ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!
Στις 21 Ιουνίου, ημέρα Τρίτη, το Fedora 24 διατέθηκε ως σταθερή έκδοση στους χρήστες.
Η νέα έκδοση του Fedora έρχεται με νέα χαρακτηριστικά, καθώς και το GNOME 3.20 και μπορείτε να τη κατεβάσετε από τους παρακάτω συνδέσμους:
- https://getfedora.org/workstation/ (για υπολογιστές)
- https://getfedora.org/server/ (για εξυπηρετητές)
- https://getfedora.org/cloud/ (για εξυπηρετητές με δυνατότητες cloud)
- https://spins.fedoraproject.org/ (Fedora με διαφορετικό περιβάλλον εργασίας)
- https://labs.fedoraproject.org/ (Fedora για ειδική χρήση)
- https://arm.fedoraproject.org/ (Fedora για ARM επεξεργαστές)
Αναβάθμιση
Αν θέλετε να κάνετε αναβάθμιση από το Fedora 23, ακολουθείστε τις οδηγίες που δημοσιεύτηκαν στο Fedora Magazine.
Νέα Χαρακτηριστικά και Δυνατότητες (στο Workstation 24)
Η εικόνα (iso) του Fedora Workstation είναι εκείνη που αναζητούν οι περισσότεροι από εμάς, καθώς πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές (Desktop, Laptop).
Στο Fedora Workstation 24 θα συναντήσουμε το GNOME 3.20 με όλες του τις εφαρμογές αναβαθμισμένες και νέα χαρακτηριστικά, μερικά από τα οποία αναφέρονται παρακάτω:
- Ευκολότερες ρυθμίσεις για συσκευές εισόδου και εκτυπωτές,
- καλύτερη διεπαφή χρήστη για αναζήτηση,
- συντομεύσεις παραθύρων για εντολές πληκτρολογίου,
- καθώς και πιο βολικά πλήκτρα ελέγχου για την εφαρμογή της μουσικής.
Τα Flatpaks είναι μια νέα μορφή πακέτων που αναπτύσσεται από προγραμματιστές της Red Hat (και όχι μόνο, αλλά και από ανεξάρτητους προγραμματιστές), τα οποία παρέχουν έναν ευκολότερο και ασφαλέστερο τρόπο εγκατάστασης.
Η εφαρμογή Software υποστηρίζει πλέον τα Flatpaks, πράγμα που σημαίνει ότι αναγνωρίζει τα πακέτα που έχουν εγκατασταθεί με αυτή τη μορφή. Η εφαρμογή Software αναπτύσσεται συνεχώς ώστε να παρέχει περισσότερες ευκολίες στο χρήστη. Από αυτές οι σημαντικότερες είναι, η υποστήριξη για πλήρη αναβάθμιση συστήματος (από μια έκδοση Fedora σε μια άλλη), καθώς και υποστήριξη για επισήμανση και κριτική στο λογισμικό που παρέχεται.
Ο Wayland είναι το επόμενο μεγάλο project, όχι μόνο του έργου Fedora, αλλά και πολλών άλλων έργων Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα. Στο κοντινό μέλλον ο Wayland θα αντικαταστήσει τον X Server ο οποίος μας εξυπηρέτησε (και συνεχίζει βέβαια) για περίπου 20 χρόνια. Ο αξιοσέβαστος αλλά και γερασμένος (πλέον) X Server ήρθε η ώρα να δώσει τη σκυτάλη σε νέο, φρέσκο, με νέες δυνατότητες λογισμικό.
Ο Wayland έχει δεχθεί αρκετές βελτιώσεις στο Fedora 24 και υπάρχει ως επιλογή στην οθόνη εισόδου για όσους/ες θέλουν να δοκιμάσουν. Οι προγραμματιστές ευελπιστούν να γίνει το προεπιλεγμένο λογισμικό στο Fedora 25.
Το QGnomePlatform είναι ένα νέο λογισμικό που περιλαμβάνεται στο Fedora 24 και σκοπό έχει να λύσει τις οπτικές διαφορές εφαρμογών οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με διαφορετικά toolkits. Ένα χαρακτηριστικό πρόβλημα είναι η έντονα εμφανής διαφορά μεταξύ εφαρμογών του GNOME και του KDE. Το QGnomePlatform υπόσχεται να λύσει αυτές τις διαφορές, ώστε όλα να είναι οπτικά ομοιόμορφα.
Το LibreOffice 5.1 είναι η σουίτα γραφείου που περιέχεται στο Fedora 24. Αναβαθμισμένη και αυτή, με τα δικά της νέα χαρακτηριστικά κάνει την εργασία μας πιο εύκολη και αποδοτική.
- Καλύτερη συμβατότητα με περισσότερες μορφές εγγράφων,
- βελτιωμένα φίλτρα εξαγωγής και εισαγωγής σε OOXML, MS Visio, και αρχεία Corel Draw,
- καλύτερη διεπαφή χρήστη, και αναδιοργανωμένο κύριο μενού στα Writer, Calc, και Impress,
- χρησιμοποιεί GTK + 3 από προεπιλογή και γι’ αυτό το λόγο φαίνεται οπτικά πιο ταιριαστή (σαν native εφαρμογή),
- υποστηρίζει Wayland
Ελευθέρωσε τον υπολογιστή σου με το Fedora
To motto αυτό, το οποίο χρησιμοποιείται στο έργο Fedora, δεν είναι τυχαίο. Το λειτουργικό σύστημα Fedora πραγματικά θα προσπαθήσει να ελευθερώσει τον υπολογιστή σας. Χρησιμοποιεί μόνον Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, ενώ η φιλοσοφία του (αν μπορούμε να τη πούμε έτσι), την οποία βέβαια την οφείλει στη κοινότητά του πρωτίστως, είναι πιο αυστηρή από άλλων διανομών Linux.
Δε θα βρείτε διαθέσιμο κλειστό λογισμικό σε κάποιο επίσημο αποθετήριο του Fedora. Φυσικά και υπάρχουν λύσεις για όσους/ες επιθυμούν τέτοιου είδους λογισμικό, εάν όμως ο υπολογιστής σας λειτουργεί σωστά (και πάνω απ’ όλα όπως εσείς θέλετε), δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψάξετε για έξτρα λογισμικό και ειδικά κλειστού κώδικα.
Η Ελληνική Κοινότητα
Για όποια απορία ή πρόβλημα αντιμετωπίσετε, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ελληνική Κοινότητα του Fedora. Τα (αποδοτικότερα κατά τη γνώμη μου) κανάλια επικοινωνίας είναι: