffin muffin-common nemo nemo-data nemo-fileroller pidgin pidgin-data pidgin-libnotify python-appindicator python-bs4 python-chardet python-dbus python-gi python-gi-cairo python-gobject python-html5lib python-imaging python-lxml python-notify python-numpy python-pam python-pexpect python-pil python-pkg-resources python-ptyprocess python-pyatspi python-pyinotify python-six python-wnck python-xdg quadrapassel rarian-compat rhythmbox-plugin-cdrecorder sgml-data sound-juicer spice-client-glib-usb-acl-helper swell-foop synaptic tali transfig va-driver-all vdpau-driver-all vdpau-va-driver vinagre wodim xboard xfonts-100dpi xscreensaver-data xscreensaver-data-extra xscreensaver-gl xscreensaver-gl-extra 


 

Επίλογος

Πίσω στα περιεχόμενα →
Παραπάνω είδαμε πληροφορίες και τρόπους εγκατάστασης-απομάκρυνσης για τα περιβάλλοντα εργασίας που είναι διαθέσιμα από τα επίσημα αποθετήρια του Ubuntu.
Υπάρχουν ίσως άλλα τόσα γραφικά περιβάλλοντα διαθέσιμα από αποθετήρια τρίτων, τα οποία δεν αναφέρθηκαν σε αυτή τη δημοσίευση.
Ως γενικό συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί ότι,
ένας χρήστης Ubuntu/Linux δεν είναι «εγκλωβισμένος» στο να χρησιμοποιεί ένα γραφικό περιβάλλον μόνο.
Του παρέχονται έτοιμα και πλήρη πακέτα για εύκολη εγκατάσταση εναλλακτικών επιφανειών εργασίας.
Εάν και εφόσον αποφασίσει ότι θέλει ένα συγκεκριμένο περιβάλλον εργασίας για να εργάζεται, μπορεί να κάνει εγκατάσταση αυτό το γραφικό περιβάλλον παράλληλα με το προεπιλεγμένο (Unity), χωρίς να χρειαστεί να κάνει εκ νέου εγκατάσταση ολόκληρου του λειτουργικού συστήματος.

Στο μέλλον ενδέχεται να προστεθούν ή να αφαιρεθούν γραφικά περιβάλλοντα από τα επίσημα αποθετήρια, να αλλάξει η ονομασία πακέτων…κλπ.
Για μεταγενέστερες του Ubuntu 16.04 LTS εκδόσεις, προτείνεται να είμαστε προσεκτικοί με τις παραπάνω αναφερόμενες εντολές.

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.