webDAV και davfs2 – Linux

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Το webDAV (Web Distributed Authoring and Versioning) είναι μια επέκταση(extension) του HTTP η οποία δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα διαχείρισης και επεξεργασίας αρχείων που βρίσκονται σε servers στο World Wide Web.

Φανταστείτε κάτι σαν το FTP ή SFTP. Το Linux έχει υποστήριξη του webDAV μέσω του συστήματος αρχείων davfs2. Χρειάζεται να το εγκαταστήσετε, αναλόγως τη διανομή που έχετε. Συνήθως δεν έρχεται προ-εγκατεστημένο.

Εγκατάσταση

Για να εγκαταστήσετε το davfs2, ανοίξτε ένα τερματικό και δώστε
για Ubuntu και παράγωγα:

sudo apt-get install davfs2

για Fedora και παράγωγα:

sudo yum install davfs2

Αφού εγκατασταθεί το davfs2, θα δημιουργηθούν και τα αντίστοιχα configuration αρχεία. Αυτό που θα κοιτάξουμε εδώ είναι το /home/$USER/.davfs2/secrets.
Αυτό το αρχείο εγκαθίσταται από προ-επιλογή με δικαιώματα 644, τα οποία όμως είναι «λανθασμένα». Αλλάξτε τα δικαιώματα σε 600 αμέσως.

chmod 600 ~/.davfs2/secrets

Mount χωρίς δικαιώματα διαχειριστή

Για να κάνουμε mount την όποια διεύθυνση θέλουμε χωρίς δικαιώματα διαχειριστή, πρέπει να ρυθμίσουμε κατάλληλα το davfs2.
Σε Ubuntu και παράγωγα:
τρέξτε την εντολή

sudo dpkg-reconfigure davfs2

και στην οθόνη που θα εμφανιστεί πατήστε Yes (διαβάστε και τι γράφει).

davfs2-dpkg-reconfigure

Έπειτα προσθέστε τον χρήστη σας στο group davfs2 με την ακόλουθη εντολή

sudo usermod -a -G davfs2 «όνομα χρήστη»

(αντικαταστήστε το «όνομα χρήστη» με το username σας).

Σε Fedora και παράγωγα:

Αφού προσθέσουμε τον χρήστη μας στο group davfs2 με την ίδια εντολή (usermod), μπορούμε να επεξεργαστούμε το αρχείο /etc/fstab προσθέτοντας τις παραμέτρους εκείνες που θα επιτρέψουν το mount ως non-root, καθώς θα μας δώσουν και δικαιώματα read-write.

Ένα παράδειγμα είναι:

https://«διεύθυνση....» /home/$USER/mountpoint davfs rw,user,noauto 0 0

Όπου https://«διεύθυνση…» είναι η διεύθυνση dav που έχει ο server
Όπου $USER είναι το όνομα χρήστη μας και mountpoint το σημείο προσάρτησης που έχουμε δημιουργήσει.

Σημείωση:
Το ότι κάνουμε mount χωρίς δικαιώματα διαχειριστή, (δηλαδή σαν οποιοσδήποτε non-root χρήστης), δεν σημαίνει απαραίτητα και κάποια τρύπα ασφαλείας. Το πρωτόκολλο σύνδεσης είναι συνήθως https και εκτός αυτού, για να γίνει mount ο χώρος που έχουμε στον server, θα πρέπει να δώσουμε όνομα χρήστη και κωδικό (αυτά που έχουμε ορίσει στον server όταν φτιάξαμε λογαριασμό, θα δούμε παρακάτω ένα παράδειγμα).

Το σετάρισμα πάνω-κάτω αυτό ήταν, μπορείτε να δείτε και το αρχείο /etc/davfs2/davfs2.conf για περαιτέρω configuration.

Ένα παράδειγμα χρήσης του webDAV με το davfs2 στο box.com

Το box.com είναι μια από τις πολλές υπηρεσίες cloud που υπάρχουν. Σας παρέχει έναν χώρο περί τα 10GB δωρεάν και υποστηρίζει το webDAV. Δεν διαθέτει κάποιον client για Linux, αλλά αφού υποστηρίζει webDAV θα δούμε παρακάτω πως μπορούμε να κάνουμε προσάρτηση μέσω του davfs2 τον χώρο στο box.com, κατευθείαν στο λειτουργικό Linux που έχουμε.

Φυσικά υποθέτουμε ότι έχουμε δημιουργήσει λογαριασμό στο box.com με όνομα χρήστη και password κανονικά. Οπότε και έχουμε 10GB διαθέσιμα προς χρήση.
Αφού έχουμε κάνει το παραπάνω configuration, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε την διεύθυνση στο /etc/fstab με την αντίστοιχη του box.com η οποία είναι https://dav.box.com/dav. Οπότε και η γραμμή στο /etc/fstab θα γίνει

https://dav.box.com/dav /home/$USER/mountpoint davfs rw,user,noauto 0 0

Είπαμε και παραπάνω ότι αντικαθιστούμε το $USER με το username μας και το mountpoint με ότι όνομα θέλουμε. Πρέπει να έχουμε δημιουργήσει ένα σημείο προσάρτησης όπου θα γίνει προσάρτηση ο χώρος στο box.com. π.χ

mkdir mybox

ή

mkdir mycloud

κλπ.

Έπειτα δίνουμε την εντολή

mount «σημείο προσάρτησης»

όπου και θα μας ζητήσει το username και τον κωδικό του box.com. Αφού τα δώσουμε σωστά, είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τον χώρο μας στο box.com είτε μέσω του ναυτίλου (file manager), είτε μέσω τερματικού (αν μας βολεύει).
Η εντολή

df -h «σημείο προσάρτησης»

ή και η

du -h -c «σημείο προσάρτησης»

θα μας δείξουν τον χώρο που χρησιμοποιούμε από τα 10GB δωρεάν που έχουμε διαθέσιμα.

Αυτόματη προσάρτηση σε κάθε εκκίνηση
Σε περίπτωση που θέλετε να προσαρτάται αυτόματα σε κάθε εκκίνηση ο χώρος σας, θα πρέπει να αφαιρέσετε την παράμετρο noauto από την γραμμή στο /etc/fstab και επίσης να αποθηκεύσετε το username & password που έχετε στο box.com μέσα στο αρχείο ~/.davfs2/secrets
Η μορφοποίηση της γραμμής στο .davfs2/secrets έχει ως εξής

https://dav.box.com/dav «email» «κωδικός»

χωρίς τα εισαγωγικά φυσικά, αντικαθιστώντας το «email» με εκείνο που έχετε κάνει εγγραφή στο box.com και το «κωδικός» με τον κωδικό σας στο box.com


Το box.com ήταν απλά ένα παράδειγμα που έχω δοκιμάσει και δουλεύει. Το webDAV και το davfs2 μπορούν να δουλέψουν για Linux, σε οποιαδήποτε υπηρεσία υποστηρίζει webDAV και αυτό είναι χρήσιμο αν δεν υπάρχει κάποιος έτοιμος Linux client για διαχείριση φακέλων/αρχείων.

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.