Jabber server απo το Hackerspace.GR

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Περί XMPP/Jabber

Το XMPP (Extensible Messaging and Presence Protocol) είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας το οποίο βασίζεται στην XML (Extensible Markup Language). Μέσω αυτού του πρωτοκόλλου μπορούμε να ανταλλάξουμε μηνύματα σε πραγματικό χρόνο. Είτε αυτά είναι μηνύματα κειμένου, είτε μέσω κάποιας άλλης μορφής, όπως ήχος ή βίντεο (πχ τηλεδιάσκεψη).
Αναπτύχθηκε αρχικά από την ανοιχτή κοινότητα του Jabber το 1999, γι’ αυτό και έχει επικρατήσει έως και σήμερα (για ιστορικούς περισσότερο σκοπούς) να αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο ως Jabber.
Το διαφορετικό με αυτό, σε σχέση με άλλα που υπάρχουν, είναι το ανοιχτό πρότυπο πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε και συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Η αρχιτεκτονική του XMPP είναι παρόμοια με εκείνη του e-mail και είναι εκείνη που ονομάζουμε αποκεντρωμένη (decentralized). Βασίζεται στο πρότυπο πελάτη-εξυπηρετητή (client-server). Οι clients δε μιλάνε απευθείας μεταξύ τους, ενώ οποιοσδήποτε μπορεί να τρέχει τον δικό του XMPP server.
Δε χρειάζεται να υπάρχει μια κεντρική υπηρεσία (server) και αυτό από μόνο του καταλαβαίνουμε ότι ενισχύει το ρόλο της ιδιωτικότητας και προσδίδει μια άλλου είδους εμπιστοσύνη, καθώς δε συγκεντρώνονται τα πάντα σε ένα κεντρικό σημείο (server).

Κάθε χρήστης του δικτύου έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που ονομάζουμε JID (Jabber ID), το οποίο είναι της μορφής e-mail. Αποτελείται από το username του και το όνομα του δικτύου στο οποίο έχει κάνει εγγραφή.
Παράδειγμα: nickth@gnu.gr . Εδώ βλέπουμε το όνομα χρήστη (nickth) και το δίκτυο gnu.gr στο οποίο έχει κάνει εγγραφή ο χρήστης, ενώ στο δίκτυο αυτό τρέχει ένας XMPP/Jabber server.

Περί gnu.gr

Εδώ ερχόμαστε και στο προκείμενο. Το γνωστό σε όλους μας hackerspace.gr ξεκίνησε το δικό του Jabber δίκτυο, ονόματι gnu.gr, στο οποίο τρέχει ένας XMPP server. Την αρχή των αποκεντρωμένων και ανοιχτών υπηρεσιών την είχε κάνει με το librenet, ένα social media ανοιχτού κώδικα, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε κάποιες πληροφορίες εδώ.
Πρόσφατα και με δημοσίευσή του στο librenet, ανακοίνωσε τη νέα Jabber υπηρεσία. Το Jabber βέβαια οι περισσότεροι ίσως το γνωρίζατε ήδη, ίσως έχετε ήδη λογαριασμό σε κάποιον άλλο server, δεν έχει όμως σημασία. Προσωπικά όταν είχα πάει κάποια στιγμή στο jabber.org για να κάνω εγγραφή, οι εγγραφές ήταν κλειστές. Παρεμπιπτόντως, το jabber.org ΔΕΝ είναι κάποια κεντρική υπηρεσία. Είναι απλά ένας XMPP server ο οποίος έχει αυτό το όνομα.

Για να κάνουμε έγγραφή δεν έχουμε παρά να επισκεφτούμε τη σελίδα https://gnu.gr και να συμπληρώσουμε τη σχετική φόρμα εγγραφής. Προσέξτε ότι δεν αποθηκεύουν στοιχεία όπως όνομα χρήστη/κωδικό. Μη χάσετε τον κωδικό σας διότι δε θα μπορείτε να τον επαναφέρετε.

Κάποιες από τις εφαρμογές/clients οι οποίες προτείνονται στη σελίδα είναι: Pidgin, Adium, TorMessenger…κλπ. Προσωπικά χρησιμοποιώ Pidgin και πάμε να δούμε την προσθήκη του λογαριασμού μας σε αυτό.

