Simple Screen Recorder (aka SSR). Το απόλυτο εργαλείο εγγραφής επιφάνειας εργασίας

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Από τα λίγα reviews που έχω κάνει, αυτό όμως θεωρώ ότι αξίζει.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι τόσο διαδεδομένο, όπως είναι άλλα αντίστοιχα: Π.χ gtk-recordmydestkop, kazam, xvidcap, kdenlive, vokoscreen. Είναι ένα, σχετικά νέο, project το οποίο όμως ήρθε για να μείνει. Ο προγραμματιστής που το αναπτύσσει, φαίνεται να γνωρίζει αρκετά καλά τι κάνει.

To SSR είναι ένα πρόγραμμα εγγραφής της επιφάνειας εργασίας, βασισμένο στο ffmpeg. Μπορούμε να το θεωρήσουμε ως ένα front-end του ffmpeg.
Μιλάμε για ένα πρόγραμμα που δουλεύει παντού και με τα λιγότερα (έως καθόλου) προβλήματα.
Δεν κάνω πλάκα, το έχω δοκιμάσει σε κάμποσες διανομές (Arch,Fedora,openSUSE,Debian,Ubuntu) και έχει δουλέψει σε όλες, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Κάνεις εγγραφή ότι θες, ότι παίζει εκείνη την στιγμή στην επιφάνεια εργασίας σου. Γράφεις ήχο από κάμερα, από μικρόφωνο, μέχρι και παιχνίδια.

Βασικά, η όλη ανάπτυξη του SSR βασίστηκε πάνω σε αυτό. Στην εγγραφή παιχνιδιών σε Linux. Ο προγραμματιστής του, έψαχνε να βρει ένα πρόγραμμα με το οποίο να μπορεί να γράψει κάποιο παιχνίδι(gameplay), χωρίς να κολλάει ή να φρακάρει το σύμπαν. Αφού δεν έβρισκε κάποιο τέτοιο πρόγραμμα και αφού γνώριζε προγραμματισμό, έκανε το εξής απλό: Έφτιαξε ένα. Και έφτιαξε ένα καλό. Αρκετά καλό.

Το SSR αναπτύσσεται στο github και βρίσκεται κάτω από την άδεια GPLv3. Eπειδή «γνωρίζω» τον developer (έχουμε επικοινωνήσει 2-3 φορές) οφείλω να ομολογήσω πως είναι και συνεργάσιμος και ενδιαφέρεται για το project του. Γιατί εκτός από το ίδιο το πρόγραμμα, σημασία έχει και κατά πόσο ενδιαφέρεται γι’ αυτό, η ομάδα που το αναπτύσσει.

Στην κεντρική του σελίδα θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τις διανομές και τα πακέτα που έχουν φτιαχτεί. Κατεβάστε και εγκαταστήστε το πακέτο, μέσω του package manager της διανομής σας, ή προσθέστε το ανάλογο αποθετήριο.

Λειτουργίες

Ανοίγοντας για πρώτη φορά το πρόγραμμα, θα δείτε την οθόνη καλωσορίσματος, όπου σας ενημερώνει περί τίνος πρόκειται. Όντως, παρά το όνομά του (simple), περιέχει αρκετές λειτουργίες και χαρακτηριστικά.

ssr1

Πατώντας συνέχεια, η επόμενη οθόνη σας έχει τις επιλογές εγγραφής βίντεο και ήχου. Το προφίλ, είναι ένας εύκολος τρόπος αποθήκευσης διαφόρων ρυθμίσεων. Την πρώτη φορά είναι κενό, αν όμως θέλετε μπορείτε να αποθηκεύσετε διάφορα προφίλ για την δική σας ευκολία. Π.χ Προφίλ: Παιχνίδια, Προφίλ: Turorials, κλπ.

ssr2

Στην εισαγωγή βίντεο, έχετε τις επιλογές που βλέπετε. Σε περίπτωση που διαθέτετε παραπάνω από μια οθόνες, θα υπάρχει σχετική επιλογή στα δεξιά. Το OpenGL είναι όντως σε πειραματικό στάδιο και άλλες φορές δουλεύει σωστά, άλλες φορές όχι.
Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τον ρυθμό των καρέ και την κλίμακα του βίντεο(προσωπικά τα αφήνω ως έχουν).
Στην είσοδο ήχου επιλέγετε το κανάλι εγγραφής. Το Pulseaudio συνήθως δουλεύει σωστά. Εκεί μπορείτε να επιλέξτε και από ποια πηγή θα κάνετε εγγραφή, αναλόγως τι συσκευές έχετε συνδεδεμένες(μικρόφωνο, κάμερα…κλπ).

Πατώντας Συνέχεια πρέπει να δώσουμε ένα όνομα στο αρχείο μας. Στο συγκεκριμένο έχω γράψει test. Έπειτα, πατώντας την περιήγηση, μπορείτε να ορίσετε φάκελο αποθήκευσης.

ssr3

Στο κοντέινερ, επιλέγουμε τον τύπο του βίντεο που θέλουμε να εξαχθεί. Το Matroska(MKV) είναι κατά τη γνώμη μου το καλύτερο, αλλά και το MP4 δεν πάει πίσω.
Στον κωδικοποιητή βίντεο , H264 FTW, δεν το συζητάμε καθόλου. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα δυο(constant rate factor & Preset), δοκιμάστε και δείτε διαφορές.
Ως κωδικοποιητή ήχου, επιλέγουμε είτε Vorbis, είτε το γνωστό MP3.

Πάμε στην επόμενη και τελευταία οθόνη, όπου υπάρχει το κουμπί «Έναρξη Εγγραφής» για να ξεκινήσει η εγγραφή βίντεο/ήχου.

ssr4

Μπορείτε να πατήσετε και «Έναρξη προεπισκόπησης» για να δείτε τι ακριβώς θα γράψει από την επιφάνεια εργασίας σας.

Ένα πολύ καλό πρόγραμμα, κατά τη δική μου γνώμη, το οποίο μπορεί να το χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε. Δεν χρειάζεται τερματικά και παραμέτρους, όλα έχουν ενσωματωθεί σε ένα απλό και λιτό γραφικό παράθυρο. Επίσης μην ξεχνάτε τα tooltips. Όταν εναποθέσετε τον δείκτη του ποντικιού πάνω σε κάποια ρύθμιση, θα σας βγάλει (και εφόσον είναι διαθέσιμο) ένα tooltip που επεξηγεί κάποια πράγματα.
Τέλος, και όταν ξεκινήσει η εγγραφή, έχετε τις δυνατότητες ακύρωσης, ή pause & resume.

Καλές εγγραφές,
και μην ξεχάσετε στο τέλος της εγγραφής να πατήσετε «Αποθήκευση εγγραφής» για να σώσει το αρχείο.

Advertisement

2 σκέψεις σχετικά με το “Simple Screen Recorder (aka SSR). Το απόλυτο εργαλείο εγγραφής επιφάνειας εργασίας

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.