ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!
Αν και όλοι, όσοι ασχολούμαστε, γνωρίζουμε τι έχει συμβεί με το Ubuntu και το Unity, σήμερα είναι μια ημέρα «σημαδιακή». Σήμερα, 1/6/2017 (καλό μήνα κιόλας), το Unity αφαιρέθηκε από τη πλατφόρμα ανάπτυξης του Ubuntu (και τεχνικά μιλώντας).
Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Didier Roche, ο developer που αφαίρεσε τα σημεία του Unity από την ανάπτυξη του Ubuntu:
Bye bye Unity, it has been a long and fun ride: from the Unity0 in
vala+mutter for Ubuntu Netbook Edition, to Unity1 becoming Unity7
with the compiz C++ rewrite and Nux additions. We had our load of fun,
joy, sadness, crazyness… without forgetting crashes as well!
Remember those shaders, those overlay scrollbars, those window stack issues,
those 5am releases? And synchronizing you with the Unity2D team!
Thanks to everyone involved, all those still here, those who left.
Λίγη Ιστορία
Το Unity ήταν το εν δυνάμει γραφικό περιβάλλον που ανέπτυξε η Canonical για το λειτουργικό σύστημα Ubuntu/Linux. Λέω εν δυνάμει διότι δεν αποτελούσε ένα πλήρες γραφικό περιβάλλον από μόνο του. Ήταν περισσότερο ένα Plugin ( ή Graphical Shell) το οποίο κούμπωνε επάνω στα στοιχεία του GNOME και όλο αυτό μαζί αποτελούσε ένα πλήρως λειτουργικό, και για ορισμένους άκρως αποδοτικό, γραφικό περιβάλλον.
To Unity έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του τον Οκτώβριο του 2010 με την έκδοση Ubuntu 10.10 Netbook Edition. Από εκεί και πέρα η ανάπτυξη συνεχίστηκε για τα επόμενα έξι(6) χρόνια, φτάνοντας αισίως στην έκδοση 7.4. Πολλά πρόσθετα ενσωματώθηκαν στο Unity, όπως τα Lens, Scopes …κλπ.


Πλέον, ήταν ένα πλήρως λειτουργικό και ώριμο γραφικό περιβάλλον στο οποίο είχαν επιλυθεί τα περισσότερα από τα Critical Bugs που υπήρχαν.
Αυτό όμως που έχει ίσως τη περισσότερη σημασία είναι το Branding. Αυτό που είχε καταφέρει το Unity για το Ubuntu και κατ επέκταση για το Linux, ήταν να γίνει αναγνωρίσιμο. Έβλεπε κάποιος ένα Laptop από 10 μέτρα μακριά και καταλάβαινε ότι αυτό έτρεχε Ubuntu/Linux. Με τα υπόλοιπα γραφικά περιβάλλοντα στο Linux δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί.
Το Unity εξελίχθηκε τόσο ώστε να φτάσει να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο γραφικό περιβάλλον και αυτό έγινε με την έλευση του Unity 8, το οποίο ως σκοπό είχε το Convergence. Δηλαδή, την ενοποίηση των συσκευών (Desktop, Laptop, Tablet, Phone) κάτω από ένα κοινό γραφικό περιβάλλον. To Unity 8 βγήκε στη παραγωγή, ήταν όμως διαθέσιμο μόνο για κινητές συσκευές και συγκεκριμένα Tablets και Smartphones. Δεν πρόλαβε να κάνει το ντεμπούτο του στο PC.

Τα δυο γραφικά περιβάλλοντα αναπτύσσονταν ξεχωριστά και ο τελικός σκοπός ήταν το Unity 8 να αντικαταστήσει, κάποια στιγμή, το Unity 7.
