Kubuntu – Διαδικασία εγκατάστασης (με εικόνες)

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Παρακάτω θα δούμε την διαδικασία εγκατάστασης του Kubuntu 13.10 στον υπολογιστή μας, τι επιλογές έχουμε αναλόγως τον τρόπο που θα ακολουθήσουμε. Η αυτόματη εγκατάσταση είναι η πιο απλή μορφή ενώ η εγκατάσταση με χειροκίνητη διαμέριση δίσκου η κάπως πιο πολύπλοκη.

Στο παράδειγμά μας θα υποθέσουμε ότι έχουμε ήδη εγκατεστημένα Windows (ενώ στην θέση τους μπορεί να είναι και κάποιο άλλο Linux λειτουργικό σύστημα).

Τι είναι το Kubuntu; (13.10)

Το Kubuntu (13.10) είναι μια διανομή βασισμένη στο Ubuntu. Είναι επίσημα αναγνωρισμένο (από την Canonical) παράγωγο (derivative) αλλά αντί για το περιβάλλον Unity που χρησιμοποιεί το Ubuntu από default, έχει το περιβάλλον KDE. Η έκδοση 13.10 δεν είναι σταθερή. Εννοώ πως βρίσκεται ακόμη (αυτή τη στιγμή που γράφεται ο οδηγός) σε ανάπτυξη. Η σταθερή έκδοση θα γίνει release τον Οκτώβριο που έρχεται. (σε λιγότερο από 30 μέρες).
Η σταθερή έκδοση αυτή τη στιγμή είναι η Kubuntu 13.04 (Raring Ringtail) η οποία όμως θα λήξει τον Ιανουάριο του 2014.

Το Kubuntu 13.10 αν θέλετε μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. Έχει περάσει πλέον στην έκδοση Beta 1 και κατά τη δική μου γνώμη είναι αρκετά σταθερό και λειτουργικό. Ωστόσο δεν προτείνεται να το εγκαταστήσετε σε υπολογιστή παραγωγής – δουλειάς – …κλπ.

Η διάρκεια υποστήριξης του Kubuntu είναι ίδια με του Ubuntu. Δηλαδή οι εκδόσεις ακολουθούν τον ίδιο κύκλο. Non-LTS = 9μήνες , LTS=5χρόνια. Δείτε την σελίδα εκδόσεων στο Kubuntu Wiki.

Προετοιμασία

Δύο πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση είναι:
1) Να φτιάξετε φυσικά ένα bootable media με την έκδοση Kubuntu που θέλετε (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Unetbootin είτε από Linux, είτε από Windows).
2) Να ρυθμίσετε το BIOS έτσι ώστε να κάνει boot πρώτα από το USB ή DVD (αναλόγως τι έχετε φτιάξει).

Αν κάψετε DVD να θυμάστε πως πρέπει να γίνει στην χαμηλότερη δυνατή ταχύτητα μιας και τα δεδομένα είναι ευαίσθητα και ένα αρχείο να μην γραφτεί σωστά, μπορεί να έχετε κολλήματα στην εγκατάσταση.

Αν έχετε Laptop εγώ θα προτείνω να το συνδέσετε έστω και για μια φορά (μόνο για την εγκατάσταση) σε ένα καλώδιο Ethernet. Η σύνδεση μέσω καλωδίου θεωρείται πιο σταθερή απ’ ότι το Wireless. Στον παρακάτω οδηγό δεν θα δούμε ρύθμιση του Wireless μιας και ο υπολογιστής που έγινε η εγκατάσταση είχε σύνδεση μέσω Ethernet. Αν θέλετε να κάνετε εγκατάσταση μέσω ασύρματου δικτύου, λογικά θα πρέπει να αναγνωριστεί η σύνδεσή σας και θα σας ζητηθεί το όνομα χρήστη και ο κωδικός του Wireless.

Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε σύνδεση στο Internet, η εγκατάσταση μπορεί να συνεχιστεί, ωστόσο μέχρι να συνδεθείτε και να κάνετε αναβάθμιση, θα έχετε μια outdated έκδοση.

