Σε αυτή τη δημοσίευση θα μάθουμε τι είναι το LVM, τη διαδικασία εγκατάστασης σε Ubuntu 16.04 LTS, καθώς και τη βασική διαχείριση ενός τέτοιου συστήματος.
Το LVM, αρχικά του Logical Volume Management ή Logical Volume Manager όταν μιλάμε για το πρόγραμμα διαχείρισης, είναι μια λειτουργία που συμβαίνει στο σκληρό μας δίσκο (ή δίσκους) και μας προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με την απλή συνηθισμένη διαμόρφωση(setup).
Αυτό που κάνει στην ουσία το LVM, είναι να προσθέτει ένα «στρώμα-διαχωριστικό» ανάμεσα στο λειτουργικό μας σύστημα και τους σκληρούς δίσκους που διαθέτουμε. Έτσι, μπορεί να κάνει τη διαχείριση χωρίς το λειτουργικό μας σύστημα να «καταλαβαίνει» τη διαφορά και χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα. Το λειτουργικό σύστημα βλέπει τους δίσκους που το LVM έχει καταχωρήσει.
Μειονέκτημα απόδοσης δεν υπάρχει, διότι η υποστήριξη LVM είναι ενσωματωμένη στον πυρήνα Linux.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
- Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα
- Χρησιμοποιούμενο Setup
- Δημιουργία – Αρχικοποίηση
- Ορολογία
- ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
- Δημιουργία διαμερίσματος και προσθήκη/επέκταση Volume Group
- Δημιουργία Λογικού Τόμου
- Μεταβολή μεγέθους λογικού τόμου
- Δημιουργία Snapshot
- Snapshot Merge
- Διαγραφή Λογικού Τόμου
- Εργαλεία Γραφικού Περιβάλοντος
- ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα
Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος για ποιο λόγο να χρησιμοποιήσει LVM. Τι θα του προσφέρει και τι κίνδυνοι υπάρχουν.
Θα παραθέσουμε μερικά από τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός τέτοιου setup, ώστε ο ενδιαφερόμενος να αποφασίσει μόνος του.
Πλεονεκτήματα:
- Το LVM setup μας προσφέρει δυναμικά διαμερίσματα τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε, διαγράψουμε ή να τροποποιήσουμε το μέγεθός τους κατά τη διάρκεια που το λειτουργικό μας σύστημα «τρέχει».
- Αν διαθέτουμε περισσότερους από έναν δίσκους, μπορούμε να επεκτείνουμε το μέγεθος κάποιου διαμερίσματος προσθέτοντας τον δίσκο στο σύστημά μας. Δηλαδή, δεν περιοριζόμαστε μόνο στον δίσκο που έχει γίνει εγκατάσταση το σύστημα, αλλά μπορούμε να προσθέσουμε και άλλο χώρο, δυναμικά(on-the-fly).
- Μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε snapshots του συστήματος τα οποία θα κρατούν μόνο τις αλλαγές που κάνουμε. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κρατάμε backup του συστήματός μας για κάθε ενδεχόμενο.
Μειονεκτήματα:
- Το LVM είναι δύσκολο στην διαχείριση και χρειάζεται να διαβάσουμε και να μάθουμε περί αυτού πριν το χρησιμοποιήσουμε σε παραγωγικά συστήματα.
- Σε περίπτωση που έχουμε διαμορφώσει το σύστημά μας να χρησιμοποιεί διάταξη RAID, εάν κάποιος δίσκος καταρρεύσει θα χάσουμε όλα μας τα δεδομένα.
Χρησιμοποιούμενο Setup
Πίσω στα περιεχόμενα →
Το setup που θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτή τη δημοσίευση είναι το παρακάτω:
- Δύο Σκληροί Δίσκοι (για να δείξουμε την επέκταση του βασικού μας συστήματος)
- Ubuntu 16.04.1 LTS (αυτή τη στιγμή είναι η τελευταία σταθερή LTS έκδοση του Ubuntu)
Μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση LVM και σε έναν σκληρό δίσκο και να μη παραχωρήσουμε όλο το χώρο του δίσκου εξ αρχής στην εγκατάσταση. Μπορούμε έπειτα να χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέθοδο επέκτασης του LVM.
