ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!
Πάνε περίπου τρία χρόνια από τότε που το περιβάλλον εργασίας Unity ενσωματώθηκε στο Ubuntu OS για τα καλά. Μέχρι και την έκδοση 10.10 το Ubuntu ακολουθούσε τις εξελίξεις του Gnome (2 τότε). Βέβαια και από την 10.10 είχε γίνει μια πρώτη παρουσίαση του Unity στην έκδοση για netbook που υπήρχε τότε. Τότε ήταν ξεχωριστή η έκδοση netbook edition.
Από την 11.04 το είδαμε ως ένα εναλλακτικό περιβάλλον εργασίας στην οθόνη σύνδεσης και από την 11.10 ως το κύριο περιβάλλον εργασίας.
Ένα τέτοιο project (3ων ετών περίπου) θεωρείται νέο project ακόμη (αν λάβουμε υπόψιν μας τους δεινόσαυρους που ακούν στα ονόματα X, gnome..κλπ)
Αν η Canonical δεν αποφάσιζε να πορευθεί στον δικό της δρόμο, πιθανότατα το κυρίως γραφικό περιβάλλον του Ubuntu θα ήταν το Gnome-shell.
Το Unity στην αρχή το ανέπτυσσαν δυο διαφορετικές ομάδες. Η μια συντηρούσε το 3D και η άλλη το 2D. Το 3D γράφτηκε με βάση τον Compiz και ένα γραφικό εργαλείο που δημιουργήθηκε ονόματι NUX, ενώ το 2D metacity και γραμμένο σε QT/QML απευθυνόταν σε μηχανήματα χαμηλότερης απόδοσης (που δεν υποστήριζαν 3D γραφικά). Στον Dash μπορούσες να ψάξεις για αρχεία και εφαρμογές στον υπολογιστή σου (local).
Η μετάβαση έγινε, ολοκληρώθηκε και η εξέλιξη συνεχίστηκε όπως και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πλέον έχουμε περάσει αισίως στην έκδοση Unity 7 με μια πλειάδα νέων χαρακτηριστικών όπως ο HUD, Ο Dash να ψάχνει σχεδόν παντού, (δεκάδες lenses είναι διαθέσιμα) και ο Launcher αριστερά να έχει γίνει πιο διαδραστικός απ’ ότι παλιότερα. Βασισμένο πλέον σε QT/QML πιστεύουν πως θα κάνει την συνένωση (global desktop environment) πιο εύκολη. Το Unity 2D πλέον έχει καταργηθεί. Υπάρχει μόνον στην έκδοση 12.04 LTS.
Βασικοί στόχοι της Canonical όταν δημιουργούσε το περιβάλλον Unity, ήταν το User-Friendly (ή Usability) και πιθανών (από τότε – 3 χρόνια πρίν) είχε στο μυαλό της την μετάβαση στις mobile συσκευές και ένα περιβάλλον Global για όλα. Mobile,TV,Desktop,Laptop…κλπ.
Άλλο ένα πράγμα που είχε και έχει ακόμη στο μυαλό της είναι το λεγόμενο branding. Αυτό δικαιολογεί το γεγονός πως ο Launcher αριστερά δεν μετακινείται. (παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες της κοινότητας). Με απλά λόγια, branding= βλέπω έναν υπολογιστή από μακριά και καταλαβαίνω ότι τρέχει Ubuntu.
Unity 8 – Το μέλλον
Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον όμως για το Unity , το οποίο επηρεάζει ολόκληρη την εξέλιξη του Ubuntu ;
Λάβετε υπόψιν σαν πως πλέον οι προτεραιότητες στην ανάπτυξη του λογισμικού Ubuntu έχουν αλλάξει. Κύρια προτεραιότητα πλέον είναι το Mobile. Όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν. Ναι, αυτή είναι η αλήθεια. Αναπτύσσουμε εφαρμογές και γραφικό περιβάλλον για το Ubuntu Mobile και έπειτα προσπαθούμε να το ενσωματώσουμε (με όσο λιγότερα προβλήματα γίνεται) στο Desktop…κλπ.
Το Unity 8 πιθανών θα το δούμε σε πλήρη λειτουργία και ενσωματωμένο στην 14.10 ή σε κάποιο point release της 14.04. Υπάρχει βέβαια ένα preview αν θέλετε να το δείτε από την 13.10 (αυτή τη στιγμή είναι σε ανάπτυξη). Τρέξτε σε ένα τερματικό
sudo apt-get install unity8
και μετά τρέξτε το με
export UBUNTU_ICON_THEME=ubuntu-mobile
unity8 -mousetouch
Το Unity 8 το οποίο θα τρέχει στον Mir (που είναι σχεδόν έτοιμος) θα αλλάζει αναλόγως σε τι συσκευή τρέχει. Θα έχει άλλη μορφή σε Tablet-laptop, άλλη σε Desktop και άλλη σε mobile συσκευές. Ωστόσο θα είναι ακριβώς το ίδιο περιβάλλον και δεν θα δυσκολεύει έναν χρήστη να το χρησιμοποιήσει παντού-ταυτόχρονα.
Το Unity 8 είναι έτοιμο για mobile – tablet συσκευές. Εφαρμογές έχουν ήδη γραφτεί και συνεχίζουν να γράφονται. Στόχος τώρα είναι η όσο πιο ανώδυνη μετάβαση στο Desktop και μια πλήρη συμβατότητα εφαρμογών Mobile – Tablet – Desktop. Γι’ αυτό και θα δείτε ένα νέο σύστημα εγκατάστασης εφαρμογών ονόματι Click Packages. Ένα απλοποιημένο σύστημα εγκατάστασης εφαρμογών που θα επιτρέπει την εγκατάσταση (με τον ίδιο τρόπο) εφαρμογών σε Mobile-Tablet-Desktop.
Ναι, κι εγώ ως χρήστης Desktop-Laptop αισθάνομαι κάπως «παραμελημένος» ; που ακολουθώ τις εξελίξεις του Ubuntu Touch. Που αυτό πλέον έχει γίνει η μεγάλη προτεραιότητα. Ωστόσο, εκτός του ότι οι εξελίξεις πιέζουν (mobile-tablet = μέλλον) δεν νομίζω η Canonical να αφήσει δυσαρεστημένους περίπου 20 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, τους οποίους φυσικά τους απέκτησε μέσω του Desktop.
Εξάλλου το Ubuntu Touch είναι ένας τρόπος για να αποκτήσει το Ubuntu (Linux κατ’ επέκταση) μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και πιο εύκολα απ’ ότι στο Desktop.