ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!
Το Elementary OS είναι μια διανομή βασισμένη στο Ubuntu 12.04 LTS. Οι LTS εκδόσεις του Ubuntu χαρακτηρίζονται πρώτα απ’ όλα για την σταθερότητά τους και φυσικά για την μακράς διαρκείας υποστήριξη που προσφέρουν.
Συγκεκριμένα η 12.04 LTS θα υποστηρίζεται (με νέα πακέτα και ενημερώσεις ασφαλείας) μέχρι τον Απρίλιο του 2017, το ίδιο και το Elementary OS Luna. Πάνω σε αυτή λοιπόν την έκδοση στηρίχτηκαν οι προγραμματιστές του Elementary OS και ενώ τόσο καιρό βρισκόταν σε Aplha-Beta.. ασταθείς εκδόσεις, πλέον έγινε stable release. Η αρχική σελίδα του Elemenatry OS είναι → http://elementaryos.org/ Download Links (για να το κατεβάσετε) Elementary OS Luna – 32bit Elementary OS Luna – 64bit
Όχι άλλη μια διανομή Ubuntu-based
Ξέρω πως υπάρχουν πάρα πολλές διανομές βασισμένες στο Ubuntu. Υπάρχουν εκατοντάδες διανομές και πολλές από αυτές κάνουν το εξής «ωραίο». Παίρνουν τα αποθετήρια του Ubuntu, παίρνουν τον πυρήνα του Ubuntu (όχι τον kernel μόνο, αλλά όλο τον πυρήνα-Ubuntu Core + Apps), αφαιρούν μερικές εφαρμογές, προσθέτουν άλλες, αλλάζουν λίγο το θέμα(theme), άντε και μερικά εικονίδια και τσουπ ! έτοιμη η διανομή· με άλλο όνομα φυσικά. Το Elementary OS όμως δεν φαίνεται να είναι τέτοια «διανομή». Οι προγραμματιστές του, έχουν κάτσει και έχουν γράψει κώδικα. Έστω και αν αυτά είναι fork ή βασισμένα σε Gnome οι άνθρωποι έχουν γράψει κώδικα. Αυτή η ενέργεια είναι απόλυτα σεβαστή από εμένα. Όταν κάποιος γράψει κώδικα, κάνει δουλειά (δεν κοροϊδεύει). Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, έχουν κάνει και καλή δουλειά.
Εφαρμογές και χαρακτηριστικά
Το Elementary OS, έρχεται με σχετικά λίγες εφαρμογές προ-εγκατεστημένες. Για άλλους αυτό είναι αρνητικό, για άλλους όμως θετικό. Από την δική μου σκοπιά είναι θετικό, αφήνει στον χρήστη την επιλογή να εγκαταστήσει ότι θέλει. Πιθανών λόγω των λίγων προ-εγκατεστημένων εφαρμογών η εγκατάσταση είναι αρκετά γρήγορη. Σε μένα χρειάστηκαν μόλις 10 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Το εγκατέστησα πλήρως σε σκληρό δίσκο, για να έχω μια κανονική εικόνα της ταχύτητας, της απόκρισης εφαρμογών και τυχών bugs. Μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάτι αρνητικό (αυτό βέβαια εξαρτάται και από τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη). Δεν είναι αυτό που θα πούμε «ελαφρύ λειτουργικό», ούτε όμως και βαρύ. Η κατανάλωση μνήμης (χωρίς καμία εφαρμογή να τρέχει, παρά μόνον τις default) είναι περί τα 400MB. Βασισμένο (όπως προ-είπαμε) στο Gnome θυμίζει ένα Gnome-shell με Dock. Όμως δεν είναι αυτό που φαίνεται. Μην βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα από ένα screenshot ή ένα ελλιπές βίντεο στο Youtube. Πρέπει να το εγκαταστήσετε για να το δείτε. Έρχεται με τον Linux Kernel 3.2 (ο συγκεκριμένος πυρήνας είναι LTS) και με μερικές από τις παρακάτω εφαρμογές προ-εγκατεστημένες καθώς και μοναδικά χαρακτηριστικά.
