Τερματικό – Μερικά κόλπα που θα σας λύσουν τα χέρια

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Όσοι ασχολούνται με το τερματικό έστω και λίγο θα πρέπει να γνωρίζουν κάποια κολπάκια τα οποία θα κάνουν τη «ζωή» τους πιο εύκολη. Το να πληκτρολογούμε ολόκληρα κατεβατά, ή τις ίδιες εντολές 2 και 3 φορές (αν αυτό χρειάζεται) δεν είναι και το καλύτερο.

Το Bash Shell μας προσφέρει κάποια εργαλεία που ακόμη και ένας νέος χρήστης τερματικού θα πρέπει να τα μάθει εξ’ αρχής. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά

Tab Completion

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθετε είναι το Tab Completion. Όπως το λέει και η ονομασία του, αυτό το εργαλείο μας προσφέρει αυτόματη συμπλήρωση εντολών ή διαδρομών (paths) ή ονομάτων αρχείων αρκεί να πατήσουμε το πλήκτρο Tab. Έτσι θα αποφύγουμε και την χειροκίνητη πληκτρολόγηση, αλλά θα είμαστε και σίγουροι πως δεν έχουμε κάνει λάθος την εντολή ή το όνομα του αρχείου. Θα γνωρίζετε πως στο Linux τα πάντα παίζουν σημασία. Μικρά-Κεφαλαία-χαρακτήρες..κλπ. Ένα απλό λάθος, μια μικρή παράλειψη και το μήνυμα λάθους παραμονεύει στη γωνία.

Για να δούμε ένα απλό παράδειγμα. Ας φτιάξουμε ένα δοκιμαστικό αρχείο .txt με την παρακάτω εντολή

touch mytestingtab-Completion-file.txt

Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να διαγράψουμε αυτό το αρχείο με την εντολή rm και ας επικαλεστούμε το Tab Completion

rm mytes[εδώ πατήστε το πλήκτρο Tab]

Το όνομα του αρχείου πρέπει να συμπληρωθεί αυτόματα. Το ίδιο ισχύει και με διαδρομές και με εντολές.
Υπάρχει η περίπτωση να υπάρχουν περισσότερα από ένα αρχεία-διαδρομές-εντολές με τα ίδια αρχικά γράμματα (αυτά που δώσατε εσείς). Σε αυτή την περίπτωση όταν πατήσουμε το Tab μια φορά, δεν θα έχουμε αυτόματη συμπλήρωση. Θα πρέπει να το πατήσουμε δύο φορές και εκεί θα δούμε μια λίστα με τις εντολές ή αρχεία που ξεκινούν από τα ίδια γράμματα.
Ένα τέτοιο παράδειγμα:

/bin/r[tab 2 φορές]

θα δείτε τις εντολές που ξεκινάνε από r στον κατάλογο /bin/ . Συμπεριλαμβάνονται και οι rm , rmdir.

tab-completion

Bash history

Το bash shell κρατά ιστορικό για τις εντολές τις οποίες έχετε πληκτρολογήσει. Το πόσες γραμμές ιστορικό κρατά, καθορίζεται από δυο παραμέτρους $HISTSIZE και $HISTFILESIZE. Αυτές οι παράμετροι υπάρχουν σε κάποιο configuration αρχείο του bash για τον εκάστοτε χρήστη. Κοιτάξτε στο .bashrc

cat .bashrc | grep HIST

, εναλλακτικά χρησιμοποιήστε την echo

echo $HISTSIZE
echo $HISTFILESIZE

Εκεί που μας βοηθά το ιστορικό είναι στην αποφυγή πληκτρολόγησης (ξανά) μιας μεγάλης εντολής. Χρησιμοποιώντας το πάνω βελάκι, θα βλέπουμε μια-μια τις εντολές που πληκτρολογήσαμε προηγουμένως.
Αν θέλουμε να ψάξουμε για μια συγκεκριμένη εντολή, τότε πατάμε CTRL+R .
Ο συνδυασμός αυτός θα κάνει ένα reverse searching. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να πληκτρολογήσουμε ένα κομμάτι, μερικά γράμματα από την εντολή και το reverse search θα ψάξει από το τέλος προς την αρχή να βρει εντολή που περιέχει αυτά τα γράμματα μέσα. Σταματάει στην πρώτη που θα εντοπίσει. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε την προς τα πίσω αναζήτηση, πατάμε πάλι CTRL+R (χωρίς να πληκτρολογήσουμε κάτι άλλο) μέχρι να εντοπίσουμε την εντολή που θέλουμε. Βγαίνουμε από την αναζήτηση με CTRL+G.

Αν θέλουμε να δούμε όλες τις εντολές μαζεμένες , απλά γράφουμε

history

στο τερματικό. Αν θέλουμε να διαγράψουμε το ιστορικό δίνουμε

history -c

. Η διαγραφή του ιστορικού μπορεί να είναι χρήσιμη σε περίπτωση που έχουμε πληκτρολογήσει εμφανώς κάποιον κωδικό.

Διάφορα Keystorkes

Διάφορα keystrokes που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο τερματικό και να μας βοηθήσουν ή να κάνουν την εργασία μας ευκολότερη και γρηγορότερη.

   CTRL+A = πηγαίνει στην αρχή της γραμμής.

   CTRL+E = πηγαίνει στο τέλος της γραμμής.

   Esc ^U = αλλάζει τα γράμματα μετά τον κέρσορα έως το τέλος, από μικρά σε κεφαλαία.
   Esc ^L = αλλάζει τα γράμματα μετά τον κέρσορα έως το τέλος, από κεφαλαία σε μικρά.
   CTRL+K = διαγράφει το κείμενο από τον κέρσορα έως το τέλος.
   CTRL+X ^Backspace = διαγράφει το κείμενο από τον κέρσορα έως την αρχή (πίσω).
   (CTR+X)+(CTRL+E) = ανοίγει έναν editor. Τον editor που καθορίζεται ως default, συνήθως από τις παραμέτρους $EDITOR ή $FCEDIT

  .

Προσέξτε το σύμβολο ^ , το χρησιμοποιώ όταν θέλω να τονίσω πως πατάμε πρώτα το συγκεκριμένο πλήκτρο, μετά το αφήνουμε και πατάμε το επόμενο.
Ενώ το + σημαίνει ότι κρατάμε πατημένο το πλήκτρο και πατάμε το επόμενο.

Το bash φυσικά και δεν υποστηρίζει μόνο τις παραπάνω ευκολίες και keystrokes, απλά αυτά θεωρώ ως τα βασικότερα για να ξεκινήσει κάποιος. Αν θέλετε να εμβαθύνετε, τότε δεν μπορώ να προτείνω κάτι άλλο από το Read The Manual..

man bash
Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.