ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!
Το TrueOS είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο FreeBSD. Βασικά είναι το ήδη γνωστό, σε όσους/ες έχουν ασχοληθεί, PC-BSD και απευθύνεται σε νεοεισερχόμενους στο χώρο του FreeBSD χρήστες.
Να τονίσουμε εδώ ότι το FreeBSD δεν είναι κατασκευασμένο με τη λογική της Desktop χρήσης. Στοχεύει κυρίως σε server συστήματα και είναι φημισμένο για τη στιβαρότητα και την ασφάλειά του.
Εάν για οποιονδήποτε δικό μας λόγο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το FreeBSD ως Desktop λειτουργικό σύστημα για καθημερινή χρήση, τότε το TrueOS είναι μια καλή αρχή.
Σε αυτή τη δημοσίευση θα δούμε τα βήματα εγκατάστασης με εικόνες, ώστε ο νεοεισερχόμενος να έχει μια ιδέα για το τι θα δει μπροστά του εάν αποφασίσει προχωρήσει στην εγκατάσταση.
FreeBSD και TrueOS
Το FreeBSD είναι ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο προέρχεται από το γνωστό BSD UNIX® που είχε αναπτυχθεί στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ. Το FreeBSD αναπτύσσεται από μια μεγάλη και αφοσιωμένη κοινότητα.
Στο βασικό του πρόγραμμα εγκατάστασης δεν διαθέτει γραφικό περιβάλλον και ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει τα βήματα εγκατάστασης και τις βασικές εντολές που πρέπει να χρησιμοποιήσει.
Το FreeBSD διαθέτει διάφορες εκδόσεις. Η έκδοση FreeBSD-STABLE είναι η υπό-ανάπτυξη έκδοση της FreeBSD-RELEASE. Ενώ η FreeBSD-CURRENT είναι εκείνη που ονομάζουμε «bleeding edge» και η οποία διαθέτει τα τελευταία αναβαθμισμένα πακέτα. Το TrueOS βασίζεται στην έκδοση FreeBSD-CURRENT, δίνοντας έτσι στον τελικό χρήστη, εκτός του εύκολου γραφικού περιβάλλοντος και τα τελευταία διαθέσιμα πακέτα του FreeBSD.
Το TrueOS δεν είναι ένα νέο έργο. Είναι ένα λειτουργικό σύστημα που προέρχεται από το FreeBSD. Είναι το PC-BSD το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε TrueOS. Στοχεύει σε νεοεισερχόμενους στο FreeBSD χρήστες, διαθέτοντας ένα πρόγραμμα εγκατάστασης γραφικού περιβάλλοντος, καθώς και γραφικά εργαλεία που θα διευκολύνουν τον νέο χρήστη στα πρώτα του βήματα.
Εάν κάποιος/α θέλει να εισέλθει στον κόσμο του FreeBSD, το TrueOS είναι το λειτουργικό σύστημα που μπορεί να επιλέξει.
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Δημοσιεύουμε κάποιους χρήσιμους συνδέσμους που μπορεί ή και πρέπει να επισκεφτεί ένας νεοεισερχόμενος στο TrueOS (FreeBSD).
Να επισημάνουμε εδώ ότι η κοινότητα αποτελείται από αξιόλογα άτομα, αφοσιωμένα στην υποστήριξη, διάδοση και ανάπτυξη του έργου. Μη περιμένουμε όμως, για όσους από εμάς γνωρίζουμε και έχουμε ίσως συνηθίσει, υποστήριξη στυλ Ubuntu, Linux Mint και άλλων Linux διανομών που απευθύνονται σε νεοεισερχόμενους. Η κοινότητα του FreeBSD (και κατ’ επέκταση του TrueOS) απαιτεί ενδιαφέρον και ενδιαφέρον σημαίνει πρώτα απ’ όλα διάβασμα.
- Αρχική Σελίδα: https://www.trueos.org (εκεί θα βρούμε και το σύνδεσμο λήψεων/Downloads)
- Το TrueOS Handbook: https://www.trueos.org/handbook/trueos.html
- To FreeBSD Handbook: https://www.freebsd.org/doc/handbook
- Reddit για συζητήσεις και ειδήσεις: https://www.reddit.com/r/TrueOS
- Discourse (Forum) για υποστήριξη: https://discourse.trueos.org
Όλες οι παραπάνω σελίδες χρησιμοποιούν την Αγγλική γλώσσα ως γλώσσα επικοινωνίας.
Ελληνική κοινότητα TrueOS δεν υπάρχει.
Εγκατάσταση με Εικόνες
Η δημιουργία χρήστη συστήματος, στο TrueOS, πραγματοποιείται μετά από επανεκκίνηση. Τότε εκκινεί ο οδηγός ρυθμίσεων του TrueOS από τον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε το χρήστη συστήματος, ο οποίος έχει από προεπιλογή αυξημένα δικαιώματα (μέσω sudo) και επίσης να κάνουμε και άλλες αρχικές ρυθμίσεις.
Το γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιεί το TrueOS ονομάζεται Lumina. Έχει αναπτυχθεί σε Qt και αποκλειστικά για τα TrueOS και FreeBSD. Φυσικά ως έργο ανοιχτού λογισμικού έχει γίνει port και σε άλλες διανομές, ακόμη και σε Linux. Ως Window Manager χρησιμοποιεί τον Flubox. Περισσότερα για το Lumina μπορούμε να διαβάσουμε, που αλλού… στο TrueOS Handbook.
Για όσους/ες θέλουν να δοκιμάσουν το TrueOS, θα προτείνω να το κάνουν εγκατάσταση εξ ολοκλήρου σε ένα σκληρό δίσκο, είτε να δημιουργήσουν μια εικονική μηχανή με ένα πρόγραμμα όπως το VirtualBox. Για το VirtualBox μπορούμε να δούμε μια δημοσίευση εδώ.
Η εγκατάσταση με εικόνες δημοσιεύεται ως SlideShow. Κάνοντας κλικ επάνω σε κάποια εικόνα θα ανοίξει σε FullScreen και μπορούμε να περιηγηθούμε από την αρχική οθόνη έως και τις τελικές ρυθμίσεις βήμα-βήμα.
Εάν θέλουμε να ανοίξουμε μια εικόνα σε πλήρη ανάλυση σε νέα καρτέλα, κάνουμε δεξί κλικ και «Άνοιγμα σε νέα καρτέλα», μέσα από το SlideShow.
Λοιπόν είμαι χρήστης linux από τα τέλη του 1999 όταν είχα αγοράσει το slackware linux από τα καταστήματα discover 4-5 cd συσκευασία.
Από τότε πολλά άλλαξαν άλλα για το καλύτερο και άλλα για το χειρότερο ένα από αυτά που πήγαν στο
χειρότερο είναι και το gnome το περιβάλλον που τόσο μας άρεσε στις αρχές του ubuntu , πλέον είναι χειρότερο
και απ’το compiz γιατί τουλάχιστον στην amd κάρτα γραφικών που έχω εγώ δεν έχει smooth 3d effects και κάνει και τα 3d games να έχουν λιγότερες επιδόσεις ρίχνει σημαντικά τις επιδόσεις δηλαδή.
Δεν ξέρω γιατί στην ευχή υπάρχει ακόμα αυτό το project και γιατί είναι τόσο χειρότερο ακόμα και απ’το compiz που όλοι μισούσαμε παλιά με το unity , αλλά προσωπικά αν με ρωτούσε κάποιος developer θα του έλεγα να το σταματήσουν και να αρχίσουν ένα άλλο project απ’την αρχή !
Τέλος !