ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!
Το Lubutu 13.10 Aplha2 έχει κυκλοφορήσει. Αν θέλετε να το κατεβάσετε για να το δοκιμάσετε κάνετε κλικ εδώ.
Το Lubuntu είναι μια από τις ελαφρύτερες διανομές. Μάλλον η ελαφρύτερη από τα recognized derivatives του Ubuntu. Το LXDE είναι αρκετά βετλιωμένο και πιο σταθερό, ενώ η αλλαγή γλώσσας στο πληκτρολόγιο έχει πλέον αποκτήσει και GUI. Ξεχάστε τις εντολές στο τερματικό. Απλά προσθέστε στο Panel το Keyboard Layout Switcher, μετά κάντε ένα δεξί κλικ και πατήστε την πρώτη επιλογή «Keyboard Layout Handler settings». Θα εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο για να προσθέσετε γλώσσα και να καθορίσετε με ποια κουμπιά θέλετε να γίνεται η εναλλαγή. Κλικάρετε και το Do not reset existing options.
Μερικές αξιοσημείωτες αλλαγές.
Ενώ το Ubuntu σκέφτεται να αλλάξει τον default browser από τον Firefox στον Chromium, το Lubuntu δεν το σκέφτηκε και πολύ και έκανε ακριβώς το αντίθετο. Όσοι γνωρίζαμε το Lubuntu, ξέραμε πως έρχεται με τον Chromium ως προ-εγκατεστημένο περιηγητή, από την 13.10 ο προ-επιλεγμένος περιηγητής θα είναι ο Firefox.
Όπως ο ίδιος ο Julian Lavergne είπε, ο Firefox φαίνεται να είναι πιο σταθερός και να έχει καλύτερη συμπεριφορά στο άνοιγμα πολλών καρτελών, έναντι του Chromium. Επίσης είναι ένα κοινοτικό project. Ο Chromium ναι μεν είναι ανοιχτού κώδικα, ωστόσο δεν παύει να διατηρεί στενούς δεσμούς με την Google.
Τον Xscreensaver τον θυμάστε ; Ξεχάστε τον. Την θέση του πήρε η lock screen του LightDM, μιας και το Lubuntu χρησιμοποιεί μια παραμετροποιημένη έκδοση του LightDM ως display manager. Προσωπικά δεν με χαλάει καθόλου.
Έχετε ακούσει περί zRam ; Εν ολίγοις είναι ένα πρόγραμμα – ένα εργαλείο – για optimization. Αυξάνει τις επιδόσεις ειδικά σε υπολογιστές χαμηλών δυνατοτήτων. Μην περιμένετε να δείτε διαφορά σε υπολογιστές υψηλών επιδόσεων. Αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί μια εικονική συμπιεσμένη swap η οποία όμως, είναι αποθηκευμένη στην RAM και όχι σε κάποιον δίσκο. Όταν λοιπόν πλησιάσει η ώρα να κάνει swapping ο υπολογιστής, το zRam τον «σπρώχνει» να κάνει swapping από την συμπιεσμένη εικονική μνήμη που βρίσκεται στην RAM. Αρκετά πιο γρήγορο swapping από την κλασσική Swap. Αυτή η λειτουργία είναι πλέον ενσωματωμένη στο Lubuntu 13.10
Μην ξεχνάτε πως το Lubuntu απευθύνεται σε υπολογιστές χαμηλών δυνατοτήτων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν κάνει για νέους υπολογιστές. Προσέξτε μόνο διότι αν συνηθίσετε το Lubuntu, οτιδήποτε άλλο θα σας φαίνεται απελπιστικά αργό.
Το Lubuntu έχει δοκιμαστεί από χρήστες και τρέχει ικανοποιητικά και σε υπολογιστή με μόλις 256MB – 384MB RAM. Σε 512ΜΒ RAM, λένε πως δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
Εικόνα με ψευδο-pae πυρήνα
Ένα πρόβλημα που προκύπτει (και είναι και εύλογο), είναι τι γίνεται με τα Laptop – netbook που έχουν 32bit επεξεργαστή και απαιτεί non-PAE πυρήνα. Εκεί υπάρχει θέμα, καθώς δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε το Lubuntu, αφού έχουν αφαιρεθεί από την εικόνα .iso οι πυρήνες non-PAE.(πλέον όλοι οι πυρήνες είναι με PAE(Psychical Address Extension).
Κάποιος χρήστης (ή κάποιοι χρήστες) έφτιαξαν μια εικόνα .iso, UNOFFICIAL βέβαια, η οποία ενσωματώνει έναν πυρήνα ψευδό-PAE. Αξιόλογη προσπάθεια αν και δεν την έχω δοκιμάσει διότι δεν διαθέτω τέτοιον υπολογιστή(χωρίς υποστήριξη PAE). Όποιος διαθέτει τέτοιο υπολογιστή, τότε ας ακολουθήσει την διαδικασία που περιγράφεται στο Lubuntu Wiki να δει τα αποτελέσματα. Μιλάμε για την 13.10 η οποία είναι ασταθής ακόμη !
Επίλογος
Επίσης να υπενθυμίσουμε πως το Lubuntu αποφάσισε (γι’αυτή την έκδοση τουλάχιστον) να μην ακολουθήσει τον display server της Canonical (Mir), αλλά να παραμείνει ως έχει, στον Xserver.
Τέλος μην ξεχνάμε και τις πρόσφατες εξελίξεις από την συνάντηση των δύο ομάδων ανάπτυξης, LXDE & Razor-qt.