LFCS – Εντυπώσεις και Tips

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 05.04.2016

Εισαγωγή

Για όσους/ες δεν γνωρίζουν τι είναι το LFCS, το LFCS είναι μια πιστοποίηση που δίνει το Linux Foundation σε σχέση με τις γνώσεις που έχει κάποιος/α ως διαχειριστής συστημάτων Linux.
LFCS = Linux Foundation Certified Sysadmin. Μπορεί να το συναντήσετε και ως Linux Foundation Certified System Administrator, ωστόσο η συντομογραφία που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι η LFCS.
Υπάρχει αντίστοιχα και το LFCE = Linux Foundation Certified Engineer.
Για να δώσετε την εξέταση, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρεις διανομές Linux. Αυτή τη στιγμή διαθέσιμες είναι οι:
1) Ubuntu, 2) CentOS, 3) openSUSE.

Προσωπικά επέλεξα το Ubuntu και θα προτείνω να επιλέξετε την διανομή εκείνη με την οποία νιώθετε πιο οικεία.
Επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα.


 

Περιεχόμενα

 1. Τα υπέρ και τα κατά
  • Υπέρ
  • Κατά
 2. Κανόνες και γραμμές
 3. Τα Topics
 4. Η εκπαίδευση(Training)
 5. Η φύση της εξέτασης και ταυτοποίηση
 6. Εντυπώσεις
 7. Tips
 8. Αποτελέσματα και πιστοποιητικό

Σημαντική σημείωση

Όλα όσα αναφέρονται σε αυτό το άρθρο ισχύουν μέχρι και την ημέρα της δημοσίευσής του ή της ενημέρωσής του. Επειδή όλα είναι ρευστά (Topics, Policies…κλπ), σιγουρευτείτε ότι έχετε διαβάσει και κατανοήσει τα όσα γράφονται στην επίσημη σελίδα.


 

Τα υπέρ και τα κατά

Πίσω στα περιεχόμενα →
Κάποια υπέρ και κατά έτσι όπως τα έχω αξιολογήσει εγώ.

Υπέρ

1. Μπορείτε να δώσετε εξετάσεις από την άνεση του σπιτιού σας.
2. Η εξέταση είναι εντελώς πρακτική. Δουλεύετε πάνω σε αληθινό server.
3. Τη πιστοποίηση για Linux θα τη πάρετε από το Linux Foundation.
4. Έχετε (πλέον και με ότι ισχύει σήμερα) δεύτερη ευκαιρία δωρεάν (free re-take) εξέτασης σε περίπτωση αποτυχίας.
5. Από την στιγμή που θα αγοράσετε το δικαίωμα εξέτασης, έχετε ένα χρόνο στην διάθεσή σας για να προετοιμαστείτε.
6. Αν επιτύχετε στην εξέταση, σας προσφέρεται δωρεάν διαφήμιση (της επιτυχίας σας) στο Linkedin. Ακόμη, αν θέλετε μπορείτε να διαφημιστείτε μέσω του ίδιου του Linux Foundation (δωρεάν).

Κατά

1. Η εξέταση γίνεται μέσω περιηγητή Chrome ή Chromium, μόνο!
2. Το πιστοποιητικό λήγει σε δύο χρόνια από την ημερομηνία έκδοσής του και για την ανανέωση(renewal) απαιτείται εκπαίδευση τουλάχιστον 16 ωρών σε συγκεκριμένους φορείς (αυτό ίσως κοστίζει ακριβά κάποιες φορές).
3. Η εξέταση είναι μόνον στην αγγλική γλώσσα, ΑΝ ΚΑΙ γίνεται προσπάθεια μετάφρασης και σε άλλες γλώσσες.
4. Ο χρόνος που έχετε είναι μόλις 120 λεπτά.

Σε ότι αφορά το
«2. Η εξέταση είναι εντελώς πρακτική. Δουλεύετε πάνω σε αληθινό server.» το οποίο έχω κατατάξει στα Υπέρ, πιστεύω ότι όλες οι εξετάσεις θα έπρεπε να είναι πρακτικές. Εκεί φαίνεται άλλωστε αν κάποιος/α έχει καταλάβει και μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά που έχει διαβάσει στη θεωρία. Εξάλλου η θεωρία από τη πράξη πολλές φορές διαφέρει αρκετά.
Σε ότι αφορά το «4. Ο χρόνος που έχετε είναι μόλις 120 λεπτά.» το οποίο έχω τοποθετήσει στα Κατά, θα εξηγήσω παρακάτω γιατί. Πάντως ΔΕΝ είναι αρκετός.

