Η Nvidia προσφέρει βοήθεια στους developers του nouveau

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Παρακολουθείτε τις λίστες ; Αν όχι θα σας προτείνω να ξεκινήστε. Έχουν ενδιαφέρον. Μιλάω για τις λίστες στις οποίες συμμετέχουν προγραμματιστές(dev mailing lists).

Σε μια τέτοια λίστα λοιπόν, εκεί που επικοινωνούν οι προγραμματιστές του nouveau (του open source driver για τις κάρτες Nvidia) ξεκίνησε ένα ποστ ένας προγραμματιστής της Nvidia (του κλειστού κώδικα). Ο τίτλος είναι: Offer to help,DCB.

Ο Andy Ritger λοιπόν, έκανε αυτή την ανακοίνωση στην λίστα που συζητούν οι προγραμματιστές που αναπτύσουν τον ανοιχτό driver nouveau με (όπως καταλαβαίνετε) την διάθεση να βοηθήσει στην καλύτερη ανάπτυξη.
Το πρώτο άνοιγμα της Nvidia είναι ένα open documentation το οποίο αναφέρεται στο DCB. Ας μην μπούμε στα τεχνικά του θέματος. Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως η Nvidia έκανε το πρώτο βήμα. Μια κατ’ εξοχήν εταιρία με λογισμικό κλειστού κώδικα προσφέρθηκε να ανοίξει έστω και κάποια τεκμηρίωση με την διάθεση (όπως λέει) να βοηθήσει στην καλύτερη ανάπτυξη και την καλύτερη out-of-the-box υποστήριξη των καρτών γραφικών Nvidia σε Linux.

H Nvidia (κατά τη δική μου γνώμη) είναι από τις εταιρίες που ενδιαφέρονται για το Linux. Φυσικά και πάντα το έκανε με την διάθεση των κλειστών οδηγών. Ωστόσο η υποστήριξη υπήρχε και υπάρχει. Προσφάτως μάλιστα (κάποιοι λένε πως η χειρονομία του Linus «βοήθησε» σε αυτό) υποσχέθηκε να κάνει release drivers για Linux με native υποστήριξη optimus. Ήδη έχει κάνει τέτοιους drivers release, ωστόσο βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο ακόμη. Δεν μπορώ να πω ότι έχω παράπονα από τις κάρτες Nvidia. Βασικά αν ψάξετε σε forums (fora) και κάνετε ένα συγκριτικό, θα δείτε την διαφορά. Δηλαδή πόσα προβλήματα αναφέρονται για κάρτες γραφικών Nvidia και πόσα παράδειγμα για AMD/ATI.

Δεν ξέρω αν το βήμα είναι γνήσιο ή κρύβει κάτι άλλο, όπως επίσης δεν ξέρω αν θα είναι εποικοδομητικό ή αν είναι απλά μια fake εκδήλωση ενδιαφέροντος. Το καλό εδώ είναι πως η Nvidia έκανε το πρώτο βήμα. Από εκεί και πέρα, θα δούμε. Τις πταίει ; Ποιος ξέρει ;
Η χειρονομία του Linus ; Το SteamOS που ανακοινώθηκε πρόσφατα και θα βασίζεται σε Linux ; Κάτι από αυτά πρέπει να «φταίει»

Well, Nvidia… Welcome to open source world.

Παράθεση από το μήνυμα στη λίστα

Hi Nouveau developers,
NVIDIA is releasing public documentation on certain aspects of our GPUs,
with the intent to address areas that impact the out-of-the-box usability
of NVIDIA GPUs with Nouveau. We intend to provide more documentation
over time, and guidance in additional areas as we are able.
As a first step towards that, we’ve posted a document here:

ftp://download.nvidia.com/open-gpu-doc/DCB/1/DCB-4.0-Specification.html

that documents the Device Control Block («DCB») layout in the VBIOS.
The DCB describes board topology and the board’s display connectors.

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.