Ubuntu Trademarks and Copyright

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Ειλικρινά ψιλό-έπεσα απ’ τα σύννεφα διαβάζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν στις 7 Νοέμβρη. Θα μου πείτε «ρε φιλαράκι που ζεις; η Cannonical είναι εταιρία, το έχεις πάρει χαμπάρι ;»

Ναι, το έχω πάρει χαμπάρι ωστόσο δεν περίμενα τέτοια αντιμετώπιση, ειδικά ακούγοντας 2 ή 3 φορές (σε διάφορα ubuntu on air του διαχειριστή της κοινότητας Ubuntu) πως το όνομα και τα σύμβολα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε άφοβα, αρκεί να μην βγάζετε χρήματα από αυτά. Όχι μόνον να μην βγάζετε χρήματα, ακόμη και χρήματα μπορείτε να βγάζετε αρκεί να μην είναι μεγάλο το ποσό. Είχα μείνει λοιπόν εκεί, στα λόγια, τα οποία όπως φαίνεται (και όπως λέμε κι εδώ στην Ελλάδα) μάλλον τα «παίρνει ο αέρας». Τα γραπτά είναι που μένουν.

Τι έγινε

Υπάρχει ένα site λοιπόν, για όσους δεν το ξέρουν είναι το https://fixubuntu.com, το οποίο ειλικρινά σας λέω πως είχα ρίξει πολύ γέλιο όταν το πρωτοείδα. Το είχα πάρει στην πλάκα εντελώς. Απορούσα ποιος σήκωσε ολόκληρο site γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο. Το είχα κάνει και ποστ στο facebook κάποια στιγμή όταν το πρώτο-ανακάλυψα.
Σε αυτό το site παρατίθεται κώδικας σε τερματικό, τον οποίο μπορούν οι χρήστες του Ubuntu να τρέξουν και να απενεργοποιήσουν τις προ-ενεργοποιημένες υπηρεσίες για το shopping lens(Amazon). Ο τύπος που ανέβασε το site (τώρα τον ανακάλυψα) λέγεται micah.f.lee και είναι από εκείνους που διαφωνούν με την πολιτική του opt-in αυτής της υπηρεσίας.
Του στάλθηκε λοιπόν e-mail να κατεβάσει το site εντελώς, διότι για να το διατηρεί πρέπει να έχει την άδεια της Cannonical. Μιας και η λέξη *buntu και το logo ανήκουν σε αυτή.

Το αποτέλεσμα

Αυτό που έκανε (ο τύπος) είναι να αφαιρέσει το logo και να βάλει ένα έξυπνο-και ειρωνικό- disclaimer το οποίο λέει σε όλους όσους επισκέπτονται το site, πως δεν είναι εγκεκριμένο από την Cannonical.
Η απάντηση του micah.f.lee στο e-mail της Cannonical ήρθε μέσω του δικηγόρου του, από το EFF(Electronic Frontier Foundation). Λέγοντας πως ο νόμος περί trademark δεν μπορεί να καταπατήσει τον νόμο περί ελευθερίας έκφρασης της γνώμης. Το site παραμένει μέχρι στιγμής ως έχει.

Το συμπέρασμα

Το δικό μου συμπέρασμα είναι αυτό γράφει και ο τίτλος. Τελικά τα λόγια τα παίρνει ο αέρας. Το trademark είναι trademark και η κάθε εταιρία το χρησιμοποιεί όπως νομίζει. Χωρίς βέβαια αυτό να της δίνει το δικαίωμα να καταργεί άλλους νόμους και δικαιώματα.
Πάντα είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου πως το Ubuntu ανήκει σε εταιρία, ωστόσο δεν περίμενα τέτοια αντιμετώπιση. Καταλαβαίνω ωστόσο τον λόγο για τον οποίο ενοχλήθηκε η Cannonical. Η λέξη ubuntu στο domain name φέρνει αποτελέσματα και στην μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης (Google). Αυτός πιθανών είναι και ο λόγος του e-mail και της απαίτησης να κατεβάσει το site.

Οι επιστολές

Από Cannonical προς micah.f.lee

Subject: Your Use of Ubuntu
From: ************@canonical.com

Dear Micah,

Canonical Limited (“Canonical”) owns and manages the intellectual property rights in Ubuntu and other associated intellectual property. In addition, Canonical is the owner of numerous trademarks and copyright throughout the world relating to Ubuntu, including Ubuntu logo and the word mark of Ubuntu.

It has been brought to our attention that your website: https://fixubuntu.com/ is using Canonical’s trademarks including Ubuntu logo on your website and Ubuntu word in your domain name. The Ubuntu logo [1] and a screenshot of your website [2] are set out below.

We are really pleased to know your interest in writing about Ubuntu. But whilst we can appreciate the passion Ubuntu inspires, we also have to be diligent to ensure that Ubuntu’s trademarks are used correctly.

To keep the balance between the integrity of our trademarks and the ability to to use and promote Ubuntu, we’ve tried to define a reasonable Intellectual Property Policy. You can read the full policy at http://www.canonical.com/intellectual-property-policy. As you can see from our policy, to use the Ubuntu trademarks and and Ubuntu word in a domain name would require approval from Canonical.

Unfortunately, in this instance we cannot give you permission to use Ubuntu trademarks on your website and in your domain name as they may lead to confusion or the misunderstanding that your website is associated with Canonical or Ubuntu.

So, whilst we are very happy for you to write about Ubuntu, we request you to remove Ubuntu word from you domain name and Ubuntu logo from your website. We would highly appreciate if you could confirm you have done so by replying this email to us.

Thank you for your cooperation and we look forward to hearing from you.

If you have any further questions, please feel free to contact us.

[1] Ubuntu Logo

[2] A screenshot of your website

Yours faithfully,

****** *****
Paralegal
Canonical
Blue Fin Building, 5th Floor
110 Southwark Street, SE1 0SU
Direct Dial: +44 (0)20 7630 2417
Ubuntu – Linux for Human Beings
http://www.canonical.com | http://www.ubuntu.com

Η απάντηση από τον δικηγόρο του micah.f.lee προς Cannonical παρακάτω

Κλικ για άνοιγμα σε πλήρες μέγεθος.
ubuntu_letter

Αποδείξεις

Το site-blog του micah.f.lee όπου βρίσκονται αναρτημένες και οι δυο επιστολές βρίσκεται εδώ.

EDIT (09/11/2013)

Και μετά από την δημόσια «διαπόμπευση» και την τροπή που πήρε το θέμα, ο Mark Shuttleworth ζητά συγνώμη.
Αυτή είναι μια καλή κίνηση τουλάχιστον.

EDIT (10/11/2013)

Ο Mark Shuttleworth, γράφει στο blog του σχετικά με το θέμα και ζητά συγνώμη.

2 σκέψεις σχετικά με το “Ubuntu Trademarks and Copyright

  1. Ή αλλιώς, πόσο σκληρά μπορεί να παλεύει μια εταιρεία ενάντια στον εαυτό της!
    Οι μισοί εκεί πέρα θέλουν απόλυση και οι άλλοι μισοί φίμωτρο.

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.