Πέντε πράγματα που ΔΕΝ χρειάζεται να κάνουμε αφού εγκαταστήσουμε το Ubuntu 15.10

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

5-things-we-do-not-need-to-do-after-inlstalling-ubuntu15-10
Πραγματικά έχω βαρεθεί να διαβάζω τις πλέον τετριμμένες δημοσιεύσεις οι οποίες «μου λένε» κάθε φορά τι πρέπει να κάνω αφού εγκαταστήσω την νέα έκδοση του Ubuntu. Δημοσιεύσεις που με ακολουθούν πολύ καιρό τώρα, δεν τις κυνηγάω αλλά εμφανίζονται μπροστά μου αφού συνήθως γίνονται από πολυσύχναστα μέρη, α ρε Google. Φαντάζομαι ότι είναι κληροδότημα των Windows-like δημοσιεύσεων παλαιότερων, αλλά όχι μόνο, εποχών.
Μη θέλοντας να κάνω την διαφορά, αλλά με τάσεις σάτιρας, θα γράψω παρακάτω τι πιστεύω ότι ΔΕΝ χρειάζεται να κάνουμε αφού εγκαταστήσουμε ή αναβαθμίσουμε το Ubuntu σε νεότερη έκδοση.
Σάτιρα ξε-σάτιρα πραγματικά πιστεύω ότι κάποια πράγματα, τα περισσότερα ίσως, από αυτά που αναφέρονται σε τέτοιους είδους δημοσιεύσεις δεν χρειάζονται καν στο Ubuntu/Linux.

Αν έχουμε αναβαθμίσει από παλαιότερη έκδοση

Αν έχουμε κάνει αναβάθμιση, και όχι καθαρή εγκατάσταση, από κάποια παλαιότερη έκδοση του Ubuntu (συνήθως την προηγούμενη, πχ 15.04) τότε τα πράγματα είναι απλά. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα.
Οι ρυθμίσεις μας, τα προγράμματα και όλα όσα είχαμε συνηθίσει στην προηγούμενη έκδοση θα πρέπει να υπάρχουν και στην νεότερη. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις ασυμβατότητας, αλλά εκτός του ότι είναι λίγες αν πέσουμε σε τέτοια περίπτωση είναι δύσκολο να επιλύσουμε το πρόβλημα(αν επιλύετε κιόλας), οπότε και το αφήνουμε ως έχει.
Αν είμαστε power user/ admin / maintainer ..κλπ, τότε δεν έχουμε ανάγκη ανάγνωσης αυτής της δημοσίευσης.

Αν έχουμε κάνει νέα εγκατάσταση

Και εδώ ερχόμαστε στο προκείμενο. Σε περίπτωση νέας εγκατάστασης τι πρέπει να αλλάξουμε στο σύστημα, τι πρέπει να κάνουμε; ή για να μείνουμε και στον τίτλο της δημοσίευσης, τι ΔΕΝ χρειάζεται να κάνουμε;

Μην ψάχνουμε να κάνουμε τις αναβαθμίσεις του συστήματος

Δεν χρειάζεται να κάνουμε καμία αναβάθμιση στο σύστημα. Ο διαχειριστής αναβαθμίσεων γι’ αυτό το λόγο υπάρχει εκεί, για να κάνει αυτή τη δουλειά, δηλαδή να ελέγχει αν υπάρχουν αναβαθμίσεις και να μας ειδοποιεί για την εγκατάσταση αυτών. Μην ψάχνουμε να βρούμε τον update manager, δεν χρειάζεται. Θα μας βρει αυτός αν υπάρχει ανάγκη.

Μην ψάχνουμε για έξτρα οδηγούς(drivers)