Δημιουργία – Αρχικοποίηση
Πίσω στα περιεχόμενα →
Το να μετατρέψουμε μια υπάρχουσα εγκατάσταση σε LVM είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο. Το πιο πιθανό είναι να καταλήξουμε με ένα μη εκκινήσιμο σύστημα. Ο ευκολότερος τρόπος για να δημιουργήσουμε το LVM είναι μέσω νέας εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος.
Το Ubuntu προσφέρει έναν εύκολο τρόπο για τη δημιουργία LVM κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης.
Άλλες διανομές (πχ Fedora), δημιουργούν LVM εγκατάσταση από προεπιλογή. Ο τελικός χρήστης δεν θα καταλάβει τη διαφορά στη χρήση του συστήματος.
Ορολογία
Πίσω στα περιεχόμενα →
Ας εξοικειωθούμε όμως πρώτα με τη σχετική ορολογία και με εντολές που θα συναντούμε συχνά-πυκνά μπροστά μας και έχουν σχέση με τη βασική διαχείριση ενός συστήματος LVM.
Όταν διαχειριζόμαστε ένα σύστημα LVM, όλα έχουν να κάνουν με Volumes(τόμους).
pv – Physical Volume
Ο φυσικός τόμος που αντιστοιχεί στο πραγματικό φυσικό διαμέρισμα στο οποίο έχει δημιουργηθεί το LVM σύστημά μας ή στο πραγματικό φυσικό διαμέρισμα που θέλουμε, ενδεχομένως, να προσθέσουμε στο LVM σύστημά μας.
vg – Volume Group
Το Volume Group όπως και από την ονομασία καταλαβαίνουμε, αντιστοιχεί σε ένα γκρουπ από Logical Volumes και μπορούμε να δημιουργήσουμε παραπάνω από ένα Volume Groups.
lv – Logical Volume
Το Logical Volume (λογικός τόμος) αντιστοιχεί στα λογικά διαμερίσματα που έχουμε δημιουργήσει μέσω του LVM. Σε κάποια από αυτά φιλοξενείται το λειτουργικό μας σύστημα, ενώ μπορούμε να τα τροποποιήσουμε κατά βούληση, την ώρα που το λειτουργικό σύστημα είναι σε λειτουργία.
Βασική Διαχείριση
Πίσω στα περιεχόμενα →
Η κύρια διαχείριση ενός LVM γίνεται με εντολές που έχουν ως πρόθεμα τα pv, vg, lv. Αναλόγως τι θέλουμε να τροποποιήσουμε, ξεκινάμε την εντολή με το κατάλληλο πρόθεμα.
Για παράδειγμα, εάν θέλουμε να δούμε τη κατάσταση του Φυσικού Τόμου(Physical Volume):
sudo pvdisplay
Tο Ubuntu από προεπιλογή έχει δημιουργήσει ένα φυσικό τόμο (pv), ένα γκρουπ λογικών τόμων (vg) και δυο λογικούς τόμους (lv). Ο ένας λογικός τόμος «κρατάει» το βασικό μας σύστημα (root) και ο άλλος την εικονική μνήμη swap.
Επίσης έχει δημιουργήσει ένα σύστημα αρχείων ext2 με σημείο προσάρτησης το /boot. Ο χώρος που φιλοξενεί τον πυρήνα Linux καθώς και τον φορτωτή εκκίνησης (bootloader) δεν λειτουργεί σωστά σε LVM.
Όλες αυτές τις πληροφορίες μπορούμε να τις δούμε με την εντολή display βάζοντας μπροστά το κατάλληλο πρόθεμα.
