Διόρθωση εκκίνησης με το boot-repair

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Το boot-repair είναι ένα πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να διορθώσετε τυχών προβλήματα εκκίνησης του λειτουργικού συστήματος Ubuntu. Για παράδειγμα , αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παρακάτω προβλήματα:

  • Δεν μπορώ να κάνω boot στα Windows αφού εγκατέστησα το Ubuntu
  • Επιλέγω την εισαγωγή Ubuntu αλλά μου εμφανίζει μια μαύρη οθόνη που γράφει «grub-rescue»
  • Ο grub-bootloader δεν εμφανίζεται καθόλου
  • Βλέπω μόνο μια μαύρη οθόνη και τίποτε άλλο
  • Πρόβλημα εκκίνησης σε UEFI/Secure Boot σύστημα

και άλλα διάφορα – παρόμοια προβλήματα που μπορεί να προκύψουν μετά την εγκατάσταση ενός νέου λειτουργικού συστήματος , είτε αυτό είναι τα Windows μετά το Ubuntu , είτε κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα Linux.

Απλή διόρθωση

Συνδέστε τον υπολογιστή σας στο Internet με ένα καλώδιο Ethernet.
Εισάγετε το CD ή Usb που έχετε φτιάξει και κάνετε boot από αυτό. Όταν εγκαταστήσατε το Ubuntu για πρώτη φορά , πιθανότατα το κάνατε μέσω κάποιου CD ή Usb (εκτός της περίπτωσης wubi.exe) , αυτά ονομάζονται και Live CD ή Live Usb. Εισάγετε στον υπολογιστή σας αυτό το Live CD ή Usb και ρυθμίστε τον έτσι ώστε να κάνει boot από αυτό. Όπως όταν εγκαταστήσατε το Ubuntu.
Προσοχή: Η έκδοση Ubuntu πρέπει να είναι μια ισχύουσα – υποστηριζόμενη έκδοση και όχι E.O.L. Δείτε εδώ έναν πίνακα με τις υποστηριζόμενες εκδόσεις.
Πατήστε , αν σας ζητηθεί , Try Ubuntu (Δοκιμή). Δεν θέλουμε να εγκαταστήσουμε ξανά το Ubuntu. Έπειτα ανοίξτε ένα τερματικό με τον συνδυασμό πλήκτρων (CTRL+ALT+T) και εκτελέστε τις παρακάτω εντολές μια-μια.

sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair && sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair

Αυτό που θα κάνουν οι παραπάνω εντολές , είναι να εγκαταστήσουν την εφαρμογή boot-repair και να την τρέξουν. Τελειώνοντας την εκτέλεση τους οι παραπάνω εντολές θα δείτε να ανοίγει ένα παράθυρο σαν το παρακάτω

1335260967

Πατήστε το Recommended repair για να προσπαθήσει το πρόγραμμα να διορθώσει τυχών λάθη που θα βρει στην εκκίνηση του υπολογιστή σας.
Σημαντικό
Όταν τελειώσει η διόρθωση , τότε το πρόγραμμα θα σας δώσει ένα URL με διάφορα στοιχεία (το boot-info). Αυτό το URL κρατήστε το και σε περίπτωση που δεν διορθωθεί η εκκίνηση του υπολογιστή σας , δείξτε το σε ένα φόρουμ υποστήριξης για περαιτέρω βοήθεια.

Advertisement