Defragmentation on ext4 filesystem (e4defrag)

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Όλοι γνωρίζουμε πως το σύστημα αρχείων ext4 δεν πάσχει από την ασθένεια του κατακερματισμού όσο το NTFS των Windows. Ωστόσο ως σύστημα αρχείων και αυτό, κάποια στιγμή και μετά από πολύ καιρό χρήσης (αναλόγως και τις εγγραφές) ίσως χρειαστεί ένα maintenance.

Το ότι έχει φτιαχτεί το συγκεκριμένο εργαλείο (e4defrag) και έχει ενσωματωθεί στον πυρήνα και το σύστημα, εμένα προσωπικά κάτι μου λέει. Μου λέει πως είναι απόλυτα ασφαλές και πως ίσως κάποια στιγμή να χρειαστεί κιόλας.

e4defrag

Ο ext4 online defragmenter όπως το ονομάζουν, είναι ένα εργαλείο δημιουργημένο γι’ αυτήν ακριβώς τη δουλειά. Να ανασυγκροτεί αρχεία σε ένα σύστημα αρχείων ext4.
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πως γίνεται η ανασυγκρότηση σε ένα Linux σύστημα αρχείων; απλά μεταφέρετε τα αρχεία από την μια μεριά στην άλλη. (όχι αντιγραφή αλλά μεταφορά – move). Πρέπει φυσικά να έχετε και τον απαιτούμενο κενό χώρο (ή να τον δημιουργήσετε). Με το gparted λοιπόν μπορείτε να μπείτε σε αυτή την κάπως μπελαλίδικη διαδικασία ή να χρησιμοποιήστε απλά το e4defrag. Αυτό το εργαλείο κάνει την «δουλειά» με έναν έξυπνο τρόπο. Δημιουργεί ένα ίδιο αρχείο (το ονομάζουν donor file) και μεταφέροντας τα περιεχόμενα του κατακερματισμένου αρχείου εκεί, μετά τα γράφει πάλι πίσω (στην σωστή θέση αυτή τη φορά) και μετά διαγράφει το donor file. Το καλό με το συγκεκριμένο εργαλείο είναι πως διαθέτει και check πριν ξεκινήσετε την ανασυγκρότηση.

Χρήση

Όπως είπαμε το e4defrag συμπεριλαμβάνεται στις εφαρμογές του συστήματος γι’ αυτό θα το βρείτε κάτω από το usr/sbin (και όχι /usr/bin).
Το e4defrag ως εργαλείο online deframentation μπορεί να τσεκάρει και να κάνει defrag στο σύστημά σας ενώ αυτό είναι σε λειτουργία. Μπορείτε δηλαδή απλά να δώσετε την εντολή

sudo e4defrag -c /

για να ελέγξετε όλο το λειτουργικό σύστημα. Με την παράμετρο -c δεν γίνεται defrag , αλλά έλεγχος. Χωρίς την παράμετρο -c γίνεται η πραγματική ανασυγκρότηση.

Όχι ότι θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, προσωπικά όμως προτιμώ να κάνω τις παραπάνω ενέργειες από LiveCD/USB ή από άλλη διανομή (αν έχετε dual boot). Παρακάτω θα δούμε μερικά παραδείγματα όταν κάνουμε τις ενέργεις από άλλη διανομή ή LiveCD/USB.

Αφού προσαρτήσουμε την διανομή μας σε ένα σημείο προσάρτησης (mount point) θα δώσουμε την εντολή ελέγχου.

Παράδειγμα.

Η διανομή που θέλω να τσεκάρω βρίσκεται στο /dev/sdb6. Εγώ φυσικά έχω κάνει boot από το /dev/sda1 (μια άλλη διανομή). Για να κάνω mount το /dev/sdb6 στο /mnt δίνω

sudo mount /dev/sdb6 /mnt

Μετά για να τσεκάρω το διαμέρισμα (μέσω του mount point) με την e4defrag δίνω

sudo e4defrag -c /mnt/

Αναλόγως το μέγεθος του διαμερίσματος ίσως αργήσει να εμφανίσει αποτελέσματα. Αφού ελέγξει όλο το διαμέρισμα θα σας εμφανίσει κάτι σαν το παρακάτω.

               now/best    size/ext
1. /mnt/var/log/apt/term.log          15/1       4 KB
2. /mnt/var/log/wtmp.1             25/1       4 KB
3. /mnt/var/log/pm-powersave.log.1       12/1       4 KB
4. /mnt/var/log/wtmp              11/1       4 KB
5. /mnt/home/nikos/.bash_history         8/1       4 KB

 Total/best extents       155802/153511
 Average size per extent      135 KB
 Fragmentation score        0
 [0-30 no problem: 31-55 a little bit fragmented: 56- needs defrag]
 This directory (/mnt/) does not need defragmentation.
 Done.

Στο παραπάνω παράδειγμα βλέπουμε ότι δεν χρειάζεται να γίνει ανασυγκρότηση. Μάλιστα έχει εμφανίσει και τα αρχεία που πλησιάζουν στο όριο. Οι παραπάνω ενέργειες μπορούν να γίνουν και από LiveCD/USB.
Αν σας εμφανίσει ότι κάποιο αρχείο χρειάζεται ανασυγκρότηση, τότε δεν είναι ανάγκη να κάνετε ανασυγκρότηση σε όλο το διαμέρισμα, θα αργήσει πολύ. Κάντε ανασυγκρότηση στο συγκεκριμένο αρχείο ή φάκελο. Αν τα αρχεία είναι πάρα πολλά, τότε σκεφτείτε να κάνετε ανασυγκρότηση σε όλο το διαμέρισμα.

Παράδειγμα για ένα αρχείο

sudo e4defrag /mnt/var/log/wtmp.1

Για ένα directory

sudo e4defrag /mnt/var/log/

Για όλο το διαμέρισμα

sudo e4defrag /mnt/

Να τονίσουμε εδώ πως η παραπάνω μέθοδος δεν προτείνεται για SSD δίσκους. Δεν θα δείτε καμία απολύτως διαφορά στην ταχύτητα. Ίσα-ίσα που μπορεί να κάνετε και κακό στον SSD. Γνωρίζουμε πως η διάρκεια ζωής των SSD εξαρτάται και από τις εγγραφές. Οπότε μην γεμίζετε τον δίσκο με εγγραφές.

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.