Latest Adobe Flash Player σε Firefox για Linux

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Ο Flash player της Adobe είναι ακόμη και σήμερα ένα αναγκαίο  «κακό». Ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν Online flash games(π.χ στο Facebook…κ.α.). Γράφω εδώ «αναγκαίο κακό» διότι αποτελεί μια από τις κύριες πηγές επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού, μαζί με άλλες βέβαια. Η HTML5 είναι το επόμενο βήμα, ακόμη όμως βρίσκεται στα σπάργανα.

Παρακάτω θα δούμε πως μπορεί κάποιος να έχει την τελευταία έκδοση του adobe flash player σε Linux, μιας και όσο γνωρίζουμε η Adobe έχει σταματήσει την υποστήριξη Linux λειτουργικών από την έκδοση 11.2.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 05.09.2016

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, το παραπάνω δεν ισχύει. Τελικά, η Adobe αποφάσισε να συνεχίσει την υποστήριξη Adobe Flash Player σε Linux (το λεγόμενο και NPAPΙ). Δείτε σχετικά.


Το ότι ο Flash Player  έχει σταματήσει στην έκδοση 11.2 για Linux, δεν σημαίνει ότι είναι μια παλιά έκδοση με την σημασία των ενημερώσεων ασφαλείας(vulnerable). Ενημερώσεις ασφαλείας έρχονται και εγκαθίστανται κανονικά. Νέα χαρακτηριστικά όμως, καθώς και η απαίτηση ορισμένων σελίδων για νεότερη έκδοση, δεν ικανοποιούνται. Η Adobe έχει επισημάνει ότι ακόμη και οι ενημερώσεις ασφαλείας θα εκδίδονται μέχρι και το 2017 (5 χρόνια από την ημερομηνία που σταμάτησε να δίνει νέες εκδόσεις του Flash player για Linux). Από εκεί και μετά, τέλος.

Έτσι η κοινότητα Linux βρήκε μια λύση με έναν wrapper που αναπτύσσεται στο github και φέρει το όνομα freshplayer. Το όλο εγχείρημα βέβαια το χρωστάμε στην Google και τον Chrome όπου ο τελευταίος flash player έρχεται ενσωματωμένος ως ένα πρόσθετο(plugin). Εάν κάποιος χρησιμοποιεί τον Google Chrome, τότε το παρακάτω tutorial του είναι άχρηστο. Αν όμως είναι λάτρης του Firefox και επιθυμεί τον τελευταίο Adobe Flash player (current 16.0.0.296), χωρίς να έχει παράλληλα εγκατεστημένο τον Google Chrome, μπορεί να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα αναλόγως την διανομή που έχει.

Αν θέλει κάποιος να έχει τον Google Chrome εγκατεστημένο παράλληλα με τον Firefox, τότε μπορεί να παραλείψει τα βήματα εγκατάστασης του Chrome Flash Player plugin, σε Ubuntu και Fedora. Για το Arch Linux αναφέρω στο τέλος(στο turorial για το Arch) τι μπορεί να γίνει.

Σημείωση ασφαλείας

Πριν απ’ όλα θα σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος wrapper δεν προσφέρει την ασφάλεια του Sandbox που προσφέρει ο Google Chrome. To sandboxing δεν εξαρτάται άμεσα από τον Flash Player αλλά από το πως αυτός ενσωματώνεται στον εκάστοτε περιηγητή. Η Google έχει αναπτύξει το δικό της sandboxing το οποίο όμως δεν ενσωματώνεται στον συγκεκριμένο wrapper(freshplayer). Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιο κακόβουλο λογισμικό διαπεράσει την ασφάλεια του ίδιου του Adobe Flash Player, τότε δεν θα συναντήσει άλλες δυσκολίες.