Παράδειγμα:
sudo lvdisplay
Δημιουργία διαμερίσματος και προσθήκη/επέκταση Volume Group
Πίσω στα περιεχόμενα →
Αφού πήραμε τις πληροφορίες που θέλαμε για το σύστημά μας, πάμε να δημιουργήσουμε ένα νέο διαμέρισμα το οποίο θα προσθέσουμε στο LVM μας.
Χρησιμοποιούμε εδώ το γραφικό εργαλείο gparted. Στο Ubuntu δεν είναι προεγκατεστημένο, μπορούμε να το εγκαταστήσουμε με τις παρακάτω εντολές σε ένα τερματικό.
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y gparted
Μπορούμε να δημιουργήσουμε διαμερίσματα και μέσω τερματικού, με προγράμματα όπως το fdisk ή cfdisk. Εφόσον όμως αυτός ο οδηγός απευθύνεται σε νέους χρήστες του LVM και σε λειτουργικό σύστημα Desktop (και όχι server), χρησιμοποιούμε το γραφικό εργαλείο gparted.
Δημιουργούμε ένα νέο διαμέρισμα στον δεύτερο σκληρό δίσκο, συστήματος αρχείων ext4 και έπειτα διαμορφώνουμε το νέο διαμέρισμα σε lvm2 pv.
Για να γνωστοποιήσουμε στον LVM το νέο μας διαμέρισμα χρησιμοποιούμε την εντολή pvcreate, ώστε να δημιουργήσουμε τον νέο Φυσικό Τόμο.
Με την εντολή pvdisplay, μπορούμε να δούμε τον νέο φυσικό τόμο που μόλις προσθέσαμε.
Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το νέο φυσικό τόμο (pv) θα πρέπει να τον προσθέσουμε σε ένα Γκρουπ Τόμων (vg). Μπορούμε να τον προσθέσουμε στο υπάρχoν ή να δημιουργήσουμε ένα νέο.
Η δημιουργία ενός νέου Volume Group είναι μια εντολή όπως η παρακάτω:
sudo vgcreate new-vg /dev/sdb1
Το new-vg αποτελεί το όνομα του γκρουπ που θα δημιουργηθεί. Μπορούμε να βάλουμε ότι όνομα θέλουμε, συνηθίζεται όμως αυτό να έχει ως πρόθεμα ή επίθεμα το vg, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για Volume Group.
Σε αυτή τη δημοσίευση όμως, θα χρησιμοποιήσουμε το ήδη υπάρχον για να προσθέσουμε το νέο Physical Volume και με αυτό το τρόπο να επεκτείνουμε το γκρουπ μας.
Εδώ χρειάζεται να γνωρίζουμε το όνομα του γκρουπ, το οποίο το βλέπουμε με την εντολή
sudo vgdisplay
Για να προσθέσουμε το νέο Physical Volume στο Volume Group και να το επεκτείνουμε, τρέχουμε τη παρακάτω εντολή
sudo vgextend ubuntu-vg /dev/sdb1
Βλέποντας πλέον το αποτέλεσμα της vgdisplay, βλέπουμε και ότι το γκρουπ μας έχει επεκταθεί.
Για τη σμύκρινση του VG μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εντολή vgreduce.
Παραπάνω είδαμε:
- Πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο διαμέρισμα και έπειτα να το προσθέσουμε στο LVM ως Physical Volume.
- Πως να επεκτείνουμε ένα υπάρχoν Volume Group ή να δημιουργήσουμε ένα νέο.
Η επέκταση ενός Volume Group είναι χρήσιμη σε περίπτωση που θέλουμε να προσθέσουμε ένα νέο Logical Volume ή να επεκτείνουμε ένα υπάρχον και ο χώρος που φιλοξενεί το Logical Volume (το Volume Group δηλαδή), δεν επαρκεί.
Δημιουργία Λογικού Τόμου
Πίσω στα περιεχόμενα →
Παραπάνω είδαμε τη διαδικασία προσθήκης ενός νέου φυσικού τόμου και την επέκταση του γκρουπ μας. Σημειώστε ότι όλα αυτά έγιναν με το λειτουργικό μας σύστημα σε λειτουργία, χωρίς να χρειαστεί επανεκκίνηση ή κάτι άλλο.