 

Κανόνες και γραμμές

Πίσω στα περιεχόμενα →
Πριν κλείσετε (δηλαδή πληρώσετε) για την εξέταση, διαβάστε τους κανόνες και τις γραμμές πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσετε. Μέσα σε αυτές, μεταξύ άλλων, αναφέρει

LF makes exams available to you solely to test your knowledge of the exam subject
matter for which you seek Certification. You are expressly prohibited from disclosing,
publishing, reproducing, or transmitting any exam and any related information
including, without limitation, questions, answers, worksheets, computations,
drawings, diagrams, length or number of exam segments or questions, or any
communication, including oral communication, regarding or related to the exam
(known collectively as “Confidential Information”), in whole or in part, in any form or
by any means, oral or written, electronic or mechanical, for any purpose.

Επίσης

In addition, LF may, in its sole discretion, revoke any and all
Certifications you may have earned, and permanently ban you from earning future
Certifications, under any of the following circumstances:
• If you threaten to harm, bully or in any way harass any LF or Exam Proctoring
Partner employee or contractor (whether verbally or in writing, including
through electronic communications or external web postings);
• If you breach the terms and conditions of this Agreement;
• If LF determines, in its sole discretion pursuant to Section 6, that you have
undertaken or participated in Exam Misconduct as defined in Section 4.3 or
violated the Professional Code of Conduct as defined in Section 5;
• If you have been convicted of a crime that LF deems, in its sole discretion, in
any way harms or affects LF’s or the Program’s reputation, goodwill or
security; or
• If you have lost or settled a civil case in which LF is the plaintiff and the claim
arose from any alleged damage to LF, its brand, goodwill or reputation.

Οπότε μην περιμένετε να διαβάσετε κάποιο spoiler (να το πω έτσι) σε αυτό το άρθρο. Θα δώσω κάποια Tips τα οποία φαντάζομαι ότι θα βοηθήσουν όσους/ες θα δώσουν εξετάσεις για πρώτη φορά, αλλά μέχρι εκεί.
Αναφέρει και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα όπως τις πολιτικές των Refunds, Cancellations, Rescheduling…κλπ

 

Τα Topics

Πίσω στα περιεχόμενα →
Τα Topics στα οποία θα εξεταστείτε και έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, μπορείτε να τα δείτε σε μορφή PDF σε αυτό το σύνδεσμο(έκδοση 2.16)

 

Η εκπαίδευση(Training)

Πίσω στα περιεχόμενα →
Εδώ ερχόμαστε ίσως στο πιο δύσκολο κομμάτι. Μιας και δεν υπάρχει κάποια στάνταρ ύλη για να διαβάσει κάποιος(τουλάχιστον όχι ακόμη). Δίνονται μεν τα Topics, αλλά πρέπει ο καθένας μόνος του να τα «αποκρυπτογραφήσει» ώστε να διαβάσει αυτά που πρέπει.
Υπάρχουν αρκετοί οδηγοί, tutorials στο Web. Τόσοι πολλοί μάλιστα που κάποιος μπορεί να χαθεί εύκολα και στο τέλος να μη ξέρει τι διαβάζει.
Επίσης, λόγω του ότι η εξέταση-πιστοποίηση είναι σχετικά καινούρια (σε σχέση με άλλες που κυκλοφορούν), δεν έχει βγει υλικό (πχ κάποιο Οnline Course) που να στοχεύει στο LFCS.

 1. Ως Online Course επί πληρωμή, κάτι το οποίο προτείνει και το Linux Foundation, μπορείτε να δείτε στο LinuxAcademy.
 2. Υπάρχει ένας σχετικά καλός οδηγός στο Techmint.com.
 3. O Eliasps από τη κοινότητα Ubuntu-GR έχει μεταφράσει έναν οδηγό 24 κεφαλαίων ο οποίος διατίθεται ως βοήθημα από το ίδιο το Linux Foundation. Μπορείτε να τον βρείτε στο φόρουμ της Ελληνικής κοινότητας, είτε στο Gitbook.

Βασικό κομμάτι της εκπαίδευσης πρέπει να είναι η πρακτική άσκηση. Ότι βλέπετε και ότι μαθαίνετε καλό είναι να το κάνετε πράξη. Ένας καλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να στήσετε ένα server σε VirtualBox. Επαναλαμβάνω server (όχι desktop). Εξάλλου δεν επιτρέπονται copy-paste με το ποντίκι και όσο να το κάνεις το τερματικό (στο Desktop) έχει κάποιες μικρές (ίσως όμως σημαντικές) διαφορές-ευκολίες, τις οποίες δεν διαθέτει μια κονσόλα.

Έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου να ξεκινήσω μια σειρά από video-tutorials τα οποία να επικεντρώνονται στα Topics του LFCS. Αν και όταν το φέρω στο μπροστινό μέρος (του μυαλού μου), θα ενημερώσω.

 

Η φύση της εξέτασης και η ταυτοποίηση

Πίσω στα περιεχόμενα →
Όπως ανέφερα ήδη, η εξέταση γίνεται μέσω περιηγητή. Αυτός πρέπει να είναι είτε Chrome, είτε Chromium και αυτό διότι απαιτείται ένα πρόσθετο το οποίο υπάρχει μόνον εκεί. Ανοίξτε την σελίδα με το Compatibility Check και θα το δείτε εκεί στον πίνακα.
Πριν ξεκινήσετε την εξέταση πρέπει να γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων σας. Θα πρέπει να επιδείξετε είτε ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης, οτιδήποτε πιστοποιεί τα στοιχεία σας τα οποία πρέπει να αναφέρονται και με λατινικούς χαρακτήρες. Οπότε, φροντίστε να δώσετε το αληθινό σας όνομα και επώνυμο, όπως ακριβώς αναγράφεται στο έγγραφο που θα παρουσιάσετε για ταυτοποίηση.
Στην άλλη μεριά της σύνδεσης θα υπάρχει ένας επιτηρητής (proctor) που θα σας καθοδηγήσει για όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε πριν ξεκινήσει η εξέταση. Να ξέρετε ότι έχει πλήρη πρόσβαση στον υπολογιστή σας (μέσω του screen sharing εννοώ) και βλέπει επακριβώς ότι κάνετε.
Υπάρχουν απαγορεύσεις και πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε. Αυτό που προσωπικά μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν επιτρέπεται ούτε καν νερό να υπάρχει στο γραφείο που βρίσκεται ο υπολογιστής σας. Διαβάστε προσεκτικά τι πρέπει (και τι δεν πρέπει) να κάνετε.

Η εξέταση λαμβάνει μέρος σε αληθινό server ο οποίος έχει στηθεί γι’ αυτή τη δουλειά. Θα σας ζητηθεί να ολοκληρώσετε κάποια tasks, μέσα σε 120 λεπτά. Δείτε ένα preview παρακάτω.

preview-exam

Ο χρόνος που σας δίδεται είναι 120 λεπτά και πραγματικά δεν είναι αρκετός. Τα tasks που πρέπει να ολοκληρώσει κάποιος, ναι μεν μπορούν να χαρακτηριστούν μικρά, αλλά είναι πολλά. Αν δεν το υπολογίσετε σωστά, μπορείτε να μείνετε από χρόνο, άνετα.


 

Εντυπώσεις

Πίσω στα περιεχόμενα →
Οι εντυπώσεις που αποκόμισα από την εξέταση ήταν σε γενικό βαθμό καλές. Η ίδια η εξέταση μου φάνηκε μέτρια έως δύσκολη (σε κάποια σημεία), αλλά αυτό εξαρτάται από τις γνώσεις και την εμπειρία που έχει ο καθένας.
Ο επιτηρητής ήταν συνεργάσιμος και με διάθεση για βοήθεια, όπου είχα απορία (σχετικά με το περιβάλλον εργασίας). Το περιβάλλον στο οποίο θα δουλέψετε είναι κάπως περίεργο. Μην ανησυχείτε όμως, ακόμη και αν αποτύχετε την πρώτη φορά, υπάρχει και το free re-take.

 

Τips

Πίσω στα περιεχόμενα →
Θα παραθέσω κάποιες συμβουλές οι οποίες ελπίζω να βοηθήσουν και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας.
1. Προετοιμαστείτε καλά.
Η προετοιμασία σας πρέπει να έχει σχέση με την πρακτική άσκηση. Διαβάστε μεν, αλλά κάντε τα πράξη δε. Εξαρτάται από την εμπειρία και τις γνώσεις που έχει ο καθένας, αλλά υπολογίζω ότι τρεις μήνες προετοιμασίας είναι εντάξει.
2. Δώστε σημασία στον χρόνο.
Ο χρόνος που σας διατίθεται είναι 120 λεπτά. Τα tasks που πρέπει να ολοκληρώσετε (δεν θυμάμαι ή δεν μπορώ να αναφέρω πόσα είναι), είναι ίσως μικρά, αλλά υπολογισμένα έτσι ώστε να τα ολοκληρώσει κάποιος όλα μόνον αν τα γνωρίζει. Αν δεν γνωρίζετε κάποιο task αφήστε το για το τέλος. Πάτε στο επόμενο και γυρίστε σε αυτό αν σας περισσέψει χρόνος. Είναι πολύ καλύτερο να μην ολοκληρώσετε κάποιο task, παρά να παραλείψετε ολόκληρο section (από tasks) λόγω έλλειψης χρόνου.