Το Ubuntu/Linux δεν είναι Windows και αυτό το ξέρει όποιος/α έχει κάνει έστω και μια φορά εγκατάσταση και έστω και 10 μέρες χρήση. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για οδηγούς κάρτας γραφικών, κάρτας ήχου, ασύρματης κάρτας …κλπ.
Ας μην εγκαταστήσουμε κανέναν πρόσθετο οδηγό υλικού γιατί πραγματικά ΔΕΝ χρειάζεται.
Το Ubuntu/Linux περιέχει ήδη οδηγούς για τις περισσότερες (ιδανικά όλες) τις συσκευές, το υλικό, του υπολογιστή μας. Οδηγούς ανοιχτού κώδικα οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Σε αντίθεση, και ειδικά με τους ιδιοταγείς οδηγούς των καρτών γραφικών, όπου μετά την εγκατάσταση/αναβάθμιση ή μετά από κάποιο καιρό μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωποι με μαύρες οθόνες.
Οι περιπτώσεις στις οποίες ίσως χρειάζεται να κάνουμε εγκατάσταση ιδιοταγών-πρόσθετων οδηγών είναι, είτε αν υπάρχει πραγματικά ασυμβατότητα υλικού με τον ανοιχτό οδηγό, είτε αν πραγματικά μας χρειάζεται κάποιο χαρακτηριστικό (feature) του πρόσθετου οδηγού το οποίο δεν υπάρχει στον ήδη εγκατεστημένο ανοιχτού κώδικα.

Εγκατάσταση έξτρα κωδικοποιητών;

Στο Ubuntu υπάρχουν κάποιοι έξτρα κωδικοποιητές (media codecs) οι οποίοι δεν μπορούν να συμπεριληφθούν από προεπιλογή λόγω του περιορισμού που επιβάλλουν οι άδειες χρήσης τους. Είναι όμως must; Μπα.
Σε τέτοιου είδους δημοσιεύσεις, αυτές με τα «5,10,15,25, things to do…» βλέπω συνήθως μια αντίφαση ή για να το πω καλύτερα, κάτι το οποίο δεν χρειάζεται, κάτι το οποίο είναι ένα παντελώς άχρηστο έξτρα βήμα.
Από την μια προτείνουν στα must προγράμματα (θα δούμε παρακάτω) media players όπως vlc, smplayer …κλπ, ενώ προτείνουν ταυτόχρονα και την εγκατάσταση third-party codecs. Αν ο αγαπημένος μας media player είναι είτε ο VLC είτε ο SMPlayer (ίσως και άλλοι, πχ MPV) και κάνουμε κάποιον από αυτούς εγκατάσταση, τότε πραγματικά ΔΕΝ χρειάζεται να εγκαταστήσουμε κανέναν έξτρα κωδικοποιητή. Αν τυχόν χρειαστεί και ΟΤΑΝ χρειαστεί κάνουμε εγκατάσταση.

Ρυθμίσεις ιδιωτικότητας

Μπούρδες!
Σοβαρά τώρα πόσοι από εσάς ασχολούνται σοβαρά με την ιδιωτικότητα, με αυτό που λέμε privacy; Εντάξει ένα κουμπί είναι στο Ubuntu δεν λέω, ένα κλικ και το έκλεισες αλλά όχι και στα «to do things». Εκτός αν σας τα πρήζει με τα αποτελέσματα από το διαδίκτυο (κυρίως από την Amazon) δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε. Αν από την άλλη ασχολούμαστε σοβαρά με την ιδιωτικότητα τότε θα χρησιμοποιούμε και τα κατάλληλα εργαλεία τα οποία μπορούν ΙΣΩΣ να μας την εξασφαλίσουν κατά 90%. Το usability θα πέσει στο 5% βέβαια, αλλά θα είμαστε κάπως αφανείς στο διαδίκτυο. Πείτε μου ότι σας πειράζουν τα αποτελέσματα του Amazon στον Dash ενώ χρησιμοποιείτε Google, Facebook, Gravatar, Cloudflare ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο.. ε;
Τέλος πάντων, δεν θα κολλήσουμε στο κουμπάκι ON/OFF, αν θέλουμε να το κλείσουμε φυσικά και το κλείνουμε, αλλά είναι κάτι το οποίο ΔΕΝ χρειάζεται να κάνουμε αμέσως μετά την εγκατάσταση.