Τώρα θα δούμε πως μπορούμε να προσθέσουμε ένα νέο λογικό τόμο (lv) στο γκρουπ μας.
Η εντολή που θα χρησιμοποιήσουμε είναι της μορφής
sudo lvcreate -L MΕΓΕΘΟΣ -n ΟΝΟΜΑ ΟΝΟΜΑ-ΓΚΡΟΥΠ
Το ΜΕΓΕΘΟΣ το ορίζουμε συνήθως σε GB, ενώ το γκρουπ πρέπει να διαθέτει τον απαιτούμενο χώρο.
sudo lvcreate -L 5G -n new-lv ubuntu-vg
Για να μπορέσουμε όμως να χρησιμοποιήσουμε πραγματικά το νέο δημιουργημένο λογικό τόμο, θα πρέπει να τον διαμορφώσουμε με ένα σύστημα αρχείων. Διαφορετικά, κάθε προσπάθεια να τον προσαρτήσουμε και να τον χρησιμοποιήσουμε θα είναι μάταια.
Με τη παρακάτω εντολή δημιουργούμε ένα σύστημα αρχείων ext4 για το Logical Volume new-lv.
sudo mkfs -t ext4 /dev/ubuntu-vg/new-lv
και με τη παρακάτω εντολή το κάνουμε προσάρτηση στον κατάλογο /mnt. Έτσι, μπορούμε πλέον να το χρησιμοποιήσουμε όπως και κάθε άλλο διαμέρισμα, για την αποθήκευση αρχείων…κλπ.
sudo mount /dev/ubuntu-vg/new-lv /mnt
Μεταβολή μεγέθους λογικού τόμου
Πίσω στα περιεχόμενα →
Ένα από τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος LVM είναι και η μεταβολή μεγέθους των λογικών τόμων, κατά τη διάρκεια που το λειτουργικό μας σύστημα «τρέχει». Μπορούμε να μικρύνουμε ή να μεγαλώσουμε το μέγεθος ενός λογικού τόμου κατά βούληση και ανάλογα πως μας βολεύει. Παρακάτω θα δούμε αυτή τη διαδικασία για τον λογικό τόμο new-lv που δημιουργήσαμε προηγουμένως.
Ο λογικός τόμος new-lv έχει μέγεθος αυτή τη στιγμή 5GB. Κατά πόσο μπορούμε όμως να επεκτείνουμε τον λογικό τόμο, αυτό εξαρτάται από το πόσο χώρο διαθέτει το Volume Group. Προηγουμένως προσθέσαμε ένα Physical Volume στο Volume Group το οποίο επεκτείναμε κατά 10GB. Το συνολικό μέγεθος του VG είναι τώρα περίπου 21GB. Από αυτά τα 21GB όμως τα 11GB κατέχει το ubuntu. Είναι οι λογικοί τόμοι (LV) τους οποίους έχει δημιουργήσει το Ubuntu κατά την εγκατάσταση, από προεπιλογή.
Το συμπέρασμα είναι ότι το LV μας μπορούμε να το επεκτείνουμε μέγιστο επιπλέον κατά 10GB.
Η εντολή επέκτασης είναι παρόμοια με εκείνη της εντολής επέκτασης του VG που χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως, μόνο που εδώ θα χρησιμοποιήσουμε άλλο πρόθεμα. Μαντέψατε ποιο;
sudo lvextend -L9G /dev/ubuntu-vg/new-lv
Με τη παραπάνω εντολή αλλάζουμε το συνολικό μέγεθος του new-lv από το αρχικό (5GB) σε 9GB.
Άλλη εντολή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι η παρακάτω:
sudo lvextend -L+4G /dev/ubuntu-vg/new-lv
Εδώ λέμε στον LVM να προσθέσει άλλα 4GB στο new-lv. Δηλαδή το συνολικό μέγεθος θα γίνει (πάλι) 9GB.