Όμως, στις 5 Απριλίου του τρέχοντος έτους, ο Mark Shuttleworth (Ιδρυτής της Canonical) ανακοίνωσε τη διακοπή της ανάπτυξης του Unity και όλης της οικογένειας αυτού. Το τμήμα ανάπτυξης του γραφικού περιβάλλοντος Unity αποδεκατίστηκε και πλέον το Ubuntu στρέφει τη προσοχή του στο IoT και το Cloud. Το γραφικό περιβάλλον που θα φέρει από την έκδοση 18.04 LTS, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2018, είναι το GNOME.
Άποψη (μου)
Η διακοπή της ανάπτυξης του Unity 8 και η απομάκρυνση από την ιδέα του Convergence ήταν μια καλή κίνηση. Το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών Η/Υ είτε δεν είναι έτοιμοι, είτε απλά δεν θέλουν αυτή την ενοποίηση. Αυτό άλλωστε φάνηκε νωρίτερα με τα Windows 8 τα οποία προσπάθησαν να επιτύχουν το ίδιο πράγμα. Δηλαδή, να προετοιμάσουν τους χρήστες για την ολοκληρωτική μετάβαση σε ένα Tablet/Phone γραφικό περιβάλλον. Εν τέλει η Microsoft έκανε πίσω, διακρίνοντας ότι χάνει μεγάλο ποσοστό χρηστών με αυτή της την επιμονή. Τα Windows 10 ναι μεν πέτυχαν το Convergence, αλλά διατηρούν το κλασσικό, γνώριμο γραφικό περιβάλλον ενός Desktop.
Το Unity 7 είναι εκείνο το γραφικό περιβάλλον, που όσο και αν «μισήθηκε» από κοινότητες και χρήστες, άλλο τόσο βοήθησε το Ubuntu να γίνει ακόμη πιο αναγνωρίσιμο στον κόσμο. Σε εκείνον τον κόσμο που δεν ασχολείται με το Linux, ούτε τον ανοιχτό κώδικα και δεν έχει ιδέα (ούτε τον ενδιαφέρει να μάθει) τι είναι ένας Terminal Emulator. Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν ούτε το όνομα του λειτουργικού συστήματος (Ubuntu), γνώριζαν όμως εκείνη την άλλη λέξη που κάπου είχαν ακούσει. «Α, αυτό έχει Linux». Προσωπική εμπειρία είναι αυτή, και όχι μια φορά μόνο.
Κακώς λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, διέκοψε την ανάπτυξη του Unity 7. Πλέον το Unity 7 ήταν τόσο ώριμο ώστε να χρειάζεται μόνον συντήρηση. Βέβαια αυτά τα λέω από τη σκοπιά ενός χρήστη και όχι ενός developer. Θα μπορούσε όμως να διατηρηθεί και να διαφημιστεί επιτέλους αυτό το Branding που είχε δημιουργήσει το Unity 7 τόσα χρόνια.
Φαντάζομαι τμήμα Marketing δεν υπάρχει καν στην Canonical. Και αν υπάρχει, το Budget θα είναι τόσο μικρό που δεν θα φτάνει ούτε για bannerακι. Κι όμως, το Unity 7 , σε συνδυασμό βέβαια με την κοινότητα του Ubuntu, καθώς και κάποιους κατασκευαστές (βλ. Dell), είχαν καταφέρει να κάνουν γνώριμο, σχεδόν οικείο αυτό το Graphical Shell που είχε δημιουργήσει η Canonical.
Ιδανικό θα ήταν να μεταμορφώσει το Unity 7 (όχι το 8) σε ένα πλήρες γραφικό περιβάλλον, ανεξάρτητο. Έτσι δεν θα κυνήγαγε τις εκδόσεις του GNOME, ούτε θα έμπαινε στον «πονοκέφαλο» του Integration και Compatibility των όποιων νέων Features αποφάσιζε να αναπτύξει το GNOME.
