Ubuntu 14.04 LTS (Community Above All)

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Το Ubuntu 14.04 LTS έρχεται. Είναι σχεδόν έτοιμο με αλλαγές/προσθήκες που ίσως να μη περιμέναμε κιόλας. Η έκδοση που στοχεύει στην ανασυγκρότηση μιας εκ των μεγαλύτερων κοινοτήτων Linux παγκοσμίως.

Το όνομα
Τίποτε δεν είναι τυχαίο όταν μιλάμε για εταιρίες. Υπάρχει πάντα στρατηγική-πρόγραμμα-τακτική. Ακόμη και η επιλογή του ονόματος μιας έκδοσης(μιας διανομής) μπορεί να παίζει σημασία.
Trusty. Ένα δυνατό όνομα που παραπέμπει ευθέως στην εμπιστοσύνη. Μια λέξη δυνατή και με νόημα. Ένα όνομα που θέτει στο πίσω μέρος του μυαλού μας την φράση «Το Ubuntu που αξίζει να εμπιστευτούμε».

Η διεθνής κοινότητα του Ubuntu
Δεν είναι μυστικό, ούτε κάτι που δύσκολα το βλέπει κάποιος. Η κοινότητα του Ubuntu, είχε αρχίσει να διασπάται. Μιλάμε για χιλιάδες (χωρίς υπερβολές) χρήστες παγκοσμίως που συμμετέχουν σε μια κοινότητα που όσο πάει και μεγαλώνει. Μια κοινότητα που εξυπηρετεί (άθελά της ή ηθελημένα) την Canonical, την εταιρία που βρίσκεται πίσω από το Ubuntu.
Φυσικά, τον πυρήνα αυτής της κοινότητας απαρτίζουν οι λεγόμενοι Ubuntu Members. Άνθρωποι που η συνεισφορά τους κρίνεται τόσο μεγάλη, ώστε να τους δοθεί αυτός ο τιμητικός τίτλος.
Μια κοινότητα που έχει καταφέρει να κάνει το Ubuntu, ένα από τα γνωστότερα λειτουργικά συστήματα για υπολογιστές σε γενικότερο βαθμό(όχι μόνο στον κόσμο του Linux).
Αυτή η κοινότητα που με τόσο κόπο και χρόνο είχε δημιουργήσει η Canonical, είχε αρχίσει να κλονίζεται.

Παράπονα (πολλά παράπονα)
Πολλές αλλαγές, δραστικές αλλαγές και απότομες αλλαγές. Συστατικά που μπορούν να διαλύσουν το σύνολο, την συγκρότηση. Η Canonical δεν φοβήθηκε όμως και προχώρησε ακάθεκτη. Πρώτα ήρθε το Unity, μετά η ενσωμάτωση διαφημίσεων(amazon), μετά η ανακοίνωση για τον Mir, έπειτα η στροφή στο Mobile…κ.α.
Προγραμματιστές έφυγαν, χρήστες άλλαξαν διανομή, τα παράπονα (είτε με τη μορφή bug, είτε rant) δεν έλεγαν να μειωθούν και κάτι έπρεπε να γίνει. Η στροφή της Canonical στο mobile ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Κατηγορήθηκε (και ίσως όχι άδικα) πως παράτησε το Desktop και την ανάπτυξή του και όλες τις δυνάμεις της, τις είχε ρίξει στο mobile/tablet/touch.

Ανασυγκρότηση «δίσκων»
Όταν το «σύστημα αρχείων» κατακερματίζεται, πρέπει να προβούμε σε ανασυγκρότηση, διαφορετικά θα γίνει corrupt (κάποια στιγμή).
Έτσι σιγά-σιγά ήρθαν τα Google Hangouts, και τα Live developer summit, όπως επίσης και η εβδομαδιαία επικοινωνία με τον Mr. Ubuntu community manager (μέσω G+ hangout) ,πιστοποιήσεις υπογεγραμμένες από τον ίδιο τον M.Shuttleworth για τους Ubuntu Members…κ.α.
Φαίνεται όμως ότι αυτές, καθώς και διάφορες άλλες τακτικές, δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα και έπρεπε να γίνει και κάτι άλλο.

