K-9 Mail client: Ο Thunderbird του Android

Καλή χρονιά σε όλους/ες με υγεία και πολύ Linux στην καθημερινότητά σας. Πρώτο άρθρο για το 2015 και ξεκινώ με μια εξαίρεση. Συνήθως δεν γράφω άρθρα που αφορούν Android εφαρμογές, αλλά αυτή πραγματικά αξίζει, κατά τη γνώμη μου. Αν και το Android μπορεί να θεωρηθεί Linux, αυτό δεν θα ήταν κάτι άλλο από δικαιολογίες για την επέκταση των περιεχομένων του blog. Πράγμα που δεν πρόκειται να κάνω, αυτή η δημοσίευση είναι μια από τις εξαιρέσεις στο περιεχόμενο αυτού του blog. Υπάρχουν άλλα, πολύ πιο εξειδικευμένα και αξιόλογα (ναι ελληνικά εννοώ), sites για να διαβάσετε περί Android.

Thunderbird για Android?

thunderbirdandr1

Όχι, ξερά. Δεν υπάρχει και πιθανώς δεν πρόκειται να υπάρξει Thunderbird (Official) για Android. Το θέμα έχει τεθεί κάποιο καιρό πριν προς συζήτηση, αλλά το Mozilla Foundation δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Εξάλλου για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει η εφαρμογή να ξαναγραφτεί από την αρχή, πράγμα που υποδηλώνει αρκετή δουλειά (όχι απλά ένα port σε Android). Οτι εφαρμογή βρείτε στο Store θα είναι unofficial, οπότε προσέξτε τι κάνετε εγκατάσταση.

k-9 mail client – open source

k-9-mail

Ο K-9 mail client είναι ένας ανοιχτού κώδικα e-mail client για Android που δικαίως αναφέρεται ως ο thunderbird για το Android. Τον δοκιμάζω τώρα κάμποσες ημέρες και λειτουργεί πραγματικά απρόσκοπτα, χωρίς προβλήματα, κολλήματα ή τα γνωστά σε όλους κρασαρίσματα. Έχω προσθέσει 4 λογαριασμούς e-mail και λαμβάνω ειδοποιήσεις για όλους όποτε χρειάζεται. Στέλνω e-mail από το Android μου χωρίς σφάλματα. Μα αυτό δεν πρέπει να κάνει ένας e-mail client; Ναι, αυτό. Το θέμα είναι ότι όσους είχα δοκιμάσει, κάπου κάποια στιγμή δεν έκαναν αυτό το αυτονόητο. Αυτό το οποίο έπρεπε να κάνουν. Αυτό που η περιγραφή στο Store έγραφε.
Ένα άλλο θετικό βέβαια εδώ είναι ο ανοιχτός κώδικας. Διαφάνεια, ασφάλεια, κοινότητα…κλπ. Για όσους ενδιαφέρονται για τον κώδικα, φιλοξενείται στο github.

Εγκατάσταση, ρυθμίσεις

Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα ρύθμισης ενός λογαριασμού.
Ανοίγοντας τον K-9 μας ζητά να προσθέσουμε λογαριασμο. Απλά γράφουμε το e-mail μας και τον κωδικό σύνδεσης. Ας προσέξουμε εδώ ότι αν έχουμε ενεργοποιήσει κάποια υπηρεσία two step verification ή παρόμοια, θα χρειαστεί να παράξουμε έναν specific app password για την συγκεκριμένη εφαρμογή.
k-9-mail2

 

 

 

 

 

 
 
 
Πατώντας το Next οδηγούμαστε στην τελευταία εικόνα όπου μας ζητά να ονομάσουμε τον λογαριασμό, έτσι για να τον ξεχωρίζουμε αν έχουμε περισσότερους από έναν. Βασικά για να στήσει κάποιος λογαριασμούς σε e-mail client, εννοείται ότι δεν θα έχει μόνον έναν. Αν π.χ. έχετε μόνο gmail, δεν χρειάζεστε τον K-9 ή όποιον άλλο client. Εξάλλου το Android έρχεται με GMAIL app ενσωματωμένη.
Αυτό ήταν. Απλό;

k-9-mail3k-9-mail4

Αυτή βέβαια είναι η αυτόματη ρύθμιση η οποία ισχύει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (hotmail, gmail, yahoo..κλπ). Αν έχετε κάποια άλλη λιγότερο γνωστή (να το πούμε έτσι) υπηρεσία e-mail, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τον χειροκίντητο τρόπο ρύθμισης(manual setup, στην πρώτη εικόνα) για να δώσετε τα σωστά στοιχεία.
k-9-mailk-9-mail2

Κρυπτογράφηση

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα OpenPGP κλειδιά μας για να κρυπτογραφήσουμε ή απλά να υπογράφουμε τα e-mail μας. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να εγκαταστήσουμε πρώτα την εφαρμογή APG και να κάνουμε import τα private keys μας. Έπειτα, από το Account Settings του εκάστοτε e-mail μας και την ρύθμιση Cryptography, μπορούμε να ορίσουμε κάποιες παραμέτρους.

APG APG-K-9

Δωρεάν = ads free

Επειδή η έννοια του Δωρεάν στο Google Store δεν υπάρχει 8 στις 10 φορές, η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι πραγματικά δωρεάν που σημαίνει και Ads Free και όχι να μην μπορώ να διαβάσω ή να γράψω ένα e-mail από τις διαφημίσεις που μου εμφανίζει συνεχώς.

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.