FEDORA 25: Η έκδοση beta 2 είναι εδώ και περιμένει τα δικά σας σχόλια

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Η έκδοση Beta 2 της δημοφιλής διανομής Linux μόλις κυκλοφόρησε. Το Fedora βρίσκεται πλέον στην έκδοση 25 και αναμένονται αλλαγές σε σχέση με τη προηγούμενη έκδοση (Fedora 24).

Η πιο σημαντική ίσως από αυτές είναι ο Wayland ο οποίος όπως είχε υποσχεθεί η ομάδα ανάπτυξης, θα είναι ο προεπιλεγμένος Display Server.

Ο Wayland αναπτύσσεται εδώ και κάποια χρόνια. Αν και κάποια προγράμματα ίσως παρουσιάσουν σφάλματα, πιστεύουμε ότι είναι έτοιμος να εξυπηρετήσει ως ο προεπιλεγμένος Display Server.

…αναφέρει η ομάδα ανάπτυξης.

Τι είναι μια έκδοση Beta;

Οι εκδόσεις Beta είναι, σε ότι αφορά τον κώδικα ανάπτυξης, πλήρεις και φέρουν μεγάλη ομοιότητα με την τελική έκδοση. Η τελική έκδοση του Fedora 25 αναμένεται το Νοέμβριο. Μπορούμε να κατεβάσουμε και να κάνουμε εγκατάσταση μια τέτοια έκδοση, να δουλέψουμε επάνω σε αυτή και εάν αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα να το αναφέρουμε στην ομάδα ανάπτυξης. Αναλόγως τη σοβαρότητα και τη πολυπλοκότητα του προβλήματος, ίσως προλάβει να διορθωθεί πριν τη τελική έκδοση.
Με αυτό το τρόπο θα έχουμε συνεισφέρει σημαντικά στη διανομή, αλλά όχι μόνο. Επειδή το Fedora ως γνωστόν συνεισφέρει πίσω (στους αρχικούς προγραμματιστές – upstream) όλο τον κώδικα που χρησιμοποιεί, θα έχουμε προσφέρει και στο Ανοιχτό Λογισμικό και το Linux γενικότερα.

Fedora 25 Workstation

Η έκδοση Workstation είναι εκείνη που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι, καθώς είναι φτιαγμένη για Desktops και Laptops.
Παρακάτω αναφέρονται μερικές από τις αλλαγές που φέρνει η νέα έκδοση:

GNOME 3.22: Το GNOME 3.22 θα είναι το προεπιλεγμένο γραφικό περιβάλλον στο Fedora 25. Είναι γνωστό εξάλλου, σε όσους/ες ασχολούνται, ότι το Fedora και το GNOME είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Δεν θα μπορούσε να περιέχει κάποια άλλη έκδοση εκτός της τελευταίας σταθερής. Το νέο GNOME φέρνει αρκετές βελτιώσεις όπως τη μαζική μετονομασία αρχείων, μια ανασχεδιασμένη εφαρμογή για το πληκτρολόγιο και πολλές βελτιώσεις που έχουν σχέση με το User Interface σε ότι αφορά την απόδοση και τη σταθερότητα. Μπορούμε να βρούμε τις σημειώσεις έκδοσης του GNOME 3.22 σε αυτό το σύνδεσμο.

Νέος Fedora Media Writer: Το εργαλείο αυτό δεν είναι άλλο από μια εφαρμογή που βοηθά να κάνουμε εγγραφή (να κάψουμε) τη τελευταία σταθερή έκδοση του Fedora σε ένα USB Stick. Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως είναι διαθέσιμο εκτός από Linux, για Mac OS αλλά και για Windows. Τα αρχεία dmg και exe είναι διαθέσιμα στο GitHub.

Wayland Default: Όπως αναφέραμε και στην αρχή της δημοσίευσης, ο Wayland είναι ο προεπιλεγμένος Display Server στο Fedora 25. Τώρα, εάν τα σφάλματα (bugs) είναι πολλά και κάποιος δε μπορεί να εργαστεί, υπάρχει και η επιλογή του X11 ως εναλλακτική.

Βελτιωμένη υποστήριξη Flatpak: Τα universal πακέτα Flatpak φαίνεται ότι έχουν πάρει την ανιούσα, με την εξέλιξη στην ανάπτυξή τους να είναι ραγδαία. Το Software Tool που εμπεριέχεται στο Fedora 25 υποστηρίζει πλέον την εγκατάσταση, αφαίρεση και αναβάθμιση τέτοιων πακέτων.

Συμβατότητα Επεκτάσεων GNOME: Το GNOME πάντα είχε προβλήματα με τη συμβατότητα σε ότι αφορά τις επεκτάσεις (extensions). Από το Fedora 25 δεν θα ελέγχεται η συμβατότητα των επεκτάσεων διότι θεωρείται πως πλέον το GNOME έχει φτάσει σε ένα ώριμο σημείο και οι περισσότερες εξ αυτών (επεκτάσεις) θα λειτουργούν εξίσου καλά και σε μεταγενέστερες εκδόσεις. Βέβαια τη πλήρη ευθύνη για μια επέκταση την έχει ο δημιουργός του, οπότε αν εντοπίσουμε κάποιο σφάλμα καλό είναι να το αναφέρουμε στη σελίδα του δημιουργού της επέκτασης.

Certificate authorities: Άλλη μια σημαντική αλλαγή, κατά τη γνώμη μου, είναι το ότι όλες οι Αρχές Έκδοσης Πιστοποιητικών οι οποίες θεωρούνται ασθενέστερες (πχ 1024-bit), έχουν απομακρυνθεί.

Οι αλλαγές που έρχονται στο Fedora 25 δεν είναι μόνον οι προαναφερόμενες. Υπάρχουν αλλαγές σε ότι αφορά το Fedora Server, το Fedora Atomic, τα Spins …κα. Μπορούμε να τις διαβάσουμε όλες στην επίσημη ανακοίνωση.

Μπορούμε να κατεβάσουμε το Fedora 25 από αυτό το σύνδεσμο.

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.