Ελευθερώστε το Xperia L

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!


Οδηγούς σχετικούς με Android και συναφή δεν θα βρείτε πολλούς σε αυτό το site/blog. Υπάρχουν αξιόλογα sites στην Ελλάδα που ασχολούνται εκτεταμένα με το Android. Google is your friend, ψάξτε και θα τα βρείτε. Τον συγκεκριμένο οδηγό όμως τον γράφω διότι μου πήρε κάμποσο καιρό να μαζέψω όλες τις πληροφορίες, καθώς και να τις τεστάρω(έτσι ώστε να σιγουρευτώ πως λειτουργούν). Γι’ αυτό τον λόγο γράφω αυτό τον οδηγό, έτσι ώστε να είναι όλα μαζεμένα σε ένα άρθρο.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Sony Xperia L

Ο οδηγός αφορά το συγκεκριμένο μοντέλο της Sony και δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι εφαρμόσιμος σε άλλες συσκευές Sony Xperia. Το Sony Xperia L είναι μια middle-range συσκευή (αξίας, όταν το αγόρασα, περί τα 180€) και έρχεται με την έκδοση Android 4.2. Υπάρχουν δυο εκδόσεις του Xperia L , η μια είναι η C2104 και η άλλη η C2105. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες, ωστόσο ο συγκεκριμένος οδηγός έχει δοκιμαστεί μόνο στην C2105 συσκευή. Όπως αρκετές εταιρίες έτσι και η Sony δεν διαθέτει αναβαθμίσεις σε νεότερες εκδόσεις Android για την συγκεκριμένη συσκευή, γενικότερα για συσκευές low-middle range. Διορθώσεις σφαλμάτων (bug fixes) και ενημερώσεις λογισμικού της Sony (ενσωματωμένες εφαρμογές της Sony) έρχονται στην συσκευή, αλλά η έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android δεν αλλάζει και πιθανότατα δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε στο μέλλον.

Sony και Android

Παρόλο την αδιαφορία της Sony για την αναβάθμιση λειτουργικού συστήματος σε low-middle range συσκευές, δεν μπορούμε να την κατηγορήσουμε ότι δεν ενδιαφέρεται για τους χρήστες. Ίσως το αντίθετο, αν το δούμε από μια άλλη οπτική γωνία. Είναι από εκείνες τις εταιρίες που διαθέτει τον κώδικά της ανοιχτά στο Github δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ανεξάρτητους προγραμματιστές να αναπτύξουν, να διορθώσουν, καθώς και να αναβαθμίσουν το υπάρχων λογισμικό για αρκετές συσκευές.

XDA Developers

Εντάξει, τι να πω τώρα γι’ αυτό το forum, τα άτομα που το απαρτίζουν και τους προγραμματιστές που συμμετέχουν εκεί; Το μόνο που θα πω είναι ότι χωρίς την ύπαρξη των XDA Developers τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά απ’ ότι τα ξέρουμε σήμερα. Σίγουρα πίσω σε ανάπτυξη, καθώς και ελευθερία κινήσεων. Θα αναφέρω φυσικά ότι αυτός ο οδηγός γράφεται λόγω των XDA Developers και όλου του υλικού που βρίσκεται εκεί.

Αποποίηση ευθυνών

Αυτή η παράγραφος είναι πάντοτε χρήσιμη, έως και απαραίτητη, σε τέτοιου είδους οδηγούς. Επειδή πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να καταστρέψετε τη συσκευή σας, είτε προσωρινά αλλά ακόμη και μόνιμα. Αναφέρω λοιπόν ότι δεν ευθύνεται ο συγγραφέας του παρών οδηγού, καθώς δεν παρέχεται και κανενός είδους εγγύηση ότι ο οδηγός θα λειτουργήσει απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα. Επίσης, δεν θα παρέχω κανενός είδους βοήθεια ή αποσφαλμάτωση και αυτό διότι δεν είμαι ειδικός ή τεχνικός ή αυθεντία σε ότι αφορά το Android. Τα παρακάτω τα έχω δοκιμάσει με επιτυχία στη δική μου συσκευή, της οποίας την ευθύνη για την καλή της λειτουργία την αναλαμβάνω αποκλειστικά και μόνο εγώ. Δεν μπορώ όμως σε καμία περίπτωση να αναλάβω τέτοιες ευθύνες για συσκευές άλλων.

