edX LFS101x – completed (εντυπώσεις & tips)

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Το LFS101x είναι το course(μάθημα) το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει στο edX και αφορά την εισαγωγή ενός αρχάριου/νεοεισερχόμενου χρήστη στον κόσμο του Linux. Για όσους/ες δεν έχουν γραφτεί, υπάρχει ακόμη χρόνος, μπορείτε να γραφτείτε και τώρα.

Επισκεφτείτε την σελίδα του edX για το LFS101x και ξεκινήστε.

Εντυπώσεις

Το course το πρώτο-επισκέφτηκα την 1η Αυγούστου(όταν ξεκίνησε), λόγω όμως του χαμού που γινόταν τότε από κόσμο, άφησα 2-3 μέρες να περάσουν. Έτσι, επέστρεψα μετά από 2-3 μέρες να δω τι γίνεται. Πραγματικά το μάθημα είναι εισαγωγικό, με τα πρώτα κεφάλαια να αφορούν χρήστες που δεν έχουν ξαναδεί Linux διανομή στην ζωή τους.

Έτσι, και προσπερνώντας όλα αυτά τα κεφάλαια (ρίχνοντας μόνο ματιές δηλαδή) πήγα σε κάποια λίγο πιο ενδιαφέροντα, σχετικά με bash scripting, networks..κλπ.
Η γενική εντύπωση που αποκόμισα από το μάθημα είναι μέτρια. Όσοι έχετε στο μυαλό σας ένα επαγγελματικό μάθημα αξίας 2500$, να το ξεχάσετε. Μην έχετε τέτοιες απαιτήσεις, διότι θα απογοητευτείτε. Το συγκεκριμένο course άξιζε στο Linux Foundation 2500$, και διατίθεται από το edX (σε συνεργασία με το LF φυσικά) δωρεάν. Όμως επαναλαμβάνω, μην έχετε απαιτήσεις 2500 δολαρίων από το συγκεκριμένο μάθημα.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο, θα πω ότι είναι επίσης μέτριο. Όσοι γνωρίζετε Linux και βρίσκεστε σε ένα επίπεδο παραπάνω του απλού χρήστη, κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε τον εαυτό τους ως έναν χρήστη που δεν έχει ξαναδεί Linux ποτέ στην ζωή του. Ξεκινήστε να διαβάζετε κάτω από αυτό το πρίσμα, και θα δείτε τις αβλεψίες, καθώς και την ελλιπή επεξήγηση σε κάποια κεφάλαια.
Γράφοντας στα Prerequisites(προ-απαιτούμενα) για να παρακολουθήσει κάποιος/α το μάθημα, none (τίποτα), θα περίμενα λεπτομερέστερη επεξήγηση σε κάποια κεφάλαια, για κάποιους ορισμούς, εντολές..κλπ.

Το μάθημα είναι ανεξάρτητο από κάποια Linux διανομή, αναφέρει όμως ως παραδείγματα τρεις διανομές Linux και αυτές είναι: Ubuntu 14.04 LTS, CentOS και openSUSE.

Ωστόσο, το μάθημα(επαναλαμβάνω) ότι διατίθεται δωρεάν και το μόνο που έχετε να χάσετε είναι ελεύθερος χρόνος για να το παρακολουθήσετε. Σίγουρα όμως κάτι θα κερδίσετε και αυτό, εκτός από γνώσεις, ίσως είναι και ένα πιστοποιητικό εκμάθησης από το edX, υπογεγραμμένο από το Linux Foundation.

Honor code & ID-Verification

Στο edX είναι διαθέσιμα 2 πιστοποιητικά (για το συγκεκριμένο μάθημα). Το Honor Code, το οποίο είναι δωρεάν και το Verified Certificate το οποίο κοστίζει 250$.
Πραγματικά το Verified Certificate δεν σας χρειάζεται, εκτός και αν πραγματικά θέλετε κάποια Linux πιστοποίηση για την καριέρα σας. Όσο να’ ναι, μια πιστοποίηση υπογεγραμμένη από το Linux Foundation, δεν είναι και λίγο.

