Ubuntu mini iso – στήστε το δικό σας Ubuntu

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Διανομές υπάρχουν πολλές. Τα λεγόμενα derivatives τα οποία προσφέρουν εναλλακτικά γραφικά περιβάλλοντα, εφαρμογές, ρυθμίσεις…κλπ.

Εκατοντάδες (χωρίς υπερβολές) διανομές βασισμένες είτε στο Debian, είτε στο Ubuntu είναι διαθέσιμες για να τις εγκαταστήσετε. Σε αυτόν τον οδηγό όμως, θα δούμε (βήμα-βήμα) πως μπορείτε να στήσετε το δικό σας Ubuntu desktop.

Ο οδηγός δεν απευθύνεται σε εντελώς αρχάριους χρήστες, ούτε και σε «τεμπέληδες». Θα χρειαστεί να στήσετε το γραφικό περιβάλλον, καθώς και τις εφαρμογές που θέλετε μόνοι σας. Ο οδηγός είναι βασισμένος στην τελευταία σταθερή έκδοση (αυτή τη στιγμή) που είναι το Ubuntu 14.04 LTS.

Κατεβάστε το minimal iso

Το minimal iso είναι μια εικόνα που περιλαμβάνει μόνο τα βασικά πακέτα του Ubuntu core. Δεν έχει ούτε γραφικό περιβάλλον, ούτε εφαρμογές προεγκατεστημένες. Για όσους γνωρίζουν όμως από minimal εγκαταστάσεις όπως π.χ Arch Linux, το Ubuntu minimal iso δεν είναι έτσι. Παρότι minimal, η sudo για παράδειγμα είναι pre-configured, το πακέτο wpa_supplicant είναι προεγκατεστημένο..κλπ.
Ωστόσο, δεν είναι προεγκατεστημένα πακέτα όπως: γραφικό περιβάλλον και εφαρμογές, ούτε υπάρχει κάποιος εγκαταστάτης με γραφικό περιβάλλον. Υπάρχει ένας text based installer που θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην εγκατάσταση.
Το minimal iso του 14.04 LTS, μπορείτε να το κατεβάσετε από τους παρακάτω συνδέσμους:
1) Για 32bit
2) Για 64bit

Τι θα κερδίσω από αυτή τη διαδικασία;

Πρώτα απ’ όλα εμπειρία. Είναι μια καινούρια εμπειρία (για όσους/όσες φυσικά δεν το έχουν δοκιμάσει ξανά). Έπειτα, θα σας δοθεί η ευκαιρία να στήσετε το δικό σας λειτουργικό σύστημα (βασισμένο στο Ubuntu), έτσι όπως εσείς το θέλετε. Με τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, με το γραφικό περιβάλλον που σας αρέσει, χωρίς αχρείαστα περιττά πακέτα. Πιστεύω πως κάθε χρήστης που ενδιαφέρεται λίγο παραπάνω για το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί στον υπολογιστή του (εκτός του να σεφράφει στο Web και να βλέπει ταινίες) πρέπει να μπει σε μια τέτοια διαδικασία χτισίματος. Το Ubuntu minimal φυσικά είναι μόνον η αρχή. Για πιο «σκληροπυρηνικούς» χρήστες υπάρχουν τα Arch Linux, Gentoo, LFS..κλπ όπου εκεί χτίζεις και ρυθμίζεις πραγματικά τα πάντα.

Εγκατάσταση

Την εγκατάσταση θεώρησα καλύτερο να την φτιάξω σε ένα βίντεο, βήμα-βήμα, από το να κάνω ποστ εδώ καμιά 15αρια (και βάλε) εικόνες. Δείτε το βίντεο, νομίζω δεν είναι κάτι το πολύ δύσκολο, όπου κολλήσετε βέβαια μπορείτε να ρωτήσετε.
Είναι καλό να δοκιμάσετε πρώτα την εγκατάσταση σε ένα virtualbox για να δείτε κι εσείς τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ένα προς ένα. Αφού εξοικειωθείτε κάπως, μπορείτε να το δοκιμάσετε και στον κανονικό σας δίσκο.

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ubuntu mini iso – στήστε το δικό σας Ubuntu

  1. Το είχα κάνει αυτό με την 10.04 απλά και μόνο για να το κάνω.
    Πραγματικά ενδιαφέρουσα διαδικασία και στην πορεία μαθαίνεις και μερικά πραγματάκια.

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.