Bye Bye λοιπόν Unity 7 (και τεχνικά μιλώντας). Δεν ξέρω τι λένε οι υπόλοιποι, εμένα πάντως μ’ αρεσες. Σε είχα συνηθίσει και έκανα τη δουλειά μου, ειδικά τα τελευταία δύο(2) χρόνια, απροβλημάτιστα.
Αυτή τη στιγμή το Ubuntu 17.10 είναι η έκδοση που αναπτύσσεται και αναμένεται για κυκλοφορία τον Οκτώβριο του 2017.
Από σήμερα αφαιρέθηκε το Unity από την ανάπτυξη του Ubuntu 17.10. Η έκδοση του GNOME η οποία θα φέρει, παραμένει προς το παρόν άγνωστη και αυτό οφείλεται στο προαναφερόμενο. Δηλαδή, στο «κυνηγητό» της ανάπτυξης του GNOME ή για να το πούμε καλύτερα, στη μη συμβατότητα του κύκλου ανάπτυξης του Ubuntu με εκείνη του GNOME.
Πιθανό είναι να περιέχει στοιχεία από το GNOME 3.26 και κάποια να τροποποιηθούν ή να κρατηθούν σε παλαιότερες εκδόσεις. Θα πρέπει να βρούνε ένα κοινό μοντέλο ανάπτυξης και αυτό, προσωπικά, το βλέπω δύσκολο έως αδύνατο.
Δείτε και τους παρακάτω συνδέσμους:
- https://plus.google.com/+WillCooke/posts/EN8RftFKBgo
-
https://bazaar.launchpad.net/~ubuntu-core-dev/ubuntu-seeds/ubuntu.artful/revision/2531
-
https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-desktop/2017-April/004907.html
Until next time …
Thanks for reading!
Εγώ τα βλέπω πιο αισιόδοξα τα πράγματα.
Καταρχάς, το ubuntu δεν θα είναι vanilla gnome, αλλά θα έρχεται με κάποια extensions (τύπου Dash to Dock). Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να αναβαθμίσει κάποιος από 17.04 σε 17.10 και να χάσει τη μπάλα. Η κοινότητα θα αποφασίσει για το ποια extensions θα έρχονται by default, έτσι η επιλογή των κατάλληλων extensions θα βοηθήσει να υπάρχει μια συνοχή και να αποφευχθεί η παραπάνω περίπτωση.
Δεύτερον, η Canonical φαίνεται πως θέλει να βελτιώσει το Gnome. Για παράδειγμα, διάβασα πρόσφατα ότι εργάζεται με τους developers του Gnome για να βελτιώσει την υποστήριξη HiDPI.
Η καλύτερη λύση πιστεύω είναι το Ubuntu να έρχεται με Gnome, χωρίς επιλογή για Unity (ώστε να πάρει μαζικό feedback στην έκδοση 17.10, με αποτέλεσμα η 18.04 LTS έκδοση να είναι όσο το δυνατό πιο σταθερή γίνεται). Για τους λάτρες του Unity 7, μπορεί να δημιουργηθεί flavour με Unity 7, το οποίο θα συντηρεί η κοινότητα.
To Unity ήταν ο κύριος λόγος να στραφώ στο Ubuntu έναντι άλλων διανομών. Παρόλο που κατά καιρούς η περιέργεια μου με ωθεί να σκαλίζω το σύστημα μου το Unity με ωθούσε μακριά από αυτό και τελικά στην καθημερινή μου χρήση ήταν αυτό που πραγματικά ήθελα.
Πολύ ωραίο το άρθρο σου φίλε.
Έχω δύο ερωτήσεις όμως :
Καταλαβαίνω ότι κάπου κατάλαβαν ίσος πως το λογισμικό αυτό έχει αποτύχει.. υπάρχουν πολλά και ουκ ολίγα παραδείγματα σαν αυτό και ίσος το καλύτερο είναι να το αφήσεις.. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ούτε εγώ ρε φίλε μπορώ να το καταλάβω αυτό. Γιατί έτσι απότομα να το σταματήσουν; Ποιος ήταν ο λόγος; Είπαν πως απέτυχε; Είπαν τον λόγο; Άλλωστε εμείς όπως λες και εσύ.. η σταθερή έκδοση για Desktop πλέον σαν να είχε ωριμάσει καλά και δούλευε ικανοποιητικά.
