ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!
Η μετακίνηση του /home για έναν έμπειρο χρήστη μπορεί να είναι μερικές εντολές σε τερματικό (ή μια κονσόλα – VT), για έναν νέο χρήστη όμως δεν είναι απλά τα πράγματα. Παρακάτω θα ασχοληθούμε με αυτό. Την μετακίνηση όλου του /home (όχι μόνο του προσωπικού μας φακέλου μέσα στο /home).
Πρέπει να γνωρίζουμε πως, άλλο είναι το /home και άλλο ο προσωπικός μας φάκελος (π.χ /home/nikos). Μέσα στο /home μπορεί να «στεγάζονται» πολλοί προσωπικοί φάκελοι άλλων χρηστών που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή. (θα μετακινηθούν ΚΑΙ αυτοί)
Δίνουμε την εντολή
ls /home
για να τους δείτε όλους.
Για ποιο λόγο ;
Γιατί να μπει κάποιος στην παρακάτω διαδικασία να μετακινήσει τον /home (κατάλογο) κάπου αλλού ;
- Γιατί λένε πως είναι καλύτερο να έχεις ξεχωριστό /home σε περίπτωση αναβάθμισης διανομής.
- Για να ελευθερώσουμε χώρο από την κύρια εγκατάσταση.
Αν λοιπόν έχουμε κάνει εγκατάσταση το Ubuntu σε έναν χώρο π.χ 30-40GB και βλέπουμε ότι δεν μας φτάνει και επίσης έχουμε έξτρα χώρο στον δίσκο, τότε μπορούμε να προβούμε στις παρακάτω ενέργειες.
- Δημιουργία διαμερίσματος και διαμόρφωση
- Δημιουργία του καταλόγου /home
- Αντιγραφή του παλιού /home στο νέο.
- Επεξεργασία του Fstab
Δημιουργία διαμερίσματος και διαμόρφωση
Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, αλλά και επικίνδυνα, με το gparted. Το gparted είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για κάθε είδους εργασία που αφορά κατατμήσεις – κόψιμο – ράψιμο – συστήματα αρχείων κ.λ.π. Αν δεν το έχουμε εγκατεστημένο, το εγκαθιστούμε με την παρακάτω εντολή στο τερματικό
sudo apt-get install gparted
Αφού το ανοίξουμε (προσέχουμε ότι ζητά δικαιώματα διαχειριστή), τότε βρίσκουμε το διαμέρισμα που μας ενδιαφέρει (π.χ /dev/sda3) και το διαμορφώνουμε σε σύστημα αρχείων ext4. Με τη διαμόρφωση θα χαθούν ότι αρχεία υπάρχουν εκεί.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε διαμέρισμα, τότε επιλέγουμε τον δίσκο (π.χ /dev/sda) αν έχουμε παραπάνω από έναν, έπειτα συρρικνώνουμε και κόβουμε και διαμορφώνουμε το διαμέρισμα σε ext4 σύστημα αρχείων. Δεν θα παραθέσω εδώ κάποιον οδηγό για το Gparted, διότι το θεωρώ αρκετά εύκολο. Αρκετά εύκολο και για έναν αρχάριο χρήστη. Διαθέτει ένα επεξηγηματικό GUI (Graphical User Interface) το οποίο δεν θέλει ιδιαίτερες γνώσεις για να το καταλάβει κάποιος. Ωστόσο θα επαναλάβω πως είναι επικίνδυνο. Προσέξτε μην διαγράψετε-διαμορφώσετε κάποιο διαμέρισμα που χρειάζεστε. Επίσης να έχετε υπόψιν σας πως πάντα κόβουμε-συρρικνώνουμε από το τέλος στη αρχή (από δεξιά προς τα αριστερά).
Δημιουργία του καταλόγου /home
Αφού λοιπόν ετοιμάσουμε το διαμέρισμα, φυσικά εννοείται πως το μέγεθός του θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από του ήδη υπάρχον /home καταλόγου μας, ας υποθέσουμε πως το διαμέρισμα είναι το /dev/sda3.