Dead Links

Με την πάροδο του χρόνου, μερικοί από τους συνδέσμους που αναφέρονται ίσως να μην υπάρχουν πλέον. Πολλοί χρήσιμοι σύνδεσμοι για την λήψη και εγκατάσταση εργαλείων, αλλά και σύνδεσμοι αναφοράς, είναι εξωτερικοί και δεν ανήκουν στον δημιουργό αυτού του οδηγού. Αν κάποιος σύνδεσμος είναι «νεκρός»(dead link), καλό θα είναι να μην προχωρήσετε με κάποια από τις διαδικασίες που περιγράφονται αν δεν εξασφαλίσετε ότι μπορείτε να βρείτε το/τα εργαλείο/α που απαιτείται/απαιτούνται ή έστω κάποια εναλλακτικά αυτών.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας

Αν ενδιαφέρεστε για τις επαφές/αρχεία/προγράμματα ή οτιδήποτε άλλο βρίσκεται στο τηλέφωνό σας, δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας. Βρείτε κάποιον τρόπο ώστε να δημιουργήσετε αυτά τα αντίγραφα (δεν θα περιγράψω εδώ κάποιον), διότι με την παρακάτω διαδικασία θα χαθούν τα πάντα.

ΞΕΚΛΕΙΔΩΜΑ ΤΟΥ BOOTLOADER

Με αυτή τη διαδικασία θα είστε σε θέση να ξεκλειδώσετε τον bootloader του Xperia L, όπως και να χάσετε την εγγύηση της συσκευής μια για πάντα. Το πρώτο που πρέπει να τσεκάρουμε είναι να δούμε αν η συσκευή που έχουμε μας επιτρέπει να ξεκλειδώσουμε τον bootloader. Πατάμε στον dialer και πληκτρολογούμε:

##7378423##

Πατάμε στο Service Info > Configuration και τσεκάρουμε το Rooting Status. Μόνον Αν γράφει

Bootloader unlock allowed

συνεχίζουμε παρακάτω.

Εγκατάσταση απαραίτητων εργαλείων σε Windows 8.1

Εδώ περιγράφεται η διαδικασία εγκατάστασης των απαραίτητων εργαλείων σε λειτουργικό σύστημα Windows 8.1. Παρόμοια είναι η διαδικασία και για άλλα λειτουργικά συστήματα, με διαφορές στα δικαιώματα εγκατάστασης αλλά και στον τρόπο(ίσως).

Απενεργοποίηση του signature enforcement

Πρέπει να κάνουμε απενεργοποίηση του signature enforcement για τους drivers, σε Windows 8.1, διαφορετικά ο driver που δίνει η sony δεν μπορεί να εγκατασταθεί.

Προσωρινή απενεργοποίηση (μέχρι το επόμενο reboot)

Ανοίγουμε ένα cmd ως διαχειριστές και δίνουμε την παρακάτω εντολή:

bcdedit.exe /set nointegritychecks ON

Θα πρέπει να επιστρέψει “The operation completed successfully”

Android SDK

http://developer.android.com/sdk/index.html
Σιγουρευόμαστε ότι το Android USB device θα εγκατασταθεί. Το επιλέγουμε από τον SDK Manager αν δεν είναι ήδη επιλεγμένο.

Sony Driver

O driver που δίνει η Sony βρίσκεται εδώ:
http://developer.sonymobile.com/downloads/drivers/fastboot-driver/
Αντικαθιστούμε το αρχείο που βρίσκεται στην διαδρομή:

C:\Users\το όνομα χρήστη μας\AppData\Local\Android\androidsdk\extras\google\usb_driver\android_winusb

με το αρχείο που κατεβάσαμε από την sony (έχουν το ίδιο όνομα, οπότε μεταφέροντας το στην διαδρομή θα μας ρωτήσει τι θέλουμε να κάνουμε. Επιλέγουμε αντικατάσταση).
Αν δεν βλέπουμε το AppData θα πρέπει να επιλέξουμε να εμφανίζονται οι κρυφοί φάκελοι. Στον explorer κάνουμε κλικ στο View και τικάρουμε το Hidden items. Αν κάνουμε τώρα ένα δεξί κλικ στο αρχείο θα δούμε την επιλογή install. Το πατάμε και επίσης πατάμε ΟΚ στην εγκατάσταση του software που δεν μπορεί να πιστοποιηθεί.

Flashtool

Είναι ένα εργαλείο που θα το χρειαστούμε τουλάχιστον μια φορά. Το κατεβάζουμε και το κάνουμε εγκατάσταση από εδώ.

