Video Streaming Linux 32bit – MPV + Youtube-dl

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Όπως πιθανόν θα γνωρίζετε, οι 32bit εκδόσεις Linux έχουν ένα θέμα με το Video Streaming.
Αυτό που ονομάζουμε computing άλλωστε, δεν εξαρτάται ποτέ από ένα παράγοντα. Υπάρχουν εταιρίες λογισμικού οι οποίες επηρεάζουν με τις αποφάσεις τους, τη «ζωή» μας στο διαδίκτυο.
Ακόμη θέλω να τοποθετώ αυτό το «ζωή» σε εισαγωγικά, μη θέλοντας να παραδεχτώ ότι για αρκετούς/ες ισχύει το χωρίς εισαγωγικά.
Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένας υπολογιστής, από αυτά τα παλιά netbooks, που έχει επεξεργαστή ικανότητας μόνον 32bit. Ασχολήθηκα λίγο με το θέμα και λέω να γράψω τις σημειώσεις μου παρακάτω.

Εν αρχή ην η Adobe ( ή η Google ; )

⇨ Πάμε να δούμε τις αποφάσεις που έχουν παρθεί, λίγη ιστορία δηλαδή, και έχουν κάνει τη «ζωή» των απανταχού χρηστών Linux 32bit εκδόσεων λίγο πιο δύσκολη.

⇨ Ας αρχίσουμε όμως από το ερώτημα, γιατί να κάνω εγκατάσταση μια έκδοση 32bit, εδώ σε λίγο φτάνουμε στο 128bit και μιλάμε ακόμη για 32bit εκδόσεις;
Αυτό είναι μια αλήθεια. Οι 32bit εκδόσεις τη σήμερον ημέρα θεωρούνται παρωχημένες. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον γι’ αυτές. Ωστόσο, οι 32bit εκδόσεις ακόμη προτείνονται σε περιπτώσεις όπως:

  1. Έχω επεξεργαστή που δεν υποστηρίζει 64bit (σπάνιο αλλά είναι μια πιθανότητα)
  2. Έχω μνήμη RAM μικρότερη από 2GB και ο κατασκευαστής δεν επιτρέπει αναβάθμιση (πάλι σπάνιο, αλλά πιθανό).
  3. Μου αρέσει ο αριθμός 32 περισσότερο από τον αριθμό 64 (σπάνιο όσο τα προηγούμενα και εξίσου πιθανό).

Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους (σοβαρούς ή αστείους) για να κάνει εγκατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος 32bit. Θα πρέπει να ξέρει όμως ότι αυτό έπεται κάποιους περιορισμούς. Παράδειγμα, δε μπορεί να εγκαταστήσει και να τρέξει λογισμικό 64bit (το αντίθετο μπορεί να συμβεί, δηλαδή 64bit λειτουργικό σύστημα μπορεί να τρέξει 32bit εφαρμογές).
Δε μπορεί να κάνει ένα «αξιοπρεπές» video streaming σε Linux. Το γιατί, το διαβάζουμε ευθύς αμέσως.

⇨ Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Adobe. Ένα από τα λογισμικά που δημιούργησε το ονόμασε Flash Player. Πάνω σε αυτόν (τον Player) βασίστηκαν πολλές σελίδες του διαδικτύου και δημιούργησαν περιεχόμενο. Για να μπορέσει να αλληλεπιδράσει ο χρήστης με το περιεχόμενο αυτό, πρέπει να έχει μιας συγκεκριμένης έκδοσης Adobe Flash Player. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σελίδα της Adobe, περί τα 1.3 δισεκατομμύρια χρήστες έχουν εγκαταστήσει αυτό το πρόσθετο.

⇨ Κάποια μέρα η Adobe αποφάσισε να σταματήσει την υποστήριξη του Flash Player για λειτουργικά συστήματα βασισμένα σε Linux. Έτσι, σταμάτησαν να βγαίνουν νέες εκδόσεις του (adobe flash) player (για Linux) και η επίσημη έκδοση έμεινε στην 11.2. Αυτή, θα λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας μέχρι και 5 έτη από την ημέρα παύσης της υποστήριξης. Από εκεί και μετά, τέλος οριστικά.
Ενημέρωση: 05.09.2016
Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, το παραπάνω δεν ισχύει. Τελικά, η Adobe αποφάσισε να συνεχίσει την υποστήριξη Adobe Flash Player σε Linux (το λεγόμενο και NPAPΙ). Δείτε σχετικά.

⇨ Η «μαμά μας» η καλή.
Η Google, εκτός της γνωστής μηχανής αναζήτησης, διαθέτει και έναν αρκετά δυνατό browser και όταν λέμε δυνατό εδώ, εννοούμε ότι πλέον ο Google Chrome διαμορφώνει το διαδίκτυο (τουλάχιστον τις σελίδες). Ενώ κάποτε μιλούσαμε για τον IE της Microsoft και όλοι έφτιαχναν σελίδες που να είναι συμβατές με αυτόν, ο Chrome ήρθε για να αλλάξει αυτά τα δεδομένα.