Must have προγράμματα

Μα καλά, ποιος είναι εκείνος ο ειδικός που θα σας/μας πει ποια είναι τα προγράμματα που ΠΡΕΠΕΙ (must) να εγκαταστήσουμε μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού; αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί ακολουθώντας τέτοιες συμβουλές είναι να γεμίσουμε με ένα κάρο άχρηστες εφαρμογές και όταν λέω άχρηστες εννοώ ότι δεν θα τις χρησιμοποιήσουμε πάνω από μια φορά. Το Ubuntu έρχεται με μια πλειάδα διαφορετικών προ-εγκατεστημένων προγραμμάτων (αναλόγως και το παράγωγο, δηλ Ubuntu Unity, Kubuntu, Xubuntu…κλπ). Τα δοκιμάζουμε και βλέπουμε αν μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας με αυτά και αν όχι, τότε ψάχνουμε για εναλλακτικές.
Βλέπω επίσης πολλές εφαρμογές κλειστού κώδικα στα must. Teamviewer, Skype. Επίσης media players όπως VLC, SMPlayer…κλπ.
Αλήθεια μας χρειάζονται όλα αυτά; τα χρησιμοποιούμε συχνά; προσωπικά έχω να χρησιμοποιήσω media player δεν θυμάμαι καν πόσο καιρό. Μουσική, ταινίες…κλπ, πως; απλά streaming.

Συμπέρασμα

Ας μην ακολουθούμε συμβουλές και συμβουλάτορες για το τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνουμε στο λειτουργικό μας σύστημα μετά την εγκατάσταση, ώστε να το κάνουμε και καλά «καλύτερο», «ταχύτερο» ή «ομορφότερο». Ειδικά όταν μιλάμε για Linux, ένα Λ.Σ. το οποίο μας δίνει την ελευθερία να κάνουμε ότι μας αρέσει, ότι γουστάρουμε και μάλλον γι’ αυτό το λόγο το γουστάρουμε κιόλας. Όλα τα υπόλοιπα είναι…»νά ‘χαμε να λέγαμε…»

Advertisement

6 σκέψεις σχετικά με το “Πέντε πράγματα που ΔΕΝ χρειάζεται να κάνουμε αφού εγκαταστήσουμε το Ubuntu 15.10

  1. Υπεροχη η σελιδα σας!
    Τα αρθρα σας ειναι απολαυστικα και το blog ειναι απο τα ελαχιστα/μηδαμινα αξιολογα του Ελληνικου Διαδικτυου.
    Συγχαρητηρια και συνεχιστε την εξαιρετικη δουλεια που κανετε!
    Ειλικρινα,ειστε απο τους λιγους!

  2. 1) Για τους Nvidia drivers:
    Ναι, πρτάγματι παλιότερα δούλευαν καλύτερα.
    Τώρα τελευταία, κάνουν νερά!

    Πάντως έχεις δίκιο, πως η μπειρία του καθενός μας μπορεί να διαφέρει.
    Εγώ πάντα είχα πρόβλημα με τους nouveau (αντίθετα με τους παλιότερους nv).
    Τώρα που το λες, υποψιάζομαι πως είναι προσανατολισμένοι σε νεότερες κάρτες.

    2) Σχετικά με το Infinality:
    Δε ξέρω αν έχεις δοκιμάσει το Ultimate, αλλά είναι σαφώς πιο βελτιωμένο σε σχέση με το παλιότερο.
    Mεταξύ των άλλων, έχει και απλό configuration.
    Πάντως χρειάζεται νομίζω ένα σχετικό πακέτο, για TFT οθόνες.
    Προσωπικά το θεωρώ απαραίτητο, αλλά όπως και προηγουμένως (και πάντα μέσα στην οικεία φιλοσοφία του Linux), your mileway may vary! :-)
    Είναι μάλλον θέμα, προσωπικής προτίμησης.

    3) Ειδικότερα για το Debian:
    Δυστυχώς το Wiki του Debian είναι εντελώς παρωχημένο.
    Με dead links και αναφορά σε παλιότερες εκδόσεις του Debian.
    Tελικά σε παραπέμπει σ’ ένα νήμα του φόρουμ.
    Έχω ποστάρει κι εγώ στο σyγκεκριμένο νήμα. Σε παλιότερες εκδόσεις δούλεψαν τα συγκεκριμένα hacks, αλλά τώρα πια δε δουλεύουν στο Jessie.

    Άσχετο: Στην ειδοποίηση στο mail που πήρα, οι Λατινικοί χαρακτήρες φαίνονται καλά, αλλά αντί για Ελληνικά μου δείχνει semigraphics.