 1. Μάθετε να χρησιμοποιείτε την man
  Η τεκμηρίωση που υπάρχει σε μια διανομή επιτρέπεται να την διαβάσετε. Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να θυμάται απ’ έξω όλες τις παραμέτρους μιας εντολής. Αν για παράδειγμα θυμάστε με ποια εντολή μπορείτε να συμπιέσετε έναν κατάλογο (tar), αλλά όχι την παράμετρο η οποία θα στείλει αυτόν τον συμπιεσμένο κατάλογο σε συγκεκριμένη τοποθεσία (-C), μπορείτε με την man tar να ψάξετε και να βρείτε την συγκεκριμένη παράμετρο.
  Μην καταναλώνετε όμως πολύ χρόνο σε αυτό. Θυμηθείτε ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος και δεν είναι με το μέρος σας.
 2. Μάθετε να χρησιμοποιείτε τον tmux
  Τον tmux ίσως να μην τον γνωρίζετε, αλλά είναι ένα πολύ βοηθητικό εργαλείο ειδικά όταν δουλεύουμε σε κονσόλα. Σας επιτρέπει να κάνετε αρκετά πράγματα. Λειτουργεί με shortcuts και δεν είναι ανάγκη να τα μάθετε όλα.
  Επιτρέπεται να εγκαταστήσετε πακέτα σε μια διανομή. Ο tmux (κατά τη γνώμη μου) είναι από εκείνα τα πακέτα που πρέπει να εγκαταστήσετε πρώτα απ’ όλα. Δείτε την κεντρική σελίδα του.

 3. Μάθετε να χρησιμοποιείτε καλά έναν cli editor
  Θα σας εξυπηρετήσει να γνωρίζετε καλά έναν cli editor (nano, vi). Όταν λέω «καλά», εννοώ να μην κολλάτε πουθενά. Όχι μόνο να επεξεργαστείτε κάποιες λέξεις και να αποθηκεύσετε το έγγραφο, αλλά να γνωρίζετε shortcuts για γρήγορη περιήγηση, αντικατάσταση λέξεων(find and replace)…κλπ.

Για ότι απορίες έχετε (κάτι ίσως να έχω παραλείψει) ρωτήστε αφήνοντας ένα σχόλιο. Εφόσον γνωρίζω και επιτρέπεται να απαντήσω, θα λάβετε απάντηση άμεσα.


 

Αποτελέσματα και πιστοποιητικό

Πίσω στα περιεχόμενα →
Τα αποτελέσματα θα σας ταχυδρομηθούν ηλεκτρονικά μετά από τρεις εργάσιμες ημέρες. Για να επιτύχετε και να πάρετε το πιστοποιητικό θα πρέπει να καταφέρετε βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση του 74%.

Το πιστοποιητικό σας θα μοιάζει κάπως έτσι:

Certificate-LFCS

Έχοντας κάποιος το επώνυμό σας, όπως αυτό αναγράφεται επακριβώς στο πιστοποιητικό, καθώς και το Certificate ID Number, μπορεί να πιστοποιήσει ότι είναι έγκυρο πηγαίνοντας σε αυτή τη σελίδα.

Καλή Επιτυχία!

Advertisement

2 σκέψεις σχετικά με το “LFCS – Εντυπώσεις και Tips

 1. hi,

  Θα μπορούσες να μου πεις τι έχεις κάνει όσον αφορά την ανανέωση? Έχεις ανανεώσει το certification?

  Αν έδινες ξανά εξετάσεις θα διάλεγες το LFCS ή κάποιο άλλο?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  1. Για την ανανέωση είχα κάνει κάποιες ώρες Online μαθημάτων που απαιτούνταν και ανανεώθηκε για άλλα δυο χρόνια. Τώρα αυτή η επιλογή έχει αφαιρεθεί και πρέπει να δώσεις εκ νέου εξετάσεις. Αν έδινα ξανά, ή όταν θα δώσω ξανά, θα επιλέξω το LFCE.

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.