Βλέποντας την εικόνα παραπάνω θα αντιληφθούμε ότι αν και το μέγεθος του new-lv έχει γίνει όντως 9GB, όταν κάνουμε προσάρτηση το διαμέρισμα το διαθέσιμο μέγεθος είναι 4,8G (5GB). Αυτό συμβαίνει διότι ναι μεν έχουμε επεκτείνει το LV μας, αλλά όχι το σύστημα αρχείων (filesystem) που φιλοξενεί.
Για την επέκταση του συστήματος αρχείων χρησιμοποιούμε την εντολή resize2fs. Την εντολή αυτή τη χρησιμοποιούμε για το σύστημα αρχείων ext4. Εάν έχουμε δημιουργήσει άλλο σύστημα αρχείων, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και το κατάλληλο εργαλείο.
sudo resize2fs /dev/ubuntu-vg/new-lv
Για τη σμύκρινση ενός LV μπορούμε να αντίστοιχα χρησιμοποιήσουμε την εντολή lvreduce.
Δημιουργία Snapshot
Πίσω στα περιεχόμενα →
Ένα από τα κύρια προτερήματα ενός LVM συστήματος, είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα snapshot (στιγμιότυπο) του συστήματος. Προσοχή εδώ, το snapshot από μόνο του δε χρησιμεύει ως αντίγραφο ασφαλείας του Logical Volume. Μπορούμε όμως να αντιγράψουμε τα δεδομένα ενός snapshot σε ένα άλλο διαμέρισμα ή σκληρό δίσκο και έτσι να έχουμε το επιθυμητό αντίγραφο ασφαλείας.
Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι αφού δημιουργηθεί το αρχικό snapshot, έπειτα παρακολουθούνται οι αλλαγές και καταγράφονται μόνον αυτές με αποτέλεσμα, να καταναλώνει λίγο χώρο στο δίσκο μας.
Άλλα συστήματα αρχείων όπως το BTRFS, διαθέτουν τέτοιου είδους λειτουργία (Online Snapshot), το ext4 όμως όχι.
Ας δημιουργήσουμε το πρώτο μας Snapshot.
Θα δημιουργήσουμε ένα νέο προσωρινό LV γι’ αυτό το λόγο. Το μέγεθος αυτού του LV πρέπει να είναι αρκετό ώστε να καταγράψει νέες αλλαγές που εμείς θα κάνουμε. Ένα μέγεθος 1GB για αρχή ίσως είναι υπεραρκετό, αλλά αυτό εξαρτάται από τι αλλαγές θέλουμε εμείς να κάνουμε. Εάν για παράδειγμα θέλουμε να κάνουμε εγκατάσταση ένα νέο γραφικό περιβάλλον, τότε είμαστε οριακά.
Σε αυτό το παράδειγμα θα δημιουργήσουμε ένα νέο LV το οποίο θα είναι snapshot του new-lv (που είχαμε δημιουργήσει νωρίτερα) και θα είναι μεγέθους 512MB (λόγω του ότι δεν έχουμε άλλο διαθέσιμο χώρο στο VG μας).
lvcreate -L512G -s -n backup-lv /dev/ubuntu-vg/new-lv
Tip:
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εντολή lvextend εάν θέλουμε να επεκτείνουμε το snapshot LV. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε πριν γεμίσει στο 100%.
Αφού έχουμε δημιουργήσει το νέο lv-backup, μπορούμε πλέον να το κάνουμε προσάρτηση και να αντιγράψουμε τυχόν αλλαγές έτσι ώστε να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας του new-lv.
sudo mkdir /mnt/backup-lv
sudo mount /dev/ubuntu-vg/backup-lv /mnt/backup-lv
mkdir /home/nicktux/Backup
Εδώ χρησιμοποιούμε την εντολή tar για να δημιουργήσουμε ένα συμπιεσμένο αρχείο που θα αποτελεί backup του backup-lv (το οποίο είναι snapshot του new-lv).