Παραλαβή κωδικού ξεκλειδώματος από τη Sony

Πηγαίνουμε στη σελίδα:
http://developer.sonymobile.com/unlockbootloader/unlock-yourboot-loader/
και αφού βρούμε το μοντέλο (Sony Xperia L) πατάμε Continue. Γράφουμε ένα σωστό e-mail και εκεί θα μας σταλεί μια σελίδα με οδηγίες από την Sony για να ξεκλειδώσουμε τον bootloader. Οι οδηγίες περιγράφονται κι εδώ, ωστόσο αυτό που πρέπει να πάρουμε είναι ο κωδικός ξεκλειδώματος.
Θα μας ζητηθεί το IMEI της συσκευής μας, αυτό το βρίσκουμε πληκτρολογώντας στον dialer:

*#06#

Σημαντική σημείωση: Ακόμη και αν ακολουθήσουμε τον επίσημο τρόπο ξεκλειδώματος του bootloader είναι πάρα πολύ πιθανό μετά το ξεκλείδωμα να πέσουμε σε bootloop. Το κινητό δεν θα εκκινεί αλλά θα βλέπουμε συνεχώς την οθόνη εκκίνησης. Για να το διορθώσουμε αυτό θα πρέπει να εγκαταστήσουμε πάλι (να flashαρουμε) την επίσημη ROM. Κατεβάστε την από εδώ και τοποθετήστε την στην διαδρομή

C:\flashtool\firmwares\

θα είναι ένα αρχείο που τελειώνει σε .ftf (flashtool firmware).

Ακολουθώντας τις οδηγίες ξεκλειδώματος από την Sony

  • Κλείνουμε το τηλέφωνό μας (power off).
  • Συνδέουμε το καλώδιο USB στον υπολογιστή μας και πριν το συνδέσουμε στο τηλέφωνο κρατάμε πατημένο το πλήκτρο που δυναμώνει την φωνή (volume up button). Συνδέουμε τώρα το τηλέφωνο και θα πρέπει να ανάψει ένα μπλε λαμπάκι στο κάτω μέρος.
  • Πάμε στην διαδρομή
  • C:\Users\το όνομα χρήστη μας\AppData\Local\Android\android-sdk\

    και κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Shift κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο platfrom-tools. Επιλέγουμε το “Open command window here”. Θα ανοίξει ένα cmd στην συγκεκριμένη διαδρομή.
    Εκεί πληκτρολογούμε:

    fastboot.exe devices

    θα πρέπει να πάρουμε μια απάντηση που να δηλώνει ότι έχει βρει κάποια συσκευή fastboot.

  • Έπειτα τρέχουμε την εντολή ξεκλειδώματος
  • fastboot -i 0x0fce oem unlock 0x<ο κωδικός μας εδώ>

    Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε κλάσματα δευτερολέπτου και αυτό ήταν.

Επιλύοντας το πρόβλημα του bootloop

Όταν επανεκκινεί το τηλέφωνο και αν πέσουμε στο bootloop, πρέπει να εγκαταστήσουμε πάλι(flash) την official rom(επίσημο λειτουργικό σύστημα).
Αποσυνδέουμε το τηλέφωνο και αν δεν μπορούμε να το κλείσουμε, βγάζουμε την μπαταρία μέχρι να κλείσει. Συνδέουμε το τηλέφωνο κρατώντας πατημένο το volume down πλήκτρο. Θα ανάψει στιγμιαία ένα πράσινο LED. Ανοίγουμε το flashtool ως διαχειριστές. Εκεί πατάμε το πλήκτρο με τον κεραυνό και επιλέγουμε: flashmode
Από το browse βρίσκουμε το αρχείο που κατεβάσαμε. Ενδέχεται να υπάρχει ήδη στην λίστα με τις ROM, αν το έχουμε το τοποθετήσει στην σωστή διαδρομή από πριν. (C:\flashtool\firmwares).
Επιλέγουμε την ROM version: 15.3.A.1.17. Και πατάμε το πλήκτρο Flash.
Αφού τελειώσει η διαδικασία χωρίς λάθη, πλέον θα έχουμε το τηλέφωνό μας με ξεκλείδωτο bootloader και με μια φρέσκια Official ROM εγκατεστημένη.