Το Honor Code από την άλλη είναι δωρεάν και εκείνο που του λείπει είναι το ID-Verification το οποίο εμπεριέχεται μόνο στο Verifed πιστοποιητικό. Εκτός από τα 250$, για το Verified πιστοποιητικό, θα χρειαστεί να δώσετε και όλα σας τα στοιχεία (ταυτότητα ή διαβατήριο ή διεθνές δίπλωμα), καθώς και μια πρόσφατη φωτογραφία σας.
Το Honor Code από την άλλη, δεν χρειάζεται τίποτα απ’ όλα αυτά, και ενώ αποτελεί ένα πιστοποιητικό εκμάθησης Linux (διότι και στα δυο δίνετε εξετάσεις), δεν πιστοποιεί στα σίγουρα ότι αυτός που το πήρε είστε εσείς.

Τα πιστοποιητικά θα βγαίνουν κάθε τέλος του μήνα(με εξαίρεση τον μήνα Αύγουστο όπου θα βγουν πιστοποιητικά και στις 15 του μηνός) και εάν έχετε ολοκληρώσει το μάθημα και την εξέταση, τότε θα λάβετε το δικό σας.

Διάρκεια και εξετάσεις

Σε ότι αφορά την διάρκεια του μαθήματος, δεν υπάρχει. Απλά δεν υπάρχει. Το μάθημα μπορείτε να το παρακολουθήστε όποτε θέλετε και να το τελειώσετε όποτε θέλετε. Δεν υπάρχει το λεγόμενο deadline.

Σε ότι αφορά τις εξετάσεις να πούμε μερικά πράγματα. Καταρχήν είναι open book και κατά δεύτερον χωρίς διάρκεια χρόνου(μακάρι να ήταν όλες οι εξετάσεις έτσι).
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να αγχώνεστε καθόλου μα καθόλου όταν ξεκινήσετε την διαδικασία. Μπορείτε να ανατρέξετε στην θεωρία, να διαβάσετε, να βρείτε την απάντηση και μετά να απαντήσετε, με περισσότερη σιγουριά.
Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι ότι δεν έχετε πολλά περιθώρια λάθους. Σας επιτρέπετε μόνον ένα λάθος. Αν για παράδειγμα απαντήσετε λάθος σε κάποια ερώτηση, τότε μπορείτε να αναθεωρήστε άλλη μια φορά και να αλλάξετε την απάντησή σας.
Το ποσοστό που πρέπει να πιάσετε είναι άνω του 70% για να σας χορηγηθεί το πιστοποιητικό επιτυχίας.
Οι εξετάσεις αποτελούνται από 30 ερωτήσεις και μπορείτε να δείτε αυτές τις ερωτήσεις χωρίς να χρεωθείτε κάτι. Δεν απαγορεύεται. Μπορείτε να περιηγηθείτε στις ερωτήσεις της εξέτασης ελεύθερα.
Επίσης, κάποιος/α μπορεί να δώσει εξετάσεις απευθείας. Δεν είναι ανάγκη να παρακολουθήσει τα κεφάλαια όλα ή κάτι τέτοιο. Απλά πάτε κατευθείαν στο τελευταίο κεφάλαιο και ξεκινήστε.

Παρακάτω παραθέτω κάποιες εικόνες που αποτελούν παραδείγματα από τις ερωτήσεις των εξετάσεων, τα πιστοποιητικά που είναι διαθέσιμα, καθώς και ένα γράφημα που θα φαίνεται στο progress σας, όταν ολοκληρώσετε το μάθημα και τις ερωτήσεις. Κάντε κλικ σε κάθε εικόνα, αν θέλετε να την δείτε σε πλήρες μέγεθος.

questions_answers_example

honor_code

verified_certificate

edx_progress

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.