Παραγωγή ισχυρών κωδικών – apg

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Το apg είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει στην παραγωγή ισχυρών τυχαίων (random) κωδικών. Είναι προ-εγκατεστημένο σε Ubuntu. Αν χρειαζόμαστε ισχυρούς κωδικούς που σπάνε δύσκολα έως καθόλου (πρακτικά) τότε με μια απλή εντολή σε ένα τερματικό* μπορούμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το apg χρησιμοποιεί δύο αλγόριθμους για την παραγωγή κωδικών. Ο πρώτος (1) και προεπιλεγμένος, είναι εκείνος που παράγει τους λεγόμενους pronoucable passwords ή κωδικούς που μπορείτε να προφέρετε. Ο δεύτερος αλγόριθμος (2) είναι εκείνος της τυχαίας παραγωγής.

Παράδειγμα εξαγόμενων κωδικών.

orijipoytDezobUjSi
)ge}wgl(k<:Q65)=V

Ποιον από τους παραπάνω θεωρείτε πιο ισχυρό ; (μάλλον τον δεύτερο).

Η εντολή είναι μια γραμμή και είναι απλή και θα εξηγήσουμε τις παραμέτρους μια-μια.

apg -s -a 1 -m 12 -x 20 -n 4

Θα σας ζητήσει να δώσετε κάποια τυχαία νούμερα – αριθμούς – σύμβολα έτσι  ώστε να πάρει ένα παράδειγμα για το τι κωδικό θέλετε. Αν για παράδειγμα δώσετε μόνο νούμερα, θα παράξει κωδικό μόνο με αριθμούς.

Παράμετροι: 

  • -s : προτρέπει τον χρήστη να δώσει τυχαίο παράδειγμα κωδικού.
  • -a: Ο αλγόριθμος που θα χρησιμοποιηθεί. Υπάρχει ο 0 (προεπιλογή – pronoucable) και ο 1 (random)
  • -m: Ο αριθμός ελάχιστων χαρακτήρων του κωδικού.
  • -x: Ο αριθμός μέγιστων χαρακτήρων του κωδικού.
  • -n: Ο αριθμός των παραγόμενων κωδικών.

Η παραπάνω εντολή λοιπόν, θα παράξει 4 κωδικούς από 12 έως 20 χαρακτήρες με τον αλγόριθμο τυχαίας παραγωγής. Οι χαρακτήρες εξαρτώνται από το τι θα εισάγουμε εμείς ως παράδειγμα.

Ένα ίσως εύλογο ερώτημα θα ήταν «Αν κάνω παραγωγή κάποιου ισχυρού και μεγάλου κωδικού, πως θα τον αποθηκεύσω σε ασφαλές μέρος ;» . Διότι θα είναι δύσκολο να τον γράψετε σε ένα χαρτί. Παράδειγμα τον παρακάτω.

(`0x8gn?{Jg`w1COofw\6[)}A.LEVR4r[+n%6gDR;p^$%6*

Μπορείτε να τον αποθηκεύσετε σε ένα έγγραφο (copy-paste) και το έγγραφο αυτό να το κρυπτογραφήσετε με το openssl. Δείτε εδώ πως.

*τερματικό ανοίγουμε με τον συνδυασμό πλήκτρων CTRL+ALT+T

Advertisement