Για Ubuntu και παράγωγα


Καταρχήν κάνουμε απεγκατάσταση τον υπάρχων flash player(έκδοση 11.2). Ανοίγουμε ένα τερματικό και εκτελούμε

sudo apt-get --purge remove flashplugin-installer

Ρίχνουμε και μια ματιά στον κατάλογο του mozilla να δούμε αν υπάρχει κάποιο αρχείο εκεί

ls /usr/lib/mozilla/plugins/

δεν πρέπει να επιστρέψει : flashplugin-alternative.so

και προχωράμε στο να πάρουμε το plugin του Chrome. Χρειαζόμαστε το πρόσθετο από τον Google Chrome για να λειτουργήσει σωστά ο freshplayer.

Εγκατάσταση του Chrome Flash Player plugin

Μπορείτε να κάνετε τις παρακάτω εντολές copy-paste μια-μια. Αναφέρομαι σε Ubuntu 64bit. Αν έχετε 32bit αντικαταστήστε όπου βλέπετε amd64 με i386.

wget https://dl.google.com/linux/direct/google-chrome-stable_current_amd64.deb
mkdir google-chrome
dpkg -x google-chrome-stable_current_amd64.deb google-chrome/
sudo mkdir -p /opt/google/chrome/PepperFlash/
sudo rsync -aAXv google-chrome/opt/google/chrome/PepperFlash/* /opt/google/chrome/PepperFlash/
rm -rf google-chrome*

Έπειτα εγκαθιστούμε το freshplayerplugin από ένα αποθετήριο(PPA).

Εγκατάσταση του FreshPlayer player plugin

sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install freshplayerplugin

και πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Αν έχετε κάποιο παράγωγο του Ubuntu στο οποίο δεν λειτουργεί σωστά το add-apt-repository, μπορείτε να κατεβάσετε το deb πακέτο από αυτή τη σελίδα και να το εγκαταστήσετε, αλλά θα πρέπει να διαχειρίζεστε τις αναβαθμίσεις μόνοι σας. Αν υποθέσουμε ότι έχει κατέβει στον φάκελο Downloads, μπορείτε να το κάνετε εγκατάσταση με

cd Downloads
sudo dpkg -i freshplayerplugin...μπλα..μπλα.deb

Ανοίγοντας τώρα τον Firefox και βλέποντας στα plugins θα πρέπει να δούμε την νεότερη έκδοση του Flash player στην λίστα. Εναλλακτικά μπορούμε να επισκεφτούμε την επίσημη σελίδα για τον Adobe Flash Player και να το ελέγξουμε από εκεί.

freshplayer1

Τις αναβαθμίσεις για τον Flash Player θα πρέπει να τις κοιτάμε μόνοι μας. Αυτό ισχύει αν δεν έχουμε (δεν θέλουμε να έχουμε) εγκατεστημένο και τον Google Chrome παράλληλα με τον Firefox. Θα πρέπει να εκτελούμε το πρώτο σετ εντολών για να παίρνουμε το νέο πρόσθετο του Chrome.
Τις αναβαθμίσεις για το πρόσθετο freshplayer θα τις διαχειρίζεται το αποθετήριο(PPA) που προσθέσαμε.

Για Fedora

Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθήσουμε και σε Fedora (τρέχουσα σταθερή έκδοση Fedora 22). Αφού απομακρύνουμε τον Flash player (αν τον έχουμε ήδη εγκατεστημένο)

sudo dnf remove flash-plugin

Έπειτα θα πρέπει να κατεβάσουμε το rpm του Chrome από το επίσημο κανάλι της Google, να το κάνουμε αποσυμπίεση να πάρουμε το κατάλληλο plugin και να εγκαταστήσουμε το πρόσθετο freshplayer. Η διαφορά εδώ είναι πως δεν έχω βρει κάποιο αποθετήριο που να φιλοξενεί τον freshplayer, οπότε θα πρέπει να τον κάνουμε compile από τον πηγαίο κώδικα στο github, όπου και φιλοξενείται.