ROOT

Αυτό το οποίο ονομάζουμε root, είναι η διαδικασία εκείνη που όταν ολοκληρωθεί θα μας επιτρέπει να έχουμε δικαιώματα υπερχρήστη στο λειτουργικό σύστημα του τηλεφώνου. Αυτή η διαδικασία είναι ανεξάρτητη κλειδωμένου ή ξεκλείδωτου bootloader. Αφού αποκτήσουμε δικαιώματα υπερχρήστη, να ξέρουμε ότι είναι πλέον πιο επικίνδυνη η διαχείριση του τηλεφώνου μας αφού με την παραχώρηση δικαιωμάτων στην λάθος εφαρμογή ή εκτελέσιμο αρχείο, μπορούμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Το παρακάτω λειτουργεί σωστά με το 15.3.A.1.17 firmware.
Κατεβάζουμε το αρχείο από εδώ . Προσέχουμε να έχουμε το USB debugging ενεργοποιημένο, όπως επίσης και στην Ασφάλεια (security) το Unknown Sources ενεργοποιημένη(να επιτρέπεται). Έχοντας το ανοιχτό συνδέουμε το τηλέφωνο μας με τον υπολογιστή (χωρίς πατημένα volume πλήκτρα) και απλά τρέχουμε το αρχείο .bat που κατεβάσαμε. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία έχουμε ένα rooted τηλέφωνο. Τέλος, εγκαθιστούμε από το Store χειροκίνητα την εφαρμογή superSU. Θα πρέπει να βρει το binary και πιθανών να μας ζητήσει αναβάθμιση, την κάνουμε και κάνουμε και μια επανεκκίνηση αν μας ζητηθεί.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Αφού έχουμε ξεκλειδώσει τον bootloader και έχουμε ολοκληρώσει και την διαδικασία του root, οι επιλογές που έχουμε για ένα νέο και αναβαθμισμένο λειτουργικό σύστημα περιορίζονται μόνον στην «φαντασία μας»(αν είμαστε προγραμματιστές) ή «στην φαντασία» των προγραμματιστών που ασχολούνται(αν είμαστε απλοί χρήστες). Παρακάτω θα γίνει περιγραφή της διαδικασίας αναβάθμισης σε Android 5.0 με ένα λειτουργικό σύστημα που ονομάζεται CyanogenMod και αναπτύσσεται από τους προγραμματιστές του XDA. Η ROM που θα εγκαταστήσουμε είναι η CyanogenMod 12.
Τι θα χρειαστούμε:

  • Έναν recovery installer (αρχείο σε μορφή boot.img)
  • Τις εφαρμογές της Google(gapps – επίσης αρχείο σε μορφή .zip)
  • Την ROM (αρχείο σε μορφή .zip)

Recovery Installer

Το λογισμικό αυτό θα μας επιτρέψει να εγκαταστήσουμε το νέο λειτουργικό σύστημα μέσα από ένα εύχρηστο μενού, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στην εγκατάσταση μιας νέας ROM. Εδώ θα χρησιμοποιήσω έναν (αν μπορώ να τον χαρακτηρίσω) dirty τρόπο εγκατάστασης του recovery installer , κάνοντας εγκατάσταση ενός νέου πυρήνα(θα μιλήσουμε και για νέο πυρήνα ξεχωριστά παρακάτω).
Πάμε σε αυτή τη διεύθυνση και κατεβάζουμε το αρχείο ThunderZap 4.14. Πατάμε το κουμπί “Begin Download”. Αφού ολοκληρωθεί η λήψη, κάνουμε μια αποσυμπίεση(extract) του αρχείου. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα 7z. Μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ. Αφού αποσυμπιέσουμε το αρχείο εντοπίζουμε το αρχείο boot.img. Θα μας χρειαστεί η διαδρομή του αρχείου.
Απενεργοποιούμε το τηλέφωνό μας και έπειτα ανοίγουμε το πρόγραμμα FlashTool ως διαχειριστές. Κρατώντας πατημένο το volume up πλήκτρο συνδέουμε το τηλέφωνό μας με τον υπολογιστή. Θα πρέπει να δούμε ένα μπλε LED να ανάβει. Αν ναι, αυτό σημαίνει ότι έχουμε συνδέσει το τηλέφωνο σε Fastboot mode. Το μήνυμα σύνδεσης σε αυτό το mode θα πρέπει να μας επιστρέψει και το ήδη ανοιχτό FlashTool. Πατάμε τον «κεραυνό» στο FlashTool και επιλέγουμε Fastboot mode”. Από το παράθυρο επιλογών επιλέγουμε Select kernel to Flash”. Θα ανοίξει ένα παράθυρο για να εισάγουμε το αρχείο. Πηγαίνουμε στην διαδρομή που είναι αποθηκευμένο το αρχείο boot.img. Αν δεν το βλέπουμε, κοιτάμε κάτω στις επιλογές αρχείων(file) και αν έχει το .sin ως προεπιλογή το αλλάζουμε σε .img. Με το που το επιλέξουμε θα έχει ολοκληρωθεί σε κλάσματα δευτερολέπτου και η εγκατάσταση του νέου πυρήνα(μαζί με το εργαλείο που επιθυμούμε, το Philz-Touch Recovery).