Η Google και η Adobe αποφάσισαν να συνεργαστούν ώστε να μη στερηθεί ο κόσμος αυτό το θεσπέσιο λογισμικό που ακούει στο όνομα Flash Player. Έτσι, δημιούργησαν ένα πρόσθετο το οποίο πλέον είναι ενσωματωμένο στον Google Chrome (PPAPI) και δε χρειάζεται εγκατάσταση πρόσθετου λογισμικού (NPAPI) για να έχεις τον τελευταίο ενημερωμένο Flash Player. Αυτό το πρόσθετο μάλιστα το χρησιμοποιεί και ο IE της Microsoft.

⇨ Υπάρχουν κάποιοι browsers όμως που για δικούς τους λόγους (καλοί ή κακοί είναι δικό μας θέμα, των χρηστών, να το κρίνουμε), δε γουστάρουν να ενσωματώσουν τη λεγόμενη και PPAPI λειτουργία του συνεταιρισμού (Adobe + Google). Μερικοί από αυτούς μάλιστα είναι περιηγητές μεγάλης εμβέλειας όπως ο Firefox της Mozilla, ή όπως ο ανοιχτού κώδικα Chromium.

⇨ Κάποιοι προγραμματιστές μαζεύτηκαν και δημιούργησαν ένα πρόσθετο ονόματι Fresh Player Plugin το οποίο δεν κάνει άλλη δουλειά από το να παίρνει/κλέβει/τραβάει, όπως θέλετε πείτε το, τον Adobe Flash Player μέσα από τον Chrome και τον ενσωματώνει (όχι ακριβώς ενσωματώνει αλλά ξεγελάει ίσως) στον Firefox. Δημιουργήθηκε επίσης και έτοιμο script ως πακέτο το οποίο ονομάζεται συνήθως pepperflash-plugin-nonfree (ή κάπως έτσι), κάνει την ίδια περίπου δουλειά και είναι διαθέσιμο στις περισσότερες διανομές Linux μέσα από το όποιο κέντρο λογισμικού ή αποθετηρίων, διαθέτουν. Έτσι σώζουμε κάπως την κατάσταση για περιηγητές όπως ο Firefox (ή έτσι νομίζαμε). Δείτε σχετικά και σε παλιότερη δημοσίευση.

⇨ Μέχρι που μια μέρα η Google ( όπως η Adobe τότε, θυμάστε; ) αποφάσισε να σταματήσει την υποστήριξη για τον Google Chrome για 32bit εκδόσεις Linux. Οπότε, τέλος το pepperflash-plugin-nonfree , τέλος ο Fresh Player Plugin (μιας και δεν υπάρχει αποθετήριο ώστε να τραβήξει το πρόσθετο, καταργήθηκε και αυτό) και φυσικά δε το συζητάμε καν για την έκδοση 11.2 η οποία μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.

⇨ Τι κάνουμε τώρα; όσοι/ες δηλαδή έχουν 32bit έκδοση Linux δεν θα μπορέσουν να κάνουν ξανά video streaming (όταν αυτό απαιτεί adobe flash player) ;

Υπάρχουν κάποιες λύσεις τις οποίες θα γράψω παρακάτω. Ίσως να υπάρχουν κι άλλες βέβαια, εδώ όμως θα γράψω όσες έχω χρησιμοποιήσει και δούλεψαν, άλλες ικανοποιητικά, άλλες μέτρια.

HTML5 the saver

⇨ Όχι ακόμα. Νωρίς είναι. Θα έχετε ίσως διαβάσει πολλά άρθρα περί HTML5 και πως θα μας ξελασπώσει από τον adobe flash player και άλλα δεινά.

Το Youtube χρησιμοποιεί ήδη την HTML5, ενώ ο Google Chrome πλέον έχει απενεργοποιημένο το πρόσθετο (αυτό το PPAPI) από προεπιλογή. Είπαμε, θέλει να αλλάξει το Web όπως το ξέρουμε σήμερα. Θέλει πιθανόν να πετάξει εντελώς, ακόμη και αυτό το πρόσθετο. Έχει τις δυνάμεις η Google να το κάνει, αλλά το πάει βήμα-βήμα.
Όσοι/ες λοιπόν χρησιμοποιούν ή τους ενδιαφέρει μόνον το Youtube, τότε πηγαίνουν σε αυτή τη σελίδα και ενεργοποιούν τη λειτουργία HTML5. Αυτή θα χρησιμοποιείται όπου υπάρχει δυνατότητα, αλλά πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των videos στο Youtube την υποστηρίζουν. Δε μιλάμε για τα νέα videos που σίγουρα υποστηρίζουν HTML5, αλλά ακόμη και για παλιότερα (έχουν μετατραπεί).

⇨ Δεν υπάρχει μόνο το Youtube όμως.

