Το Linux δεν είναι (μόνο) Hobby

Όταν ξεκίνησα με το Linux το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε ήταν η παραμετροποίηση που μπορούσε να δεχτεί. Από το γραφικό περιβάλλον μέχρι και την καρδιά του λειτουργικού συστήματος.

Έπειτα ήταν η κοινότητα και το πλήθος των χρηστών που συνείσφεραν σε αυτό. Μπορούσε δηλαδή κάποιος να γράψει ένα κομμάτι κώδικα, ακόμα και να μεταφράσει ή να στείλει γραφιστική δουλειά η οποία θα συμπεριλαμβανόταν στο κυρίως λειτουργικό σύστημα.  Απίθανα πράγματα για την τότε εποχή. Αυτό και αν ήταν Inovvation, αλλά βλέπετε η λέξη (Inovvation) δεν είχε γίνει ακόμα μόδα.

Από τότε μέχρι και σήμερα χρησιμοποιώ το Linux σε καθημερινή βάση. Όντως στην αρχή ήταν ένα Hobby. Εξού και το Dual Boot (με Windows), το Distro Hopping και πολλά άλλα πειράματα.
Κάποια στιγμή καταστάλαξα. Κι όταν λέω καταστάλαξα εννοώ σε διανομή και γραφικό περιβάλλον. Δεν τελείωσε το Fun της υπόθεσης, εξάλλου το Fun με το Linux τελειώνει μόνον όταν το επιθυμήσει ο χρήστης. Απλά, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή λόγω φόρτου εργασίας και το Linux εκεί μου στάθηκε «βράχος».
Γιατί το Linux δεν είναι μόνο «για πλάκα», δεν είναι μόνο Hobby.

Το Linux είναι το κυρίως λειτουργικό μου σύστημα, και επαναλαμβάνω η χρήση γίνεται σε καθημερινή βάση, εδώ και χρόνια.
Ότι θέλω να κάνω σε επίπεδο καθημερινής απλής χρήσης/διασκέδασης, το κάνω.
Ότι θέλω να κάνω σε επίπεδο επαγγελματικής χρήσης, πάλι το κάνω. («Αναγκάζομαι» να χρησιμοποιώ Windows σε εταιρικούς υπολογιστές όπου εργάζομαι, μιας και δεν μου ανήκουν.) Από συγγραφή, παρουσιάσεις με το LibreOffice, επεξεργασία βίντεο με το Kdenlive, μέχρι και συνδυασμούς , πχ. βίντεο-παρουσίαση.
Από επεξεργασία εικόνων με το GIMP, video-conference με το Jitsi μέχρι και συγχρονισμό αρχείων και collaboration με το Nextcloud. Το Nextcloud βέβαια δεν είναι Linux, αλλά το συγκεκριμένο που έχω τρέχει σε Linux Server στο σπίτι μου.

Αν λοιπόν έχετε δυο υπολογιστές ή δυο λογαριασμούς χρηστών, ο ένας για δουλειά και ο άλλος για διασκέδαση, μπορείτε και στους δυο να κάνετε εγκατάσταση Linux. Άφοβα.

Τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει. Σχεδόν όλα τα κομμάτια του λειτουργικού συστήματος που αποκαλούμε Linux, έχουν γίνει πιο αξιόπιστα.
Ναι «frustrations» πάντα θα υπάρχουν, αλλά σε σχέση με το παρελθόν έχουν μειωθεί ουσιαστικά. Μήπως σε Windows δεν υπάρχουν; (απογοητεύσεις εννοώ) Και φανταστείτε ότι μιλάμε για ένα λειτουργικό σύστημα ή ένα λογισμικό (πχ MS Office) που το πληρώνεις.

Δεν θέλω να γράψω περισσότερα. Θα μπορούσα να γράψω ένα μικρό βιβλίο για τις χρήσεις και τις εφαρμογές του Linux, αλλά ο σκοπός αυτής της δημοσίευσης δεν είναι αυτός. Ο σκοπός είναι να καταλάβουν οι νέοι, αλλά και οι παλαιότεροι ίσως, χρήστες ότι το Linux δεν είναι μόνο για να περνάμε την ώρα μας ή για να συμμετέχουμε σε μια κοινότητα επειδή το έχουμε (ίσως) ανάγκη.
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε εταιρικά περιβάλλοντα και για επαγγελματικούς σκοπούς γενικότερα.

Αν θέλουμε το Linux να μας πάρει στα σοβαρά, πρέπει να το πάρουμε κι εμείς.

Until next time …
«Be excellent to each other»

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.