GApps

Τα gapps είναι οι εφαρμογές της Google(Google Apps), καθώς και άλλες, οι οποίες χρειάζονται ώστε να λειτουργήσει το τηλέφωνο. Εγκαθιστώντας μόνο το λειτουργικό σύστημα(ROM) και εκκινώντας το τηλέφωνο δεν θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Βασικά δεν θα εκκινεί καν αλλά θα βλέπουμε μόνον το λογότυπο εκκίνησης. Τα Gapps πρέπει να είναι συμβατά με την έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Οπότε, για την CM12 θα πρέπει να κατεβάσουμε gapps συμβατά με Android 5.0. Εκείνα που χρησιμοποίησα εγώ είναι τα base. Base σημαίνει μόνον τα απαραίτητα για την λειτουργία του τηλεφώνου και φυσικά με το play store διαθέσιμο ώστε να εγκαταστήσετε ότι άλλο θέλετε μόνοι σας. Όλο το (χαρακτηρισμένο από πολλούς) bloatware της Google λείπει. Παραθέτω το link: https://www.androidfilehost.com/?fid=23991606952603543
Κατεβάστε τα και αποθηκεύστε τα στην sdcard0 του τηλεφώνου σας. Εκεί θα αποθηκεύσουμε και την ROM.

Αν παρατηρήσετε ότι δεν λειτουργεί το WiFi όταν ανοίξετε το τηλέφωνο για να κάνετε την μεταφορά του .zip(gapps) αρχείου, μην σας απασχολεί. Γι’ αυτό ευθύνεται ο dirty (που είπαμε) τρόπος για την εγκατάσταση του Recovery Installer. Θα διορθωθεί σε λίγο.

CyanogenMod 12

Κατεβάζουμε το αρχείο της CM12 από εδώ. Μην σας ξεγελάει το NIGHTLY, η ROM έχει χαρακτηριστεί ως σταθερή(stable). Το nightly εδώ σημαίνει ότι αναβαθμίσεις για την συγκεκριμένη ROM ανεβαίνουν κάθε βράδυ. Επίσης μην θεωρήσετε ότι πρέπει ντε και καλά να αναβαθμίζετε την ROM κάθε βράδυ. Βλέποντας το αρχείο changelog μπορείτε να δείτε τι αλλαγές έχουν γίνει. Εφόσον κάποια από αυτές τις αλλαγές σας ενδιαφέρει, προχωράτε στην αναβάθμιση. Θα πούμε για την διαδικασία αναβάθμισης παρακάτω.
Το αρχείο είναι της μορφής .zip και δεν χρειάζεται κάποια αποσυμπίεση. Αποθηκεύστε το αρχείο στο τηλέφωνο, στην λεγόμενη SDcard(ή sdcard0) , στον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο(εκεί που αποθηκεύσατε πριν και τα gapps).
Αφού αποθηκεύσουμε το(τα) αρχείο(α) στην sdcard, κλείνουμε το τηλέφωνο. Ανοίγοντάς το πάλι και μόλις δούμε ένα φούξια LED να ανάβει, αμέσως πατάμε (και κρατάμε πατημένο) το volume down κουμπί μέχρι να αισθανθούμε μια δόνηση (vibration). Τότε θα πρέπει να μπει στο Recovery Menu. Αν όχι, επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με πλήρη τερματισμό του τηλεφώνου(αφαιρούμε την μπαταρία).
Με τα πλήκτρα Volume Up και Volume Down μπορούμε να πλοηγηθούμε στο Menu. Ενώ με το πλήκτρο ενεργοποίησης/απενεργοποίησης να επιλέγουμε το μενού που θέλουμε. Αν και το συγκεκριμένο Recovery Menu είναι Touch, προτείνω αυτόν τον τρόπο προς αποφυγή λαθών.
Πάμε στο “Wipe and Format Options” και επιλέγουμε “Clean to Install a New ROM”. Αφού πατήσουμε Yes στο επόμενο μενού, το τηλέφωνό μας πλέον έχει «καθαρίσει».

Σημαντική Σημείωση: Φροντίστε να έχετε αρκετή μπαταρία γι’ αυτή τη διαδικασία ή να έχετε το τηλέφωνο συνδεδεμένο σε παροχή ρεύματος.

Πάμε πίσω στο αρχικό μενού και επιλέγουμε “Install Zip”. Μετά επιλέγουμε “Choose zip from sdcard0” (είναι το πρώτο μενού αν δεν φαίνεται ολόκληρο). Εκεί θα πρέπει να βρούμε το .zip της CM12 που έχουμε αποθηκεύσει στο τηλέφωνο και να το επιλέξουμε. Πατάμε Yes στο μενού για να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης.
Μόλις η διαδικασία εγκατάστασης ολοκληρωθεί με επιτυχία, έχει έρθει η ώρα να εγκαταστήσουμε και τις εφαρμογές(gapps). Πηγαίνοντας στο αρχικό μενού, επιλέγουμε πάλι “Install Zip” και “Choose zip from /storage/sdcard0” και αυτή τη φορά επιλέγουμε το αρχείο των gapps. Αφού τελειώσει και αυτή η διαδικασία με επιτυχία είμαστε πλέον έτοιμοι. Πάμε στο αρχικό μενού και επιλέγουμε “Reboot System now”. Υπομονή χρειάζεται να έχουμε στην πρώτη εκκίνηση καθώς (μαζί με την εγκατάσταση των εφαρμογών) μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 5 λεπτά.
Αφού εκκινήσει σωστά το τηλέφωνο, θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες απαραίτητες ρυθμίσεις. Μετά το πέρας αυτών και πηγαίνοντας στο About θα δείτε πλέον την έκδοση του Android να είναι: 5.0.2

