Η νέα μεταρρύθμιση της ΕΕ για την πνευματική ιδιοκτησία απειλεί τον ανοιχτό κώδικα (#savecodeshare)

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Η κινητή συσκευή σας, το αυτοκίνητό σας, ο δρομολογητής wifi στο σπίτι, η τηλεόρασή σας, τα αεροπλάνα στα οποία ταξιδεύετε όλα περιέχουν δωρεάν λογισμικό και λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Αυτή η ευρεία επαναχρησιμοποίηση είναι δυνατή επειδή το Ελεύθερο Λογισμικό και το Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα μπορούν να μοιραστούν ανοιχτά, να μελετηθούν και να προσαρμοστούν ώστε να ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη.

Η ΕΕ ετοιμάζεται να ψηφίσει μια «Μεταρρύθμιση του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας» η οποία υπονομεύει τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται το λογισμικό ελεύθερου και ανοικτού κώδικα. Το προτεινόμενο άρθρο 13 της οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ στοχεύει σε κάθε ηλεκτρονική υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες της να μεταφορτώνουν και να μοιράζονται περιεχόμενο μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων πλατφορμών φιλοξενίας κώδικα.

Στο πλαίσιο αυτής της πρότασης, οι πλατφόρμες φιλοξενίας θα υποχρεωθούν να αποτρέψουν τυχόν παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων αναπτύσσοντας ριζικά ανεπαρκείς τεχνολογίες φιλτραρίσματος. Αυτοί οι αλγόριθμοι φιλτραρίσματος θα αποφασίζουν τελικά ποιοι προγραμματιστές λογισμικού θα μπορούν και θα πρέπει να μοιράζονται κώδικα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς αναθεώρησης των πνευματικών δικαιωμάτων, κάθε χρήστης μιας πλατφόρμας διαμοιρασμού κώδικα, είτε πρόκειται για ένα άτομο, μια επιχείρηση ή μια δημόσια διοίκηση, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει παραβάτες πνευματικών δικαιωμάτων.
Το περιεχόμενό τους, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων αποθετηρίων κώδικα, θα μπορούν να παρακολουθούνται και να μπλοκάρονται ανά πάσα στιγμή.
Αυτό περιορίζει την ελευθερία των προγραμματιστών να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα συστατικά και εργαλεία λογισμικού που ως αποτέλεσμα θα οδηγήσουν σε μικρότερο ανταγωνισμό και λιγότερη καινοτομία. Τελικά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένα λιγότερο αξιόπιστο και λιγότερο ευέλικτο λογισμικό για όλους.

Εμείς, ιδιώτες, προγραμματιστές, οργανισμοί και εταιρείες που αναπτύσσουν ή στηρίζονται στο οικοσύστημα ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοιχτού κώδικα, καλούμε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων από την Ευρώπη να προστατεύσουν τα ανοικτά, συνεργατικά οικοσυστήματα λογισμικού. Καλούμε τους ευρωπαίους ιθύνοντες να προβούν σε ουσιαστική επανεξέταση ή κατάργηση του άρθρου 13 της μεταρρύθμισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί η απειλή που παρουσιάζει για το Ελεύθερο Λογισμικό και το Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα.

Διαφυλάξτε το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης, διασφαλίζοντας ότι υπάρχει επανεξέταση ή διαγραφή του άρθρου 13 στη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ.

Υπογράψτε το ανοιχτό γράμμα το οποίο θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Πρωτότυπο άρθρο:
https://savecodeshare.eu

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η νέα μεταρρύθμιση της ΕΕ για την πνευματική ιδιοκτησία απειλεί τον ανοιχτό κώδικα (#savecodeshare)

  1. Μα τι μας λες τώρα; Τι είδους είδηση βόμβα είναι αυτή;
    Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ φίλε για την ενημέρωση ( δε το είχα προσέξει, πόσες μέρες έχει που έσκασε αυτό ; )

    Πάντως παιδιά πρέπει πραγματικά να κάνουμε ότι μπορούμε και δε μπορούμε…
    Αυτοί θα μας τα πάρουν όλα και θα μας σκλαβώσουν από όλες τις μεριές !!

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.