    1. Στην ειδοποίηση που πήρα εγώ μέσω e-mail φαίνονται καλά και οι λατινικοί και οι ελληνικοί χαρακτήρες. Χρησιμοποιώ thunderbird. Ότι και να χρησιμοποιείς, δες αν υπάρχει ρύθμιση για κωδικοποίηση. Προτιμάμε UTF-8 νομίζω, σωστά; Στον thunderbird είναι στο Edit, Preferences, Display, Formatting, Advanced(δεξιά του size) και εκεί έχει default incoming και outgoing character encoding. UTF-8 και τα δυο τα έχω και δεν έχω κάποιο πρόβλημα.

      1. Οnline τα βλέπω στη gmail, με firefox.
        Tην κωδικοποίηση την έχει εξ επιλογής σε Unicode. (Έτσι κι αλλιώς τα Greek Windows και ISO, δε δουλεύουν καλά).

        Δε πειράζει. Έτσι κι αλλιώς, τα άρθρα φαίνονται σωστά. Μόνο στα comments έχει πρόβλημα, Επουσιώδες κατά τη γνώμη μου.

        Αυτά προς ώρας.
        Σ’ ευχαριστώ και προσωπικά που μοιράζεσαι στην εμπειρία και τη γνώμη σου μαζί μας κι εύχομαι για καλή συνέχεια σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο! ;-)
        Γ.

  3. Αγαπητέ Nick, αν και διαφωνώ με τους έτοιμους οδηγούς-λύσεις προσωπικά νομίζω πως η λύση δεν είναι ν’ απορρίψει κανείς οποιαδήποτε παραμετροποίηση.
    Άλλωστε το Linux φημίζεται για τη δυνατότητα, εντελώς προσωπικής ρύθμισης και παραμετροποίησης, που μπορεί ο κάθε χρήστης να εφαρμόσει.

    Μια ειδικότερη παρατήρηση που έχω, είναι πως οι ιδιοταγείς (εργοστασιακοί – κλειστού κώδικα) οδηγοί κάρτας οθόνης, είναι μονόδρομος αν έχει κάποιος κάρτα Nvidia και χρησιμοποιεί επιφάνεια εργασίας KDE.
    Και να προσπαθήσεις μόνο να ξεκινήσεις το σύστημά σου με nouveau, σημαίνει ένα μεγαλοπρεπέστατο «κόλλημα» (crashάρισμα).
    Για να μπορέσεις να ξεκινήσεις το σύστημά σου, πρέπει ν’ απενεργοποιήσεις τον nouveau.

    Άλλη μια παρατήρηση (αλλά για προχωρημένους χρήστες), είναι η εγκατάσταση του Infinallity Ultimate (απ’ το σχετικό αποθετήριο PPA).
    Πραγματικά κάνει τη διαφορά, ειδικότερα στις γραμματοσειρές του φυλλομετρητή (browser).
    Μακάρι να υπήρχε κάποιος τρόπος, να εγκατασταθεί και σε Debian.

    Αυτά και Καλό Απόγευμα! :-)
    Γιώργος.

    1. Σε ότι αφορά την παραμετροποίηση στο Linux φυσικά δεν μπορεί να διαφωνήσει κάποιος (ακόμη και να θέλει). Δεν διαφωνούμε κάπου σε αυτό.
      Οι κλειστοί οδηγοί πραγματικά δεν είναι μονόδρομος. Εξαρτάται από το hardware που έχει κάποιος. Προσωπικά λοιπόν, με nvidia GT430 οι κλειστοί οδηγοί (μετά τον 4.x πυρήνα) δεν μου δουλεύουν σωστά σε καμία από τις 3 διανομές που χρησιμοποιώ συχνότερα (Arch, Ubuntu, Fedora). Προτιμώ λοιπόν τον nouveau και τον χρησιμοποιώ ακόμη και στο steam (μόνο TF2 και Left4Dead).
      Για το infinality θα συμφωνήσω αν και πάλι είναι θέμα γούστου. Τώρα που το ανέφερες σε τέτοιου είδους οδηγούς (things to do) δεν θυμάμαι να έχω δει να προτείνουν την εγκατάσταση του infinality, αλλά ένα σωρό άλλα αχρείαστα πράγματα(μερικά από αυτά επισημαίνω σε αυτή τη δημοσίευση).
      Σε ότι αφορά το Debian ρίξε μια ματιά εδώ(αν δεν το έχεις ήδη δει)
      https://wiki.debian.org/Fonts#Infinality_for_Debian

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.