Ενεργοποίηση root σε CM12

Η συγκεκριμένη ROM περιέχει το su binary (εκείνο το οποίο χρειάζεται ώστε να είμαστε root), ωστόσο αυτό δεν είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή για λόγους ασφαλείας. Όμως, πολλά προγράμματα χρειάζονται root δικαιώματα για να τρέξουν σωστά. Αν θέλετε να το ενεργοποιήσετε πηγαίνετε από τις ρυθμίσεις στο About Phone και πατήστε στο Build number τόσες φορές όσες χρειάζονται για να ενεργοποιηθούν τα Developer options. Αφού γίνει αυτό, πηγαίνετε στα Developer Options και κάνοντας scroll down θα δείτε την επιλογή Root access. Θα είναι Disabled, το αλλάζετε τουλάχιστον σε Apps only.

Διαδικασία αναβάθμισης

Λόγω του καναλιού NIGHTLY στο οποίο βρισκόμαστε, η συγκεκριμένη ROM δέχεται αναβαθμίσεις κάθε βράδυ(εξού και το nightly). Σε αυτές τις αναβαθμίσεις λαμβάνουν μέρος μικρές αλλαγές από διάφορα requests χρηστών, καθώς όμως και διορθώσεις τυχών λαθών(bug fixes).
Η μια μέθοδος αναβάθμισης (την οποία δεν προτείνω) είναι μέσω της CM12. Υπάρχει ήδη μενού αναβάθμισης , από το About Phone μπορείτε να πατήσετε στο CyanogenMod updates για να ελέγξει για τυχών αναβαθμίσεις. Αυτό που θα κάνει είναι να κατεβάσει ολόκληρο το διαθέσιμο .zip(200+ MB) και να το αποθηκεύσει στην διαδρομή /stogage/sdcard0/cmupdater/, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση.
Η άλλη μέθοδος αναβάθμισης την οποία και προτείνω είναι μέσω ενός προγράμματος διαθέσιμου στο Play Store που ονομάζεται CyanDelta. Ψάξτε το, βρείτε το και εγκαταστήστε το. Για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρειαστείτε το αρχείο .zip της ROM την οποία έχετε εγκαταστήσει. Αν για κάποιο περίεργο δικό σας λόγο δεν έχετε διαγράψει αυτό το αρχείο, θα βρίσκεται στην διαδρομή /storage/sdcard0/ (εκεί το είχαμε αποθηκεύσει όταν εγκαταστήσαμε την CM12). Ανοίγοντας το CynaDelta θα σας ζητήσει να εισάγετε ένα αρχείο zip. Βρείτε το CM12 zip και περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί το import and verify. Αφού ολοκληρωθεί θα σας ζητήσει να διαγράψει το παλιό αρχείο. Πατήστε Yes, δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού το αρχείο το έχει κάνει ήδη import σε άλλη διαδρομή (/storage/sdcard0/Cyandelta/), το έχετε δηλαδή διπλό.
Αμέσως μετά θα ψάξει και θα εντοπίσει ενδεχόμενη αναβάθμιση. Αν την βρει, τότε θα σας προτείνει να κατεβάσει το αρχείο .zip. Εδώ είναι και η μεγάλη διαφορά με τον cmupdater. Το CyanDelta κατεβάζει μόνο το diff αρχείο και δημιουργεί ένα νέο .zip με το changelog ενσωματωμένο. Αν δεν καταλαβαίνεται τι σημαίνει αυτό, θα το δείτε στην πράξη. Ο cmupdater χρειάζεται να κατεβάσει 200+ ΜΒ δεδομένων, ενώ το CyanDelta περί τα 20-30ΜΒ(αναλόγως τις αλλαγές). Αφού κατέβουν οι αλλαγές και δημιουργηθεί το .zip, έχετε στην διάθεσή σας και το Changelog. Δείτε το, διαβάστε το και εφόσον διορθώνει κάποιο σφάλμα το οποίο σας ενδιαφέρει, μπορείτε να προχωρήσετε στην αναβάθμιση(όχι ακριβώς, δείτε παρακάτω).

