Ubuntu Unity 8 Desktop σε LXC preview

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Μια νέα διαδικασία προεπισκόπισης του επερχόμενου Unity 8 Desktop είναι έτοιμη. Μέσω LXC container το Unity 8 τρέχει πάνω σε Mir και οι χρήστες μπορούν έτσι να έχουν την τελευταία διαθέσιμη έκδοση του Ubuntu Next ακόμη και ως ένα ξεχωριστό session στον LightDM. Πάμε να δούμε παρακάτω πως γίνεται αυτό, σχετικά εύκολα.

Εγκατάσταση απαιτούμενων πακέτων

Η διαδικασία (καθώς και το αποθετήριο) ισχύουν για 14.04, 14.10, 15.04(development branch). Είναι ασφαλής χωρίς να επηρεάσει το λειτουργικό μας σύστημα, δηλαδή να το αποσταθεροποιήσει ή κάτι άλλο.
Ανοίγουμε ένα τερματικό και προσθέτουμε ένα αποθετήριο, καθώς και εγκαθιστούμε κάποια πακέτα

sudo apt-add-repository ppa:unity8-desktop-session-team/unity8-preview-lxc
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install unity8-lxc

Στήσιμο του LXC Unity8

Αφού εγκαταστήσουμε τα πακέτα μετά πρέπει να στήσουμε το περιβάλλον. Μέσα από ένα αυτοματοποιημένο script το Ubuntu κάνει την διαδικασία εύκολη.

sudo unity8-lxc-setup

Εδώ θέλει υπομονή καθώς θα κατέβει το ubuntu-next iso και θα στηθεί το περιβάλλον που θέλουμε. Μόλις τελειώσει η διαδικασία κάνουμε μια επανεκκίνηση.

Πλέον, στον LightDM θα δούμε ένα νέο session ονόματι Unity 8 in LXC. Μπορούμε να δοκιμάσουμε να μπούμε από εκεί για να δούμε και να δουλέψουμε το νέο Unity 8 Desktop.

unity8inlxc

Αναφορά λαθών και γνωστά σφάλματα

Η αναφορά λαθών μπορεί να γίνει στο Launchpad ως συνήθως. Κάτω από ένα νέο πακέτο ονόματι unity8-lxc μπορούμε να αναφέρουμε ότι στραβό και περίεργο συναντήσουμε. Η σελίδα βρίσκεται εδώ.
Γνωστά προβλήματα μέχρι στιγμής είναι:

  • Η αλλαγή σε Virtual Terminals δεν λειτουργεί. bug #1383497
  • Η συνεδρία επισκέπτη δεν λειτουργεί. bug #1307618
  • Δεν είναι δυνατό να κάνει κάποιος logout. bug #1360316
  • Αδύνατο να εγκατασταθούν πακέτα από το Ubuntu store. bug #1396611

Όπως βλέπουμε και στο τρίτο παραπάνω σφάλμα, αν κάποιος καταφέρει να μπει στο Unity8 Desktop τότε θα πρέπει να κάνει επανεκκίνηση για να επιστρέψει πάλι στο κανονικό του περιβάλλον. Όλα τα σφάλματα βρίσκονται υπο διερεύνηση και διόρθωση.

Συντήρηση του Unity8 Desktop

Επειδή ούτε η αναβάθμιση πακέτων μέσα από το περιβάλλον του LXC λειτουργεί σωστά (για το Unity8 Desktop), για να κάνει κάποιος αναβάθμιση θα πρέπει να το κάνει από το host μηχάνημα. Το κανονικό του περιβάλλον εργασίας. Η εντολή είναι η παρακάτω

sudo unity8-lxc-setup --update-lxc

Επιπροσθέτως, αν κάποιος θέλει να λάβει το τελευταίο διαθέσιμο iso ξανά, μπορεί να τρέξει

sudo unity8-lxc-setup --rebuild-all --redownload

από τις παραμέτρους –rebuild-all και –redownload καταλαβαίνουμε ότι θα επαναληφθεί η διαδικασία που περιγράφουμε παραπάνω (Στήσιμο του LXC Unity8).

Παρατηρήσεις

Το tutorial έχει τελειώσει. Εδώ γράφω τις δικές μου παρατηρήσεις και σκέψεις έτσι όπως τις δημιουργώ από τις δοκιμές που μέχρι στιγμής έχω κάνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απόλυτα σωστές, ούτε απόλυτα λανθασμένες.

Το covergence είναι σημαντικό πράγμα, το έχουμε καταλάβει. Όλοι θέλουν να το πετύχουν πρώτοι. Το covergence, η λεγόμενη «σύγκλιση», θα έχει ως αποτέλεσμα, για την εταιρία λογισμικού που θα το καταφέρει πρώτη, την επιτυχία πάνω σε αυτόν τον τομέα. Θα επιτύχει να υπάρχει το ίδιο ακριβώς λειτουργικό σύστημα και ένα μεταβαλλόμενο «χαμελεοντικό» γραφικό περιβάλλον, αναλόγως τη συσκευή πάνω στην οποία τρέχει.
Το σίγουρο είναι πως το Unity 8 Desktop ΔΕΝ είναι έτοιμο και πιθανών να αργήσει να είναι. Ακούω για το covergence και πως η Canonical και το Ubuntu το έχουν επιτύχει εδώ και κάμποσο καιρό. Και όμως, το Ubuntu Phone που με το οποίο υποτίθεται θα ξεκινήσει το covergence, θα δωθεί στην κυκλοφορία την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε κανένα μηχάνημα από τα τρια που έχω δεν κατάφερα να λειτουργήσει το Unity8 LXC Preview για να πάρω μια γεύση του Unity8 σε Desktop. Αν το καταφέρει κάποιος/α και καταφέρει επίσης να πάρει κανένα screenshot, ας το δημοσιεύσει να δούμε κι εμείς τι μέλει γενέσθαι. Αν και υποπτεύομαι περί ποιου γραφικού περιβάλλοντος πρόκειται, αλλά έχω μπερδευτεί τόσο με διάφορα άρθρα και δηλώσεις που αν δεν δω, δεν πιστεύω τίποτα.

Γενικά έχω την εντύπωση ότι τίποτε, σε ότι αφορά τον Mir και το Unity8 σε Desktop, δεν είναι έτοιμο ακόμη ενώ η εξέλιξη (development) προχωράει αρκετά αργά. Ελπίζω τουλάχιστον το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό. Ικανοποιητικό λέγοντας, σε ότι αφορά την χρηστικότητα και την παραγωγικότητα, τα γούστα του καθενός (μου αρέσει, δεν μου αρέσει) είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο».

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.