Εγκατάσταση του Chrome Flash Player plugin

Τις παρακάτω εντολές μπορείτε να τις κάνετε copy-paste μια-μια. Αναφέρομαι σε Fedora 64bit. Αντικαταστήστε το x86_64 με i386 αν έχετε Fedora 32bit.

wget https://dl.google.com/linux/direct/google-chrome-stable_current_x86_64.rpm
mkdir google-chrome
mv google-chrome-stable_current_x86_64.rpm google-chrome/
cd google-chrome/
rpm2cpio google-chrome-stable_current_x86_64.rpm | cpio -idmv
cd && sudo mkdir -p /opt/google/chrome/PepperFlash/
sudo rsync -aAXv google-chrome/opt/google/chrome/PepperFlash/* /opt/google/chrome/PepperFlash/
rm -rf google-chrome*

Εγκατάσταση του FreshPlayer plugin

sudo dnf -y install binutils git cmake ragel glib2-devel pulseaudio-libs-devel pango-devel xorg-x11-server-devel mesa-libGL-devel mesa-libGLES-devel libconfig-devel libevent-devel freetype cairo-devel gtk+-devel gtk+extra-devel openssl-devel libva-devel libvdpau-devel libv4l-devel
git clone https://github.com/i-rinat/freshplayerplugin.git
cd freshplayerplugin/ && mkdir build && cd build
cmake -DCMAKE_BUILD_TYPE=RelWithDebInfo ..
cd .. && make
cp -f libfreshwrapper-pepperflash.so ~/.mozilla/plugins/
chmod 644 ~/.mozilla/plugins/libfreshwrapper-pepperflash.so
cp data/freshwrapper.conf.example ~./config/freshwrapper.conf

Πλέον θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

fedora22-flashplayer

Κι εδώ θα πρέπει να παρακολουθούμε μόνοι μας για τυχών αναβαθμίσεις του Flash player. Εκτελούμε ξανά τις εντολές από το πρώτο σετ εντολών (wget..κλπ) για να πάρουμε την νέα αναβάθμιση(εκτός αν έχουμε τον Chrome εγκατεστημένο οπότε και δεν χρειάζεται).
Για τυχών αναβαθμίσεις του Freshplayer plugin θα πρέπει να κοιτάμε στο github με τις παρακάτω εντολές

cd freshplayerplugin
git pull

Αν δούμε αναβάθμιση στον κώδικα ή στην έκδοση (κοιτάμε μέσα στο ChangeLog) θα πρέπει να διαγράψουμε τον φάκελο build, καθώς και το plugin από τον φάκελο ~/.mozilla/plugins/ και να ακολουθήσουμε ξανά το δεύτερο σετ εντολών.

rm -rf freshplayerplugin/build
rm ~/.mozilla/plugins/libfreshwrapper-pepperflash.so

και ακολουθούμε το δεύτερο σετ εντολών ξανά, από την εντολή

cd freshplayerplugin/ && mkdir build && cd build

και μετά (συμπεριλαμβανομένης και αυτής).

Για Arch Linux

Σε Arch Linux τα πράγματα είναι πιο εύκολα και αυτό εξαιτίας του AUR. Από εκεί κάνετε εγκατάσταση πρώτα το chromium-pepper-flash και έπειτα το freshplayerplugin-git.

Τα παραπάνω πακέτα θα φροντίσουν να κάνουν όλα αυτά που κάναμε χειροκίνητα π.χ. στο Fedora 22. Τις αναβαθμίσεις και του Flash Player αλλά και του Fresh Player plugin θα τις διαχειρίζεται ο εκάστοτε AUR helper που έχετε.

Με τον Google Chrome εγκατεστημένο παράλληλα με τον Firefox:

Σε περίπτωση που θέλει κάποιος να έχει τον Google Chrome εγκατεστημένο παράλληλα με τον Firefox, μπορεί να παραλείψει την εγκατάσταση του chromium-pepper-flash, αλλά θα πρέπει να κάνει κάποια έξτρα βήματα.