Γνωστά προβλήματα

Επειδή τα προβλήματα είναι ρευστά, δηλαδή σήμερα υπάρχουν αλλά αύριο μπορεί να έχουν διορθωθεί, αναφέρω ότι τα προβλήματα που παραθέτω εδώ ισχύουν μέχρι και την ημέρα που εκδίδεται αυτός ο οδηγός.

Πρόβλημα έντασης ήχου

Έχει αναφερθεί ότι ο ήχος δεν είναι ικανοποιητικά δυνατός. Αυτό συμβαίνει στην έκδοση cm-12-20150403-NIGHTLY-taoshan. Έχει βγει ήδη fix(διόρθωση) από τους χρήστες. Είναι ένα flashable zip αρχείο. Όταν λέμε flashable εννοούμε ότι θα πρέπει να μπούμε σε Recovery (αυτόν τον Recovery Installer που εγκαταστήσαμε νωρίτερα) και να κάνουμε Install Zip το συγκεκριμένο αρχείο.

Πρόβλημα ήχου στο ραδιόφωνο

Επίσης μαζί με το πρόβλημα έντασης του ήχου έχει αναφερθεί και ότι δεν υπάρχει καθόλου ήχος στην εφαρμογή FM Radio. Η διόρθωση είναι επίσης και αυτή ένα flashable .zip.
Παραθέτω το link για να κατεβάσετε τα δυο .zip και έχει αναφερθεί ότι πρέπει να τα περάσετε και τα δυο (όχι μόνο το ένα) για να διορθωθεί το όποιο πρόβλημα.
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=59738471&postcount=2886

Πρόβλημα με το Recovery της CM12

Αν δεν το έχετε ανακαλύψει ακόμη, η εγκατάσταση της CM12 έχει αντικαταστήσει εκείνον τον Recovery Installer (Philz-Touch) που είχαμε εγκαταστήσει με εκείνον τον “ditry” τρόπο. Αυτό συμβαίνει επειδή η CM12 έγραψε κάποια δεδομένα σε συγκεκριμένες διαδρομές όταν έγινε η εγκατάσταση. Η CM12 διαθέτει ένα όμορφο και χρηστικό Recovery το οποίο όμως και προς το παρόν δεν λειτουργεί σωστά. Δεν μπορείτε ούτε να εγκαταστήστε αναβάθμιση(.zip) από αυτό το Recovery και πολλά flashable zip αποτυγχάνουν. Μέχρι αυτό να διορθωθεί, πρέπει να έχουμε ένα άλλο Recovery το οποίο να λειτουργεί σωστά. Εδώ έρχεται να δώσει την λύση ένα αρχείο .apk που βρίσκεται διαθέσιμο εδώ. Αφού εγκαταστήσετε αυτό το αρχείο, πλέον το Recovery θα είναι μόνιμο (persistent) και δεν θα αντικαθίσταται κάθε φορά που κάνετε αναβάθμιση της ROM.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΟΥ ΠΥΡΗΝΑ

Ο πυρήνας σε ένα λειτουργικό σύστημα είναι το Α και το Ω. Εκεί περιέχονται αρκετά πράγματα όπως οι οδηγοί υλικού, καθώς και η συμπεριφορά της συσκευής σε σχέση με το λειτουργικό σύστημα. Η ελευθερία του Open Source και συγκεκριμένα του Android development μας δίνει την επιλογή να εγκαταστήσουμε έναν πυρήνα της αρεσκείας μας. Η παρακάτω διαδικασία περιγράφει την εγκατάσταση του ThunderZap 4.14. Η έκδοση 4.14 είναι και η τελευταία που υποστηρίζει CM12.
Τον πυρήνα πρέπει να τον έχουμε ήδη κατεβάσει, όταν ακολουθήσαμε την διαδικασία του «βρώμικου» τρόπου εγκατάστασης του Philz-Touch Recovery. Το αρχείο αυτό με κατάληξη .zip είναι flashable. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να το κάνουμε extract(αποσυμπίεση), αλλά μόνο να το περάσουμε στον εσωτερικό χώρο του τηλεφώνου(sdcard0) και μέσω του recovery να το εγκαταστήσουμε(flash). Την διαδικασία flash την έχουμε αναφέρει και παραπάνω και δεν θα την επαναλάβουμε εδώ. Αφού μπούμε σε Recovery, απλά πατάμε το “Install Zip” και ακολουθούμε όλα τα βήματα εγκατάστασης. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο.