- Pantheon Greeter: Ένας display manager βασισμένος στον LightDM
- WingPanel: Το top panel που έχει παρόμοια λειτουργικότητα με αυτό του Gnome-shell
- Plank: Είναι το Dock που βλέπετε και είναι βασισμένο στο Docky
- Geary: e-mail client
- Pantheon Files: Διαχειριστής αρχείων και φακέλων
- Midori Browser
- Shotwell photo viewer
- Document Viewer
- Pantheon terminal
- Σουίτα γραφείου (δεν περιέχεται)
Πάνω απ’ όλα όμως η ομορφιά. Κάποιοι το έχουν χαρακτηρίσει ως το ομορφότερο Linux Desktop. (δεν τους κατηγορώ)
Θέματα (themes)
Αν και βασισμένο σε Gnome (GTK+), καλύτερο θα είναι να εγκαταστήσετε τα θέματα που προτείνει το Elementary. Όχι ότι τα GTK+ δεν θα δουλέψουν, αλλά τα θέματα του Elementary, τα οποία είναι κομμένα και ραμμένα γι’ αυτό, είναι σίγουρο πως θα δουλέψουν καλύτερα. Θα χρειαστεί να προσθέσετε ένα αποθετήριο (PPA) στο οποίο συντηρούνται (και ανανεώνονται τα θέματα) και ένα εργαλείο αλλαγής θεμάτων (όπως Ubuntu-Tweak ή Gnome-Tweak-Tool) Για να προσθέσετε το αποθετήριο εκτελέστε τις παρακάτω εντολές σε ένα τερματικό (CTRL+ALT+T)
sudo add-apt-repository ppa:versable/elementary-update sudo apt-get update
Προς στιγμήν υπάρχουν περί τα 10 θέματα. Αν θέλετε να τα εγκαταστήσετε όλα (εγώ αυτό έκανα, εξάλλου δεν πιάνουν χώρο σε MBs) εκτελέστε και την παρακάτω εντολή
sudo apt-get install $(apt-cache search --names-only theme | grep elementary | grep -v plymouth | grep -v syslinux |awk '{print $1}')
Δοκιμή
Αν απλά θέλετε να δοκιμάσετε το Elementary OS Luna (χωρίς να το εγκαταστήσετε), τότε κατεβάστε το και δημιουργείστε ένα Live USB-stick. Χρησιμοποιείστε το Unetbootin (εργαλείο δημιουργίας Live-Usb). Μην το δοκιμάσετε από VirtualBox. Το VirtualBox είναι καλό για άλλα πράγματα, όχι για distro testing. Τουλάχιστον αν το δοκιμάσετε από VB να ξέρετε πως χάνετε σε δύναμη (εικονικός επεξεργαστής, εικονική κάρτα γραφικών, εικονική μνήμη.. άλλο το εικονικό και άλλο το πραγματικό).
ΕΛ/ΛΑΚ
Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Το Elementary OS διατίθεται με την άδεια GPLv3. Το λογισμικό φιλοξενείται και συντηρείται στο Launchpad του Ubuntu. Αυτό κάνει εύκολη και την διαδικασία της μετάφρασης. Όπως γράφει και στο παρακάτω σχόλιο ο fkol-k4, η διανομή είναι πλήρως μεταφρασμένη στην Ελληνική γλώσσα και οι μεταφράσεις φιλοξενούνται στην διεύθυνση → https://launchpad.net/~elementary-l10n-el (μπορείτε να συμμετάσχετε κι εσείς – Join the team!)
Υποστήριξη χρηστών
Ελληνικό φόρουμ αποκλειστικά για το Elementary OS δεν υπάρχει (όσο έψαξα τουλάχιστον). Υποστήριξη όμως μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω σελίδα:
http://elementary.io/support
Καθότι όμως βασισμένο στο Ubuntu, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια για κάθε πρόβλημα και στο φόρουμ της Ελληνικής κοινότητας Ubuntu, αρκεί να βρείτε κάποιον που να το έχει εγκαταστήσει και να το γνωρίζει.
Πολύ ωραίο σύντομο άρθρο. Προσθέτω μόνο πως το elementaryOS είναι πλήρως προσαρμοσμένο στην Ελληνική γλώσσα μιας και έχει ήδη ομάδα μετάφρασης στη διεύθυνση https://launchpad.net/~elementary-l10n-el
Ευχαριστώ Φίλιππα.
Πρόσθεσα στο άρθρο την διεύθυνση.