sudo tar -cf /home/nicktux/Backup/backup-11.2016 /mnt/backup-lv
Tip:
Εάν θέλουμε να κάνουμε backup oλόκληρο το σύστημά μας (root), τότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερη συμπίεση αξιοποιώντας την gunzip, όπως και να χρησιμοποιήσουμε τη παράμετρο -p για –preserve-permissions. Δηλαδή η παραπάνω tar εντολή θα είναι:
sudo tar -pzcf /home/nicktux/Backup/backup-11.2016.tar.gz /mnt/backup-lv
Ίσως αναρωτηθεί κάποιος για ποιο λόγο κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία προκειμένου να αντιγράψουμε τα αρχεία ενός διαμερίσματος. Σε τι μας ωφελεί η δημιουργία ενός πρόσθετου λογικού τόμου snapshot;
Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο απλό λογικό τόμο (και όχι snapshot) και να αντιγράψουμε τα αρχεία μας εκεί ή να δημιουργήσουμε ένα απλό διαμέρισμα (ούτε καν LVM).
Τα πλεονεκτήματα εδώ είναι δυο:
- Το LV Snapshot καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο. Ας θυμηθούμε ότι αυτό που δημιουργήσαμε (το backup-lv) το οποίο είναι snapshot του new-lv, είναι μόλις 512MB σε μέγεθος.
- Καταγράφει μόνο τις αλλαγές που γίνονται στο new-lv. Μπορούμε να το κρατήσουμε active, χωρίς να το διαγράψουμε και να κάνουμε backup τον λογικό τόμο όποτε εμείς νομίζουμε. Βασικά, όποτε κάνουμε κάποια αλλαγή (πχ προσθέτουμε ή αφαιρούμε ένα αρχείο ή κατάλογο).
Tip:
Με τις εντολές pvs, vgs, lvs μπορούμε να πάρουμε συνοπτικά αποτελέσματα.
Snapshot Merge
Πίσω στα περιεχόμενα →
Με αυτή τη λειτουργία μπορούμε να ενσωματώσουμε τις αλλαγές που έχουμε κάνει, καθώς και τα αρχικά αρχεία-καταλόγους στο υπάρχον λογικό διαμέρισμα. Εν συνεχεία θα διαγραφτεί το LV Snapshot αυτόματα.
Πρώτα θα πρέπει να κάνουμε απορποσάρτηση και τα δυο συστήματα αρχείων, δηλαδή και εκείνο του Snapshot (backup-lv), αλλά και εκείνο στο οποίο «βλέπει» το snapshot (new-lv).
Στο παράδειγμά μας είναι τα new-lv και backup-lv τα οποία είχαμε κάνει προσάρτηση στα σημεία /mnt και /mnt/backup-lv αντίστοιχα.
sudo umount /mnt/backup-lv
sudo umount /mnt
Έπειτα χρησιμοποιούμε την εντολή
sudo lvconvert --merge /dev/ubuntu-vg/backup-lv
Όταν το merge oλοκληρωθεί, το snapshot (backup-lv) θα απομακρυνθεί-διαγραφτεί αυτόματα.
Διαγραφή Λογικού Τόμου
Πίσω στα περιεχόμενα →
Η διαγραφή ενός λογικού τόμου επιτυγχάνεται με μια εντολή, αρκεί βέβαια ο λογικός τόμος να μη βρίσκεται σε χρήση εκείνη τη στιγμή, δηλαδή να μην είναι προσαρτημένος.
sudo umount /mnt
sudo lvremove /dev/ubuntu-vg/new-lv
Εργαλεία Γραφικού Περιβάλλοντος
Πίσω στα περιεχόμενα →
Υπάρχουν εργαλεία γραφικού περιβάλλοντος τα οποία μπορούν να μας δείξουν πληροφορίες για το LVM σύστημά μας, ωστόσο δεν επαρκούν εάν θέλουμε να διαχειριστούμε αυτό το σύστημα.
Ως παράδειγμα παίρνουμε τα γνωστά Disks/Δίσκοι (προεγκατεστημένο) και το Gparted.
Ναι μεν μπορούμε να δούμε πληροφορίες, αλλά όχι να διαχειριστούμε σωστά ένα LVM σύστημα.
