Το Fedora 21 φέρνει υποστήριξη Wayland

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Πριν αρχίσω να ασχολούμαι με το Fedora, διάβαζα συνεχώς γι’ αυτό το bleeding edge feature, την αστάθεια και όλα τα σχετικά.

«Αν θέλεις σταθερό σύστημα προτίμησε CentOS ή RHEL(αν είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις)..κλπ». Εγκαθιστώντας το Fedora 20 στο Laptop (από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε) οφείλω να ομολογήσω πως δεν αντιμετώπισα ποτέ κάποιο πρόβλημα, είτε σπασίματος, είτε με τα updates ή οτιδήποτε άλλο. Ότι πρόβλημα αντιμετώπισα οφειλόταν σε δικές μου «αλχημείες», είτε ενεργοποιώντας το «rawhide» αποθετήριο, είτε κάνοντας διάφορα άλλα. Ακόμη και το «updates-testing» αποθετήριο που έχω ενεργοποιημένο, δεν αντιμετωπίζω κανένα απολύτως πρόβλημα με τα πακέτα(μέχρι στιγμής).
Το bleeding edge όμως που κολλάει; Ίσως και στις αποφάσεις που παίρνει το συμβούλιο του Fedora για την επόμενη έκδοση(;) Ίσως.
Μια από αυτές είναι και η από default υποστήριξη Wayland GNOME sessions στο Fedora 21.

Δεν είναι ακόμη σίγουρο αν θα είναι το προεπιλεγμένο session ή αν απλά θα υπάρχει ως επιλογή στον GDM, ωστόσο το σημαντικό εδώ είναι ότι θα υπάρχει. Το Fedora προχωράει πάλι ένα βήμα μπροστά, πιέζοντας με τον δικό του τρόπο και άλλους developers να επιταχύνουν την υποστήριξη Wayland(και καλά κάνει κατά τη γνώμη μου). Αρκετά «τον διυλίσαμε τον κώνωπα» με τον Wayland νομίζω. Καιρός είναι να γίνει αυτό το migration για να ξεκινήσουμε και το testing και να διορθωθούν τα όποια bugs προκύψουν.
Φυσικά ως μη developer, σέβομαι τις αποφάσεις των devs (γνωρίζουν περισσότερα από εμένα), αλλά αδερφέ μου, βαρέθηκα να περιμένω και να διαβάζω ειδήσεις περί Wayland τόσο καιρό και Wayland να μη βλέπω.

Οι διαφορές που θα εντοπίσουν οι χρήστες θα είναι ελάχιστες (στην αρχή τουλάχιστον) και επίσης θα υπάρχει και υποστήριξη για εφαρμογές οι οποίες δεν υποστηρίζουν (ακόμη) Wayland με τον X.Org 1.16 ο οποίος θα παρέχει το xwayland backend. Σε επίπεδο καθημερινής χρήσης δεν νομίζω ότι θα καταλάβουμε και πολλά, ωστόσο όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο power users, ψάχνοντας θα ανακαλύψουν διάφορες αλλαγές, είτε στο configuration, είτε σε κάποιες νέες βιβλιοθήκες…κλπ.

Διαβάστε το πλάνο στο fedoraproject wiki

Εν αναμονή λοιπόν…
…κατά τον Οκτώβριο του ’14 αναμένεται το Fedora 21.

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.