Σας ακούμε
Η μαγική φράση. «Σας ακούμε». Η Canonical ακούει την κοινότητα. Διότι ως γνωστόν, η κοινότητα προτείνει μεν, αλλά η εταιρία αποφασίζει για το τι θα γίνει. Μετά από αρκετό καιρό αποφάσισε να ενσωματώσει στην νέα έκδοση κάποια «νέα» features τα οποία απαιτούσε η κοινότητα από την πρώτη στιγμή. Και τα ενσωμάτωσε όλα μαζεμένα.

Οι αλλαγές στο Ubuntu Trusty
Εν συντομία.

  1. Μικρότερα εικονίδια στον Launcher: Πλέον φτάνουν έως και τα 16px και αυτό για εξοικονόμηση χώρου σε μικρές οθόνες.
  2. Αύξηση ήχου πέραν του 100%: Δεν είναι κάτι καινούριο, είναι κάτι που γινόταν όμως μέσω CLI, ενώ τώρα γίνεται και μέσω GUI.
  3. Locally Integrated και Full Menus: Εδώ είμαστε. Μια από τις συχνότερες απαιτήσεις της κοινότητας. «Δώστε μας πίσω τα μενού». Με το λεγόμενο Global Menu πολλοί είχαν πρόβλημα.
  4. Antialiased Windows: Κάποιες μικρές αισθητικές αλλαγές. Δύσκολο να τις εντοπίσει κάποιος, αν δεν του τις δείξουν.
  5. Integrated Lock Screen: Ίσως μας φανεί αστείο, αλλά δεν υπήρχε Lock Screen στο Ubuntu Unity μέχρι στιγμής. Τώρα θα υπάρχει και από αυτό. Με ένα αρκετά καλό transition στο unlock μπορώ να πω.
  6. Minimise on Click: Άλλη μια από τις μεγαλύτερες απαιτήσεις της κοινότητας. Μέχρι στιγμής δεν μπορούσες με ένα κλικ να ελαχιστοποιήσεις ένα παράθυρο στον Launcher. Τώρα θα μπορείς.

Κατεβάστε από τώρα
Ναι ξέρω, δεν προτείνεται, είναι ακόμη beta, δεν έχει βγει η σταθερή έκδοση.. κλπ..κλπ.
Προσωπικά προτείνω να την κατεβάσετε από τώρα και να ξεκινήστε να την χρησιμοποιείτε κανονικά. Έχω κάνει 4 εγκαταστάσεις (συνολικά) και μου φαίνεται αρκετά σταθερή και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Εξάλλου τώρα έχει μπει στο λεγόμενο freeze, οπότε μην περιμένετε ότι θα αλλάξει κάτι (τουλάχιστον σημαντικό) μέχρι το τελικό release. Απ’ ότι ξέρω και παρακολουθώ (όσο προλαβαίνω τουλάχιστον) σοβαρά bugs που θα σας αποτρέψουν να την χρησιμοποιήσετε δεν υπάρχουν.
Βέβαια για κάποιους το Ubuntu είναι ένα bug από μόνο του (χα), αλλά ας μην μπούμε τώρα σε αυτή την…«λογική»
Το dir link βρίσκεται εδώ. (για τώρα)

Επίλογος
Έξυπνες, κατά τη γνώμη μου, οι κινήσεις της Canonical. Κάνει αυτό που πρέπει(και όσο χρειάζεται) για να μην «γκρεμίσει σε μια νύχτα» όσα έχτιζε τόσα χρόνια. Βέβαια για κάποιους το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, αλλά για κάποιους άλλους, τα παραπάνω, ίσως να είναι λόγος επιστροφής στο Ubuntu που χρησιμοποιούσαν.
Φυσικά οι μικρό-αλλαγές δεν φτάνουν για μια σωστή ανασυγκρότηση, αλλά από το τίποτα κάτι είναι και αυτές. Μην ξεχνάμε ότι οι LTS εκδόσεις χαρακτηρίζονται για την σταθερότητά τους, οπότε μεγάλες και επίφοβες(για την σταθερότητα) αλλαγές δεν θα μπορούσαν να γίνουν.

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.