Τέλος, καλό είναι να ελέγχετε το .iso με MD5SUM, για να είστε σίγουροι πως δεν πήγε κάτι στραβά στο κατέβασμα και η εικόνα (.iso) είναι σωστή. Συγκρίνετε τα αποτελέσματα με αυτά εδώ, αναλόγως τι αρχιτεκτονική έχετε κατεβάσει (32bit ή 64bit). Οι αριθμοί πρέπει να είναι ακριβώς ίδιοι. Ούτε ένας δεν πρέπει να αλλάζει.
Για κατέβασμα μέσω browser προτείνω Firefox. (τον θεωρώ σταθερότερο και πιο ακριβή στο Download)

UEFI – Secure Boor – Fast Startup

Σε περίπτωση που έχετε UEFI BIOS και τα Windows 8 έχουν έρθει προ-εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τότε κατά 99% το Secure boot θα είναι ενεργοποιημένο. Πρέπει να το απενεργοποιήσετε μέσα από το BIOS για να γίνει σωστά η εγκατάσταση. Επίσης χρησιμοποιήστε USB και όχι DVD disk και μόνο 64bit έκδοση λειτουργικού συστήματος. Τέλος απενεργοποιήστε το Fast Startup των Windows 8 που είναι ενεργοποιημένο και αυτό από default.
Δείτε εδώ για UEFI-Secure boot.
Δείτε εδώ για απενεργοποίηση του Fast Startup των Windows 8.

Τέλος, καλό θα είναι να κάνετε μια ανασυγκρότηση δίσκων μέσα από Windows, πριν ξεκινήστε την εγκατάσταση.

Εκκίνηση διαδικασίας εγκατάστασης

Παρακάτω ξεκινάει ο οδηγός με τις εικόνες. Τοποθετώντας το USB/DVD και έχοντας ρυθμίσει το BIOS να εκκινήσει από εκεί, βλέπουμε την πρώτη εικόνα από την οποία μπορούμε να επιλέξουμε και την γλώσσα εγκατάστασης (αλλά και γλώσσα συστήματος).

Κάνοντας κλικ επάνω στις εικόνες, ανοίγουν σε νέα καρτέλα.

kubuntu-install-language-select

Στην παρακάτω εικόνα επιλέγουμε «Εγκατάσταση Kubuntu»
kubuntu-install-welcome

Η επόμενη εικόνα είναι η «Προετοιμασία Εγκατάστασης». Εκεί βλέπετε κάποιες πληροφορίες. Κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί ο υπολογιστής. Δεν είναι όλες απαραίτητες. Π.χ Αν δεν είστε συνδεδεμένοι στο Internet η εγκατάσταση θα συνεχιστεί. Αν έχετε σύνδεση Internet μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουτάκι «Λήψη ενημερώσεων…». Ίσως αργήσει λίγο περισσότερο η ολοκλήρωση της εγκατάστασης.
Το κουτάκι «Εγκατάσταση λογισμικού τρίτων» καλύτερα να μην το επιλέξετε. Ενίοτε δημιουργεί διάφορα προβλήματα. Μετά το πέρας της εγκατάστασης και στην πρώτη εκκίνηση θα εγκαταστήσουμε όλα αυτά τα απαραίτητα (restricted) πακέτα.
kubuntu-install-prepare

Στην επόμενη εικόνα (η διαδικασία του ασύρματου θα παραληφθεί αν είστε συνδεδεμένοι μέσω καλωδίου), θα ανοίξει η καρτέλα με την διαμόρφωση δίσκου. Παρακάτω βλέπουμε την απλή διαμόρφωση. Το Kubuntu έχει αναγνωρίσει το διαμέρισμα με τα Windows και έχει χωρίσει τον δίσκο κατάλληλα έτσι ώστε να εγκατασταθούν και τα δυο λειτουργικά παράλληλα. Εκεί που βλέπετε τον δείκτη του ποντικιού, μπορείτε να σύρετε τον χώρο αριστερά (υπέρ του Kubuntu) ή δεξιά (υπερ των Windows).
kubuntu-install-simple-partitioning2

Αν επιλέξετε «Χρήση ολόκληρου του δίσκου» (δεύτερη επιλογή), τότε θα διαγραφούν τα πάντα από τον δίσκο (και τα Windows και ότι άλλα διαμερίσματα έχετε) και θα εγκατασταθεί μόνο το Kubuntu.
kubuntu-install-simple-partitioning

Αν επιλέξετε το «Διαχείριση με το χέρι» , τότε θα πρέπει να δημιουργήσετε μόνοι σας τα διαμερίσματα (partitions) που θα εγκατασταθεί το Kubuntu.

