Ubuntu Unity 13.10 – Θα είναι έτοιμη ;

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Ok, ξέρω,ξέρω. Το έχω διαβάσει κι εγώ πως ένας μήνας για τους προγραμματιστές αντιστοιχεί σε 6 μήνες για… οτιδήποτε άλλο. Ναι σε έναν μήνα μπορεί να γραφτεί πολύς κώδικας. Ωστόσο επιτρέψτε να έχω τις αμφιβολίες μου.

Είμαστε λοιπόν κάποιες μέρες πριν την τελική κυκλοφορία της πρώτης έκδοσης του Ubuntu η οποία θα έχει τον νέο Display Server εγκατεστημένο και ενεργοποιημένο από default. Βέβαια δεν είναι ακριβώς ο Mir, αλλά ένα υβρίδιο του Mir με τον X server. Όπως ίσως να ξέρετε, θα υπάρχει συμβατότητα με όλες τις εφαρμογές του X server και θα υπάρχει και το πισωγύρισμα που λένε. Δεν θέλεις Xmir ; Μπορείς με μια επεξεργασία ενός .conf αρχείου να τον απενεργοποιήσεις, ή εγκατέστησες κλειστούς οδηγούς γραφικών ; (Nvidia-AMD), πάει ο Xmir περίπατο. Δεν υπάρχει υποστήριξη ακόμη, οπότε και αυτόματα θα περάσεις σε X server.

Το χρονοδιάγραμμα (Mir)

out-of-date

Το χρονοδιάγραμμα είναι το εξής: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.
Άλλα διάβαζα στην αρχή, άλλα τώρα (που γράφω αυτό το ποστ) και άλλα ίσως βγουν στην πορεία. Βέβαια αυτό δεν είναι ούτε κάτι καινούριο, ούτε κάτι κατακριτέο στον κόσμο του Open Source. «Όποτε είναι έτοιμο» δεν λένε ; Καλά, εδώ πρόκειται για εταιρία όμως, όχι για ανεξάρτητους developers που κάνουν ότι γουστάρουν. Στην αρχή λέγαμε για την 14.04 μετά το πήγαμε στην 14.10. Μιλάμε για Mir καθαρό. Ο Mir έχει σχεδιαστεί για να τρέξει σε περιβάλλον Unity 8 , το οποίο όμως είναι δύσκολο να ενσωματωθεί σε Desktop. Σε τηλέφωνο έχει γίνει ήδη, αν και δεν το έχω δοκιμάσει. Οπότε και στην 14.04, την LTS έκδοση του Ubuntu, θα έχουμε Xmir (και όχι Mir). Αυτά τουλάχιστον ισχύουν μέχρι σήμερα.

Xmir – kaBOOM

KABOOM-expositions-13710481-800-600

Βασικά δεν ξέρω που χρησιμοποιείται αυτή η έκφραση (έλα μεγάλε, φαίνεται στην εικόνα) , αλλά την πήρα από ένα game που έπαιζα παλιότερα. Ένα με κάτι zombies (;), αν θυμάμαι καλά. Ναι, εκεί όταν διέλυες τα κεφάλια πολλών zombies μαζί, έλεγε αυτή την λέξη.. KaBOOM..
…κάπως έτσι είναι το Desktop μου τις τελευταίες εβδομάδες. Σε κάθε αναβάθμιση, κάνω το σταυρό μου δυο-τρεις φορές για να επανεκκινήσει το Desktop χωρίς να διαλυθεί. Και ούτε αυτό δεν πιάνει, πάντα !!

Nouveau-Xmir-Unity , κάτι δεν πάει καλά με αυτούς τους τρεις. Έχω ανοίξει κάποιο bug εδώ και καιρό, το οποίο δεν ξέρω τι να το κάνω. Θα το μαρκάρω ως invalid στο τέλος, να τελειώνουμε. Ένα άλλο bug που έχω ανοίξει είναι εδώ, αυτό το ανακάλυψα στην τύχη. Αν δοκιμάζετε Xmir και έχετε nouveau, δώστε ένα glxgears, έτσι να γελάσουμε λίγο.. καμιά 1000αδα FPS θα δείτε..

Τέλος, ένα άλλο σοβαρό bug βρίσκεται εδώ. Αυτό δεν είναι για γέλια. Είναι θέμα ασφαλείας. Ανοίξτε ένα τερματικό, μετά αλλάξτε σε VT κάντε login και μετά επιστρέψτε στο VT7 που είχατε ανοίξει το τερματικό. Θα δείτε τον κωδικό σας φάτσα-κάρτα στο τερματικό. Διορθώνεται λέει βέβαια (τελευταίο σχόλιο). Πόσο καιρό θα κάνει για να γίνει merged όμως, θα δούμε. Δεν είναι τόσο απλό απ’ ότι μου είπαν.