Το γραφικό εργαλείο διαχείρισης ενός LVM βρίσκεται στο πακέτο system-config-lvm και μπορούμε να το κάνουμε εγκατάσταση με τη παρακάτω εντολή σε ένα τερματικό:
sudo apt-get install system-config-lvm
Το καλούμε από τον Dash και βλέπουμε τα μενού και τη διαχείριση που αυτό προσφέρει.
Σε αυτή τη δημοσίευση δεν θα ασχοληθούμε περαιτέρω με το γραφικό εργαλείο διαχείρισης ενός LVM. Είναι σχετικά εύκολο στη χρήση με αυτονόητα μενού και κουμπιά.
Επίλογος
Πίσω στα περιεχόμενα →
Σε αυτό τον οδηγό δείξαμε τη δημιουργία και βασική διαχείριση ενός συστήματος LVM. Περισσότερο ασχοληθήκαμε με εντολές τερματικού, μιας και το τερματικό αποτελεί «κοινή γλώσσα» ανεξάτητα από το γραφικό περιβάλλον που ενδεχομένως να χρησιμοποιούμε.
Αναφερθήκαμε όμως και στο γραφικό εργαλείο διαχείρισης, όπου στο Ubuntu το εντοπίζουμε στο πακέτο system-config-lvm.
Για όσους/ες θέλουν να ασχοληθούν με ένα τέτοιο σύστημα, προτείνεται η δημιουργία του σε μια εικονική μηχανή για αρχή, ώστε να εκπαιδευτούν πρακτικά στις βασικές αρχές και έννοιες του LVM.
Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση το Ubuntu σε ένα ξεχωριστό δίσκο στον υπολογιστή μας.
Ο συγκεκριμένος οδηγός έχει ως στόχο να δείξει στον ενδιαφερόμενο τη βασική διαχείριση και τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος LVM. Δεν έχει ως στόχο να πείσει κάποιον να κάνει εγκατάσταση ένα Linux λειτουργικό σύστημα σε διαμόρφωση LVM.
Ο οδηγός, όπως και κάθε άλλη δημοσίευση στο NickTux.com, διατίθεται κάτω από την άδεια:
Creative Commons – Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Καλησπέρα σας.
Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχουν συστήματα αρχείων συμβατά με διανομές linux τα οποία έχουν ενσωματωμένη την τεχνολογία LVM;Οπότε δεν χρειάζεται να μπαινεις στον κοπο για επανεγκατάσταση της διανομής προκειμένου να εγκαταστήσεις την τεχνολογία LVM.(Εφόσον φυσικά την θεωρείς απαραίτητη)
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Υπάρχουν τέτοια συστήματα αρχείων. Ένα από αυτά αναφέρεται και στο άρθρο, το BTRFS. Δεν έχει ακριβώς τις λειτουργίες ενός LVM, αλλά είναι εφικτή, ίσως η πιο βασική από αυτές, αυτή της δημιουργίας snapshot.
Ωστόσο, η μετατροπή ενός συστήματος αρχείων ext3 ή ext4 σε BTRFS ίσως προκαλέσει προβλήματα. Γι’ αυτό το λόγο ένα backup πριν την εκκίνηση της διαδικασίας θεωρείται απαραίτητο.
Μια σχετική βίντεο-παρουσίαση στα Ελληνικά μπορείς να δεις σε αυτό το βίντεο.
Καλημερα σας.
το συγκεκριμενο συστημα που αναφερετε LVM σε τι μπορει να βοηθησει εναν μεσο χρηστη desktop διανομης linux ;επισης λετε οτι «Σε περίπτωση που έχουμε διαμορφώσει το σύστημά μας να χρησιμοποιεί όλους μας τους δίσκους, εάν κάποιος δίσκος καταρρεύσει θα χάσουμε όλα μας τα δεδομένα» τι γινεται με την ασφαλεια;πως αντιμετοπιζεται αυτο;
ΕΥΧΑΡΙΡΤΩ