  • Πρώτα επεξεργασία του PKGBUILD του freshplayerplugin-git και αφαίρεση από τις εξαρτήσεις του chromium-pepper-flash.
  • Έπειτα εγκατάσταση του freshplayerplugin-git κανονικά.
  • Μετά επεξεργασία του αρχείου /etc/freshwrapper.conf και αλλαγή της διαδρομής του pepperflash από:
  • pepperflash_path = "/usr/lib/PepperFlash/libpepflashplayer.so"
    

    σε

    pepperflash_path = "/opt/google/chrome/PepperFlash/libpepflashplayer.so"
    

και είμαστε έτοιμοι.

libfreshplayer-arch

Η σελίδα του Fresh Player plugin στο Github: Fresh Player Plugin

11 σκέψεις σχετικά με το “Latest Adobe Flash Player σε Firefox για Linux

  1. Δεν μπορω να σβησω το αρχειο flashplugin-alternative.so με δεξι κλικ…
    τι χρειαζετε να κανω?

    linux mint 17.2 cinnamon rafaella x64bit.

    1. Χρειάζεται δικαιώματα Admin(root) για να διαγραφεί το αρχείο από την συγκεκριμένη τοποθεσία.
      Μπορείς μέσω τερματικού να δώσεις

      sudo mv /usr/lib/mozilla/plugins/flashplugin-alternative.so ~/ 
      

      Έτσι θα μετακινηθεί το αρχείο στον προσωπικό σου κατάλογο. Αφού όλα λειτουργήσουν σωστά και είσαι ευχαριστημένος, μπορείς να το διαγράψεις από τον προσωπικό σου κατάλογο.

    1. OK. Σε μένα δεν χρειάστηκε. Με την απομάκρυνση του πακέτου διαγράφηκε και αυτό. Δεν θυμάμαι όμως αν είχα δώσε απλό remove ή μαζί με –purge.
      Καλά έκανες και το αφαίρεσες, έτσι έπρεπε να γίνει.

  2. Ευχαριστω κι εγω με την σειρα αλλα εχω κανει την ολη διαδικασια στα ubuntu 12.04 και μετα την τελευταια εκδοση του firefox – 36.0.4 – παρατηρω καποιο προβληματα που δεν τα ειχα πριν, οπως πχ στο youtube δεν μου εμφανιζει στο βιντεο κατω, την μπαρα με το play/pause και ολα τα αλλα.
    Τι μπορω να κανω σ’αυτην την περιπτωση?
    Ισως η δυνατοτητα να βαλω ξανα την εκδοση adobe flash player 11.2?

    1. Προσωπικά κι εγώ έχω προβλήματα με τον Firefox, από την τελευταία έκδοση (ακόμη και σε Windows). Κρασάρει όταν προσπαθήσω να δω κάποιο βίντεο. Την επαναφορά μπορείς να την κάνεις εύκολα, αναλόγως ποια διαδικασία ακολούθησες. Μπορείς να αφαιρέσεις το πακέτο freshplayer, καθώς και το αποθετήριο. Μετά διαγράφεις και το πρόσθετο της Google (αν το έχεις κάνει έτσι) και κάνεις εγκατάσταση πάλι το κανονικό plugin.

      sudo apt-get remove freshplayerplugin
      sudo add-apt-repository –remove ppa:nilarimogard/webupd8
      sudo apt-get update
      sudo rm /opt/google/chrome/PepperFlash/ -vf
      sudo apt-get install flashplugin-installer

      1. Ευχαριστω πολυ για τις οδηγιες, δειχνει να εχει λυθει το προβλημα.
        Ισως να μην ειναι απολυτα συμβατο το fresh player plugin.

      2. Αν και η αληθεια ειναι οτι το προβλημα το ειχα στο λαπτοπ ενω στο desktop που συνεχιζω να το εχω εγκτατεστημενο δεν ειχα προβλημα.
        Και στους 2 υπολογιστες εχω τα ubuntu 12.04

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.