Ανοίγουμε ένα τερματικό και δίνουμε
sudo mount /dev/sda3 /mnt
sudo mkdir /mnt/home
Αντιγραφή του παλιού /home στο νέο
Αυτό θα διαρκέσει κάπως, αναλόγως πόσο μεγάλο είναι το /home σας. Εδώ θα επικαλεστούμε την εντολή rsync. Αφού πρώτα συνδεθούμε (cd) στον κατάλογο root (όχι σαν χρήστης root).
cd /
sudo rsync -aAXv /home/* /mnt/home/*
θα μας επιστρέψει κάποια λάθη – κάποια «παράπονα» – ότι δεν μπορεί να αντιγράψει π.χ το .gvfs . Τα αγνοούμε. Επίτηδες δώσαμε την εντολή σε verbose mode , για να βλέπουμε τι γράφει. Μόλις τελειώσει, δίνουμε την diff για να δούμε τις διαφορές.
sudo diff -r /home /mnt/home
Οι διαφορές πρέπει να είναι για όσους καταλόγους ή αρχεία μας «παραπονέθηκε» η rsync ότι δεν μπορεί να αντιγράψει. Αφού είμαστε εντάξει, προχωράμε παρακάτω.
Επεξεργασία του Fstab
Κι εδώ χρειάζεται προσοχή. Πρώτα ας πάρουμε ένα backup.
sudo cp /etc/fstab /etc/fstab.backup
μετά δίνουμε την εντολή
sudo blkid
Με αυτή θα δούμε το UUID του διαμερίσματος που μας ενδιαφέρει (στην περίπτωση μας /dev/sda3).
Ανοίγουμε ένα άλλο τερματικό και αφήνουμε αυτό με το UUID ανοιχτό (για να το κάνουμε copy-paste).
Στο νέο τερματικό θα ανοίξουμε το /etc/fstab με τον αγαπημένο μας editor για να το επεξεργαστούμε. Στο Ubuntu ένας εύκολος και προ-εγκατεστημένος είναι ο gedit. (αν έχετε κάποιο παράγωγο του Ubuntu, π.χ Lubuntu, θα είναι ο leafpad… κ.α)
Κάνουμε μια αντιγραφή τον αριθμό UUID του /dev/sda3. Μόνο τον αριθμό, όχι τα εισαγωγικά. Μετά δίνουμε
gksudo gedit /etc/fstab
και προσθέτουμε την παρακάτω γραμμή.
UUID=επικόλληση τον αριθμό /home ext4 relatime,data=ordered,defaults 0 2
Αποθηκεύουμε το έγγραφο.
Backup του παλιού /home
Καλό είναι να πάρουμε ένα bakcup του παλιού /home σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
cd /
sudo mkdir old_home
sudo mv /home /old_home
Η επόμενη εντολή θα δείξει πως πήγε η μεταφορά.
sudo mount -a
Αν όλα πάνε καλά, τώρα πρέπει να έχουμε /home (το νέο μας /home στο /dev/sda3). Δείτε να περιεχόμενα, δείτε αν τα προγράμματα δουλεύουν σωστά, οι ρυθμίσεις και αν τα αρχεία σας είναι όλα εκεί.
cd
ls -la
Αφού είστε απόλυτα σίγουροι ότι όλα είναι εντάξει, κάνετε μια επανεκκίνηση.
Αφού συνδεθείτε χωρίς κάποιο πρόβλημα, στο νέο σας πλέον /home και επαναλαμβάνω πως όλα λειτουργούν σωστά, μπορείτε να διαγράψετε το παλιό.
Μεγάλη προσοχή στις παρακάτω εντολές μην διαγράψετε κάτι άλλο.
cd /
sudo rm -rf /old_home/
Είμαστε έτοιμοι.