Φαίνεται να αλλάζει οπτική ο Mr.Shuttleworth(Beard side effect ?)

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Σημειώστε το φαίνεται στον τίτλο, μιας και ότι φαίνεται δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι δύσκολο να γίνουν τέτοιες απότομες αλλαγές, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για εταιρίες. Ωστόσο, δεν είναι και αδύνατο.

Τον M.Shuttleworth όλοι τον γνωρίζετε φαντάζομαι, είναι ο founder του Ubuntu και εκείνος που παίρνει τις τελικές αποφάσεις για την διανομή. Τελευταίως φαίνεται να το «έχει ρίξει» πολύ στο Free and Open Source Software και αναρωτιέμαι αν σε αυτό παίζει κάποιο ρόλο το μούσι μου έχει αφήσει.

Η εκκίνηση
Αναμφίβολα το Ubuntu ευθύνεται(με την καλή έννοια) για την αύξηση του πληθυσμού που κατοικεί στον πλανήτη Linux. Ξεκίνησε ως ένα project που αγκαλιάστηκε ένθερμα από την κοινότητα η οποία το υποστήριξε με «ζήλο» μπορούμε να πούμε. Διαφημίστηκε αρκετά από σελίδες σχετικές με το Linux και διαδόθηκε τόσο, ώστε να γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα λειτουργικά συστήματα Linux (και όχι μόνο στον πλανήτη Linux).

Η συνέχεια
Η συνέχεια βρίσκει το Ubuntu ακόμη πιο δυνατό, με μια κοινότητα πλέον να έχει μεγαλώσει τόσο, ώστε να αριθμεί χιλιάδες χρήστες. Με φόρουμ και μέσα υποστήριξης χρηστών να αριθμούν εκατομμύρια (χωρίς υπερβολές) μέλη και να προσφέρουν άμεσα υπηρεσίες επίλυσης προβλημάτων είτε σε νέους ή προχωρημένους. Η κυριαρχία του Ubuntu στον κόσμο του Linux είναι γεγονός.

Στην πορεία…τα σκατώσαμε
Καβαλήσαμε το καλάμι μήπως ; Κοιτάμε άλλα συμφέροντα ; Ξεχάσαμε πως ξεκινήσαμε και ποιος μας υποστήριξε σε αυτή την εκκίνηση ; Δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά κάπου το χάσανε το «παιχνίδι». Τι λίγο το Unity, τι λίγο ο Mir, να και η amazon opt-out , να και οι τσακωμοί με τους developers , να και τα Tea Party και οι παρολίγον μηνύσεις στο fixubuntu.com…. ε δεν θέλει και πολύ να σε γράψουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι οι χρήστες, έτσι ; εξάλλου υπάρχουν τόοοοοοσες εναλλακτικές στο Linux.

Χμμ..μήπως να αναθεωρήσουμε;
Μάλλον ναι. Κάτι τέτοιο πρέπει να συνέβη στην Canonical (και ιδιαίτερα στον Mr.Mark) γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η απότομη αλλαγή. Έχουν μήπως και αυτοί τις κρυφές τους δημοσκοπήσεις, ποιος ξέρει; Είδαν ότι δεν τους παίρνει άλλο να το παίζουν κυρίαρχοι; Έπεφταν τα ποσοστά ; μήπως κάτι δεν πάει καλά με την νέα καμπάνια (Ubuntu mobile/touch);
Εντάξει, δεν είμαι τόσο δύσπιστος, μπορεί όντως να άλλαξαν κατεύθυνση διότι αντιλήφθηκαν πως αυτή είναι λάθος και δεν συνάδει με την φιλοσοφία του ΕΛ/ΛΑΚ. Είναι και αυτό ένα ενδεχόμενο.

Φταίει το μούσι μάλλον
Και να που βλέπουμε τον Mr.Mark με ένα μούσι που θυμίζει RMS. Μόλις τον είδα πρώτη φορά (και ήταν και η πρώτη φορά που εμφανίστηκε έτσι δημοσίως) σε ένα UDS, «τι έγινε» λέω ; Περιττό να πω ότι στο IRC έγινε χαμός με troll-ερωτήσεις για το μούσι. Αργότερα τον βλέπω σε ένα βίντεο (πάλι με το μούσι) και ακούω λέξεις να βγαίνουν από το στόμα του όπως Free Software και Open Source. Έπειτα βλέπω κάτι αναρτήσεις στο blog του περί systemd (και ότι θα ενσωματωθεί στο Ubuntu), περί ACPI και κλειστού κώδικα και ότι πρέπει να πιέσουμε για ανοιχτό. Μετά έρχεται το Ubuntu 14.04 LTS με τις αλλαγές οι οποίες δεν είναι κάτι άλλο από όλα όσα απαιτούσαν χρήστες του Ubuntu εδώ και καιρό.

Amazon opt-in
Και τα πολύ πρόσφατα και τελευταία νέα, θέλουν και το Amazon να γίνεται επιτέλους opt-in. Opt-in σημαίνει πως δεν θα είναι ενεργοποιημένο από προ-επιλογή, αλλά θα πρέπει να το ενεργοποιήσει ο χρήστης. Μέχρι στιγμής συμβαίνει το αντίθετο και είχε κατηγορηθεί το Ubuntu από πολλούς γι’ αυτή του την επιλογή. Ο ίδιος ο RMS είχε αναφέρει την λέξη Spyware για την συγκεκριμένη λειτουργία.
Οι δημοσιεύσεις που θα δείτε (αν δεν τις έχετε δει ήδη) σε διάφορα Linux sites, είναι βασισμένες σε μια συζήτηση στο G+, όπου ο Michaell Hall (υπάλληλος της Canonical) περιγράφει τα scopes στο Unity 8. Δείτε στα σχόλια.

Άντε να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει η Canonical για το μέλλον του Ubuntu. Πάντα κρατάω επιφυλάξεις, ναι όλες οι αλλαγές φαίνονται προς μια θετική κατεύθυνση, αλλά μόνον ο χρόνος θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι.

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.