Ρύθμιση Pidgin

Αφού (εννοείτε) το έχουμε εγκαταστήσει, το ανοίγουμε και θα μας καλωσορίσει με τη παρακάτω εικόνα.

pidgin1

Πατάμε στο Accounts, έπειτα στο Manage Accounts και έπειτα στο Add ώστε να προσθέσουμε ένα καινούριο λογαριασμό.

pidgin2

Βλέπουμε τα βασικά στοιχεία τα οποία πρέπει να συμπληρώσουμε. Το Resource μπορούμε να το αφήσουμε κενό, εκτός και αν θέλουμε να δημιουργήσουμε λογαριασμούς σε διαφορετικές συσκευές (πχ mobile, desktop, laptop..κλπ). Τότε, αν κάποιος μας στείλει μήνυμα πχ στο nickth@gnu.gr/desktop, αυτό θα το λάβουμε στη συγκεκριμένη συσκευή. Για να μη μπερδευτούμε με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, χρησιμοποιούμε το γενικό nickth@gnu.gr.

Είμαστε έτοιμοι.

pidgin3

Κάνοντας κλικ στο κουτάκι, θα ξεκινήσει η σύνδεση στο δίκτυο. Εκεί μπορούμε να προσθέσουμε JIDs από άτομα που γνωρίζουμε και θέλουμε να συνομιλούμε μαζί τους με ασφάλεια.
Βλέπετε ότι το pidgin δε χρησιμοποιείται μόνο για Jabber, αλλά υποστηρίζει ένα κάρο άλλα πρωτόκολλα σύνδεσης. Το χρησιμοποιώ και για το IRC.

Ασφάλεια-Κρυπτογράφηση συνομιλιών

Το XMPP δεν υποστηρίζει εγγενώς end-to-end κρυπτογράφηση.
Για το pidgin υπάρχει ένα πρόσθετο (plugin) που ενεργοποιεί τη συνομιλία OTR (Off-The-Reccord messaging). Αυτή παρέχει κρυπτογραφημένη συνομιλία, μόνον όμως σε επίπεδο text messaging. Δεν υποστηρίζεται κρυπτογράφηση φωνής/βίντεο.
Αναλόγως τη διανομή Linux που τρέχετε, μπορείτε να εγκαταστήσετε το πρόσθετο και να το ενεργοποιήσετε μέσω του μενού του Pidgin, Tools → plugins.

pidgin4

Εμένα θα με βρείτε με το JID nickth@gnu.gr (όπως πρέπει να έχετε ήδη καταλάβει) και πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα του hackerspace.gr, για άλλη μια φορά, για τις υπηρεσίες που μας προσφέρει.



– Και που τις βρήκες τις πληροφορίες για το XMPP/Jabber ; (aka Πηγή)
https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page
– Για το Pidgin; μόνον αυτά είναι;
– Τι είπες τώρα ! για το Pidgin δεν ξύσαμε ούτε την επιφάνεια. Πάρε να ‘χεις.
– Και που το πρωτό-είδες αυτό για τον server του hackerspace;
– Στη σελίδα τους περίεργε. https://www.hackerspace.gr . Αν δεις στα updates το γράφει.
Κάνοντας κλικ εκεί, σε μεταφέρει στη δημοσίευση στο librenet.

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Jabber server απo το Hackerspace.GR

  1. Το Pidgin γενικά είναι πολύ καλός client, ίσως ένας από τους καλύτερους. Το μόνο αρνητικό είναι πως δεν κρατάει το history όλης της συνομιλίας με κάποιον άλλο χρήστη μόνιμα και έτσι δεν μπορείς να δεις παλιές συνομιλίες σε μεταγενέστερο χρόνο. Από την άλλη το Conversations πιστεύω πως είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή σε client για chat καθώς υποστηρίζει και history και sync μεταξύ των μηνυμάτων εάν είσαι συνδεδεμένος στο ίδιο account από πολλούς clients. Το έχω κάνει build από το GitHub (γιατί να πληρώσω αφού είναι open να φτιάξεις το apk) και είμαι πλήρως ικανοποιημένος.

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.