Συνεχίζοντας σας δείχνει να επιλέξετε «Ζώνη Ώρας». Αν έχετε σύνδεση στο Internet η «Ελλάδα» θα είναι προ-επιλεγμένη.
kubuntu-install-timezone

Συνεχίζοντας, βλέπουμε την διάταξη πληκτρολογίου. Προσωπικά εδώ επιλέγω την Αγγλική διάταξη. Μετά προσθέτω την Ελληνική, αφού γίνει η εγκατάσταση.
kubuntu-install-keyboard-layout

Στην καρτέλα «Πως σας λένε» συμπληρώνουμε τα απαραίτητα πεδία.
Το όνομα μας, το όνομα χρήστη(username), τον κωδικό χρήστη (δυο φορές) και το όνομα του υπολογιστή. Το «απαίτηση κωδικού» είναι προ-επιλεγμένο, το αφήνουμε ως έχει.
kubuntu-install-username-password

Πατώντας το κουμπί «Συνέχεια» στην παραπάνω καρτέλα, ξεκινά η εγκατάσταση η οποία συνεχίζεται με ένα slideshow μέχρι το τέλος.
kubuntu-install-slideshow1

kubuntu-install-slideshow2

! Καλή Επιτυχία !

Διαχείριση με το χέρι

Στην επιλογή «διαχείριση με το χέρι» θα πρέπει να δημιουργήσετε μόνοι σας τις κατατμήσεις που χρειάζονται για να εγκατασταθεί το Kubuntu. Δυο κατατμήσεις είναι υποχρεωτικές, μια για το κυρίως σύστημα (root) και άλλη μια για την εικονική μνήμη swap. Για την swap έχει λεχθεί πως δεν είναι απαραίτητη όταν έχετε αρκετή μνήμη στον υπολογιστή σας (μεγαλύτερη των 4GB). Ωστόσο αν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία Suspend to disk (aka Hibernation) πρέπει να δημιουργήσετε ένα Swap partition μεγαλύτερο ή ίσο με την φυσική μνήμη RAM.

Στην παρακάτω εικόνα επιλέγουμε το διαμέρισμα με τα Windows. Σκοπός μας είναι να το μικρύνουμε και να αφήσουμε χώρο για να εγκατασταθεί το Kubuntu. Να έχετε υπόψιν σας πως όλες οι τιμές είναι σε MB (και όχι σε GB). Εδώ λοιπόν βάζουμε στην πρώτη τιμή 15000MB (15GB). Αυτός είναι ο χώρος ο οποίος θα αφήσουμε στα Windows. Προσέξτε το αυτό. Κάνουμε edit στο partition. Η τιμή που βάζουμε (15000) είναι ο χώρος που θα μείνει στα Windows (όχι ο χώρος που θα έχουμε για το Kubuntu.)

kubuntu-install-partitioning5

Αφού πατήσουμε OK, τα Windows πλέον θα γίνουν 15000MB (όσα βάλαμε στην τιμή παραπάνω). Ο υπόλοιπος χώρος θα γίνει ελεύθερος χώρος.

Εκεί μπορούμε να φτιάξουμε την εικονική μνήμη Swap. Επιλέγοντας τον ελεύθερο χώρο, βάζουμε μια τιμή π.χ 2000MB (2GB) και ως σημείο προσάρτησης το «Χώρος εικονικής μνήμης».

kubuntu-install-partitioningg3

Το μόνο που έχουμε τώρα να κάνουμε είναι να επιλέξουμε τον υπόλοιπο ελεύθερο χώρο και να τον κάνουμε προσάρτηση στο κυρίως σύστημα (root /) και με σύστημα αρχείων ext4.

kubuntu-install-partitioningg

Η τελική εικόνα πριν την εγκατάσταση πρέπει να είναι κάπως έτσι.

kubuntu-install-partitioningg2

Σε ότι αφορά τα Primary ή Logical που βλέπετε ως επιλογές, το (K)Ubuntu (και Linux γενικότερα) δεν έχει προβλήματα εκκίνησης από Primary ή Logical. (όπως έχουν τα Windows). Ότι και να επιλέξετε δεν πειράζει. Επιλέξτε ότι είναι κατάλληλο ανάλογα το partition table που έχετε και τον αριθμό των διαμερισμάτων.

Πατώντας το κουμπί «Συνέχεια» η εγκατάσταση συνεχίζει και προχωράτε στις επόμενες καρτέλες.

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.