Σταδιακή αναβάθμιση στον update-manager (phasing)

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Μια καινούρια λειτουργία θα προστεθεί στον update-manager, από την τωρινή σταθερή έκδοση του Ubuntu και μετά. Δηλαδή από την 13.04 και μετά. Αν και πιθανότατα θα γίνει και backport στην 12.04.3 LTS (η οποία βγαίνει 22 Αυγούστου).

Αυτή η νέα λειτουργία ονομάζεται phasing updates και στην ουσία είναι μια πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας η οποία παρέχει προστασία από λογισμικό που δεν λειτουργεί σωστά.

Η λειτουργία αυτή ήταν από καιρό ενσωματωμένη στον update-manager, ωστόσο δεν την είχαν ενεργοποιήσει, λόγω του ότι δεν είχαν φτιάξει ακόμη τους servers παρακολούθησης προβλημάτων.
Ας έχουμε υπόψιν μας πως η συγκεκριμένη λειτουργία είναι ενεργοποιημένη μόνο στον update-manager. Αν κάνετε τις ενημερώσεις μέσω apt-get (τερματικού) δεν ισχύει.

Πως δουλεύει

Όταν τρέξετε τον update-manager τότε αυτός θα διαβάσει το Phased-Update-Percentage (ποσοστό) από το archive.ubuntu.com ή από τις πηγές λογισμικού του local mirror που έχετε. Θα επιλέγεται κάθε φορά ένας τυχαίος αριθμός χρηστών (μικρός αριθμός) ο οποίος θα λαμβάνει τις ενημερώσεις κανονικά. Το αρχικό ποσοστό των πακέτων θα είναι 10%. Κάθε 6 ώρες θα γίνεται έλεγχος στους error servers για να διαπιστωθεί αν έχει αναφερθεί κάποιο λάθος. Αν όχι, τότε το ποσοστό θα αυξάνεται κατά 10%. Όταν ολοκληρωθούν όλοι οι έλεγχοι και το ποσοστό έχει φτάσει στο 100%, τότε το πακέτο θα γίνεται release για όλους.

Πως το απενεργοποιώ ;

Αν θέλετε να το απενεργοποιήσετε, που δεν βλέπω τον λόγο, τότε προσθέτετε μια γραμμή στο /etc/apt/apt.conf

echo 'Update-Manager::Never-Include-Phased-Updates “True”' | sudo tee -a /etc/apt/apt.conf

Παράδειγμα

Ας υποθέσουμε πως βγαίνει ένα νέο πακέτο για το Rhythmbox. Αυτό το πακέτο όμως έχει προβλήματα-bugs. Αφού αναφερθούν τα προβλήματα αυτά από τους χρήστες, τότε το ποσοστό του phase update (Phased-Update-Percentage) αυτόματα κατεβαίνει στο 0. Το πακέτο σταματάει, δηλαδή δεν περνάει στα updates αποθετήρια και η υπηρεσία στέλνει αυτόματα e-mails στον δημιουργό του πακέτου για να τον ειδοποιήσει για το πρόβλημα. Με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών δεν θα λάβει το προβληματικό update του πακέτου, μέχρι αυτό να διορθωθεί.

Πηγή

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.