MPV και Youtube-dl

Αυτό μάλιστα. Για την ώρα είναι όντως «the saver». Αν η HTML5 δεν είναι για εσάς, αν το περιεχόμενο της σελίδας που θέλετε να προσπελάσετε απαιτεί Flash Player ή ακόμη και εάν κάνοντας streaming (σε HTML5) ο υπολογιστής «χτυπάει κόκκινα» από τις θερμοκρασίες, ιδού μια λύση.

⇨ Ο MPV είναι ένας σχετικά νέος media player ο οποίος όμως έγινε γρήγορα γνωστός και τα εύσημα δε του αποδόθηκαν χωρίς λόγο. Κάντε τον εγκατάσταση ευθύς αμέσως.

⇨ Το youtube-dl δεν είναι σχετικά νέο, αλλά πλέον έχει εξελιχθεί τόσο που μόνο youtube-dl δεν είναι. Είναι συμβατό με το μεγαλύτερο ποσοστό streaming σελίδων (και όχι μόνο με το youtube απ’ όπου και ξεκίνησε), κάνει ακόμη και το λεγόμενο digging σε σελίδες που κρύβουν το media περιεχόμενο κάτω από HTML κώδικα και «παίρνει» το περιεχόμενο αυτό με το έτσι θέλω. Τη σήμερον ημέρα το όνομα youtube-dl το μόνο που κάνει είναι να ξεγελά τους χρήστες. Εγκαταστήστε το ευθύς αμέσως.

Ο συνδυασμός αυτών των δυο είναι πραγματικά δυνατός. Ο MPV Player στις τελευταίες του εκδόσεις ενσωματώνει μια παράμετρο, την –ytdl που καταλαβαίνουμε όλοι τι κάνει.

Μια αληθινή περίπτωση που μου έτυχε πρόσφατα. Παρακολουθώ μια ξένη σειρά η οποία δεν παίζεται στην ελληνική TV (και να παιζόταν δηλαδή, τηλεόραση έχω πάψει να βλέπω εδώ και κάποια χρόνια αλλά λέμε τώρα). Τα επεισόδια της σειράς ανεβαίνουν συνήθως σε sites τύπου vitdo.me, openload.co ..κα. Τα links γι’ αυτά τα sites δίδονται μέσα από κάποια blogs στα οποία μπορεί να υπάρχουν και 1.000.000 διαφημίσεις και pop-ups που πρέπει να κάνεις κλικ ώστε να φτάσεις (αν φτάσεις ποτέ) να πάρεις το πολυπόθητο link.
Τέλοσπαντων, αφού συνήθως βρίσκω το link με view page source (αποφεύγοντας τα 10 κλικ σε «Skip» και pop-ups) βλέπω για παράδειγμα στο vitdo.me ένα link παρόμοιο με τα προηγούμενα. Δηλαδή τι; ένα html link το οποίο έπειτα από 5 δευτερόλεπτα ανοίγει το κουπί proceed to video.
Το κουμπί proceed to video δεν είναι link, αλλά ανοίγει ενσωματωμένο στη σελίδα παράθυρο με τον αγαπημένο μας flash player.

Πάμε να δούμε δυο τυχαία παραδείγματα. Με τη προϋπόθεση ότι έχουμε κάνει εγκατάσταση τον MPV και το youtube-dl.

mpv --ytdl http://vidto.me/bmfmfs6up14o.html
mpv --ytdl https://www.youtube.com/watch?v=0fsFZnNlV2E

⇨ Βέβαια αυτή είναι η απλή μορφή. Ο MPV δέχεται αρκετές παραμέτρους, όπως και το –ytdl. Όλα μπορούμε να τα διαβάσουμε στη manpage (man mpv). Υπάρχουν και tutorials στο διαδίκτυο που μπορούμε να αναζητήσουμε.

⇨ Με αυτό το τρόπο όχι μόνο ξεπερνάμε το πρόβλημα του video streaming σε 32bit Linux, αλλά πετυχαίνουμε και:
1. την αποφυγή του flash player γενικώς,
2. την αποφυγή αναπαραγωγής βίντεο μέσω browser,
3. την ίσως καλύτερη ποιότητα (μέσω MPV player),
4. την αποφυγή σωρού από διαφημίσεις που αναβοσβήνουν (αναλόγως το site) και τη χρήση ad-block,
5. τη χαμηλότερη θερμοκρασία στο σύστημά μας (που όλοι λίγο-πολύ επιθυμούμε).

⇨ Επειδή όμως ανέφερα ότι θα γράψω για εναλλακτικές, όχι μια δηλαδή αλλά παραπάνω από μια, αναφορικά θα πω ότι υπάρχουν τα προγράμματα smtube και minitube. Μπορείτε να τα ψάξετε και να τα δοκιμάσετε. Προσωπικά μόνον ο παραπάνω συνδυασμός (mpv + youtube-dl) με ικανοποιεί όσο απαιτώ.

The End

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.