Ρυθμίσεις στον ThunderZap

Οι ρυθμίσεις στον πυρήνα ThundrZap μπορούν να γίνουν μέσω μιας εφαρμογής που είναι διαθέσιμη στο Play Store και λέγεται ThunderZap Control. Αυτή η εφαρμογή χρειάζεται δικαιώματα υπερχρήστη(root). Διαθέτει ένα εύκολο στην κατανόηση μενού και επίσης σας επιτρέπει να κάνετε overclocking στον επεξεργαστή(CPU) ή/και στην κάρτα γραφικών(GPU). Πάντα με μέτρο θα συμβουλέψω εδώ, διότι το ενδεχόμενο υπερθέρμανσης, ακόμη και καταστροφής του υλικού καραδοκεί.

CM12 screenshots Xperia L

Παραθέτω μερικά screenshots από το δικό μου Xperia L με CM12(Android 5.0) και ThundrZap 4.14.

XperiaL1

XperiaL2

PDF

Ο συγκεκριμένος οδηγός διατίθεται και σε μορφή PDF και μπορείτε να τον κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο:
Ελευθερώστε το Xperia L – Dropbox

Advertisement

6 σκέψεις σχετικά με το “Ελευθερώστε το Xperia L

  1. καλησπέρα θα ήθελα μια μικρή βοήθεια να εγκαταστήσω το παραπάνω firmwire (12S).
    έχω κολλήσει στο παρακάτω βήμα: «Ακολουθώντας τις οδηγίες ξεκλειδώματος από την Sony» και το πρόβλημα μου είναι το έξης: πάω στην παρακάτω ‘θέση’ …. C:\Users\το όνομα χρήστη μας\AppData\Local\Android\android-sdk.… και δεν μου έχει το φάκελο platfrom-tools αντιθέτως τον έχει στο φάκελο με ονομασία sdk…επίσης έκανα την παραπάνω διαδικασία σε αυτών των φάκελο και δεν μου ξεκλείδωσε την συσκευή που την είχα σύνδεση όπως είχε προαναφέρει ο οδηγός…. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων ….!!!

    1. Καλησπέρα.
      Υπάρχει μέσα σε κάπιον υποφάκελο του platfrom-tools το fastboot.exe ; Μπορείς να το εκτελέσεις; Αν ναι, σου γυρνάει κάποιο μήνυμα λάθους; Η εντολή fastboot.exe devices πρέπει να σου επιστρέψει μήνυμα σχετικό με τη συσκευή. Ότι δηλαδή την έχει ανιχνεύσει και είναι εντάξει. Αν δεν σου επιστρέφει τέτοιο μήνυμα τότε γράψε τι μήνυμα σου επιστρέφει.
      Επίσης, την συσκευή σίγουρα την σύνδεσες σε Fast Boot Mode; Κρατάς πατημένο το Volume Up με την συσκευή απενεργοποιημένη και μετά την συνδέεις στον υπολογιστή. Θα πρέπει να ανάψει ένα μπλέ LED στιγμιαία. Δοκίμασε πίσω θύρες USB όχι τις μπροστινές και σίγουρα όχι USB HUB.

  2. Δεν βρίσκω το λόγο να γίνουν όλα αυτά…. Το κινητό δουλεύει άψογα με το εργοστασιακό firmwire. Ένα unlock είναι αρκετό.

    1. Αναλόγως τι ζητά ο καθένας. Το εργοστασιακό είναι το Android 4.2, κάποιοι το θεωρούν πλέον παρωχημένο. Για άλλους αρκεί απλά ένα Root για να αφαιρέσουν τυχών εφαρμογές που δεν θέλουν και δεν μπορούν (χωρίς root). Το να ξεκλειδώσεις τον bootloader (αν αυτό εννοείς με το unlock) χωρίς να περάσεις άλλη ROM δεν έχει κάποια σημασία. Τον bootloader τον ξεκλειδώνει κάποιος (χάνοντας και την εγγύηση) ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, για να περάσει άλλη ROM. Εκτός αν με το unlock εννοείς την διαδικασία ROOT.

      1. Βάζοντας άλλη ROM παίρνεις και το ρίσκο…ασφάλειας, non-working modules κτλ. Εν ολίγοις παιχνίδια για μεγάλα παιδιά… Χάσιμο χρόνου και επιμένω στην άποψή μου. Καλύτερα το development κομμάτι να στραφεί στην υποστήριξη επιπλέον περιφερειακών και modules.

      2. Σε ότι αφορά το ρίσκο της ασφάλειας, παίρνεις το ίδιο ρίσκο όπως και για κάθε opensource project. Έτσι είναι το opensource, δίνει αυτή την ευχέρεια σε ανεξάρτητους developers να αλλάξουν, να βελτιώσουν και να κάνουν αναδιανομή του κώδικα. Από εκεί και πέρα, ο οδηγός φυσικά και δεν υποχρεώνει κανέναν να τον ακολουθήσει, ο καθένας έχει την γνώμη του, όλες σεβαστές.

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.