Προτεραιότητες

priorities

Οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει. Το πήρατε χαμπάρι ; Αν όχι, πάρτε το. Πλέον το Ubuntu Touch,Mobile,Phone,Tablet όπως θέλετε πείτε το, είναι ο οδηγός. Όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν. Μερικά έχουν παρατηθεί τελείως (Ubuntu TV, το θυμάστε ; ). Κάποια στιγμή, όταν όλα θα λειτουργούν σωστά και σταθερά, ίσως και να τα ξαναπιάσουν (αν τους αφήσουν οι εξελίξεις). Πρέπει να ακολουθούμε τις εξελίξεις, καλύτερα να γίνουμε εμείς οι εξελίξεις (να καινοτομήσουμε). Αυτή είναι η πολιτική, αυτές είναι οι προτεραιότητες. Άσχετα αν το Desktop πρόσφερε στο Ubuntu 20 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Αυτά που τώρα κυριαρχούν είναι το Ubuntu Phone και το Cloud.(juju). Α !, την πρόσφατη «επιτυχία» την μάθατε ; Το Juju μπήκε στο Windows Azure.. (Oh Yeah ! )

Όλο το βάρος έχει πέσει στο τηλέφωνο λοιπόν και όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν – τρέχουν – να προλάβουν τις εξελίξεις. Αυτό με ανησυχεί κάπως.

Δεν θα την προτείνω

images

Το συζήτησα και με τον Φίλιππο στο Global Jam που έγινε πρόσφατα. Η 13.10 θα είναι η πρώτη διανομή που μάλλον (δεν παίρνω και όρκο) δεν θα προτείνω σε κάποιον (ειδικά νέο χρήστη) να την εγκαταστήσει. Δεν μιλάμε μόνο για το μπάχαλο που επικρατεί με τον Xmir. Αυτό μάλλον (ελπίζω) πως θα λύνεται εύκολα είτε με την απενεργοποίηση, είτε με την εγκατάσταση των κλειστών οδηγών (για όσους έχουν AMD/Nvidia). Μιλάω και για ένα μπάχαλο με το Keyboard Layout, δεν αλλάζει το εικονίδιο της γλώσσας, όποτε θέλει αλλάζει, όποτε θέλει δεν αλλάζει.. κάτι τέτοια που χρόνια τώρα τα είχαμε δεδομένα. Πλέον δεν λειτουργούν. Υπάρχει ακόμη το lag στην πληκτρολόγηση (όχι σε όλους), καθώς και το tearing που φυσικά γίνεται πιο ορατό όταν βλέπεις βίντεο (αυτό σε nouveau). Ίσως ξεκινήσω να προτείνω κάποια παράγωγα, όπως Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu.. (όχι το Ubuntu Gnome ούτε αυτό θα το προτείνω.. έχει άλλες ελλείψεις και προβλήματα που δεν είναι του παρόντος)

Τελικά

Μακάρι να βγω ψεύτης (και το λέω αλήθεια, όχι χάριν λόγου) αλλά έχω μια διαίσθηση πως η 13.10 θα είναι η πιο buggy διανομή του Ubuntu… απ’ όταν ξεκίνησε (;)

Προσωπικά θα περιμένω μέχρι τον Γενάρη του ’14 για να αναβαθμίσω. Τότε που η 13.04 θα λήξει. Α ! και κάτι άλλο τώρα που το θυμήθηκα. Το Unity 7 , αυτό που περιέχει η 13.04 είναι ότι καλύτερο έχει υπάρξει ποτέ σε Unitοειδές. Μιλάμε για σταθερότητα, απόκριση, ομορφιά (υποκειμενικό αυτό), μιλάμε για ένα περιβάλλον που άξια θεωρείται ελαφρύτερο και από αυτό της 12.04. (Unity 5). Το Unity 5 από την άλλη είναι παλιό. Απλά παλιό και υποανάπτυκτο σε σχέση με το Unity 7. Γιατί δεν κάνουν ένα backport το Unity 7 σε 12.04 ; Είναι τόσο δύσκολο ; Δεν έχουν ομάδα να το συντηρήσει μέχρι το 2017 ; Μήπως αν γίνει κάτι τέτοιο το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών (που γνωρίζουν) θα κάνουν downgrade στην 12.04 αντί για upgrade στην 13.10 ;

Ελπίζω να πάνε όλα καλά και τίποτε από τα παραπάνω να μην ισχύει όταν βγει η σταθερή έκδοση της 13.10. Διαφορετικά θα συνεχίζω να πιέζω μπας και… λέμε τώρα …

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ubuntu Unity 13.10 – Θα είναι έτοιμη ;

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.