Τώρα για την ενοποίηση όλων, να σου πω την αλήθεια προσωπικά από την αρχή δε μου άρεσε καθόλου αυτή η ιδέα και δε ξέρω αν θα το χρησιμοποιούσα.. Αν απέτυχε αυτό το σχέδιο τους όμως, γιατί να μην προχωρήσουν και να συντηρούν και σιωπηλά να αναπτύσσουν την έκδοση για Destkop ; :/
Λίγο περίεργη η φάση..
Δεύτερον, αυτό που λες για την κύκλο ανάπτυξης των δύο λογισμικών, Ubuntu και GNOME, τι εννοείς και γιατί δε μπορούν να συμβιβαστούν; Μπορείς να γίνεις περισσότερο αναλυτικός;
Ευχαριστούμε πολύ για τα ωραία και ποιοτικά σου άρθρα, που μας δίνουν αφορμή να συζητάμε και να μαθαίνουμε.. :)
Εφόσον συνειδητοποιήσουμε ότι το Ubuntu δεν είναι κοινοτική διανομή και αναπτύσσεται από μια εταιρία (Canonical), μπορούμε να καταλάβουμε και την απόφαση αλλά και τον τρόπο (μαχαίρι) με τον οποίο πάρθηκε. Όταν λοιπόν φαίνεται ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, δεν υπάρχει κέρδος, ίσως να υπάρχει και χασούρα, τότε αποφασίζεις τι θα κόψεις και τι θα κρατήσεις. Στο Cloud και IoT το Ubuntu τα πηγαίνει καλά (μέχρι στιγμής). Το άλλο εγχείρημα με το Unity δεν προχώρησε, μάλλον, όπως έπρεπε. Δεν είχε το κέρδος που περίμεναν, δεν ασχολήθηκαν οι κατασκευαστές (είτε υλικού, είτε λογισμικού) όσο περίμεναν (από μεριάς Canonical).
Το GNOME έχει έναν κύκλο ανάπτυξης. Δες εδώ για παράδειγμα. Το Ubuntu έχει έναν άλλο κύκλο ανάπτυξης. Αν αυτοί οι δυο κύκλοι δεν συμβαδίζουν (πράγμα που δεν γίνεται αυτή τη στιγμή) το αποτέλεσμα θα είναι να μένει το Ubuntu πάντα πίσω στις εκδόσεις του GNOME που θα περιλαμβάνει στην εκάστοτε έκδοση. π.χ. θα έχει βγει ως stable release το GΝΟΜΕ 3.26 και το Ubuntu θα περιλαμβάνει την 3.24. Δεν θα έχει προλάβει να τεστάρει και να ενσωματώσει τη νέα έκδοση του GNOME. Πιο πολύ όμως το Ubuntu το ενδιαφέρουν οι LTS εκδόσεις. Σε ένα από τα Link που έχω δώσει παραπάνω, έχει ξεκινήσει ήδη συζήτηση για το ποια έκδοση θα περιέχει η 18.04 LTS η οποία βγαίνει τον Απρίλιο του ’18. Από τώρα το συζητάνε.
Μάλιστα. Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου.
Με τούτα & με εκείνη και αυτή την εξέλιξη που συνειδητοποιούμε ακόμη περισσότερο πως το Ubuntu το χαλιναγωγεί μια εταιρία και όχι μια κοινότητα… δε στρέφεις και εσύ ρε φίλε το κεφάλι σου λίγο αλλού;
Εγώ π.χ. το στρέφω στον αγαπημένο, σταθερό και αγέρωχο βράχο του Debian!